Dark Voice Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 U prolece 2005 kupio sam, tada high-end, MSI K8N Neo2 Platinum (nForce 3 Ultra) plocu. Ta prva revizija je imala par losih serija i jedan primerak iz takve serije je dosao i do mene... Prvo, ploca je imala hardverski bug, tj. kad god bi se, posle nestanka, struja vratila, komp bi se ukljucivao bez obzira na podesavanje u BIOS-u (jasno je da je u prvih par sekundi po dolasku napon opasno nestabilan i potencijalno poguban za plocu). Drugo, prve verzije BIOS-a za ovu plocu su uzasno lose napisane ("patch"-evi su dogurali do verzije 1.D (hex 1.13)). Juce sam osetio posledicu hardverskog bug-a: neprilagodjen napon je iskvario deo BIOS-ovog EEPROM-a (naravno ja to nisam odmah mogao da znam). Sistem je poceo nepredvidivo da se ponasa... najpre nije hteo da se boot-uje, zatim je ignorisao tastaturu, zapucavao se u BIOS-ovom Setup-u, ispisivao je artefakt-e na ekranu i, ziva sreca, uspevao da se boot-uje u 5-10% slucajeva, nakon restarta, a i tada bi se Windows zamrzao nakon 10-15 min (spajanje jumper-a, vadjenje baterije i sl. nije pomoglo). U takvom jednom slucaju, uspeo sam da iskoristim MSI BIOS flash program (za Windows) i pre-flash-ovao sam BIOS. Ploca je pocela normalno da radi (nakon restart-a). Cisto ako neko naleti na slicnu glupost... da zna... Quote MSc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts