Pipboy Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Le igrao sam sinoć Hard Reset, stignem do drugog nivoa i zakuca se slika uz krčanje tona. Alt-tab ništa, ctrlaltdel ništa, odradim hard reset i posle toga se sistem podigne ali je grafika skroz istrokirana, rezolucija je na 800x600, 3 boje ukupno, sve neke tačkice i prugice po prozorima, užas. Probam u "change resolution" (Win 7 je, btw), da promenim sve kako treba, nema ni jedne opcije. Odem u adapter drajver, tamo nema ničega takođe. U Device manageru se vidi da su setovanja za grafičku ostala (i dalje vidi nVidia 8800 gts 512 rama), ali u tabovima od kartice piše da je "grafička disejblovana od Windowsa jer je napravilia neki problem, bla, bla CODE 43). Probao sam sam da stavim BIOS na default vrednosti, ali nije pomoglo (dodatno, i u BIOSu je grafika sjebana u smislu da se vide neke crne tačkice po ekranu). Interesantan detalj je da se grafika prilikom samog podizanja Windosa (tamo gde piše loading i gde se nalazi onaj simbol koji se formira od četiri raznobojne kuglice) sasvim korektno vidi. Krenuo sam da reinstaliram drajvere za grafiku ondak, uninstalirao predhodne i resetovao komp kako mi je tražio. Nakon toga apsolutno ništa ne mogu da radim na kompu. Sistem se podigne, čujem i zvuk prilikom ulaska u Windows (aktivira se i kuler na grafičkoj na 100% i počne da bruji, preko Riva tjunera) i praktično sistem se komplet podigne, ali se na ekranu svo vreme vidi taj Welcome screen Wina 7 koji se ne menja svo vreme (grafički se i dalje korektno iscrtava). Jel ima neki bezbolan zahvat da se ovo ispravi bez dodatne reinstalacije windowsa, ili je moguće da je majmunska igra uspela da mi razjebe grafičku u hardverskom smislu (jedino što nisam stigao da probam je da izvadim i vratim grafičku). Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Vrlo verovatno je oštećena. Jebiga, koliko si se igrao na njoj, dosta je i izdržala :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Ono, iscurela je garancija još januara ove godine, a i nije da je nisam gazio. Jel' vredi nešto da reinstaliram Windows sada, ili da se ne cimam sa tim (a cimanje mi je, treba da povezujem hard od kuće sa kompom na poslu, pa da kopiram imidž od instalacije, pa da ga režem)? Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Znam to, nego dal bi pomoglo nešto u slučaju da nije riknula zapravo (s obzirom da se lepo čuju zvuci u pozadini i da se Win normalno podigne, pretpostavljam da ne bi, but still). Anyhow, sa čime da je zamenim, odavno ne pratim scenu sa grafičkim karticama, ova je radila besprekorno tri i po godine. Procesor je quad core 2.4, 2 giga rama, ajd predložite nešto da bude da ima da gruva (a da može na tu konfiguraciju). Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Probaj za početak da spustiš taktove GPU-a i memorije preko RivaTunera. Ako ne pomogne, Radeon HD 6850 bi trenutno bio neki best baj, a ihaj je brži od 8800GT. Nvidiju u ovom slučaju stvarno ne bih preporučivao, kartice u tom cenovnom rangu em su bezobrazno skuplje od Ati pandana, em pate od onog problema sa slabom GPU iskorišćenošću ako nemaš procesor koji je najmanje Core i-nešto generacija.http://www.itsvet.com/proizvod/sapphire-radeon-hd-6850-1gb-gddr5-11180-00-20r/comp_comp_vga/130/2337 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Hm, pa ne mogu ništa da radim na kompu jer ne vidim desktop niti išta drugo (samo stoji taj Win 7 screen, iako sve u pozadini radi). Probao sam i u safe modu, neće da se digne sistem (tj, verovatno se i digne al se na ekranu i dalje vide linije teksta prilikom učitavanja). Dal će igre biti hustle free što se tiče tog Radeona (tipa softverske podrške, neće ovo da radi, neće ono da radi), s obzirom da mi je sa ovim GTSom sve radilo ko podmazano. Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Ja koristim Radeona već par godina i ne sećam se bilo kakvih problema. Drajveri se apdejtuju na mesec dana, procedura je krajnje bezbolna (ne treba reinstalacija i brisanje repova ko ranije; pustiš setup, on apdejtuje šta treba, zatraži restart i to bi bilo to), uglavnom sve radi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 (edited) Sve mi se više i više sviđa. Jel bih mogao sa njom da teram sve igre na ultramegagiga high, ili bi procesor/memorija bili previše usko grlo u tom slučaju. Šta je sa napajanjem, jel treba neko posebno jako za ovo ili će i staro da posluži (jebiga, ne znam tačno koliko je pošto sam na poslu, al' je teralo ovu nvidiu bez problema). I dal' može da se spakuje u kućište, s obzirom na gabarite (mada i ova stara skoro pa udara u hardove)? edit: I koji proizvođač, sad čitam da gigabajtove i nisu nešto i da se ide na Asus. Edited September 17, 2011 by Pipboy Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 ASUS je super al je skuplji, a s obzirom da je Sapphire otprilike prvi partner AMD-a za grafičke, ne fali ništa ni ovom modelu s linka. Napajanje nije problem, 6850 čak troši manje od GTS-a. Što se tiče dužine, ne deluje mi da je duža od GTS-a. Procesor bi mogao biti usko grlo u pojedinim situacijama mada su napokon krenuli da optimizuju igre za više jezgara, tako da ćeš napokon imati vajde od kvadkora. Ako znaš nekog ko ume da overklokuje, nek ti podigne malo procesor slobodno, ima ovde više forumaša koji drže Q6600 na 3.0 i ništa im ne fali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Znači, ASUS>Sapphire>Gigabyte? Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Pazi, ako merkaš one Asuse sa itsveta, te kartice su jedno 2 cm duže od Sapphirea jer je Asus redizajnirao ploču da bi ubacio bolju naponsku sekciju i omogućio veći overklok. S obzirom da te to ne zanima a pritom si tesan s prostorom, drži se Safira, to je default kartica i radi sasvim lepo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Ok, još samo ovo: 6850 ili 6870 (ili bi ta bila previše za moj procesor, memoriju i ploču)? Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Sa tim procesorom ne bi osetio nikakvu razliku, a pritom 6870 troši nešto preko 150 vati tako da traži dva 6pin konektora za napajanje, uzmi ipak 6850 a za ostatak para možeš da uzmeš neki pristojan kuler i da nađeš nekog da ti napimpuje procesor, od toga ćeš osetiti veće ubrzanje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted September 17, 2011 Author Report Share Posted September 17, 2011 Ok, hvala puno za preporuku. Još ću da probam turaj-vadi sa ovom starom, pa ako je definitivno kaput, uzimam tu 50icu Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts