WickedWitchOfTheWest Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 I део - Постање Од како је свијет постануо, Није већег чуда настануло, Ни настало, ни се ђегођ чуло, Што казује чудо у Смиљану! Смиљан село личко Стражилово, Да је Бранко сад у доба ово, Он би њега у звијездице ково! У некаква Милутина попа У сред ноћи док муње сјеваше, И док сахат бијаше баш поноћ, Кочијама светога Илије, дође на свет Никола геније! Хвала Боже те, српство дочека, Међу свијем, највећег човека! ← Zanimljiwo, weoma zanimljiwo! Swaka chast!!! Quote Code Realms Evo je, bice nevolje... Unutar svake normalne osobe postoji ludak koji se bori da izbije na povrsinu. Niko ne poludi brze od potpuno normalne osobe. One... Two... Freddy's coming for you... Three... Four... Better lock the door... Five... Six... Grab a crucifix... Seven... Eight... Gonna stay up late... Nine... Ten... Never sleep again!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddball Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 teska je hrvat koliko sam ja indira gandi Quote postoje samo dve istine na ovom svetu: 1). djape je najbolji frajer 2). zemlja je plocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 (edited) Evo jedne Zmajeve pesme: POZDRAV NIKOLI TESLI pri dolasku mu u Beograd 1892 Ne znam šta je, je l' suština il' to čini samo miso, čim smo čuli:dolaziš nam, odmah si nas elektriso. Našto žice sprovodnice! Elektrika juri širom, vazduhom ce biti spoja (posle možda i etirom). Stoji stablo, stoji srpstvo, majka svakom listu-sinu; najsvežiji list mu trepnu pa odlete u daljinu. Ti nam, Tesla, ti vrlice, ode letom jače struje, u daleku Kolumbiju, da ti umlje kolumbuje. I ti Tesla, u kome se ispolinske misli roje, tebe vraća ne odolje da poljubiš stablo svoje. Ljubni stablo, Dojčine mu, sisni dojku, sine vrli: svaka grana srpskog stabla, Tesli tepa, Teslu grli. Beograd je danas srećan, rukujuć se s' srpskom dikom, i otkriva srce svoje pred Srbinom velebnikom. Nu ti moraš opet natrag, sastanak nam kratko traja, al' toplotu nosi sobom bratinskoga zagrljaja. Ostvarena j' miso tvoja miso divna i golema: među nama biće veze, a daljine nema, nema. Razumeće listak sveži svaku žilu svojeg stabla, spajaće nas elektrika -elektrika naših srca- i bez žica i bez kabla. Ali stihovi: Ti nam, Tesla, ti vrlice, ode LETOM JAČE STRUJE, u daleku Kolumbiju, da ti UMLJE KOLUMBUJE. stvarno su me oduševili... Inače, u iščekivanju nastavka guslanja da kažem Guslaru da mi se čini da je ovom pesmom o Tesli iskoračio iz sfere forumske lude, zaista mi se svidelo... Posebno ono: Кочијама светога Илије, дође на свет Никола геније! Sad, ja sam opsednut Teslom, pa mi se možda čini... Edited December 8, 2005 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Pa ovo je samo dobar dokaz da su svi profesori prsli sa mozgom... ← Prvo sam hteo da potra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Nabavio sam FBI-jev dosije o Tesli!!! Evo linkova dole, ima svačega, u pitanju su skenirane stranice sa pisaće mašine i ima dosta cenzure crnim markerom (kao dosije X :)). PDF format. FBI dosije 1 FBI dosije 2 Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baja_shmele Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 danas su hrvati opet 15 minuta u svom dnevniku pričali o hrvatu tesli.. ← sta ti gledas hrvatski dnebnik??? Quote samo hrabro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 sta ti gledas hrvatski dnebnik??? ← Brate, si ti u nekom vremenskom procepu? Ajnštajnova teorija relativiteta u praksi? Čovek je to napisao pre sto godina, još je i pojasnio kasnije... Čitaj čoveče... Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
< x3m > stepa Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 hteo biH da pitam da li mi neko moze dati link za prevod ovog filma sto je Virtus.pro > Sa1Nt ostavio :D , skinuo sam film a ne znam pod kojim nazivom da trazim prevod , hvala u napred. Quote маракана дал је пуна ил смо само ми, наша ће те песма увек звездо носити, не жалимо наша грла нити дланове, а ти само храбро бори се. http://www.sk-gaming.com/member/stepa-/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 stepo nema prevoda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Go4Fun Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 @Klinac Balavac prepostavljam da upravo gledas emisiju na bk o Tesli Quote „Bolje čitav zivot biti bogatas,nego jedan dan sirotinja.” Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramirez Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 (edited) gledao sam ja emisiju i snimio sam da je Tesla pisao (i verovatno govorio) srBski :O Edited February 2, 2006 by Ramirez Quote Spoiler http://www.slobodanjovanovic.org/author/vukasinmileusnic/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
System Of A Down Girl Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Moji profesori fizike dobili od Hrvata kalendar sa Nikolom Teslom kad su bili na seminaru u Zagrebu. Vazhno da nashi nishta nisu uradili povodom Tesline godine.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Go4Fun Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 (edited) pa pricali su da ce nesto nasi organizovati,al kako to ide kod nas samo ce na tome i ostati.. nego sto je meni bilo zanimljivo je to sto nema ni jedan snimak tesle,ni snimak glasa ni nista... iako su uveliko postojale i kamere.cak je on imao nekoliko patenata u akustici.. Edited February 2, 2006 by Go4Fun Quote „Bolje čitav zivot biti bogatas,nego jedan dan sirotinja.” Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 gledao sam ja emisiju i snimio sam da je Tesla pisao (i verovatno govorio) srBski :O ← Nisam gledao emisiju pa ne razumem, šta si hteo da kažeš? Moji profesori fizike dobili od Hrvata kalendar sa Nikolom Teslom kad su bili na seminaru u Zagrebu. Vazhno da nashi nishta nisu uradili povodom Tesline godine.... ← Meni je malo truleks sad da se takmičimo ko seljaci-gastrabajteri, ko će da napravi veću kuću... Oni imaju potrebu da ga svojataju jer nije njihov, pa se trude na svakom koraku. Ja očekujem da će biti nekih dešavanja posle njegovog rođendana pa na dalje... Bio je (po meni) dobar predlog, da umesto Avalskog tornja izgradimo 1:1 kopiju Wardenclif tornja koji su Amerikanci srušili. I ideja bi bila da to bude i svojevrsni mauzolej Tesle, jer definitivni je malo glupo da mu pepeo stoji u muzeju, u jednom ćošku. Jeste da je taj ćošak adekvatno uređen i da pristojno izgleda ali opet... A ovo za njegov glas, nemam pojma, ne znam kako stvari stoje sa ostalim poznatim ljudima tog vremena i njihovim snimcima? Znam da ima snimljenog Ajnštajna, ali ne znam ima li Marka Tvena npr.? Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
zEki Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 A onda su dosli Z-Germans i otcerali ih sve... Quote V Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramirez Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 @klinac hteo sam da kazhem da je lik pisao i govorio (verovatno) srBski a ne srpski. iz telegrama koji je poslao Macheku lepo sam prochitao neshto u fazonu "ponosim se srbskim poreklom... blabla" shto se tiche tonskog zapisa... to je jako intrigantno shto ga nema. bila je recimo televizijska ekipa pred smrt i odradila neki prilog sa njim i to jednostavno ne postoji nigde. dalje, Tesla j jako dobro promovisao sebe, unajmljivao je najpoznatije fotografe vremena itd... nekako chudno da nije svoj glas on sam snimio nijednom. verovano zapisi postoje negde ali kao shto reche neki baja u emisiji, chuvaju se u privatnim kolekcijama. Quote Spoiler http://www.slobodanjovanovic.org/author/vukasinmileusnic/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zlajonja Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Uh Uh... pa dobro... svashta je naprichano o chika Tesli, no niko recimo nije pomenuo njegovu neverovatnu afekciju prema golubovima... npr. A poshto radim u NBS na mikrofilmu imao sam sjajnu priliku da mikrofilmujem i vidim blueprinte Teslinih samonavodjenih torpeda... Eto ko nam je poslao tomahavke... ;) Elem.. svako dobro vuche sa sobom josh malo zla... To je valjda shta znachi biti chovek. Elem, cela pricha o Tesli i chiji je on bio... on je bio sam svoj. Prisvojiti ga je greh. Mogao je da se rodi bilo gde i bilo kad. To nije bitno. Po meni je chudno shto eto svako sa ponosom pricha, Tesla, nash je bio i ostao, a nigde zvanichno nema nikakav konkretan primer ljublja prema Tesli. To govorim sa stanke prema vladi Srbadije(eto i ja sam zloupotrebijo taj ozloglasheni izraz hohoho) i ostalog. No pocheo sam i ja da njamke.. to ti je kada previshe upadnesh u tematiku... Elem. Tesla je bio ql lik... uh... Ql Chovek (bash kao onaj iz If-a shto se pominje) i lepe je stvari osmislio i uchinio. Ali takodje i neke zastrashujutje. Ipak, spada u onaj mali broj ljudi zbog kojih je svet promenjen naglo. Zato ne mozhesh da ga ne cenish. Voleo bih da ima medju nama neko ko nije toliko licemeran i egoistichan i neko (taj isti:) koji bi uneo svoje vijuge, volju i snagu na kreiranje necheg novog i pametnog (ili poboljshanju starog i loshijeg) a ne da svi baljezgaju po ceo dan ovaj ovo ovaj ono... to je ono gde smo mi danas dogurali... Niko nishta konkretno ne radi... samo se komentarishe i pushta da bude sve loshije... Shto se tiche Chika Tesle... Slava Mu... Quote Ujaaa greemmmliiineeee... Oh no! We're all gonna die!! WE'RE SAVED!!!I'm screw'd! "Mi smo uvek tu - RUR Gerila" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kli[c]a Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 kakav trip ja mislio kad sam ulazio u topik da ce biti o deus.tesli lol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 kakav trip ja mislio kad sam ulazio u topik da ce biti o deus.tesli lol ← bravo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zlajonja Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 yes Lisa... dady was a teacher... Quote Ujaaa greemmmliiineeee... Oh no! We're all gonna die!! WE'RE SAVED!!!I'm screw'd! "Mi smo uvek tu - RUR Gerila" Link to comment Share on other sites More sharing options...
krokodokodil Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 I na kraju niko ne odgovori da li je gledao predstavu? Ja pre neki dan gledao, inace vec ranije downloadovao ovaj filmic o kome pricate i lepo je odradjen. Inace sam Tesla je i inace, a posebno posle kradje njegovog materijala i pozara u radionici, mnoge od svojih pronalazaka cuvao u glavi, jednostavno nije mu bilo neophodno da sve to stavi na papir. Inace kod nas niko nije imao sluha da ga zadrzi (malo sam zaboravio jer sam bio klinac kad sam isao u muzej, al nesto su tamo rekli kako je valjda konkurisao kod nas za faks ali su mu rekli da nije dovoljno dobar, tako nesto nisam sasvim siguran). Srecu nije pronasao ni Austrougarskoj, a nemojte reci da se usrecio u Americi.... Naravno on je tamo svoja najveca dela i postigao ali sa kojim naporom?? Covek je bio nipodastavan od jednog od najvecih umova tog vremena Edisona, smestali su mu svi i svakvi finansijski mocnici ne bi li se jos malo obogatili na njemu. Krali ga, kako papire, tako i patente a i sve moguce zasluge.... Sta danas znaci sto prepravljaju enciklopedije i unose njegovo ime umesto Markoni-a... tada je to bilo vazno... I sve to govori da se ni on sam nije uzbudjivao mnogo oko toga, znao je da su ljudi cesto halapljivi i da ne razumeju coveka ispred svog vremena i znao je da pored svega toga treba da se bori da ostavi nesto svetu sto govori o nadnacionalnoj ljubavi prema svetu a ne prema nekoj posebnoj naciji. Inace u samom filmu se isto spominje da je u ratu zelevsi da nam pomogne predlozio nasoj vladi pomoc ali su ga ovi jos jednom odbili, ovog puta kao senilnog starca koji ne zna o cemu prica... Interesantno i jeste to sto se odrekao seksualnog zivota (na ovaj ili onaj nacin) jer bi mu to moglo odvuci paznju, a svu svoju paznju posvetio nauci zarad opsteg dobra (jer sama nauka moze da bude sa pozitivnim i negativnim ciljem, a njegov je bio iskljucivo plemenit) Pored toga samo da dodam komentar na jedan segment ove rasprave ovde. Dakle govorilo se kako covek moze biti dobar u jednoj oblasti ali ne i u vise njih. Evo poslednje mi pada na pamet ovaj lik koji je osvojio Dakar reli, a nekoliko sezona pre toga bio skijaski sampion.... A nije bas usamljen slucaj.... Al ako covek ovlada jednom oblascu, on jednostavno mora da ima stova i za neku drugu... Sad Tesla nije mnogo pisao i nije to najbitniji segment njegove karijere, al da je citao citao je, i da je imao sta da kaze imao je. A nije ni cudo onda da je za jednog od boljih prijatelja imao Marka Tvena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Pa ja sam rekao da sam gledao na barem dva mesta: ← ← Pre neki dan je neki soroševac kenjao kako se preteruje o značaju Tesle, kako skoro sve njegove velike ideje ne bi bile korisne da nije bilo armije vrednih naučnika koje su posle radile na tome, kako je on više bio neki proka pronalazač a ne naučnik... Mislim strašno! Neki prosto ne mogu da dozvole sebi i pomisao da išta što ima ikakve primese srpskog može da bude nešto dobro i svetsk značajno... Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Vecni kompleksi. Tako ti je to. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 kakav trip ja mislio kad sam ulazio u topik da ce biti o deus.tesli lol ← Čega se pametan stidi, time se budala ponosi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kli[c]a Posted February 5, 2006 Report Share Posted February 5, 2006 bravo majstore znas narodne poslovice idi na neki etno forum ajde is Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts