Jump to content

HDMI problem

Sa1Nt

Recommended Posts

Drugari, imam problem sa kojim se drndam 2 dana i nikako da skontam u chemu je fora.. Imam gigabyte gtx 470 graficku povezanu na samsung lcd tv preko HDMI kabla (graf mini hdmi > konvertor > hdmi kabl do tv-a), i slika je fenomenalna al' nema zvuka uopshte.. ima li neko ideju shta bi moglo da bude i kako da namestim ? probao sam neko drndanje sa drajverima itd. al' nishta nije pomoglo :)

edit - LOL! Ili je ovo shto je voodoo rekao [:D]

Znam ja [8D]:

Drugar je imao isti problem, mada ne znam da li je reshio, saznali smo shta je u pitanju. Na nekim modelima kartica sa HDMI izlazom (stariji cini mi se) potreban je jedan beli (mozda ima i neke druge boje ali ne verujem) kablic koji povezuje izlaz na grafickoj i jedan na maticnoj ploci.

U pitanju je stvarno mali kablic sa 2 pina. Fora je u tome shto se tako povezuje zvuk sa ploce na HDMI prikljucak na grafickoj preko koga se dalje prosledjuje na TV. Obicno ljudi i prodavci ni ne prikljucuju taj kabl jer 1) nemaju pojma za shta sluzi pa imaju na gomili 50 takvih neotpakovanih 2) zaborave ili pretpostave da ljudi nemaju takve mogucnosti kuci, shto je tacno u dosta slucajeva, pa zabodu za sebe ili ih mrzi da se cimaju jednostavno.

Reshenje je najverovatnije da nadjesh taj kablic i da povezesh prikljucak na maticnoj ploci sa grafickom shto bi trebalo da ti prosledi zvuk na TV.

Novi modeli valjda to sve imaju sredjeno pa ide preko porta, shta ja znam...

Javi da li ti je pomoglo.

Edited by Sting

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

To je bilo na karticama do recimo serije 9000, koje su na sebi imale pass-through, ali mislim da su se u poslednjim generacijama hvalili u fazonu "eto sad i mi imamo HD audio čip na kartici kao ATI", tako da ne bih znao šta je tačno sad :)

Ja na GT240 u Add/Remove Programs imam neki "NVIDIA HD Audio Driver", moguće da je i dalje pass through ali se obavlja softverski.

ja nemam takav kablic uopshte u pakovanju grafichke, a i ovo pishe u opisu:

Alongside these DVIs is a mini HDMI port which is capable of passing through audio, without the need for an internal SPDIF cable.

Vudi, ja ovo imam od uredjaja u playback devices:

sound.jpg

Probao sam jedan po jedan da disable i enable i nishta...

Koristim GomPlayer i probao sam tamo da menjam sound output sinoc i nijedan nije radio :(

gom.jpg