Jump to content

POMOAGAJTE DRUGOVI.......

myuser

Recommended Posts

moje misljenje je da je problem u provajderu i njegovoj opremi

veruj mi na 150m bilo koji ap i bolo koja antena i 15+ m kabla bilo kojeg bi trebalo da radi ok

ako imas opticku vidljivost

dako da moj ti je savet ili da menjas provajdera ako imas mogucnost ako ne da se okanes coravog posla

uostalom da su oni neki provajder kao sto nisu bar bi oni mogli da ti kazu kolika ti je jacina signala dali je link konstantan ili se prekida itd.

((((Q))))

SRBI su najgluplji narod na svetu!!!

Pa onda predji na prakticno. Pitao si me " jesi li ti nesto probao u praksi "? Da jesam jer se wireless-om bavim aktivno vec 2 godine u BGW projektu...

Kao sto sam vec rekao teorija je jedno praksa drugo, ne moze se u kancelariji praviti projekat kad na terenu izadjes na problem i sta onda. (A ti si izgleda kancelarijski covek, voleo bi da tu tvoju teoriju primenis na mojoj mrezi u praksi pa da vidimo)

Ja nisam rekao da antena nije bitna ali je svakako uredjaj koji radi mnogo bitniji pa to je princip kao i kod kola dzaba ti dobra antena na kolima ako ti je radio pijacar.

Odakle ste vas dvojica ? Mozemo li kod mene da uradimo mali opit na tu temu AP vs ANTENA pa da vidimo ko je u pravu?

Evo prihvatam sledece: posto sam ja u Kv dodji do mene donesi samo tvoj AP i da probamo na mojoj mrezi ako bude sve islo glatko ja ti placam put do Kv i nazad, ako ne neka ti Stator plati put. I ako on bude u pravu javno cu se izvinuti Statoru.

Meriti cemo i sa tvojim AP i mojom karticom jacinu signala, da pingujemo razne IP adrese i da gledamo izgubljene pakete i da uporedimo sve ovde na forumu.

Drugo nemam sta da dodam i iskljucujem se iz dalje diskusije na ovu temu...

Edited by C@sper

www.polovniracunari.rs

Kao sto sam vec rekao teorija je jedno praksa drugo, ne moze se u kancelariji praviti projekat kad na terenu izadjes na problem i sta onda. (A ti si izgleda kancelarijski covek, voleo bi da tu tvoju teoriju primenis na mojoj mrezi u praksi pa da vidimo)

Ja nisam rekao da antena nije bitna ali je svakako uredjaj koji radi mnogo bitniji pa to je princip kao i kod kola dzaba ti dobra antena na kolima ako ti je radio pijacar.

Evo prihvatam sledece: posto sam ja u Kv dodji do mene donesi samo tvoj AP i da probamo na mojoj mrezi ako bude sve islo glatko ja ti placam put do Kv i nazad, ako ne neka ti Stator plati put. I ako on bude u pravu javno cu se izvinuti Statoru.

Meriti cemo i sa tvojim AP i mojom karticom jacinu signala, da pingujemo razne IP adrese i da gledamo izgubljene pakete i da uporedimo sve ovde na forumu.

Drugo nemam sta da dodam i iskljucujem se iz dalje diskusije na ovu temu...

Ne znam sta da vam kazem drugari. Mislim da definitivno postoji neki signal koji me gusi. Jer malo mi je nemoguce da sa svom tom opremom meni net ne radi zato sto je losa antena (bez obzira sto sabac rasipa signal i kupi sumove) i/ili los AP. Oviz je ipak Oviz i to mi je mnogo ljudi reklo. Ljudi koji se bave wirelessom. Neki su mi rekli da cak i preferiraju da rade samom sa Ovizom. Zato sam ga i uzeo. Osim toga i ta daljina odn. blizina ..... 100-120 metara..... pa zaista ne znam sta da sam stavio opet bi radilo. Mislim da je definitivno neki signal u pitanju koji upada i kvari mi sve. Kako drugacije objasniti da mi net nekad radi preterano dobro (kao sada) a nekada nemogu da pingujem AP. Da je do opreme (losa antena, slab AP).....nebi nikada radilo dobro. Sta vi mislite ?

Casper.....vrati se !!! Ova tema nije postavljena da bi dovodila u pitanje necije znanje necega (u ovom slucaju znanje kada je u pitanju wless). Mozda svi mozemo jos vise nauciti iz ovog mog primera.

Kako drugacije objasniti da mi net nekad radi preterano dobro (kao sada) a nekada nemogu da pingujem AP.

Cekaj ako ti ne mozes da pingujes IP tvog AP onda su problemi kod tebe, jesi li pokusao da udjes na IP tvog AP kroz pretrazivac i da skeniras signal i da pratis to...

Kad ti losije radi danju ili nocu kad su obicno guzve na mrezi ili u isto vreme svakog dana?

Ja mislim da je onda kod tebe definitivno problem, probaj da pingujes server provajdera u trenucima kad ti prekida signal, ne znam sta da ti kazem drugo...

www.polovniracunari.rs

(A ti si izgleda kancelarijski covek, voleo bi da tu tvoju teoriju primenis na mojoj mrezi u praksi pa da vidimo)

A izvini koliko to usera-a/kompova ima tvoja cenjena mreza?

WiFi je po svojim karakteristikama half-duplex a radio koji ti uzimas za primer je simplex tako da poredjenje tako necega je cist odraz neznanja... A kada ukapiras razliku izmedju hlaf/full-duplex-a i simplex-a svatices koliku si glupost upravo odvalio.

Navodim ti primer prijema i predaje signala i pricam o kvalitetu uredjaja.

A u mojoj mrezi ima vise korisnika nego sto ces ti da ih nakacis u tvom zivotu i mrezi koju ti projektujes iz kancelarije, (19 jedna i 12 druga mreza)...

U prethodnom postu sam ti naveo primer pa prihvati opkladu ako smes. [:p]

Vi sto projektujete mreze po matematici svi radite po shablonu i kad naidjete na problem u mrezi Vama se "pokvari" matematicki proracun...

P.S. Mlad si ti imas vremena da naucis neke stvari. [:D]

Edited by C@sper

www.polovniracunari.rs

Imas 31 korisnika? Pa kada ih imas toliko onda i mozes stap kanap ali ako oces nesto ozbiljnije onda moras da sednes i da izprojektujes mrezu.

BGWireless ce se uskoro povezati sa NSwireless-om i time postati najveca WiFI mreza kod nas [:)] Sa oko 350 korisnika [:)]

Pa nisi mi odgovorio koliko ti imas na tvojoj mrezi, (BGW) nije tvoja mreza koliko se ja razumem.

Koliko vidim vi jos uvek radite sa omni antenama i AP-ima, niste jos poceli da radite sa sektorskim antenama, mikro tikovima prema tome oprema sa kojom ti radis wirelles je smesna. Kolika je vrednost opreme tvoje tacke kazi mi molim te.

Kada budes pokrio tvoj deo prostora sa baznim stanicama (u kojima su po 3 sektorske antene-hyper gain 17 db i po 3 kartice atheros 200 mW koje gura u svakoj baznoj stanici racunar pod mikrotikom i svaka antena poseban b/g link) dodji tada da mi pricas nesto o kvalitetu i jacini opreme.

Pa niti jedna ozbiljna mreza ne moze i jos jednom ne moze da se zasniva na AP-ima zapamti to.

Tako da za sada ti sa tvojom opremom mozes da se slikas i sa tim brojem korisnika koliki ti je protok sa ftp kazi mi molim te.

P.S. A posto vidim da znas da "projektujes mreze" na papiru moracu da te pozovem da i meni pomognes sa savetima kako da dalje razvijem mrezu posto ne mogu te proracune sa papira da primenim u praksi na terenu.

www.polovniracunari.rs

"Bezis" od teme. Ne pricamo o BGW-u nego o tome da li su vaznije atene ili izlazna snaga uredjaja u WiFi-ju. Ja sam ti dao veoma jak argument koji ti nisi uspeo da pobijes nego si pokusao da sa licnim prozivanjem pobegnes od njega (kancelariski covek).

Ja cu ti ipak odgovoriti na ostale prozivke cisto da ne pomislis da su argumentovane.

Pa nisi mi odgovorio koliko ti imas na tvojoj mrezi, (BGW) nije tvoja mreza koliko se ja razumem.

BGW je mreza svih njenih korisnika i nije nicija explicitno!

Koliko vidim vi jos uvek radite sa omni antenama i AP-ima, niste jos poceli da radite sa sektorskim antenama, mikro tikovima prema tome oprema sa kojom ti radis wirelles je smesna. Kolika je vrednost opreme tvoje tacke kazi mi molim te.

Cek ti oces sa spikom "Moj tata ima vise para od mog tate" da pobijes tehnicku raspravu!? Fora je sa sto manje para pruziti sto vece performanse... Nije problem provuci opticke kablove i kao pogledaj sto sam ja baja vidi kako sve leti... Samo ako imas para...

Kada budes pokrio tvoj deo prostora sa baznim stanicama (u kojima su po 3 sektorske antene-hyper gain 17 db i po 3 kartice atheros 200 mW koje gura u svakoj baznoj stanici racunar pod mikrotikom i svaka antena poseban b/g link) dodji tada da mi pricas nesto o kvalitetu i jacini opreme.

Pa niti jedna ozbiljna mreza ne moze i jos jednom ne moze da se zasniva na AP-ima zapamti to.

BGW je neprofitna organizacija i kao takva raspolaze limitiranim budzetom. Ako ces da doniras sektorske antene rado cemo ih staviti na sve nod-ove.

Tako da za sada ti sa tvojom opremom mozes da se slikas i sa tim brojem korisnika koliki ti je protok sa ftp kazi mi molim te.

FTP je zadnji put kada sam proveravao protokol, a ne znam kako moze da mi bude transver sa protokola?? To sto si ti reko nema nikakvog smisla, dakle savladaj osnovne pojmove. Evo ti samo 1 primer sto imas na sajtu napisao (transfer izmedju 2 tacke, http,ftp,p2p nema nikave veze) dakle preko 7 kilometra 3 MB/s. I sve to sa extra jeftinom opremom...

P.S. A posto vidim da znas da "projektujes mreze" na papiru moracu da te pozovem da i meni pomognes sa savetima kako da dalje razvijem mrezu posto ne mogu te proracune  sa papira da primenim u praksi na terenu.

Ovo je isto direktna prozivka na koju necu odgovoriti.

E sada molim argumentuj ti zasto je izlazna snaga uredjaja vaznija od antene. Ili priznaj da si lupio glupost.

Pa ne znam ko bezi od teme prvo si me pitao koliko moja mreza ima klijenata a sad pricas o tome sta je BGW, pa odgovori mi za tvoju mrezu.

Pa ti stvarno nisi normalan ako tvrdis da dobra mreza moze da se zasniva na AP.

Pa postavio sam ti pitanje u vezi protoka koliki protok imas izmedju korisnika nisam ja pomesao nista nego ti ne znas sta te ja pitam.

Pricam ti o ftp serveru, jer u mojoj mrezi postoji lokalni ftp server koji se puca sa raznoraznim stvarima, igrama, muzikom koji je dostupan korisnicima i pitam te koliki ti je tu protok.

Nisam pricao o mamama i tatama i o parama nego o kvalitetnoj opremi bez koje ne moze ozbiljno da se radi. A koji ti to standard b/g/g+ furas ako izmedju korisnika imas 3MB/s ali pazi ti kazes 3MB/s pa ako imas 50 korisnika istovremeno koji vuku svaki po 3MB/s pa znas li ti sta je to?

Pa moram da ti kazem da si kancelarijski covek posto za svaki problem ili odgovor ti potezes dokumentaciju, pa sine znas li ti da u praksi svaka teorija pada u vodu, a ti si opet ne dokazan i ne vredi da se dalje sa tobom raspravljam (rekoh ti si shablonac)posto ti opet navodim primere iz prakse i samo iz prakse.

Ostale argumente (o tvojim AP tipa D-link itd...)mogu da ti dam ovde na terenu ako dodjes do mene...

Pozdrav,

www.polovniracunari.rs

Svoje predloge o problemu i opremi sam vec rekao u postu.Znaci jos samo vidi da Ti neko pozjami i zameni deo po deo opreme i to ce u isto vreme pokazati ko je u pravu od njih dvojice.Btw, BGW ni sa tim spajanjem nece biti najveca wifi mreza kod nas.Inace se pitam ako je antena toliko bitna zasto je ljudi prave od konzervi, al. lavora.....?

6.jpg126132.jpg

Pa ti stvarno nisi normalan ako tvrdis da dobra mreza moze da se zasniva na AP.

Moslim te citiraj me gde sam ja to rekao. (PS: opet si se zajebo jer si verovatno mislio na omni antenu a ne na AP, Dakle NAUCI terminologiju zaboga)

Pa postavio sam ti pitanje u vezi protoka koliki protok imas izmedju korisnika nisam ja pomesao nista nego ti ne znas sta te ja pitam.

Pricam ti o ftp serveru, jer u mojoj mrezi postoji lokalni ftp server koji se puca sa raznoraznim stvarima, igrama, muzikom koji je dostupan korisnicima i pitam te koliki ti je tu protok.

Kod nas ne postoji nikakav centralni ftp server jer je to preskupo resenje i doslo bi njegovog zagusenja u roku od odmah vec sve podatke razmenjujemo preko p2p (preko 7 Terabajta)

Nisam pricao o mamama i tatama i o parama nego o kvalitetnoj opremi bez koje ne moze ozbiljno da se radi. A koji ti to standard b/g/g+ furas ako izmedju korisnika imas 3MB/s ali pazi ti kazes 3MB/s pa ako imas 50 korisnika istovremeno koji vuku svaki po 3MB/s pa znas li ti sta je to?

Napisao sam ti protok izmedju 2 tacke/nod-a/ap-a je 3 MB/s koji deo ti tu nije jasan. a standard je "a"

Pa moram da ti kazem da si kancelarijski covek posto za svaki problem ili odgovor ti potezes dokumentaciju, pa sine znas li ti da u praksi svaka teorija pada u vodu, a ti si opet ne dokazan i ne vredi da se dalje sa tobom raspravljam (rekoh ti si shablonac)posto ti opet navodim primere iz prakse i samo iz prakse.

O boze...

Moslim te citiraj me gde sam ja to rekao. (PS: opet si se zajebo jer si verovatno mislio na omni antenu a ne na AP, Dakle NAUCI terminologiju zaboga)

Pa jesi li rekao da stavi dobru antenu i da ce onda najobicniji AP da ti zavrsi posao.

Pa procitaj svoje postove unazad ne mislim da se jurim sa tobom jer si ti stvarno...

Napisao sam ti protok izmedju 2 tacke/nod-a/ap-a je 3 MB/s koji deo ti tu nije jasan. a standard je "a"

Pa Srbine interesuje me kad ti se nakaci 50 korisnika odjednom koliko ce svaki ostvariti moguc protok. Nemoj ti meni pricati o protoku izmedju dve tacke (nisam ja lud to pricaj ovima drugima o 3 MB za korisnike) nego kad ti se nakaci mnogo korisnika koliko si im sa tvojom teorijom ostvario konstantan protok ili ko se prvi nakaci taj najvise povuce a izgleda da je kod tebe tako cim ne koristis mikro tikove i ostala prirucna sredstva...

Kao sto rece Deus najpametnije je da to resimo prakticno i da vidimo ko je u pravu, a ja sam ti to ponudio pre 10 postova jer ti si stvarno... i ne mogu vise da se spustam na tvoj nivo i da se raspravljam sa tobom. (jer momak koji je postavio ovaj post nema nikakve koristi od toga).

Pozdrav,

www.polovniracunari.rs

nego kad ti se nakaci mnogo korisnika koliko si im sa tvojom teorijom ostvario konstantan protok ili ko se prvi nakaci taj najvise povuce a izgleda da je kod tebe tako cim ne koristis mikro tikove i ostala prirucna sredstva...

Na svim serverima su Linux-i oni rade:

1.Sorce routing

2.Balans loading

3.Traffic shaping

Tako da se sve deli na ravna casti. a posto je meza vezana u vise prstenova "Sorce routing" se stara da se BB jednako opterecuju. Pri tom potrovi koji sluze za jabber chat u mrezi imaju najveci prioriter pa onda idu portovi koji sluze za igranje pa onda za voice komunikaciju pa onda za http i na kraju sa najmanjim priopritetom ide p2p. Tako da cak i u "pikovima" igranje i chatovanje rade super.

Kao sto vidis moze se sve lepo podesiti i bez extra sqpe opreme ali sa malo vremena i malo vise znanja & strpljenja.

Edited by Stator

a mozhda da se vas dvojica nadjete na nekom chatu i nayebete se jedan drugom mame, a da mi to ne gledamo ? :-)

Ljudi nemojte se svadjati. Problem je resen. Otisao sam na krov i podigao antenu za jos jedno metar. Eno radi net kao lud. I upload i download. SVE. A samo jedan metar je zezao.

Kao sto vidis moze se sve lepo podesiti i bez extra sqpe opreme ali sa malo vremena i malo vise znanja & strpljenja.

Cekaj a za sta onda sluzi skuplja oprema?

Tako da cak i u "pikovima" igranje i chatovanje rade super.

I opet nisi nave cifre ocu cifre kad imas 50 ili koliko ono bese imas max korisnika korisnika koje su ti cifre koje moze da ostvari svaki korisnik u tom momentu, rec "rec super" je cudna...

www.polovniracunari.rs

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...