Jump to content

Pitanje - opet

f4ts0

Recommended Posts

Gde ti je mladost coveche. 36?... hajde bre dechache vataj se knjige nema izgovora.

Ako vec nisi u tim vodama tesko da bi od tebe trazili da ucish sistemsko programiranje : ) verovatno je nesto vezano za administraciju sistema, sitne skriptice i tako to..ako je vec u unixu/linuxu verovatno se radi o osnovnim komandicama, bash-u, python-u.. sta li vec.

Nista strasno u sushtini.

Ako vec i hocesh neki jezik da radish pogledaj Javu : )

Za uvod u javu pogledaj ove video lekcije:

http://www.academicearth.org/courses/programming-methodology

Mozes preskociti prvu lekciju ili je pregledaj na preskoke..

Sledece dve-tri lekcije su neki osnovni uvod u programiranje uopste sa Karel-om.

Ako si bash dosta zardjao to ce mnogo pomoci,kao i pocetnicima.

Karel je mini jezik sa malo komandi i jako slican javi, skonta se za sat-dva.

Mislim da je jako dobar nacin za ucenje, barem osnovnih stvari. A i od pocetka ti postane zanimljivo..progledaj prve dve strane ovog malenog pdf-a i videces o cemu se radi.

http://lia.deis.unibo.it/Courses/FondA0809-AUT/materiale/karellearnsjava.pdf

Na poslednjoj strani imash pregled celog jezik od prilike.

Posle te 2-3 lekcije se prelazi na javu i radi se do kraja kursa.

Mislim da kurs daje jako dobru osnovu i da je posle lako preci na neki drugi jezik.

Pogledaj zadnju lekciju i videcesh sta su ljudi na kraju kursa odradili.

Ako te zainteresuje na sledecem linku mozes naci sve lekcije za download.

+sav dodatni materijal u jednom zip-u(na dnu strane):

http://see.stanford.edu/see/courseinfo.aspx?coll=824a47e1-135f-4508-a5aa-866adcae1111

Jedino sto nema u tom dodatnom materijalu je knjiga iz koje se uci.. a to je ova:

http://www-cs-faculty.stanford.edu/~eroberts/books/ArtAndScienceOfJava/

mada se to izdanje ne moze naci na netu vec neka draft verzija iz 2005 u kojoj fali moza 5-10% materijala.

Sve u svemu pogledaj, kurs je po meni ok, trenutno sam presao dve trecine i mogu reci da ide fino..

Sto se web-a tice kao sto trooper rece mozes XHTML savladati za jedan dan/vikend, mada bi ti i sa CSS-om brzo ishlo.

Za ostalo stvari na web-u imash materijala na academicearth.org(lekcije su dvocasovne):

http://www.academicearth.org/courses/building-dynamic-websites

evo i zvanicne stranice kursa:

http://www.cs75.net/

Deluje mi zanimljivo..doduse cini mi se da prelazi suvishe stvari u malo predavanja.

Python

Ovo je prvi jezik koji sam naucio, i to relativno lako..

Mislim da sam vec ovde kacio link do ove knjige ali evo opet

http://www.swaroopch.com/notes/Python

Knjiga je meni mnogo pomogla, nije preobimna i vodi te lagano kroz python.

Kada predjesh knjigu i uz malo dodatnog rada komotno cesh se osecati sa pitonom : )

Ako te Karel ne uvuche u javu sa pitonom se barem mozesh poigrati : )

Glavu gore i srecno : )

-It is said that the first time Takamatsu saw Judo he was horrified. This was because they bend their backs during their techniques.

Sto se web-a tice kao sto trooper rece mozes XHTML savladati za jedan dan/vikend, mada bi ti i sa CSS-om brzo ishlo.

ako pod "savladati" znaci "nauciti kako ispisati crveni tekst na ekranu", onda ok.

nemojte biti smesni..

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

ako pod "savladati" znaci "nauciti kako ispisati crveni tekst na ekranu", onda ok.

nemojte biti smesni..

Ako pričamo o XHTMLu, onda ne vidim gde možeš da potrošiš više od jednog dana. Ako si mislio na CSS, tu se slažem, to je priča za sebe, pogotovu ako se juri cross-browser compatibility.

pa uvek treba uciti, ali mislim da kolega nije upucen u raspored mojih obaveza :P

Plus malo cudoviste pocinje da me zeza opako :)

Jebem ja mater tim gikovima od 55 godina

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Ne traba da bude sramota coveka, pobogu.

Za XHTML samo uzmesh neku knjigu ili tutorial i predjesh po primerima.

Da par puta predje pa naucio bi i taj mali sto ce ga kroz koju godinu oterati od kompa : )

Nema tu nista preobimno da se uci. Posle ako hoce i ima vremena covek moze da nadogradjuje znanje sa js, css, php-om...al koliko vidim vreme je problem : ) sorry na tome mada ima vremena do 55: )

-It is said that the first time Takamatsu saw Judo he was horrified. This was because they bend their backs during their techniques.

^ i sta onda radis, imajuci u vidu da nemas pojma css i javascript? :)

Ako pričamo o XHTMLu, onda ne vidim gde možeš da potrošiš više od jednog dana. Ako si mislio na CSS, tu se slažem, to je priča za sebe, pogotovu ako se juri cross-browser compatibility.

recimo, uceci da pravis HTML 4.01 Strict kod od najzahtevnijih slika (na stranu sad css) za koje nije dovoljno znati samo sta je div, li i p.

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

uz dobar CSS, svaki sajt možeš da uradiš isključivo sa span elementima i ničim više, i da se on prikaže identično u svim browserima :) šta ti više treba :)

div, li, p, img i ostali su za pičke :)

ok, šalu na stranu, postoji par pravila kojih se treba držati kada se radi Strict, ali opet ne vidim zašto dizati prašinu oko toga, jer gledajući kompleksnost tehnologija, CSS je za bar 3 reda veličine opširniji, a JS još N puta preko toga :)

osim toga, uvek su tu W3 Validator i trial&error testiranje da te dovedu do 100% ispravnog HTML koda :)

mada, ne bavim se web dizajnom tako da se sa HTMLom i CSSom srećem uglavnom samo u kontekstu DOMa i korišćenja kroz JS tako da možda i nisam potpuno kompetentan za tu diskusiju :)

Edited by trooper

uz dobar CSS, svaki sajt možeš da uradiš isključivo sa span elementima i ničim više, i da se on prikaže identično u svim browserima :)

zaista se nadam da se zajebavas :))

ok, šalu na stranu, postoji par pravila kojih se treba držati kada se radi Strict, ali opet ne vidim zašto dizati prašinu oko toga, jer gledajući kompleksnost tehnologija, CSS je za bar 3 reda veličine opširniji, a JS još N puta preko toga :)

niko ne spori opsirnost tehnologija, ono sta ja hocu da kazem je da ne mozes bas da postanes html guru za nedelju dana :) ja radim sa webom vec 5 godina (php) pa i dan danas naidjem na html tag koji ne poznajem, a koji omogucava brzi render i lakse pisanje koda.

zaista se nadam da se zajebavas :))

ma ok, nisam to mislio ozbiljno, htedoh da kažem samo da sve body tagove tipa div, p, b, h1, small, em, font, i, u, strike, li, tt, center, label, pre, img ... i šta ti ja znam, možeš da zameniš span-ovima, uz odgovarajući css. Čak i tagove tipa input, table, a, itd možeš da zameniš spanovima, koje na određen način generišeš JS kodom i koristiš JS da reaguje na evente tipa mouseclick, keypress i slično. Često glupo i nepotrebno, ali može :)

Sa druge strane, nekada nije tako besmisleno, jer ako hoćeš npr da praviš fancy elemente forme, zaboravićeš na html-ove input elemente i pravićeš svoje widgete koji se u osnovi sastoje samo od spanova/divova.

niko ne spori opsirnost tehnologija, ono sta ja hocu da kazem je da ne mozes bas da postanes html guru za nedelju dana :)

ma možeš da postaneš "HTML guru" jako brzo, ali je poenta da ako poseduješ isključivo znanje HTMLa ne možeš da radiš ama baš ništa korisno :) HTML davno prestao da bude sredstvo za postizanje dizajna, a polako gubi i strukturnu semantiku. Veliki broj W3-compliant web stranica kombinacijom CSSa i JSa narušava tu semantiku. Najbolji primer su popup dijalozi, kontekstni meniji, sliding boxovi, itd ...koji su, strogo HTML gledano, uglavnom viseći elementi van svake hijerarhije.

ja radim sa webom vec 5 godina (php) pa i dan danas naidjem na html tag koji ne poznajem, a koji omogucava brzi render i lakse pisanje koda.

aj mi daj primer HTML taga koji ti je otvorio oči molim te :)

Edited by trooper

dvini, prijateljski savet, nije ti duži od truperovog, odustani na vreme [:D]

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

ma ok, nisam to mislio ozbiljno, htedoh da kažem samo da sve body tagove tipa div, p, b, h1, small, em, font, i, u, strike, li, tt, center, label, pre, img ... i šta ti ja znam, možeš da zameniš span-ovima, uz odgovarajući css. Čak i tagove tipa input, table, a, itd možeš da zameniš spanovima, koje na određen način generišeš JS kodom i koristiš JS da reaguje na evente tipa mouseclick, keypress i slično. Često glupo i nepotrebno, ali može :)

to kao ona fora, mozes i da napravis kucu od kartona :)

Sa druge strane, nekada nije tako besmisleno, jer ako hoćeš npr da praviš fancy elemente forme, zaboravićeš na html-ove input elemente i pravićeš svoje widgete koji se u osnovi sastoje samo od spanova/divova.

to je teranje u krajnost, kao i prethodni deo poruke i jednostavno nema smisla. toliki broj html elemenata ne postoji bez razloga, da ne pricamo o tome koliko je jeftinije raditi elemente preko html-a nego ih budzati preko javascripta. js treba da sluzi za kontrolu akcija i interakciju korisnika sa stranicom. sad, ljudima je postala fora da ne koriste forme nego observere i to je sad fensi, a u velikom broju slucajeva je jednostavno bespotrebno. da ne govorimo o potrebi pravljenja posebne mobile stranice, ako ti je sve bazirano na javascriptu i bibliotekama koje teze 100+ kb.

http://www.litriocht.com/shop/

forma ko forma, sa inputom, a sasvim sasvim pristojan dizajn.

ma možeš da postaneš "HTML guru" jako brzo, ali je poenta da ako poseduješ isključivo znanje HTMLa ne možeš da radiš ama baš ništa korisno :) HTML davno prestao da bude sredstvo za postizanje dizajna, a polako gubi i strukturnu semantiku. Veliki broj W3-compliant web stranica kombinacijom CSSa i JSa narušava tu semantiku. Najbolji primer su popup dijalozi, kontekstni meniji, sliding boxovi, itd ...koji su, strogo HTML gledano, uglavnom viseći elementi van svake hijerarhije.

jebiga, ne slazem se. html pocetniku ce trebati duplo vise vremena da napravi kod od slike, i to se direktno odrazava na zaradu firme na nekom projektu. slazem se, iskljucivo znanje html-a ne vredi kurcu, ali daleko od toga da se prelista za par dana.

aj mi daj primer HTML taga koji ti je otvorio oči molim te :)

nije mi ni jedan 'otvorio oci' - ali recimo nedavno sam saznao za canvas tag (html5 doduse), pomocu kog moze dosta korisnih stvari da se uradi - prikaze slika kao tekst na primer, sto je dobro za seo

dvini, prijateljski savet, nije ti duži od truperovog, odustani na vreme [:D]

mislim da je ovo jedino polje u kojem mogu da ga merim s njim, tako da moram da pokusam!! :)

btw kad smo vec kod js-a

http://www.serie3.info/temp/effects/ :)