Dule_smor Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 Jutros je ova evropska sonda zavrsila misiju zapocetu 2003. tako sto je namerno udarila u povrsinu Meseca.Sonda je prikupila neke od najdetaljnijih podataka o nashem satelitu.Cela misija je kostala oko 110 miliona evra. http://news.xinhuanet.com/english/2006-09/...ent_5041927.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spu [RuR] Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 malo mi smeshno ovo The spacecraft hit the moon's surface at 2 kilometers per second, or 7,200 kilometers per hour, and would leave a 3-meter-by-10-meter crater, according to mission controllers in Germany's Darmstadt. The crash also sent a cloud of dust and debris kilometers above the lunar surface, and would provide clues to the geologic composition of the site, scientists' said. prvo sam se zapanjio 72000 km/h, jebote, WARP Speed! a onda u fazonu, aj da opravdamo to shto se srushila, kao iz kratera i dima cemo zaznati sve i svashta =)) Quote Everytime I cross the line I push the boundaries out a little... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 3, 2006 Author Report Share Posted September 3, 2006 7200 spu, ne 72000:)...a to je bilo planirano rushenje, sonda je za ovih par godina vec prikupila brdo podataka pa su resili da je slupaju u povrsinu da ne kruzi bezveze dalje...i ranije su radili takve stvari sa sondama koje su isluzile svoje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 meni najfascinantnije da su oni na to postavili jonski motor za koji sam ja kapirao da je efikasniji za duga putovanja tipa mars i dalje...no opet...tie fighter here we come ;o)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 3, 2006 Author Report Share Posted September 3, 2006 pa da, jonskom motoru treba par godina da ubrza do pune brzine...ali ovo je bila esina proba istog motora...zato je i sonda kruzila i polako ubrzavala godinu dana dok nije stigla do meseceve orbite:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts