Jump to content

TUTORIAL: Napravite CS:GO nalepnice – 2. deo


rur_bot

Recommended Posts

csgo-stickers

Nastavljamo našu priču o pravljenju tih famoznih CS:GO stickera od kojih su se neki i obogatili. Ukoliko ste propustili uvodni tekst, pročitajte ga klikom na ovaj link.

Pošto smo kao u kulinarskim emisijama već unapred spremili sve, vreme je da pogledamo i druge varijante nalepnica koje postoje a od kojih barem jednu morate priložiti uz običnu kako bi bila prihvaćena na Workshopu.

 

Glossy, holo, foil?

Sigurno ste primetili da neke od nalepnica u igri izgledaju neobično, kao da se presijavaju na svetlu u raznim bojama (igrači kartičnih igara znaju ovaj efekat kao foil) ili izgledaju kao metalne značke. U pitanju su Holo i Foil efekti, a vrlo lako ih možete dodati i na svoju nalepnicu. Glossy efekat je standardni izgled plastificirane nalepnice koji ste već napravili.

csgo_stickers_foil

Foil nalepnice se sastoje od dve slike – originalne i reljefne teksture. Za to ćemo koristiti Nvidia plugin koji smo instalirali na početku. Nalazi se u Filter – Nvidia tools – NormalMap Filter. Pre upotrebe ovog filtera ugasite Alpha kanal koji ste ranije napravili. Možete koristiti default podešavanja ili eksperimentišite sa opcijama za invertovanje i Filter type koje će dati drugačije rezultate u zavisnosti od slike sa kojom radite. Obratite pažnju da se čisto crne i bele površine neće naročito istaći sa ovim efektom. Sačuvajte rad kao novi VTF fajl sa istim podešavanjima kao za prvu nalepnicu sa dodatno štikliranom Normal map opcijom (na primer stiker_normal.vtf). Ponovo napravite txt fajl koji ćete kasnije sačuvati u vmt, ali sa sledećim sadržajem:

WeaponDecal
{
$DECALSTYLE 4 // embossed foil
$basetexture "//./C:/users/user/desktop/stiker"
$normalmap "//./C:/users/user/desktop/stiker_normal"
$unwearstrength 0.08
$envmap "env_cubemap"
$envmaptint "[ 25 25 25 ]"
$phong 1
$phongexponent 0.1
$phongfresnelranges "[ 1 1 1 ]"
$phongalbedotint 1.0
$phongboost 40.0
$phongalbedoboost 2.0
}

Ukoliko vam se čini da je nalepnica previše svetla u Model viewer-u, moraćete da napravite kopiju originalne slike u nešto tamnijoj varijanti. Naravno, putanje do fajlova unesite u zavisnosti od toga gde ste ih sačuvali na kompjuteru. Za najbolji efekat idealno je da slika (iz koje pravite normal map) ima prelaze između boja umesto čistih površina.

csgo_stickers_holo

Hologramske nalepnice imaju najzanimljiviji efekat, ali ih je i najteže napraviti. Učitajte u Photoshop radni fajl od originalne nalepnice i pretvorite sliku u multichanel preko menija Image – Mode. Ako sada pogledate na karticu Channels primetićete da je nestao RPG kanal i ostala su 3 kanala + alpha. Preimenujte prva tri kanala u Red, Blue i Green, nebitno kojim redom. Na Red kanalu crnom bojom označite sve delove slike za koje ne želite da imaju holo efekat. Green kanal sadrži teksturu na osnovu koje će se nalepnica presijavati, ovde možete crtati raznim brushevima ili koristiti teksture u sivim nijansama da naznačite šemu efekta. Nijansama u Blue kanalu definišemo koliku će saturaciju imati boje na nalepnici, tamnije površine znače da će ti delovi nalepnice biti svetliji. Na kraju, prebacite sliku u RGB mode preko Image – Mode. Boje će biti čudne ali neka vas to ne zabrinjava.

Sačuvajte fajl u vtf formatu sa podešavanjima kao za glossy sliku i drugačijim imenom (npr. stiker_holomask) i napravite novi vmt fajl sledećeg sadržaja:

WeaponDecal
{
$DECALSTYLE  3 // holographic
$basetexture "//./C:/users/user/desktop/playzine/stiker"
$holomask "//./C:/users/user/desktop/playzine/stiker_holomask"
$holospectrum models\weapons\customization\stickers\default\holowarp_default
$unwearstrength 0.1
$envmap "env_cubemap"
$envmaptint "[ .07 .07 .07 ]"
$phong 1
$phongexponent 2
$phongfresnelranges "[ .2 .5 1 ]"
$phongalbedotint 1.0
$phongboost 1.0
$phongalbedoboost 10.0
}

Ponovo u Model Viewer proverite rezultat i, ako ste zadovoljni kako je nalepnica ispala, vreme je da je pošaljete na Workshop.

 

Objavljivanje na Steam Workshop

csgo_stickers_workshop

Postavljanje nalepnice na Workshop je vrlo jednostavno:pokrenite CS:GO igru i otvorite konzolu pritiskom na taster tilda ~ (prethodno odobrite konzolu na Options – Gameplay – Enable developer console) i tu ukucajte workshop_publish čime će se otvoriti prozor u kome označite Sticker i kliknite na add. Formular koji će se otvoriti ima opcije za upis imena nalepnice, kraćeg opisa, preview sličice koja će se prikazivati na Workshopu (ovo možete menjati kasnije) i, najbitnije, slanje VMT i VTF fajlova. Poželjno je da ste nalepnicu spremili u barem dve varijante i da za svaku imate odvojen radni fajl iz Photoshopa jer, u slučaju da je vaš rad izabran da bude dodat u igru, Valve će lakše moći da obavi eventualne dorade na slici.

csgo_stickers_publish

Na kraju, još jednom napominjemo da ne koristite licencirani materijal i čuvate sve radne fajlove. Kako ćete dalje promovisati svoj rad zavisi samo od vas – na workshop stranu možete dodavati screenshote iz Model Viewer-a, fotomontaže, gif animacije u kojima prikazujete Holo efekat… A ako se zaista obogatite, heh, setite nas se :)

Pročitajte kompletan članak

group-rur.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...