Jump to content

NAT i p2p saobracaj

dvnityCker

Recommended Posts

ISP mi kaze da je paket za koji sam zainteresovan iza NAT-a .. sta to znaci za p2p saobracaj, portove i ostale stvari? hvala :)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

NAT - netvork adres translejshn.

Od prilike, imas firmu u kojoj mreza funkcionise na lokalnom nivou sa adresa 192.168.0.X, ali svi oni su preko jednog rutera povezani na net. To ce reci, da se ruter ponasa kao racunar, ima svoju jedinsvetnu IP adresu prema internetu. Sad, to sto ruter prosledjuje pakete racunaru koji je zatrazio resurs sa neta je druga stvar koja ima veze sa vezom ruter-taj_racunar_koji_je_povezan_na_taj_ruter

To plasitcno znaci da ne mozes pristupiti ni jednom racunaru iza rutera jer ti imas samo njegovu adresu (ruterovu).

Edited by daki_

Sta jos dodati nakon ovako temeljnog odgovora mladjnog CCIE-a??

Daki sve je to tacno, ali ajde odgovori coveku kako da to prevazidje.

nace poslednja recenica je pogresna na mnogo nacina (u stvari da budem iskren, nisi se lepo izrazio, jerbo nas mladi NVOovac nece da pristupa sam sebi nego racunarima sa javnim IP gde je hostovan NVO sadrzaj :P ), ali vec ce te verovatno tvoj arhineprijatelj mohi zakopavati.

Oces ti da kazes dviniju za narodski receno busenje portova, il da pustis nekog drugog?

Edited by f4ts0

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Nisam, mislio sam bas na port forw.

Pomesali smo sta znaci iza nata :) da li priv ili javni deo.

UDP hole punch, nikad cuo

Uglavnom kome god treba sajt je portforwarding.com

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Sta jos dodati nakon ovako temeljnog odgovora mladjnog CCIE-a??

Daki sve je to tacno, ali ajde odgovori coveku kako da to prevazidje.

nace poslednja recenica je pogresna na mnogo nacina (u stvari da budem iskren, nisi se lepo izrazio, jerbo nas mladi NVOovac nece da pristupa sam sebi nego racunarima sa javnim IP gde je hostovan NVO sadrzaj :P ), ali vec ce te verovatno tvoj arhineprijatelj mohi zakopavati.

Oces ti da kazes dviniju za narodski receno busenje portova, il da pustis nekog drugog?

[roflmao] haaahhahah

Нема  будућности без истине.

Eto super, to je reseno; divajni, pozovi tehnicku podrsku ISP-a i zamoli ih lepo "molimolimolimvas" da ti otvore nekoliko portova, oni ce isprva verovatno biti u fazonu "a jeeel?", a ti im onda reci za portforward.com.

Sad ozbiljno, verovatno bi bio iza 1:1 NAT-a, sto efektivno znaci da su ti portovi zatvoreni, jer to jednostavno nije do tebe. Za vecinu p2p programa nije neophodno za rad da se otvore portovi, ali radice losije bez toga. Primera radi, u eMule-u ces uvek imati lowID, tj. i dalje ces moci da radis download/upload, ali ce se konekcija izmedju tebe i drugih peerova moci uspostavljati samo preko servera; moci ces da se konektujes samo sa HighID korisnicima, odn. ti i tebi slicni niste u stanju da komunicirate medjusobno, sto u startu znaci 50% manje korisnika itd., vidi http://en.wikipedia.org/wiki/EMule#Low_ID Ali da ce raditi, radice.

Za torente, kao sto Stator rece, radice ti verovatno bez vecih problema. Da ne bude zabune,i ovde postoji isti problem; i ovde, bez otvorenih portova, ces moci da down/uploadujes samo od peerova koji imaju otvorene portove, i neces biti u stanju da komuniciras sa likovima poput tebe (sa zatvorenim portovima), ali to ovde nije strasno, jer ti lepo ubodes neki torrent sa velikim swarmom (i.e. puno ljudi), gde ce verovatno dobar broj imati namestene sve portove kako treba i nema problema.

Za rapid vec i ne znam sta da ti kazem, generalno, ako razmisljamo logicno, sa rapidom bi' trebao da imas najvece muke, jer se ti, i svi korisnici tvog neta, vidite na intarwebzu kao jedan user sa jednom spoljnom IP adresom, te bi rapid trebao da ti cesto izbacuje onu poruku da neko vec skida sa tvoje IP adrese, ali iz iskustva znam da to uopste ne mora da bude slucaj; vidjao sam drugare, koji su iza NAT-a, i koji bukvalno u 95% slucajeva ne moraju da cekaju _uopste_ da skidaju sa rapida (ne racunam onih 30-40 sec odbrojavanja, jel'te), tj. radi im dobro da bolje ne moze. Ne izgleda bas logicno, jbg, kapiram da ima veze sa time kolika je populacija net korisnika oko tebe (sem tebe), pa ako nema puno, onda verovatno i da to sto ima ne koristi puno rapid i voala, mada mozda lupetam, sta znam.

E da, a ako imas account na rapidu, onda slobodno zaboravi sve ovo, radice bez problema. :D Ili news, kako god. :D

Dobra stvar kod NAT-a je da imas jedan stepen zastite vise, pa ako imas bar osnovni stepen kulture pri surfovanju, bukvalno ti ni ne treba fajrvol na kompu.

Mada, ako imas jos neku soluciju za net (a da nije wireless itd.), bolje razmisli dobro, jebes NAT ako ne mora. :)

:-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_addre...on#Types_of_NAT

Mnogo si bre veliki hejter postao Pertu. Svestan sam ja da s' ti sad relativno mator pa vise nemas strpljenja za razne idiotluke, al' gledaj da iskuliras ponekad, i ovako si se nekoliko puta do sad zalio na ekstrasistolu. Samo sam hteo da pomognem decku iz to-nesto-malo iskustva sto sam imao dok sam se baktao s' time.

Znam samo da sam ja bio iza tog sranja na ikom-u, i to mi je hajli nesto objasnjavao kad sam ga pitao pre 100 god., pa ako sam pobrkao neke loncice u medjuvremenu, izvinjavam se na dezinformacijama.

Matorci, krenuli ste da coveka koga ne zanimaju tehnikalije zasipate izrazima i komplikovanim objasnjenjima .

Jel ti mislis da mu je sad ista lakse nego pre?

Kakav bre 1:1 nat, pat i bakraci :)

Dvini druze, odes na portforward.com i odradis sta tamo pise i vozi.

Mislim sta mu je recimo dakijev post pomogao, mada je korektan? Ili sta njemu znaci 1:1 nat? Sve sto oce je da mu radi torent :)

Ako sam dobro shvatio sta dvini oce.

Slazem se potpuno. Zato ga ni nisam zatrpavao tehnilkalijama ili ulazio u detalje, samo sam mu dao najosnovnije smernice i neke polazne termine ako bude zeleo da gugla dalje; prvenstveno da uvidi da portforward.com ne znaci nista u njegovom slucaju, i u najkracim crtama sam pokusao da docaram kako (i zasto bas tako) ce mu raditi p2p i torenti, jer ga je, k'o sto rece, to i prvenstveno zanimalo.

Mislim, ja se nadam da sam pomogao bar malo.

ISP mi kaze da je paket za koji sam zainteresovan iza NAT-a

Ovo obicno znaci, ko'ko je meni poznato, da ce divajni lepo da dobije modem od provajdera, i da ce, kao i svi ostali juzeri, biti iza jednog veeeliiikog NAT-a koji se nalazi kod cika provajdera. Ako je to slucaj, divajni, portforward ti ne znaci nista jer ti nemas sta da forwardujes. Ako to nije slucaj, onda poslusaj Igora. Eto, tol'ko od mene.

E da, jos jedna stvar, koja se nadovezuje na problem portova, al' cisto da je pomenem. Ako je problem NAT-a ove prirode koje ja mislim da jeste, onda neces moci da hostujes igre na bnetu jel'te, jer je tu bese potrebno da otvoris one portove, 6112 il' kako vec bese. Pa ako volis da pikas dotu, zaboravi na hostovanje iste. x(

Edited by Xzibit_

mislom da sad svi provajderi daju javne ip adrese.

ako je on iza provajderovog nata, kao nekad sbb sto je radio, mislim da nema sta da radi, ne u smislu da nema sta, nego nema pravo.

mada ako telekom daje javni ip, svi daju, valjda

Dvini druze, odes na portforward.com i odradis sta tamo pise i vozi.

fala :) to me je zanimalo, hoce mi raditi utorrent i dc++.

a na zalost nemam drugu opciju , samo wless :/

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

elem, uradio sam sve sto pise na portforward.com , ali su mi i dalje zatvoreni portovi.. kontam da blokiraju tamo kod njih? podesio sam portove na ruteru, ali imam jos jedan uredjaj, a to je access point (antena -> access point -> router -> masina) .. jel treba na AP nesto da namestam?

pa.. da :) o tome pricam, provajder natuje korisnike