Jump to content

GeForce GTX 680


voodoo_

Recommended Posts

Test GTX 680 vs Radeon HD 7970

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-680-review/

"Samo" 256-bitna memorijska magistrala (384-bit kod GTX 580, 384-bit kod HD 7970), manje ROP-ova u odnosu na GTX 580 (32 naspram 48) i CUDA šejderi koji rade na istom taktu kao ostatak GPU-a (kod generacija 400 i 500 šejderi su radili na duplo većem kloku od GPU-a). Bez obzira na sve, brži je od HD 7970 a pritom manje troši. Ili u prevodu, napokon high-end GeForce koji nije brz "brute force" metodom nego su sredili arhitekturu do koske.

Ruku na srce, broj teksturnih jedinica je dupliran a broj CUDA jezgara utrostručen u odnosu na GTX 580, ali poenta stoji - videli su da nema zezanja i isprojektovali nešto što vredi te pare.

Link to comment
Share on other sites

Ne osporavam da je GTX 680 ocigledno brzi, a nisam ni previse kompetentan da nesto posebno komentarisem na temu, ali kada celu pricu zavrte oko "catch" fraza "samo 256-bit-na magistrala", "brzi od HD 7970" i "trosi manje", bez osvrta na to zasto je to bas tako i sta su tvorci imali u vidu pri dizajniranju obe karte, ostaju nedoreceni.

Postoji podosta analiza i review-ova koji se bave pomenutom tematikom. Obe strane su napravile iskorak da postignu ono sto im je falilo - nVidia-i efikasan i "jeftin" cip, a AMD-u GPGPU segment. U tom cilju nVidia je podosta osisala GPGPU performanse, a AMD je pokusao (i uspeo) da ih izbalansira sa gaming zahtevima ali uz gore pomenute tri "nuspojave". HD 7970 dodatno srozava cinjenica da je iz nekog fantomskog razloga lansiran sa 925MHz core clock-om, te da je isti komotno mogao iznosti bar 1GHz (kao i kod HD 7870 i HD 7770 derivata). Sa druge strane GTX 680 je izasao 3 meseca kasnije pa su mogli da ga nasteluju i utegnu kako su hteli naspram HD 7970.

Konstatuje se i da se razlika svodi na marginalnu kada se obe karte kloknu do max. potencijala, ali se to osporava kao validan argument, jer do sada takve analize nisu praktikovane. U oba slucaja HD 7970 zadrzava solidnu prednost u GPGPU performansama. Koliko je GPGPU koristan segment i koliko se OpenCL bira kao alternativa CUDA-i (ili obrnuto), posebna je prica.

Ako se ne varam negde sam procitao da HD 7870 ima daleko bolji "perf. per watt per cash" ratio od GTX 680 (i svakako od HD 7970) i kad vidim takvu kartu, a imajuci u vidu njene performanse i cenu, zaboravim i na GTX 680 i na HD 7970 (i njihove cene). Na zalost u ovom momentu ne mozemo da je uporedimo sa derivatima GTX 680.

Edited by Death Egg
MSc
Link to comment
Share on other sites

Meni je samo bilo cudno sto citajuci text imas osecaj ko da je novinar hteo da kaze da ovo nije maksimum onoga sto mogu da urade vec da je samo dovoljno da "pobede" u toj konstantnoj trci. Mislim, koliko je puta iskoristio "just" u tekstu? Jedino sto mi uvek smeta kod guranja granice je to sto kad god oni naprave nesto snaznije i brze, igre krenu da budu zahtevnije. A to nista na korist igrivosti vec samo lepote i slicno.

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...