Dule_smor Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Na preko 2400 metara nadmorske visine, na prelepom kanarskom ostrvu La Palma bice pusten u rad treci najveci opticki teleskop na svetu.Njegovo glavno ogledalo se sastoji od 36 segmenata koji zajedno imaju precnik od 10,4 metra.Samo South African Large Telescope(11m) i Hoby Eberly teleskop u Teksasu(11m) imaju veca ogledala od njega.Izgradnja je kostala oko 130 miliona evra.Veceras ce ovaj teleskop prvi put pogledati prema zvezadama u takozvanoj ceremoniji prve svetlosti.Ovo je samo jedan u nizu dzinovskih teleskopa koji se grade ili ce biti izgradjeni u skorije vreme.Planira se izgradnja teleskopa sa ogledalima od cak 30 metara u precniku.Od njih se ocekuje da rasvetle mnoge tajne univerzuma i dalekih galaksija, ali i da otkriju novu Zemlju. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6897293.stm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buda_ Posted July 15, 2007 Report Share Posted July 15, 2007 (edited) Dule brate, sta se sve dogadja svakodnevno sto je izuzeztno zanimljivo i poucno iz nauke a ti postujes kako se tamo neki teleskop sagradio... mislim boli ljude tuki ediot : za_to O.O Edited July 15, 2007 by MALI_BUDA_SA_TIBETA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 15, 2007 Author Report Share Posted July 15, 2007 o rly...pa sto ne okacis ti onda neku od tih izuzetnih zanimljivosti...necu da brisem ovaj post vec ga ostavljam kao primer, a tebi podizem warn... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted July 17, 2007 Report Share Posted July 17, 2007 ja citam meni je zanimljivo.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts