prota_ Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 (edited) Sa neke marketinshke strane, koliko se razumem u to, ideja reklame je dobra ali opet mozhe na mnogo nachina da se protumachi kod ljudi pa mozhe i da ispadne bedna. Meni lichno se ne svidja reklama jer i shto su preterali sa onim simbolima, em shto mogu da poshalju loshu sliku o srbima (koja je za sada supersjajna jelte :D) a i nekako mi se ne svidja shto su toliko znchajan istorijski momenat za nas oni iskoristili za reklamu za muzej i josh ga kanda izvrnuli ruglu. edit: Mada kad malo bolje razmislim to je i za njih bitan istorijski trenutak, tako da je u redu shto su ga iskoristili. Al mogli su bar da ne stave cigane da glume srbe. Edited April 22, 2009 by -protA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 jeftina, prosta i bedna fora koja ce kod vecine samo da pojacha negativnu podsvesnu sliku o nama Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 (edited) @Savke Cak i da je namenjena Cesima, sto ocigledno nije, jer je zakljucak na engleskom (bar ne ova konkretno), moja poenta nije promenjena. Sva ona pitanja u veyi su sa bilo kojim narodom. Zapravo, ako je tako kako ti kazes, to znaci da je reklama dizajnirana za Cehe koji ne znaju svoju istoriju, sto je manji procenat od ukupnih Ceha, pa sad vidi koliki ce procenat njih otici u muzej, a koliko ce njih automatski stvoriti predrasude o pravoslavnim Srbima. Ali kao sto sam rekao, nisu problem oni, nego to sto ovde nema samopropagande. A dobro ajde onda da pricamo o "neupucenim" Cesima ali i svima drugima. Objasnite mi svi vi molim vas kako ce to da pojaca negativnu sliku o nama Ti koji su neupuceni, ne mogu ni na koji nacin da zakljuce da se radi o Srbima: 1.Cuce neki tamo jezik i recice, "a ovo su neki Rusi" i to ako se dovaljno naculje. Jer se nigde ne pominje ni Srbin, ni Srbija, nema ni jednog srpskog simbola. Ima samo "gusarska" zastava koja je opste mesto, bas kao i taj krst koji cak ne mora biti ni pravoslavni. 2.Videce Sarajevo, evenutalno ce im pasti Bosna na pamet, ali totalno kroz maglu, jer tip coveka koji nije upucen u prvi svetski rat sasvim sigurno nije upucen dobro ni u ratove na Balkanu 90-tih. Sa druge strane upucen covek ce i znati pozadinu price pa nece ni praviti predrasude prema Srbima sto se tice WWI. Malo ste previse paranoicni. Edited April 22, 2009 by CABKE Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Ovo je Kusturica! :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 ovo shto je bole rekao. +1 Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted April 22, 2009 Author Report Share Posted April 22, 2009 (edited) Hajde pošto vidim da su se mnogi složili sa tobom, da kažem zašto mislim da grešiš. @Topik Da bi neko ovo shvatio kako to KB i Ivan predlazu, to pretpostavlja poznavanje istorije ni manje ni vise nego Cheske. Postavlja se vise pitanja. 1. Koliki procenat ljudi zna istoriju 1. svetskog rata? 2. Koliki procenat ljudi zna istoriju nastanka Cheske? 3. Koliko ce ljudi od onih koji su pogledali reklamu otici u muzej i "saznati istinu koja stoji iza reklame"? Na sva ova pitanja odgovor je isti - mali/malo. Ovo je cista propaganda, jer masa ljudi ce izvuci samo jedan zakljucak iz ovoga, a to je da su pravoslavni Srbi odgovorni za izbijanje 1. svetskog rata (pri cemu reklama ostavlja mnogo mesta za duboku analizu jer je puna neskivenih simbola). To je ono sta je problematicno. Ono sta mene brine nije to sta ce misliti masa, nego sto ovde ne postoji samopromocija, ono sta ima svaka zemlja, mi nemamo. Zasto? Ne postoji nijedan jedini opravdani razlog. Ova reklama jeste namenjena Česima, ali je zaključak i poenta ovde na engleskom jer je ovo verzija sa takmičenja koja treba da bude razumljiva svima. I ja sam isprva mislio da je neki anglo-američki muzej, ali nije. Tvoji pretpostavljeni odgovori na postavljena pitanja su u neku ruku tačni, ali u neku ruku su ta pitanja loša, tj. mogao bi da ih postaviš za mnoge reklame. Sigurno da i u samoj Češkoj poznavanje istorije I svetskog rata nije na ne znam kakvom nivou i činjenica je da će verovatno malo ljudi otići u muzej da sazna "istoriju iza reklame". Ali! Reklama po svojoj sadržini ne fokusira ciljnu grupu, to radi vreme i mesto njenog emitovanja, dakle ne treba to da nam bude kriterijum za posmatranje reklame. Zatim, prosečan "odziv" gledalaca prosečne reklame je do 5% tako da je tvoje treće pitanje tautologija. Drugo pitanje smo eliminisali raščišćavanjem pitanja kome je namenjena reklama. Prvo pitanje isto nam ne govori ništa posebno o reklami jer dovodi u pitanje samo bavljenje reklama bilo čime što nije mejnstrim i najšire rasprostranjeno znanje, a mnoge nekomercijalne reklame se upravo time bave. Tekst koji ide u reklami na srpskom ni malo nije negativan, a Česi mogu manje-više da razaberu značenje. Malo prenaglašene scene koje vi nazivate "sektaškim" iako u tim scenma figurira i krst, nisu prenaglašene sa lošom namerom već sa potrebom da se za jako kratko vreme dočara "tajna organizacija", tu je u pitanju prosto upotreba jakih vizuelnih simbola. A poruka reklame ne može biti eksplicitnija jer je kao takva izgovorena: Da nije bilo sarajevskog atentata, ne bi bilo ni Čehoslovačke. I nije mi jasno šta hoćeš da kažeš kad upotrebljavaš reč samopromocija? Pa nije ovo naša reklama, zaista nisam uspeo da skopčam šta time želiš da kažeš. Edited April 22, 2009 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Treba da budu zahvalni Srbima sto su postali nezavisni! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted April 22, 2009 Author Report Share Posted April 22, 2009 Treba da budu zahvalni Srbima sto su postali nezavisni! Pa ne baš u punoj meri, ali Srbima za svoju nezavisnost mnogi duguju. Inače, Turci na Balkanu "cene" i uzimaju za "ozbiljne" narode, samo Srbe i Grke, sudeći po njihovim istorijskim udžbenicima i ostalim pripadajućim stvarima. Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 ^ zato sto smo mi jedini bili pod njima Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted April 23, 2009 Author Report Share Posted April 23, 2009 ^ zato sto smo mi jedini bili pod njima Sedi JEDAN! Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 @KB Nemam sta da ti odgovorim, osim za samopromociju. Samopromocija je promocija Srbije od strane Srba. Ostalo sta si rekao je ok, ali ne menja ono sta sam ja rekao. Reklama je pokazala ono sta je pokazala. Ako je tebi to ok i ne mislis da je ovo nepovoljna propaganda po Srbe i Srbiju, nemam nista protiv. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZerBah Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Sve ovo shto ste napisali vazi samo za ljude koji neshto znaju o Srbima. Takvih je u celom svetu jako malo. Jako malo ljudi koji nisu iz Srbije zna da je ubistvo predstolonaslednika Ferdinanda bilo povod za pochetak rata. A to shto mi mislimo da smo uvek u centru paznje moze da vazi samo za ljude koji zive u Srbiji. Ostale boli kurac za nas, da izvinite. Quote А в чем сила, брат? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Koji to narodi sa balkana su jos bili pod turcima izuzimajuci siptare? Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Koji to narodi sa balkana su jos bili pod turcima izuzimajuci siptare? Otomansko carstvo se prostiralo do preko Dunava na Zapadu, severno od Krima na Severu, od Persijskog zaliva na Istoku, preko celog Egipta na Jugu, pa sve do danasnjeg Alzira na jugozapadu. Evo nadjoh neku HQ mapu: » Click to show Spoiler - click again to hide... « A tvrde da su bili i veci: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ste Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 u jbt, velika greska od mene, mnogo sam igrao empire: total war u poslednje vreme, tamo mape nisu ovakve :DDD Quote http://www.biss.rs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Koji to narodi sa balkana su jos bili pod turcima izuzimajuci siptare? kako koji ?:D makedonci crnogorci :D bosnjaci :D ihaj :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Boshnjaci nisu narod. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 ok muslimani :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 pa mozda reklama namerno parodira i iskrivljuje stvarna desavanja i okrece ih na komediju, a da pravu istinu covek sazna ako ode u taj muzej, sto ovde gotovo niko ne moze u ovom momentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 ma tu kao oticice u muzej da saznaju istinu boli ih kurac ima da pitaju ko su ovi ljudi ma to su srbi i to je to :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 čudi me da turci ne uzimaju za ozbiljno i rumune, s obzirom da su im ovi toliko krvi popili da je nastao mit o vampirima :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Boshnjaci nisu narod. Sta su muslimani u Bosni ako se ne izjasnjavaju ni kao Srbi, ni kao Turci, a ni kao Hrvati? Pazi, nemoj mi reci Srbi muslimanske veroispovesti jer ce onda ispasti da Italijani nisu nacija, oni su VIZIGOTI katolicke veroispovesti OMG. Kao i brojni primeri iz istorije. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 (edited) Sada jesu narod, poshto su se izjasnili kao Boshnjaci? Tako bi isto mogao da kazesh shta je onih 100.000 ljudi u Australiji koji su se na poslednjem popisu deklarisali kao Dzedaji ako nisu Australijanci? To je zamrshena tema, ono shto sam hteo i trebao da kazem je da Boshnjaci kao narod nisu postojali do pre 1990. godine. Edited April 23, 2009 by Sting Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 To je tacno. Sada postoje. Slicno kao Makedonci. Sta je narod uopste? Grupa ljudi koja ima zajednicko poreklo, jezik, kulturu, istoriju, pripada jednoj teritoriji i ima osecaj nacionalne pripadnosti. "Dzedaji" u Australiji to nemaju, Bosnjaci to imaju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Ali imaju lajt sejbere i nemoj da se zajebavash sa njima ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts