Stator Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 http://www.unstrung.com/document.asp?doc_i...&WT.svl=wire1_2 http://www.pressbox.co.uk/detailed/Telecom...rbia_37269.html http://www.zte.com.cn/English/02news/detai...me=News&ID=4626 Dakle kineska ZTE kompanija je navodno sklopila ugivor sa Verat.net-om oko postavljanja WiMAX baznih stanica sirom nase otadzbine. Dakle ako je ovo tacno to bi znacilo da posle Nove 2006-te godine krece u Beogradu, do kraja 2006 godine verovatno pokriveni svi veci gradovi, do juna 2007 ce biti pokrivena cela drzava?!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalja Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 (edited) I onda cemo da mashtamo o ceni kartica i laptopova sa wimax tehnologijom ;). Mada s obzirom na cene telekomovog zakupa link-a prema svetu, wimaxom cemo samo poboljshati dostupnost interneta u celoj drzavi, a cene i protok ce izgleda [nazalost] ostati isti, [sem ako u medjuvremenu neko postane konkurent telekomu]. edit: Monopola vishe nema, pa shto da ne ugrabe parche torte :P Edited September 26, 2005 by sTaLjin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 koliko sam ja shvatio situaciju (iz nekih postova likova iz sezama na sezamovom bbs-u), ni cena linka ka inostranstvu više nije neki faktor, tako da ovo sve miriše na dobro.. nego, šta mislite o kupovanju black fiber-a od strane gugla? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 (edited) a ionako verat ima sopstveni link, nezavistan od telekoma jedino su mi ovi datumi malo sumnjivi, sta je ovde uradnjeno na vreme, pa jos neko kratko vreme :) Edited September 26, 2005 by manson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted September 26, 2005 Author Report Share Posted September 26, 2005 (edited) @manson: Trenutno oni imaju NERU koja omogucava do 300 Mb/s protok sto je dovoljno za sadasnju infrastrukturu (i vise nego dovoljno jer oni koirste samo 155 Mb/s). Ali ako budu stvarno postavili WiMAX taj link im ni izbliza nece biti dovoljan i mislim da ce morati da postavljaju optiku tako da sadasnja oprema ne igra veliku ulogu. @Ivan_: Da google je postavo black fiber mreze, to je bila faza I faza, II faza je izbacivanje GoogleTalk-a, mislim da ne moras da budes "nuclear scientist" da bi predvideo III fazu. Edited September 26, 2005 by Stator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 nije postavio nego kupio gomilu optičkih vodova koji su postavljeni po americi ali se ne koriste.. i razne su špekulacije oko toga za šta će je koristiti, ali sigurno neće samo za voip. čitao sam pretpostavke da hoće da ponude besplatni wifi provajding uz prikazivanje lokalizovanih reklama - okačiš se na wifi na bostonskom aerodromu i gledaš reklame za tamošnji fri šop.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted September 26, 2005 Author Report Share Posted September 26, 2005 Naravno da nece biti samo VoIP usluge ali one su manje vise sirugne sve ostalo su sve teske spekulacije... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 meni ovo previse dobro zvuci da bi bilo istinito a ima tu i druga stvar a to je pitanje opreme za korisnike koliko sam ja provalio to ce u pocetku biti samo za poslovne korisnike tako da mi obicni jadnici ne treba da se nadamo nicemo jos jedno 2 godine min. Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted September 30, 2005 Author Report Share Posted September 30, 2005 Evo malog update-a ovaj info je potvrdjen iz Verat-a. :) Cene ce biti slicne kao i za aDSL mozda za trunku nize. A prednosti u odnosu na aDSL su - simetrican saobracaj (512/512) - mobilnost I neka mi sada neko kaze nesto protiv brace kineza :))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banman Posted September 30, 2005 Report Share Posted September 30, 2005 Evo malog update-a ovaj info je potvrdjen iz Verat-a. :) Cene ce biti slicne kao i za aDSL mozda za trunku nize. A prednosti u odnosu na aDSL su - simetrican saobracaj (512/512) - mobilnost I neka mi sada neko kaze nesto protiv brace kineza :))) ← E sad, ne volim da politiziram, ali postoji mogucnost da kinezi to guraju zbog onog duga tj. kredita shto su prethodnici podigli. Slichno je ispalo i sa odecom za poshtare, a i krajnje je sumljivo da to neko radi od srca, prvo interesi. A to shto nema monopola nije ni prvi ni zadnji uslov da neko dodje. Politika opet. Primer: Oluja se smirila, nema talasa od 20m, i samo josh da zakrpimo sve rupe na brodu i brod mozhe da plovi. Quote Ladies and gentlemen, Frank Sinatra Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted September 30, 2005 Report Share Posted September 30, 2005 Ee moracu da pitam brata bash kad ce to tacno biti, trebao bi da zna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted September 30, 2005 Report Share Posted September 30, 2005 tresla se gora rodio se mish slichna stvar sa 3g-om, nece to barem josh 2 dine da zazhivi ovde. Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted October 1, 2005 Report Share Posted October 1, 2005 Da google je postavo black fiber mreze, to je bila faza I faza, II faza je izbacivanje GoogleTalk-a, mislim da ne moras da budes "nuclear scientist" da bi predvideo III fazu. ← Ka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goga[TT] Posted October 1, 2005 Report Share Posted October 1, 2005 Koliko sam upoznat u wimax mislim da ce za 3 godine da zameni sve delove komunikacije, od gsma do cable i adsl interneta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted October 1, 2005 Author Report Share Posted October 1, 2005 (edited) E sad, ne volim da politiziram, ali postoji mogucnost da kinezi to guraju zbog onog duga tj. kredita shto su prethodnici podigli. Slichno je ispalo i sa odecom za poshtare, a i krajnje je sumljivo da to neko radi od srca, prvo interesi. A to shto nema monopola nije ni prvi ni zadnji uslov da neko dodje. Politika opet. Primer: Oluja se smirila, nema talasa od 20m, i samo josh da zakrpimo sve rupe na brodu i brod mozhe da plovi. ← Radjenje od srca?? Ne ne ne mis smo im test poligon ili ti "zamorcici" pa ako kod nas ta oprema se bude dobro pokazala onda ce da to uvode i kod njih. Uostalom bas me briga. Idem knezom i na mom PDA sa WiMAX podrsom slusam interenet radio kada ono stize mi poruka na Jabber/ICQ/MSN iz firme kao aj trebao bi da dodjes ovde nam ne radi to to i to. Samo mu kazem ma nema frke sada cu da vam se VNC-ujem samo da pojedem sladoled mmmm sweet @Goga[TT]: Lose si upoznat aDSL(2) i kabl ce zameniti F.T.T.H. Edited October 1, 2005 by Stator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted October 1, 2005 Report Share Posted October 1, 2005 Radjenje od srca?? Ne ne ne mis smo im test poligon ili ti "zamorcici" pa ako kod nas ta oprema se bude dobro pokazala onda ce da to uvode i kod njih. Uostalom bas me briga. Idem knezom i na mom PDA sa WiMAX podrsom slusam interenet radio kada ono stize mi poruka na Jabber/ICQ/MSN iz firme kao aj trebao bi da dodjes ovde nam ne radi to to i to. Samo mu kazem ma nema frke sada cu da vam se VNC-ujem samo da pojedem sladoled mmmm sweet @Goga[TT]: Lose si upoznat aDSL(2) i kabl ce zameniti F.T.T.H. ← koja buducnost!??? jesi ti to zamisljo da zivis u srbiji 2351???? Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted October 1, 2005 Author Report Share Posted October 1, 2005 (edited) Ovaj dečko 'el si ti jeo bunike? Verat je već dobio dozvole za licenciran 3.5Ghz-ni opseg koji koristi 802.16d standard i on će se koristiti u početku a za njim i 802.16e čim se pojavi. Leto 2007-me i nije ba Edited October 1, 2005 by Stator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Ovaj dečko 'el si ti jeo bunike? Verat je već dobio dozvole za licenciran 3.5Ghz-ni opseg koji koristi 802.16d standard i on će se koristiti u početku a za njim i 802.16e čim se pojavi. Leto 2007-me i nije baš neka mnogo daleka budoćnost zar ne? ← aj samo procitaj ponovo sta si napisao!!! verat ce dobiti dozvole?????? Od koga? Kada? Za koliko para? Ovo je Srbija decko nista ne moze tako lako!!! Pa oni imaju problema sa adsl-om, a kamoli da im drzava dozvoli 3.5 jedino ako ne postanu stranka i dodju na vlast ;) Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
noodle Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Verat je već dobio dozvole... ← verat ce dobiti dozvole?????? Od koga? Kada? Za koliko para? ← wtf? Quote ...za sve one koji se ne pitaju da li će se sve dobro završiti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted October 2, 2005 Author Report Share Posted October 2, 2005 [quote name='Ivan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 nemam ja argument nego mi je sve to sumljivo veruj mi ja bih bio najsrrecniji kad bi wimax zaziveo kod nas ali cisto sumnjam + sto je koliko ja znam wimax oprema jos u fazi eksperimentisanja a srbija i srpski internet nisu bas najbolja teritorija za eksperimentisanje Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Stvarno? Onda brže bolje prijavi to American Nuclear Society-u da isprave to na sajtu. Ne kapiram te... ← [homer] he he, glupi stator [/homer] jel ti sad jasno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banman Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 (edited) nemam ja argument nego mi je sve to sumljivo veruj mi ja bih bio najsrrecniji kad bi wimax zaziveo kod nas ali cisto sumnjam + sto je koliko ja znam wimax oprema jos u fazi eksperimentisanja a srbija Edited October 2, 2005 by banman Quote Ladies and gentlemen, Frank Sinatra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted October 5, 2005 Author Report Share Posted October 5, 2005 Evo i britanci potvrdjuju :) http://www.pressbox.co.uk/detailed/Telecom...rbia_37269.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted October 5, 2005 Report Share Posted October 5, 2005 sve je to ok samo ovi kod nas cute! niko nista mozda ce oni sve da postave opremu u tajnosti i onda tananana cela srbija ima wireless internet i to dzab dzabe zamislite to Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts