Jump to content

Snute pobednik WCS Copa Intercontinental


Recommended Posts

snute-copa-america

Ovog vikenda se u Meksiku održao poslednji WCS StarCraft 2 turnir za sezonu 2016 i jedna od poslednjih prilika za mnoge “foreigner” igrače da se domognu učešća na StarCraft 2 svetskom prvenstvu na BlizzConu ovog novembra.

Do finala su stigli prolećni WCS šampion, nemački Protoss Tobijas “ShoWTimE” Ziber, i Norvežanin Jens “Snute” Osgord, jedan od najboljih foreigner Zergova i član Team Liquida.

Ulog u finalu je bio veliki, jer osim titule i novčane zarade, tu su i izuzetno važni WCS poeni, je na kraju sezone 5 igrača sa najviše WCS poena dobija plasman na svetsko prvenstvo.

Duel je Snute otvorio pobedom. Igrao se izjednačen duel, Showtime je probao samass Adept u mass Fenix taktikom, koja je jedno vreme delovala kao da radi solino, ali je onda Snute otišao u stabilni late game do masovanja Ultraliska, što je praktično značilo kraj sa Nemca koji nije imao odgovor za nezaustavljivu navalu Snutove kompozicije.

Druga partija se igrala na mapi New Gettysburg, gde Protoss igrač može da uđe u sigurnu macro partiju ukoliko ide all air, jer ostrvske baze se brane relativno lako. Roach rush Snutea nije uspeo jer se Showtime fino zabarikadirao, a Fenix su uspeli da snajpuju dosta Roacheva u toku tranzicije. Partija je zatim otišla u duboki macro, gde je Showtime zauzeo obe ostrvske baze i napravio ogromnu air armiju sa Carrier, Fenix i Void Ray kompozicijom, koja je prosto rušila sve pred sobom. Rezultat 1-1.

Snute je na vreme shvatio problem i fokusirao je vojsku na brojnije i manje jedinice u ranoj fazi, odnosno na Zerglinge i Banelinge, koje Fenix ne može lako da snajpuje, a za koje je Adept previše spor. To mu je donelo dve pobede u sledeće dve partije i prvu meču loptu pri rezultatu 3-1.

Četvrta mapa koja se igrala je King Sejong Station, oldskul mapa koja je generalno veoma popularna kod igrača kao zlatni standard balansirane mape. Showtime je shvatio da mora efikasnije da iskoristi moć Adepta da rašuje i uznemirava ekonomiju Zerga, pa je fokusirao ekonomiju na dve baze i masovanje Adpeta. U ovoj partiji smo videli Adepte u svom punom sjanu, jer je Showtime neverovatno dobro mikrovao svoju all-in Adept vojsku, konstatno leteći iz baze u bazu, ubijajući dronove, kraljice pa i same baze. Snutetova ekonomija je bila toliko osakaćena u početku partije, da je poraz bio neminovan. Rezultat smanjen na 3-2.

Druga meč lopta za Snutea bila je na mapi Frost, gde su prvi i drugi expo poprilično zbijeni i laki za branjenje. Showtime je rešio da opet ide all-in i primeni istu strategiju sa dve baze i mass Adepts. No ovoga puta se Snute odlično pripremio za ovakav napad, i uz relativno laku mapu za odbranu, uspeo je da izdrži izuzetno jak početni pritisak sa zastrašujućom armijom Adepeta.

Kako Showtime nije uspeo da načini baš nikakvu štetu ekonomiji Snuta, činilo se da je partija već tu završena i Snute je brzo krenuo u kontranapad sa Banelinzima, Zerglinzima i Roachevima i delovalo je kao da će pregaziti Showtimea, ali je Showtime uspeo da na neverovatan način iznese pobedu i uz par sjajnih Disruptor gađanja je očistio dobar deo vojske.

No i pored sjajne odbrane, uništen je 3. Nexus i Snute je imao ogromnu ekonomsku prednost, koju je iskoristio za brz prelaz na Mutaliske, za koje Showtime nije bio pripremljen. Znao je da mu je jedini izlaz bio momentalna pobeda, pa je pokušao sa napadom koji je bio dobar, ali nedovoljno dobar, pa je to bio kraj partije i meča – titula pobednika Copa Intercontinental 2016 je pripala Snuteu.

Snuteu je ovo druga velika titula u mesec dana, početkom avgusta je osvojio NEO Star League, gde je uzeo 23 000 dolara. Ovde mu je za titulu pripalo 18 000 dolara i 1000 WCS poena, koji mu gotovo osiguravaju petu poziciju na WCS tabeli, a to znači i osigurano mesto za put na BlizzCon.

Pročitajte na RURu

group-rur.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...