Jump to content

Kupujem razvlacenje mreze:)

qwert00

Recommended Posts

Dakle ako ima neko ko je radio ili radi kod nekog internet provajdera i ima iskustva sa razvlacenjem mreze - treba mi povezivanje 3 stana sa razvlacenjem kablova. stanovi su jedan pored drugog.Cilj je koriscenje jednog ikom flat 5 paketa na sva tri mesta..ali pssstt o ovome da ne cuje ikom:)))

U jednom stanu su manje vise korektno razvuceni kablovi-tu verovatno nece imati puno sta da se radi. najveci su problem dva stana koji imaju terase jedna pored druge.Preko terase bi se oni spajali. treci stan je ranije bio povezan za prvim , treba da proverim u kakvom je stanju taj prolaz gde je prolazio kabl kroz zid.

Pa ko u bgd ima vremena i znanja za ovo nek se javi,da se dogovorimo za detalje.Ovo bi se radilo za nekih mesec,dva taman kad krene lepo vreme

C programmers never die. They are just cast into void.

C# programmers don't die either. They get garbage collected

Zasto jednostavno ne kupite wireless ruter i 2 usb "kartice" za wireless i ne resite problem? :D jeftinije nego da vam se razvuce :D ruter vam je nesto vise od 2k dinara, i kartice oko 10/15e

na primer:

ruter: http://www.winwin.rs/-be%C5%BEi%C4%8Dni-router-tp-link-tl-wr340g.66.html?productId=28181

usb: TP-Link WN620G

WN620G.gif

Edited by Coyote

oGvh0q0.gif

Па пази, ако је у тим становима само по 1 компјутер онда најједноставније из кабловског модема пустиш кабл до рутера неког и онда од рутера у сваки стан понаособ.. А и ако будеш хтео на више рачунара, онда у сваком стану имаш по 1 рутер који се повезује на више рачунара, а у њега улази кабл од оног "главног рутера".. Мсм, ти када их прикачиш и рестартујеш мање више у исто време, они би сами требали да доделе адресе :)

Ћирилизација интернета!

Moje misljenje je da trebas da ubacis vajrles i neopterecujes se puno .

Јесте једноставније, али мораш да узмеш у обзир удаљеност између станова, дебљину зидова, број зидова између пријемника и предајника.. Мсм, ја сам са том варијантом имао проблем да код ортака спојим један комп на спрату са компом у приземљу, јер је плоча била предебела и вајерлес адаптер је хватао можда пола сигнала само, сва срећа па сам био директно испод предајника..

А рачунај и да је њему вероватно битан гејминг (барем на једном компу), и ако је тако, онда је кабл једино решење :)

Ћирилизација интернета!

e ima tu caka:) ne deli se samo internet nego i kablovsta TV..za sad bi samo u dva stana bio koriscen net,a u sva tri stana bi se koristio IKOM kablovska. a tu cenim da nema resenja bez kablova?

A pri tom u sva tri stana vec postoji IKOM, ali je sve razvuceno ""ïznutra"" kako vec to klasicno razvilaci IKOM po zgradama..Dva stana su nekada davno vec imali povezanost kablom(pa je tu sad jednostavo da se uradi i sada),ali je treci problem

edit:ovo sam mozda trebao da stavim u drugi deo podforuma kao pitanje "kako uraditi", sad kad bolje razmislim... istina resenje bez kabla bi bilo lepo, ali u ovom slucaju neizvodljivo:(

edit2:

da opisem detaljnije moju zamisao. U jednom stanu ostaje kompletna IKOM instalacija jedino je potrebno produziti kabl i provuci da u donji stan(rupa treba da postoji jer je buseno pre 10tak godina) i taj kabl "nakaciti" na postojece kablove od IKOM-a(i naravno preseci izlaz iz stana koji je IKOM napravio).Prakticno samo veza je potrebna izmedju dve grupe kablova. Treci stan ima terasu koja je pored prvog i tu je problematicni deo gde kablovi idu sa jedne na drugu terasu.Posto u trecem stanu za sad ne treba internet(najverovatnije), ostaje samo da se poveze> terasa prvog stana > terasa treceg stana >ona bukvalno izlazi na spavacu sobu direktno, a tamo se tv nalazi.Do pre par meseci je na terasi bila antena pa kontam da je ostala rupa u vratima izmedju terase i sobe i dalje. Ostatak IKOM mreze iz tog treceg stana prakticno da nije potreban iako postoji jer tu nema koriscenja interneta, bar za sada...

Glavna stvar je dakle neko najbolje resenje za povezivanje..posle kad je povezano svako u svom stanu moze da sredi/doradi/izmeni kablove relativno lako sada ili u buducnosti...,i naravno na kraju intervencije potrebno je da radi net i kablovska...ovaj kabl sto ide preko terase nosi samo signal za tv, tj samo je on bitan.Posto ne znam da li bi vremenske prilike smetale da je potreban i net....

uh,nadam se da sam bio jasan donekle. Ne znam da li ima neka bolja ideja od moje:)

Ideja je da se umesto postojece flat 2, samo kablovske + valjda jos flat 3 uzme jedan flat 5 i dobije em extra brz net em kompletna kablovska sa svim kanalima:) Kontam da je to razumno,kad vec postoji mogucnost:)

Edited by qwert00

Па, пази, са дељењем интернета мораш да одрадиш онако, из једног модема ка осталим рутерима и комповима.

А што се тиче телевизије је просто, само купиш брдо оних разводника за коаксијални кабл и спроводиш каблове где и како 'оћеш.. Само, имај на уму да што више пута спајаш каблове то ти опада квалитет слике (не много, али оно)

Ћирилизација интернета!

Па, пази, са дељењем интернета мораш да одрадиш онако, из једног модема ка осталим рутерима и комповима.

А што се тиче телевизије је просто, само купиш брдо оних разводника за коаксијални кабл и спроводиш каблове где и како 'оћеш.. Само, имај на уму да што више пута спајаш каблове то ти опада квалитет слике (не много, али оно)

u medjuvremenu sam dopisao referat u gornjem postu:) ne znam koliko sam bio jasan

Edited by qwert00

Ја капирам да ћу морати да узмеми и да нацртам план негде на папиру хаха

А пази, то преко терасе што ћеш да провлачиш, можеш да узмеш пластичне каналице и да их накачиш на зид између тераса, а тиме ћеш и да заштитиш кабл..

Што се тиче настављања један на други, одеш у оне радњице са тим шрафићима и курцима и тражиш да ти дају (сад' не знам како се то зове мајку му јебем, није чинч сигурно) оне наставке које нашрафиш на крај коаксијалног кабла и њима их спојиш (имаш такве мушке на крају кабла који ти иде у ТВ, а женски иде између два таква да би имао контакт)..

Труди се да имаш што мање настављања, јер ћеш губити квалитет слике тако..

Ћирилизација интернета!

Матори одеш ти код "Канибала" у Пирамиду, или на Булевар и тамо нађеш јефтиније.. Овде је обичан коаксијално конектор преко 300 динара јеботе, само на то треба да даш једно 6 сома динара..

Ћирилизација интернета!

ako mora kabl svakom stanu ond iz stana gde je modem na jedan wifi ruter se pukne link,

iz rutera 1 kabl za taj stan i 2 kabla napolje se sprovedu.... najbolji je drak kabl,

debeli shielded obavezno.... i ta dva kabla ugurati u ono zastitno rebrasto crevo plasticno

(obicno je narandzasto) i tako se sprovede napolje do ta dva stana.... jebeno je sto mora da

se bushi negde rupa u zidu ili u drvenom rakastolu od prozora da se isti uvuche u stan jbg

ali to je to.... A ako im je ok wifi onda se wifi ruter stavi u srednji stan da pokrije

oba stana levo i desno i naravno uzme se neki ruter koji ima "jachu" antenicu....

Sve moze da se proveri i "na suvo" sa ruterom i primopredajom signala, da se vidi odmah

kakvi su gubitci signala i to.....

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Ма живео кабл и каналице, какав вај фај.. После ће да кука што му не ради интернет по зими, киши, сунцу, снегу или кошави (било је јаче од мене, морао сам џД) :))

Ћирилизација интернета!

za internet definitivno wifi mogu napolju meteori da padaju nece imati problema sa signalom, stavi samo u jedan od stanova koji ce koristiti net i mirni ste, najobicniji ruter 3-4k dinara ce biti dovoljan, a za ostale stanove sto se tice brate platite pretplatu od 800 dinara, jeftinije nego da se cimate sa kablovima

oGvh0q0.gif

zgodna stvar i osnova za ideju je to sto ne bi trebalo nigde da se busi nista cini mi se.Dva stana su vec imali deljenje nekog kabla pre par godina(posto je u pitanju pod to je bilo buseno onim specijalnim kako se vec zovu busilicama za beton-ako se ne varam), i ta rupa je samo prekrecena. A obe terase su imale antene i takodje postoje rupe od terase do spavacih soba...prakticno fali kabl(i veza naravno) od spavace sobe pa terase prvog stana do terase i spavace sobe treceg stana pored...ca

Ostalo je vise manje tu.Odatle i cela ideja jer deluje da nije previse komplikovano(i da ne bi trebalo previse ni novca ni vremena za to)-a da se dobije digitalna kablovska sa svim kanalima i prebrz internet za 4000din mesecno :) u tri stana...kablovksa je i prioritet jer samo dva stana bi koristila net , osobama iz treceg stana net ne bi trebao verovatno(...o da, ima jos ljudi u bgd kojima ni besplatan net ne treba:))

imaj na umu da za tu digitalnu kablovsku treba neki risiver ili televizor sa digitalnim tjunerom, znači to bi nekako morao da nabaviš pošto ćeš od ikoma dobiti jedan risiver.

kojote, kako je skuplje da jednom razvuče kablove nego da do kraja vremena plaća 2x800 dinara?

Управо то што Иван каже, ако хоћеш дигиталну телевизију требало би да од њих добијеш ресивер (мислим да имају слично решење као ИПТВ). На крају крајева, себи споји тако, осталима пусти обичан сигнал и то је то :)

Ћирилизација интернета!

imaj na umu da za tu digitalnu kablovsku treba neki risiver ili televizor sa digitalnim tjunerom, znači to bi nekako morao da nabaviš pošto ćeš od ikoma dobiti jedan risiver.

kojote, kako je skuplje da jednom razvuče kablove nego da do kraja vremena plaća 2x800 dinara?

do kraja vremena :D dobra fora :tf:

logicno da je skuplje, posle 3-4 meseca (gore/dole) ce vec da prekorace tu cenu ugradnje/materijal, napisah da lepo uzmu pojedinacno da se ne drndaju vise oko sta i kako :D moja greska(lapsus) je za jeftinije priznajem :D ali brate do kraja vremena :'D

oGvh0q0.gif

do kraja vremena :D dobra fora :tf:

logicno da je skuplje, posle 3-4 meseca (gore/dole) ce vec da prekorace tu cenu ugradnje/materijal, napisah da lepo uzmu pojedinacno da se ne drndaju vise oko sta i kako :D moja greska(lapsus) je za jeftinije priznajem :D ali brate do kraja vremena :'D

vec se uzima ta varijanta sa odvojenom kablovskom. A ideja je bila da se iskoristi blizina i vec polupripremljena infrastruktura u sva 3 stana da se predje na zajednicki flat 5. Jasno da trebaju dodatni resiveri za ostale stanove...ali za pocetak ce barem imati obicnu kablovsku..to sto se dobija digitalni signal ne znaci da vise nema analogne tv,zar ne?

I kao sto rekoh kablovska je cak i prioritet jer ona treba u sva tri stana,a internet u samo dva stana

• 1 month later...

e reseno ovo.. dobio sam kontakt coveka koji je to lepo i profesionalno sredio:)

mozda sam to mogao i ja, ali bi bilo previse cimanje -jos ako nesto ne bi radilo kako valja....

• Create New...