Jump to content

Wireless Ruter setup ?

fatboy

Recommended Posts

Uzeo sam od ortaka neki 3COM wireless router, pa me interesuje kako da ga podesim

da mogu ADSL modem da bacam bezicno na LAP gde imam WLAN card...

Evo slika uredjaja:

1a0001.jpg

Iz modema moram da cepim LAN kabl u ruter, jel? I sta dalje? podesavanja neka?

El moram da sherujem internet konekciju itd itd?

Aj fala unapred!

Edited by fatboy

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

povezesh adsl model lanom sa routerom i onda bi trebao normalno sa laptopa da vidish direktno modem naravno kada se nakachish wirelessom na router. sva podeshavanja su ti verovatno preko web-a tako da probam da povezesh router lan kabelom sa nekim kompom i pustish da ti DHCP dodeli neku adresu. Vidi koji ti je gateway dao i otvori tu adresu sa internet explorerom. Valjda ces se snaci posle sam.

bnlsignature.jpg

Zanemari prethodni gogin beskorisni post ...

Elem na tom ruteru imash 1 wan i 4port switch pored wifi-ja kolko vidim.

WAN(cable/dsl) je kapiram ethernet, znaci iz modema za adsl ide ethernet kabl u taj WAN.

Na 3com ruteru sad moras za taj WAN port, jos zvan i cable/dsl port, da podesish pppoe, gde ces uneti username/pass za adsl.

Modem za adsl treba da podesis za bridge mode. Ako to ne mozesh onda zanemari ovu gore liniju za pppoe i produzi na korak 2

Ostatak spada u klasicno konfigurisanje ip adresa za lokalni pristup.

Korak 2 znaci da ti adsl modem nije zapravo modem vetj ruter i da radi nat.

Ici ces iza dva nata, nije bash najpozheljnije, neke p2p govnarije mozda nece raditi lepo.

modem ostavis kako jeste podeshen

ethernet kabl iz modema u WAN na 3com ruteru

na WAN interfejsu 3com rutera podesis fixnu ip adresu, ili ako ti je na modemu za adsl aktiviran dhcp, mozes i preko dhcp-a da je uzmes

Na 3com ruteru dalje podesis opseg ip adresa za svoju lokalnu mrezhu, dhcp za istu itd itd ....

Opcija 3,

prejebesh sve ovo i najlaksi nacin da koristis wifi je da iz modema mrezni kabl ubodesh u neki od 4 porta switcha na 3comu i preko wifia koristis stari modem/ruter kao i ranije, ali ovo nije elegantno reshenje.

Edited by mohican

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR