MikroStalja Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 (edited) Koliko znam USA je najtezi za tranziciju iz srpskog u americkog doktora. Osim tezine dobijanja zelenog kartona ili nekog stalnog boravka koji ti je potreban da bi uopste poceo rad na nostrifikovanju diplome, samo dobijanje americkog sertifikata traje godinama. To znaci da odmah u pocetku moras da imas oko 120.000 USD da bi ziveo tamo i spremao ispite jer ces tesko dobiti neki dovoljno placen posao dok radis na diplomi. Sve ovo vazi ako si sam samcijat i nemas porodicu o kojoj treba da brines a i nemas planova da ista drugo radis u zivotu 4 godine. Doduse - ako imas 120k dolara ne vidim sta koji moj ides u US. Edit: ne znam zasto ne bi isli u Kanadu ili Australiju onda. Em je lakse dobiti papire, em je nostrifikacija laksa. Ako hocete samo da zivite normalno i Kanada ce vas zadovoljiti. Ako hocete da idete u US da bi bili bogati doktori onda znajte da je konkurencija tamo ogromna i sanse da budete jedan od bogatih americkih doktora je izuzetno niska, jer ako mislite da vas tamo rodjeni amerikanci koji su ulozili stotine hiljada dolara i 15 godina zivota da bi bili ti doktori sa platom od 10-20k pustiti ispred sebe, mislim da ste se zeznuli u startu. Verovatno cete zavrsiti u istom govnu u kom ste bili i ovde. Edited May 7, 2015 by MikroStalja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 Kod nas je malo drugacija varijanta, moj dragi ima rodjake Amerikance, bio je vec u Americi, ima vizu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 jel mozete i mene onda da povedete kao usvojeno dete Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 Koliko znam USA je najtezi za tranziciju iz srpskog u americkog doktora. Osim tezine dobijanja zelenog kartona ili nekog stalnog boravka koji ti je potreban da bi uopste poceo rad na nostrifikovanju diplome, samo dobijanje americkog sertifikata traje godinama. To znaci da odmah u pocetku moras da imas oko 120.000 USD da bi ziveo tamo i spremao ispite jer ces tesko dobiti neki dovoljno placen posao dok radis na diplomi. Sve ovo vazi ako si sam samcijat i nemas porodicu o kojoj treba da brines a i nemas planova da ista drugo radis u zivotu 4 godine. Doduse - ako imas 120k dolara ne vidim sta koji moj ides u US. Edit: ne znam zasto ne bi isli u Kanadu ili Australiju onda. Em je lakse dobiti papire, em je nostrifikacija laksa. Ako hocete samo da zivite normalno i Kanada ce vas zadovoljiti. Ako hocete da idete u US da bi bili bogati doktori onda znajte da je konkurencija tamo ogromna i sanse da budete jedan od bogatih americkih doktora je izuzetno niska, jer ako mislite da vas tamo rodjeni amerikanci koji su ulozili stotine hiljada dolara i 15 godina zivota da bi bili ti doktori sa platom od 10-20k pustiti ispred sebe, mislim da ste se zeznuli u startu. Verovatno cete zavrsiti u istom govnu u kom ste bili i ovde. Dobio je on vec u Kanadi projekat u Montrealu ali je odustao. Meni je glavni problem sto on, kao i Dule, ne zeli da ide odavde. A nije mi jasno kako neko ko je zavrsio fakultet od 6 godina, pretezak fakultet, stazirao, volontirao, moze da se zadovolji ovdasnjom platom i ovdasnjim uslovima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Blagonaklon odnos društva prema alkoholizmu 2 Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikroStalja Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Ne znam sta da ti kazem. Zena, dete i ja isto imamo US vizu na 5 godina pa evo sedimo ovde i nerviramo se sto nas svaki put kad kazemo da zivimo u Srbiji stave na dno hrpe. Ima nesto sado mazo u nama valjda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 A na koji nacin pokusavate da odete? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikroStalja Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Ne pokusavamo da odemo. To sam rekao kao paralela na to sto ti dragi ne zeli da ide iako moze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 ?ne vidim da je iko pisao o papirima. mozda mi je nesto promaklo.pa da bi radio u USA, treba ti radna viza, H1B minimum, a to su papiri jelte.Stalja ti je lepo objasnio, do jaja je teško otići, ako baš nisi čudo od naučnika sa doktoratom, besprekornim prosekom, radovima i ostalim pizda materina dostignućima. To što ima rodjake nema nikakve veze, i što ima vizu da ide turistički.Kanada se završavaju papiri sa ponudom za posao za 6 meseci, i to je permanent radna sa kojom mogu da se menjaju poslovi (naravno zavisi kakav ugovor potpišeš sa poslodavcem). Permanent radna se gubi ako si npr 1-2-3 godine ili koliko već van Kanade, i ne radiš za kanadsku firmu koja te je poslala napolju.Dule, što se tiče plave karte, koju lekari dobijaju, papiri se sredjuju ovde kod nas za max 6 nedelja. Potreban ti je ugovor, tj ponuda za posao, prevedena diploma i još nekoliko dokumenata, tipa državljanstvo i sl, i to se sve brzo preda i reši, tako da si i ti loše informisan, ali barem ne veruješ u bajke kao Marinica Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 pa da bi radio u USA, treba ti radna viza, H1B minimum, a to su papiri jelte. Stalja ti je lepo objasnio, do jaja je teško otići, ako baš nisi čudo od naučnika sa doktoratom, besprekornim prosekom, radovima i ostalim pizda materina dostignućima. To što ima rodjake nema nikakve veze, i što ima vizu da ide turistički. Dule, što se tiče plave karte, koju lekari dobijaju, papiri se sredjuju ovde kod nas za max 6 nedelja. Potreban ti je ugovor, tj ponuda za posao, prevedena diploma i još nekoliko dokumenata, tipa državljanstvo i sl, i to se sve brzo preda i reši, tako da si i ti loše informisan, ali barem ne veruješ u bajke kao Marinica cek bre sad, nista ne razumem, ova dva pasusa su kontradiktorna:)...jel hoces da kazes da se lako zavrse papiri ako vec imas ponudu za posao...a tu ponudu jelte mozes da dobijes samo ako si polozio Usmle ili si cudo od naucnika sto kazes pa je zbog toga tesko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 u USA je do jaja teško jer pored položenog ispita, za koji i sam znaš da je jeben, moraš da imaš i ponudu, a tu dolazi onda na proveru da li si stvarno sabijač, ili si običan lik iz Srbije sa specijalizacijom. Zato kažem da je teško, pored ispita, moraš baš da budeš veličina da bi ti neko ponudio posao ili mesto na faksuU Kanadi je nostrifikacija lakša, radila je žena od kolege, ali su oni bili već tamo, pa je ona sledeće dve godine čuvala decu i učila kod kuće. Verujem da ni taj ispit nije baš lagan, ali nije kao USA.I nisu kontradiktorni pasusi, plava karta je za EU, to si valjda saznao ako si se barem malo raspitao za tu Nemačku, jer se ceo drugi pasus odnosi samo na EU :)<edit> ulete Vića da te ishejtuje </edit> Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 lol, prvi put cujem da se to zove plava karta, hejtujte me slobodno:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 znači, ozbiljan ti je taj plan da odeš u Nemačku do mojega 1 1 Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 U blic clanku ne pise nista o plavoj karti 1 Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 huehuehue, olizete mi rch bas! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 lagano, mislim da cu kaliforniju da trazim! btw, salu na stranu, nisam se zaista ozbiljnije raspitivao osim ovih podataka koje sam dobio od par ljudi koji su otisli tamo...zato sto necu unapred da se opterecujem sta mi sve treba i koje su procedure dok ne polozim B2 ili malo pre toga...pogotovu sto za godinu dana recimo mogu i da promene uslove Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Samo lagano Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 raspitaj se prekosutra :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 ali barem ne veruješ u bajke kao Marinica zapravo, Marinica misli da treba dovoljno da se potrudis i da uvek postoji nacin. Takodje, Marinicin brat je ziveo 10 godina u Americi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 akcenat na "živeo"Kvote za H1B su sve manje, i ispucaju se već sredinom godine, advokatski troškovi prebacivanja iz evropskog brancha u US HQ su solidni (preko 10k $) i sl. Dalje, imaš npr celu inicijativu i organizaciju fwd.us oko koje su se okupile glavonje iz SV kako bi mogli da "uvoze" ljude iz ostalih delova sveta, zbog već pomenutih kvota koje su ujebale čak i IT, gde posla u USA ima na tone.Situacija nimalo nije svetla sad, u USA je trenutno do jaja teško ući, a čak i da dobiješ H1B, nakon tri godine ponovo apliciraš i prolaziš opet kroz proceduru od metar dana i kusur, tokom kojih ne smeš da boraviš u USA, tj ostaješ privremeno bez posla i primanja (firma tad ne može da te otpusti, ali svejedno možeš da budeš u sranju kad se vratiš, tipa da te stave na lošije mesto i sl, ako je tvoja "zamena" napredovala).Samo se informišite malo pre postovanja, i biće sve kul 1 Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 (edited) zasto da se informisemo, ti si tu da nas prosvetlis ok, ako je akcenat na "ziveo", brat od strica zivi trenutno tamo. Edited May 7, 2015 by mnjah 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Ali lepo ti covek sve napiše, što ga dissuješ? Imam i ja tonu rodbine tamo, al ne zovu :) Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 (edited) nisam mislila na zvanje nego da mogu da znam bolje informacije nego sto on misli. uglavnom, nema moj dragi rodbinu Srbe tamo vec Amerikance. takodje, ja sam zapravo smislila najlaksi moguci nacin, samo teram nekoga da uci i polaze drzavni, meni opusteno Sad ozbiljno, o kakvoj tezini pricamo, u poslednjih oar godina se masa, ali bukvalno masa ljudi iz mojih osnovnih i srednje skole preselila i snasla tamo. da ne pricamo kako svuda mozes mnogo lakse da odes kad si visokokvalifikovana i njima potrebna radna snaga, a mnogo zemalja uvozi lekareNajlakse je sedeti, ne preduzimati nista i vikati tesko je. o ovome o cemu hajli pise ni ne razlisljam jer niti znam lika niti znam koliko pouzdane informacije ima. kada bih stvarno resila da idem, pokupila bih sve iz proverenih izvora, izmedju ostalog od tog druga koji zs mesec dana polaze ispit. a hajlijevim postovima ne pridajem uopste vaznost od onog trenutka kad je napisao "nije nam retardirano zdravstvo, mama mi je radila u urgentnom i imamo dosta prijatelja lekars" kao argument da nam nije retardirano zdravstvo. Edited May 7, 2015 by mnjah 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Vodič Posted May 7, 2015 Popular Post Report Share Posted May 7, 2015 Poštovani korisnici, Ukoliko ste pročitali prethodne tri strane ove teme, mogli ste da vidite kako su se korisnici malo udaljili od teme ovog plemenitog i nadasve korisnig "topica". Kao i mnogo puta u istoriji čovečanstva, razlog za pometnju je - žena. Korisnik mnjah započinje sa par postova u kojima se malo šali sa korisnicima Dule_smor i Ivan^_^, naravno sve u cilju dobijanja dnevne doze RUR pažnje, međutim tu nije kraj - naizgled šaljiva diskusija pretvara se u raspravu o tome "kako otići u inostranstvo ukoliko imate doktorksu diplomu", gde korisnik mnjih ekskluzivno za RUR otkriva kako njen non-rur momak, inače doktor, ima rođake amerikance u americi, međutim on tvrdoglavo želi da ostane u Srbiji. U jednom od postova se takođe pominje da je njen brat živeo u americi 10 godina, a brat od strica trenutno živi tamo. I za kraj "motivaciona" poruka napisan od strane istog korisnika, koja nam poručuje da je sve moguće, samo se treba dovoljno potruditi, kao što je "masa ljudi" već učinila. "pa jebo te", što bi rekao jedan od administratora koji u korisničkom imenu ima "_", a nije voodoo_. Ostanite uz RUR, ko zna šta nas čeka u nastavku programa! Srdačan pozdrav, RUR Vodić. 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mncu Posted May 7, 2015 Author Report Share Posted May 7, 2015 :)) ja sam pocela normalno da se zezam sa ivanom i duletom ali me onda pera iznervira kao po obicaju admini, brisite pislednjih par strana, stvarno smo mnogo skrenuli sa teme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts