Jump to content

Koliko će Tuskarr Totemic nerf uticati na Shamana?


kruko

Recommended Posts

tuskarr-totemic-nerf

Naš omiljeni Hearthstone jutjuber, Disguised Tost, je objavio odgovor na pitanje iz naslova.

Sinoć nam je stigao najavljeni patch sa nerfovima za Hearthstone, koji nam između ostalog donosi i nerf jedne od omraženijih ranih rng karata, Tuskarr Totemica, koji je pre patcha mogao da samonuje i neke od jačih totema, i tako praktično instant dobije partiju.

Nakon najnovijeg patcha, Tuskarr će sada moći da daje samo bazične Hero Power toteme, čime mu je značajno oslabljena moć. A koliko tačno je ova karta sada slabija, vidimo u najnovijem klipu Disguised Toasta, koji je uradio u saradnji sa hsreplay sajtom koji je nedavno startovao sa radom.

Uz pomoć podataka koje su mu oni ustupili, Toast je izračunao procenat win ratea u zavisnosti od toga koji Totem dobijete od Tuskara, na osnovu čak 50 000 analiziranih partija.

Najpre je pokazao ukupne podatke za svih 50 000 partija, a onda je uzeo u obzir samo one partije gde je Tuskarr odigran kada je najbitnije, turn 2 i 3.

Tuskarr je pre nerfa mogao da samonuje 4 Hero Power totema, ali i 3 totema iz kolekcije – Golem Totem, Mana Tide Totem i Flametongue Totem. Nakon nerfa poslednja 3 totema više neće dolaziti iz Tuskarra.

Na osnovu podataka koje nam je pokazao Toast, partije u kojima je Tuskarr dao neki od bazičnih Totema, Shaman je imao zapravo negativni win rate, oko 45-46%, dok je u partijama gde je Tuskarr dao neki od dobrih totema, procenat pobeda išao od 55% pa sve do 61% pobeda. Dakle imamo razliku u pobedama od 10 do čak 15% procenata u odnosu na ove dve grupe totema, što je zaista poražavajući podatak za jednu kartu koja je pre nerfa bila ključna u svim Shaman špilovima, a čija je efikasnost vezana isključivo za nasumični ishod.

Ove brojke postaju tek strašne kada vidimo statistiku za slučajeve kada je Tuskarr igran “on curve”, odnosno turn 2 ili 3. Ukoliko tada dobije neki od Hero Power totema, win rate za Shamana je i dalje bio negativan, na oko 45-47%. Ali zato brojke za 3 dobra totema vrtoglavo rastu. Flametongue je 60% win rate, Mana Tide 66% win rate, dok je Tuskarr noćna mora svih igrača, Totem Golem, automatski davao 69% win rate Shamanima. Samo zato što su imali sreće da iz Tuskara dobiju Totem Golema turn 2 ili 3.

Jasno je koliko je ova karta bila neizbalansirana i pritom potpuno zavisna od RNG, i još tako rano u partiji. Tako da možemo da kažemo samo jedan zaključak – mnogo nam je drago što se Blizzard dozvao pameti i nerfovao ovu kartu, manje rnga i manje frustracija za sve.

Pogledajte odlični video koji je DIsguised Toast uradio na ovu temu:

Procitajte na sajtu

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Jebote 69% win rate ako se dobije Totem Golem on curve, pa dal su oni normalni da su ovo držali ovako skoro godinu dana bez da se neko seti da balansira.

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...