themilann Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Pošto sam već pri kraju treće godine na Filozofskom fakultetu u Nišu na odseku za Engleski jezik i književnost (dajem ispite u roku, prosek tu i tamo, ako je bitno), već sam počeo da razmišljam šta bih radio u budućnosti. Mnogi su mi savetovali da idem preko kad završim osnovne studije i tamo završim master. E sad, ja bih i ovde želeo da čujem vaše viđenje a i utiske (ako ima takvih), što se tiče studiranja u inostranstvu. Mnogi su me savetovali da pokušam da stipendiram u arapskim zemljama jer tamo trenutno "cveta" moja struka. Pak, neki drugi su mi kao rezervnu opciju istakli studiranje u Beogradu, na npr FON-u. Ako ima bilo kakvih korisnih linkova na internetu koji biste podelili, slobodno. :) Svaki savet je dobrodošao. Hvala! Quote "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster, for when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you." - Friedrich Nietzsche Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Ja sam otisao u USA na skolovanje. Sveca i decko su u Ceskoj. Savet broj jedan, izaberi zemlju u koju hoces da ides i raspitaj se koji su uslovi da se prijavis, koje testove da polazes i sl. Ako je ideja da ides "negde vani", mislim da neces nigde onda. Ove informacije se mahom mogu naci na sajtovima fakulteta na koje bi se prijavio, ja ne znam za jedan globalni sajt na kome sve pise. Sto se skolovanja u Americi tice, sta znam. Nisu ni lepsi ni pametnji od nas, samo bogatiji. Na faxu se dosta radi, nema juni/juli/juli 2, nema uslova za sledecu godinu. Ili dajes u roku ili ne studiras. Zajebancija sa skolom i studiranje po 20 godina je nasa ekskluziva :) Sto se tice toga "gde je tvoja struka trazena" to zaista ne znam. Kontam da bi morao da ides u zemlje gde engelski nije maternji jezik. Vaznije je pitanje sta ti hoces i cime hoces da se bavis? Ako arapima trebaju profesori engleskog, i ako je tebi to OK, onda kul. Neki ljudi u Srbiji su imali problema sa starnim diplomama, tako da i to uzmi u obzir. Ja bih ti savetovao da probas da odes iz Srbije da vidis kako ljudi zive i rade negd drugo. Upoznas malo svet. Ako imas nekih specificnih pitanja, pitaj slobodno. Mada ja samo za SAD mogu da pricam. Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
themilann Posted June 17, 2014 Author Report Share Posted June 17, 2014 Pa ja bih mogao da studiram u Americi, ali teško da bih mogao da prođem tamo u svojoj struci. Prvenstveno bih mogao da prođem, kao što i ti sam reče, u zemljama gde engleski jezik nije maternji. A prvenstveno bih mogao da budem profesor engleskog, a i još nešto pored toga, ali i to treba da sredim u svojoj glavi šta bih zapravo ja želeo da radim. Zanima me kakve su procedure upisivanja fakulteta u inostranstvu. Koje predispozicije bi trebalo da ispunjavam? Ako ti nije problem, možeš da napišeš šta je trebalo da uradiš da bi studirao u Americi. Quote "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster, for when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you." - Friedrich Nietzsche Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted June 17, 2014 Report Share Posted June 17, 2014 Za posle diplomske u Americi trebaju 2 stavri: test jezika (TOEFL) i prijemni sa ispit (GRE/GMAT ili sta vec). Postoji opsti GRE, postoje i specijalizovani, zavisi od faxa koji upisujes. Za engleski, nisam siguran. Za bilo koje studije vani ce ti traziti neki test jezika, i koliko ja znam vrte se TOEFL i IELTS (americki i engleski test). Nije nesto spec tesko da se lepo uradi, ima i dosta nezvanicnog matrijala za pripremu. Mahom je akcenat na formi izrazavanja i brzini. Imas na sajtu TOEFL-a cini mi se primer testa pa mozes da vidis. Ne moze da se padne/prodje skupljas poene i svaki fax ima neki minimum koji prihvata. Ovo drugo - GRE/GMAT moze da bude frka. GRE ima kvantitativni deo (matematika iz nase gimnazije, prirodni smer) ali ima i verbalni deo, koji je nebulozan. Test engleskog koji je namenjen da bude zajeban onima kojima je to maternji jezik. Zato mislim da je malo zajebano da probas u USA, trazi se poprilicno visok skor. Ali sve se moze kad se hoce :) Ima i deo sa kritickim pisanjem, slicno kao TOEFL-u. Opet bi na sjatu trebalo da ima primer jednog testa. Obzirom da studiras engleski ne bi trebalo da ti bude neki problem da se spremis TOEFL/IELTS. Proradi testove da vidis sta se i kako trazi, koliko brzo moras da radis i sl. Ako ti budu trazili GRE to ce vec malo da potraje da se spremi, racunaj na barem mesec-dva. I to lepo da giljas :) Rezultate testova zajedno sa dokumentima saljes postom faxu. Koje tacno dokumente treba da posaljes, zavisi od faxa i to pise na sajtu ali uglavnom je transkript diplome i ocene tokom studija. Neke skoel ce da te naduvaju odmah ako ti je prosek prenizak. Zavisi od skole. Americke skole imaju on-line prijavu, ali na kraju moras da im dostavis i originale sa pecatom faxa na uvid. Koliko sam cuo od svece ova je procedura manje-vise ista bila i u Ceskoj, ali koliko se secam ona je samo TOEFL polagala. Nisam siguran, ali mislim da ako odes u zemlju gde se ne govori engleski kao maternji ocekuje se od tebe da progovoris jezik rel brzo. Barem u Evropi :) Nisam naglasio, ali skolu gde hoces da se prijavis sam nadjes, odnosno sajt skole, i izbunaris uslove i rokove za prijavu. Eh da, prijave se u US placaju od 50/60 pa do 120 dolara po prijavi. To sto predas dokumente se placa, da :) Tako da imaj i to u vidu. Polaganje testova (TOEFL, IELTS, GRE ...) se isto placa. Polaganja se organizuju jednom u par meseci, tako da se tu uklapas u njihov kalendar. Srecom, nije u svim zemljama i gradovima u isto vreme. Ja sam TOEFL polagao u Subotici, GRE u Zagrebu. Ne pada mi nista vise na pamet. Pitaj dalje sta te zanima :) Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts