Jump to content

Sta mislite o ovoj konfiguraciji

Hyperian

Recommended Posts

Maticna ploca: Intel Foxconn G31

Grafika: ATI RADEON HD4550 1GB

Hyper Memory(512MB VRAM DDR3)

Procesor: INTEL DUAL CORE E6300 2,8GHz

Memorija: 4 GB DDR2 800MHz

Hard disk: 320 GB SATA II 7200 rpm

Optika: DVD RW Black

Kuciste: ATX Tower 450W BLACK

Monitor: ACER TFT 19” WIDE HD

Zvuk: 5.1 Ch. Sound Blaster OnBoard

Tastatura: PS/2 BLACK

Mis: PS/2 OPTICAL

Cena ove konfiguracije je 35 000 dinara.

Interesuje me da li ovakva konfiguracija moze da potera i novije igre?

Posto mi je i monitor potreban cini mi se da se za relativno male pare dobija pristojna masina?

indeed

• 1 month later...

Ipak sam odlučio da za sada ostanem na crt govnetu od monitora pošto za male pare ne može i jare i dobra konfa.

Pa tako sam sad malo u plusu sa parama pa me interesuje mišljenje o ovoj konfiguraciji koju su mi preporučili na nekom sajtu kao najbolje rešenje za ~ 400e:

Procesor - AMD Athlon II X3 425, 2,70GHz, 64bit Box

Matična - Biostar A770e3

Memorija - 2GB DDR3 Transcend JR PC1333

Grafika - PowerColor ATI 5770, 1GB DDR5

Rezač / Čitač - DVD RW Samsung SH-S223C SATA

Kućište - LC Power ATX Midi Tower, 914B 550w

HDD - 320GB, SATA 2, 7200rpm, 16mb

Cena - 39,500 din

Dakle može li za slične pare bilo šta bolje da se uzme? Potreban mi je komp koji će moći da potera i ozbiljnije naslove i na malo duže staze.

Zbog toga bih mogao da uštedim na HDD, ploči, zvučnoj i kućištu.

indeed

Ipak sam odlučio da za sada ostanem na crt govnetu od monitora pošto za male pare ne može i jare i dobra konfa.

Pa tako sam sad malo u plusu sa parama pa me interesuje mišljenje o ovoj konfiguraciji koju su mi preporučili na nekom sajtu kao najbolje rešenje za ~ 400e:

Procesor - AMD Athlon II X3 425, 2,70GHz, 64bit Box

Matična - Biostar A770e3

Memorija - 2GB DDR3 Transcend JR PC1333

Grafika - PowerColor ATI 5770, 1GB DDR5

Rezač / Čitač - DVD RW Samsung SH-S223C SATA

Kućište - LC Power ATX Midi Tower, 914B 550w

HDD - 320GB, SATA 2, 7200rpm, 16mb

Cena - 39,500 din

Dakle može li za slične pare bilo šta bolje da se uzme? Potreban mi je komp koji će moći da potera i ozbiljnije naslove i na malo duže staze.

Zbog toga bih mogao da uštedim na HDD, ploči, zvučnoj i kućištu.

eo pogledaj ovako nesto http://www.gigatronshop.com/products/show_product/17145/2

to ja razmisljam da uzmem.

Bring It

Pa nije bolje u smislu brzine, al je DDR2 jeftinija. Ali bolja kupovina jeste, mada ćeš onda morati da menjaš i ploču.

Ja sam mislio bas obrnuto, da je bolja kupovina uzeti ddr3 pošto će u skorije vreme postati standard.

Konkretno interesuje me iz vašeg ugla šta je bolje trenutno uzeti:

a) 2gb ddr3 a kad se ukaže prilika (ne verujem u skorije vreme) još 2 gb

b) 4gb ddr2 i bolju ploču

Da li je 2gb ddr3 dovoljno za igranje zahtevnijih igara (tipa Crysis, FC2) ili je bolja onda opcija b) ?

indeed

Jeste, al opet, ne znam šta je bolje, ne mogu tačno da predvidim kako će se kretati cene i šta će biti isplativije za 6 ili 12 meseci :)

Ono što treba da znaš je da je, recimo, DDR3 na 1066 MHz u praksi sporiji od DDR2 na 800 jer ima duplo veće latencije. DDR3 na 1333 je tu negde ili neznatno brži od DDR2 na 800, a tek preko toga počinje da se odlepljuje i to u jako uskom krugu primene. A takve memorije su skupe.

S obzirom da AM3 procesor na AM3 ploči može da radi i sa DDR2 i sa DDR3 memorijom, zavisno koje slotove su ugradili, ja bih ipak išao na 4 GB neke ljudske DDR2 sa niskim latencijama.

edit: u stvari gledam, razlika između 2x2 GB DDR2 800 i 2x2 GB DDR3 1333 je 10-15 evra, baš je dilema... ne znam šta da ti kažem, you're on your own! :D

DDR3 na 1333 je tu negde ili neznatno brži od DDR2 na 800, a tek preko toga počinje da se odlepljuje i to u jako uskom krugu primene. A takve memorije su skupe.

Ovo mi je interesantno, ako sam ja dobro razumeo, 1gb DDR3 1333 je neznatno brži od 1gb DDR2 800, a tek 1gb DDR3 1600 osetnije brži od 1gb DDR2 800? Da li se ta razlika u brzini drastičnije povećava ako se povaća kvantitet DDR3 memorije, pa recimo poredimo 4GB DDR3 1600 sa 4GB DDR2 800?

Mene muči više dilema. Ako bih uzeo DDR3 sada uz to bi išla i lošija ploča, napajanje. Opet, ako uzmem konfiguraciju sa DDR2 pa za 6 meseci ne budem mogao da poteram neki noviji naslov, moraću da menjam ploču i automatski ostale komponente tako da sam vrlo zbunjen.

Ili neka hibridna ploča koja prima obe memorije?

Edited by Hyperian

indeed

Pa, DDR3 generalno troši manje struje od DDR2 jer radi na nižem naponu, tako da bi kod laptopa možda bilo pametno uzeti DDR3 varijantu čisto zbog baterije.

@Hyperian: sve te razlike u brzini koje sam spominjao idu maksimalno do 5% i to u sintetičkim testovima, dakle to da nećeš moći da poteraš nove igre zbog DDR2 memorije ne može da se desi ni u ludilu.