Jump to content

Stize WiMAX kod nas???

Stator

Recommended Posts

http://www.unstrung.com/document.asp?doc_i...&WT.svl=wire1_2

http://www.pressbox.co.uk/detailed/Telecom...rbia_37269.html

http://www.zte.com.cn/English/02news/detai...me=News&ID=4626

Dakle kineska ZTE kompanija je navodno sklopila ugivor sa Verat.net-om oko postavljanja WiMAX baznih stanica sirom nase otadzbine.

Dakle ako je ovo tacno to bi znacilo da posle Nove 2006-te godine krece u Beogradu, do kraja 2006 godine verovatno pokriveni svi veci gradovi, do juna 2007 ce biti pokrivena cela drzava?!?

I onda cemo da mashtamo o ceni kartica i laptopova sa wimax tehnologijom ;). Mada s obzirom na cene telekomovog zakupa link-a prema svetu, wimaxom cemo samo poboljshati dostupnost interneta u celoj drzavi, a cene i protok ce izgleda [nazalost] ostati isti, [sem ako u medjuvremenu neko postane konkurent telekomu].

edit: Monopola vishe nema, pa shto da ne ugrabe parche torte :P

Edited by sTaLjin

koliko sam ja shvatio situaciju (iz nekih postova likova iz sezama na sezamovom bbs-u), ni cena linka ka inostranstvu više nije neki faktor, tako da ovo sve miriše na dobro..

nego, šta mislite o kupovanju black fiber-a od strane gugla? :)

@manson: Trenutno oni imaju NERU koja omogucava do 300 Mb/s protok sto je dovoljno za sadasnju infrastrukturu (i vise nego dovoljno jer oni koirste samo 155 Mb/s). Ali ako budu stvarno postavili WiMAX taj link im ni izbliza nece biti dovoljan i mislim da ce morati da postavljaju optiku tako da sadasnja oprema ne igra veliku ulogu.

@Ivan_: Da google je postavo black fiber mreze, to je bila faza I faza, II faza je izbacivanje GoogleTalk-a, mislim da ne moras da budes "nuclear scientist" da bi predvideo III fazu.

Edited by Stator

nije postavio nego kupio gomilu optičkih vodova koji su postavljeni po americi ali se ne koriste.. i razne su špekulacije oko toga za šta će je koristiti, ali sigurno neće samo za voip.

čitao sam pretpostavke da hoće da ponude besplatni wifi provajding uz prikazivanje lokalizovanih reklama - okačiš se na wifi na bostonskom aerodromu i gledaš reklame za tamošnji fri šop..

Evo malog update-a ovaj info je potvrdjen iz Verat-a. :)

Cene ce biti slicne kao i za aDSL mozda za trunku nize.

A prednosti u odnosu na aDSL su

- simetrican saobracaj (512/512)

- mobilnost

I neka mi sada neko kaze nesto protiv brace kineza :)))

E sad, ne volim da politiziram, ali postoji mogucnost da kinezi to guraju zbog onog duga tj. kredita shto su prethodnici podigli. Slichno je ispalo i sa odecom za poshtare, a i krajnje je sumljivo da to neko radi od srca, prvo interesi.

A to shto nema monopola nije ni prvi ni zadnji uslov da neko dodje. Politika opet.

Primer:

Oluja se smirila, nema talasa od 20m, i samo josh da zakrpimo sve rupe na brodu i brod mozhe da plovi.

tresla se gora rodio se mish

slichna stvar sa 3g-om, nece to barem josh 2 dine da zazhivi ovde.

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

E sad, ne volim da politiziram, ali postoji mogucnost da kinezi to guraju zbog onog duga tj. kredita shto su prethodnici podigli. Slichno je ispalo i sa odecom za poshtare, a i krajnje je sumljivo da to neko radi od srca, prvo interesi.

A to shto nema monopola nije ni prvi ni zadnji uslov da neko dodje. Politika opet.

Primer:

Oluja se smirila, nema talasa od 20m, i samo josh da zakrpimo sve rupe na brodu i brod mozhe da plovi.

Radjenje od srca?? Ne ne ne mis smo im test poligon ili ti "zamorcici" pa ako kod nas ta oprema se bude dobro pokazala onda ce da to uvode i kod njih.

Uostalom bas me briga.

Idem knezom i na mom PDA sa WiMAX podrsom slusam interenet radio kada ono stize mi poruka na Jabber/ICQ/MSN iz firme kao aj trebao bi da dodjes ovde nam ne radi to to i to. Samo mu kazem ma nema frke sada cu da vam se VNC-ujem samo da pojedem sladoled [:)]

mmmm sweet [:)]

@Goga[TT]: Lose si upoznat aDSL(2) i kabl ce zameniti F.T.T.H.

Edited by Stator

Radjenje od srca?? Ne ne ne mis smo im test poligon ili ti "zamorcici" pa ako kod nas ta oprema se bude dobro pokazala onda ce da to uvode i kod njih.

Uostalom bas me briga.

Idem knezom i na mom PDA sa WiMAX podrsom slusam interenet radio kada ono stize mi poruka na Jabber/ICQ/MSN iz firme kao aj trebao bi da dodjes ovde nam ne radi to to i to. Samo mu kazem ma nema frke sada cu da vam se VNC-ujem samo da pojedem sladoled [:)]

mmmm sweet [:)]

@Goga[TT]: Lose si upoznat aDSL(2) i kabl ce zameniti F.T.T.H.

koja buducnost!???

jesi ti to zamisljo da zivis u srbiji 2351????

((((Q))))

SRBI su najgluplji narod na svetu!!!

Ovaj dečko 'el si ti jeo bunike?

Verat je već dobio dozvole za licenciran 3.5Ghz-ni opseg koji koristi 802.16d standard i on će se koristiti u početku a za njim i 802.16e čim se pojavi.

Leto 2007-me i nije ba

Edited by Stator

Ovaj dečko 'el si ti jeo bunike?

Verat je već dobio dozvole za licenciran 3.5Ghz-ni opseg koji koristi  802.16d standard i on će se koristiti u početku a za njim i 802.16e čim se pojavi.

Leto 2007-me i nije baš neka mnogo daleka budoćnost zar ne?

aj samo procitaj ponovo sta si napisao!!!

verat ce dobiti dozvole??????

Od koga? Kada? Za koliko para?

Ovo je Srbija decko nista ne moze tako lako!!!

Pa oni imaju problema sa adsl-om, a kamoli da im drzava dozvoli 3.5 jedino ako ne postanu stranka i dodju na vlast ;)

((((Q))))

nemam ja argument

nego mi je sve to sumljivo

veruj mi ja bih bio najsrrecniji kad bi wimax zaziveo kod nas ali cisto sumnjam

+ sto je koliko ja znam wimax oprema jos u fazi eksperimentisanja a srbija i srpski internet nisu bas najbolja teritorija za eksperimentisanje

((((Q))))