Paja Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 Uskoro ce mi neki test iz mate na koledzu i jedino sto me jebe je trigonometrija. Nikad mi nije isla, a ne ide mi ni sada. E sad, imam par zadataka za vezbanje. VEOMA bi mi pomoglo ako bi neko mogao da mi uradi/objasni bar jedan od njih, pa da ja mogu da se nadovezem na to i da izvalim ostala pitanja. Daklem, tema je Trigonometric Identities: Prove the identity: 1.) (1 + cot x) / (csc x) = (tan x + 1) / (sec x) 2.) (1 + tan x) / (1 - tan x) = tan ( (¶ / 4) + x) 3.) (cot^2 x - 1) / (2 cot x) = cot 2 x Znaci za bilo koje od ovih pitanja bi mi objasenjenje pomoglo :). Fala! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted February 13, 2011 Author Report Share Posted February 13, 2011 Heh odlican je sajt, samo sto ne pokazuje rad korak po korak, a to je ono sto meni treba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urgh Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 u trigonometriji imash 4-5 osnovnih jednachina koje vrtish u krug, nema tu nauke neke, naravno, zabole me da sad vadim da gledam koje su:P:) Quote No one can survive becoming a legend.i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 (edited) 1) ctgx=cosx/sinx tgx=sinx/cosx cosec=1/sinx secx=1/cosx to zamenis, nadjes zajednicki gore pa pokratis i ostane ti sinx+cosx=sinx+cosx => 1=1 2) nije mi jasan desni deo jednacine, mozda si pogresno prepisao :/ ovo trece ti je gotova formula za ctg2x, ali moze da se izvede: ctg2x=cos2x/sin2x cos2x=cos^2x-sin^2x sin2x=2sinx*cosx pomnozis i gore i dole sa sin^2x pokratis sta mozes i dobijes ono sa leve strane uglavnom, ovi zadaci su ti mnogo jednostavni, samo zamenjujes sa osnovnim trigonometrijskim formulama Edited February 13, 2011 by alpha Quote Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted February 13, 2011 Author Report Share Posted February 13, 2011 Fala alpha. Sad cu ja to lepo da prostudiram :) Druga jednacina sa desne strane je bas tako napisana: tan (pi/4 + x) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfa Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 aaaaaaaaaaaaaaaaa, pi, zabotovao sam :) pa, ima formula za tg(x+y) tg(x+y)=(tgx+tgy)/1-tgx*tgy a tg(pi/4)=1 i tacno dobijes ovo sa leve strane Quote Um caruje, Dundo Maroje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lawl_ Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 (edited) /edited ipak nije to to, alpha ti je resio problem xD Edited February 13, 2011 by lawl_ Quote :v Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 alpha prirodnjak :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts