Jump to content

Windows XP Default Gateway trip

Shekk

Recommended Posts

Setup je sledeci:

windows xp sp3

Integrisana mrezna <-> OrionGovnokom ADSL modem/router: fiksiran IP, mask, default gateway, DNSovi i fiksirane metrike na 1 i za gateway i za interfejs - hocu da ovo bude default defaulta i da komp samo ovde gleda kad negde ide

Add-in mrezna <-> [beogrid] - fiksiran ip, mask, gateway, DNS beogridov tj absolutok koji rezresava beogrid adrese kad mu se pristupi sa beogrid mreze inace se ponasa kao normalan dns, metrike 50 i za gateway i za interfejs - hocu da komp ignorise ovu karticu SEM za adrese koje su u 10.x.x.x opsegu za koje sam dodao trajni route ka interfejsu add-in kartice i beogrid gateway-u sa metrikom 1. takodje sam dodao trajni route ka beogridovom DNSu sa metrikom 1 da bi mu pristupao samo kroz beogrid mrezu...

Setup kakav da je radi - beogridovi serveri za koje imam IP nisu problem, cak i dns proradi po neki put :P

>ALI<

S'vremena na vreme (kao da cujem stope) Windows samoinicijativno promeni default gateway i baci mog clueless buraza (kod mojih je sav ovaj setup btw) na beogrid proxy login stranu sto on resava tako sto iscupa beogrid kabl :p

Koliko sam uspeo da lokalizujem problem stvar puca na relaciji integrisana mrezna - oriongovnokom adsl router koji u nekom trenutku odbije konekciju ili ga windows pocne ignorisati... posle par minuta stvar se vrati na normalu ali je do tada buraz vec verovatno iscupao kabl...

Dakle, kako da odzaguljim ovo sranje?

Btw isti setup je radio bez greske dok nisam zamenio adsl modem koji se kacio preko USBa za "bolji" modem/router tako da jos jedan hint u cemu je problem...

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

trupsi je u pravu, statičke rute se ne brišu

takođe, možeš na obe da staviš istu metriku, nebitno je, jer će on znati da ako paket ide u 10.0.0.0/8 da iskoristi Beogrid,a za sve ostalo će da koristi difolt rutu

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Hteo bih samo da dodam

U tvom setup-u ne smes imati default gateway i dns na obe mrezne kartice. Na onoj koja ce ti sluziti za izlaz na net stavljas default gateway i dns (mozes staviti bilo koji dns tu ne mora biti orionov moze biti i beogridov samo da resolvuje sve)

Nakon ovoga ako zelis nekim ip opsezima pristupati preko beogrid mreze (jer se tamo nalaze jelte) dodajes specificne rute za njih preko tog interfejsa.

Pritom ne moras dodavati rute za ip opsege u kojima si i ti clan (znaci ako na beogrid eth kartici imas adresu 10.0.0.50/24 ne moras dodavati 10.0.0.0/24 u rutiranje jer je automatski dodata samom definicijom ip adrese). Ako zelis neke druge ip opsege koji pripadaju beogridu dodati preko tog interfejsa onda ces dodavati rute u stilu route add 10.0.1.0/24 10.0.0.1 (ovo sam ja izmislio gateway za primer onog sto ti daju ovi iz beogrida)

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Ovo za ne stavljati 2 default gatewaya windowsu sam danas negde procitao da hoce da pobrljavi, nisam jos stigao da probam, setup je upravo takav, fiksni route za 10.x.x.x preko beogrid gatewaya ali je bio gateway dodat i podesavanjima tcp/ip-a za tu karticu pa je windows defaultovao na nju kad je 192.168.1.1 nedostupan iz bilo kog razloga (to nedostupan uslovno jer je preko IPa i dalje dostupan router, radi net preko ip adresa ali DNS gađa beogridov... ukloniću i gridov gateway i dns iz bilo kojih podešavanja pa ću da vidim šta se dešava)

Hvala mrežni gurui rura!

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D