Jump to content

Spajanje rutera i modema (sbb kablovski)

sekira

Recommended Posts

Hocu da imam wlan u stanu tako da sam kupio wifi ruter i imam problem kad ga spojim sa modemom.

Spojim ruter i komp, i ruter i modem. SBB-ov modem (neki Scientific Atlanta EPC2100R2) mi se pocne konektovati i onda izbaci onu gresku da nema konekcije ili je ogranicena.

Wat do?

Do podesavanja rutera jos nisam dosao, posto mi wizard za podesavanje stane zbog nedostatka konekcije sa modemom.

Nebitno je koji ruter ima, sbb-ov modem povezuje na WAN port na ruteru, a komp na LAN port na ruteru.

edit: OP napisi koji WiFi ruter si kupio

Edited by WuDu

People don't stop playing because they get old, they get old because they stop playing.

Povezao sam sve, ugasio i upalio oba modema i sad mi kad instaliram ruter izbacuje: The connection has limited or no connectivity. Please make sure router's DHCP server is enabled.

@peja

nisam znao da postoji razlika :\

@WuDu

TP Link TL-WR340G

Edited by sekira

Od tako malo chudnih problema (jer se u principu to montira - povezhesh sve, ugasish sve, izblejihs 60s, upalish sve) jeste kad je iz nekog nepoznatog razloga sam morao da kloniram MAC adressu PC-ja na ruter (koji ima tu opciju) do tad je radio u fazonu kao prikachi se sve, sve bude oko 5s, i onda kao vishe nisu povezani...kako sam klonirao PCjev MAC...povezhu se i rade ko banja. Bozhe sachuvaj.

poz voz 2011

Probao sam danas i sa telefonom, posto imam telefon moji moze biti wifi hotspot. Povezem usb kablom telefon i komp, povezem se na internet, upalim wifi hotspot na telefonu, i preko laptopa nadjem taj hotspot, povezem se ali opet limited or no connection.

Spojim ruter i komp, i ruter i modem. SBB-ov modem (neki Scientific Atlanta EPC2100R2) mi se pocne konektovati i onda izbaci onu gresku da nema konekcije ili je ogranicena.

Wat do?

kako modem izbaci gresku da "nema konekcije ili je ogranicena"? koliko ja znam ti modemi imaju samo par LEDova koji se upale kada se konekcija ostvari

Step 1. Upalis modem i povezes ga samo na TV kabl i struju

Step 2. Cekas da se upali "Cable" lampica i da je non stop upaljena

Step 3. Povezes modem i ruter i sacekas da se "PC" lampica upali

Step 4. Povezes PC i ruter, otvoris podesavanja rutera i proveris da li je WAN interfejs dobro podesen, da li je od modema dobio IP adresu, gateway, DNS podesavanja itd

Mozda iz nekog razloga (suncevi zraci) nije upaljen DHCP na tom ruteru, probaj ti da rucno stavis na kompu IP adresu 192.168.1.5 npr, subnet mask ce ti sam staviti 255.255.255.0

a za gateway stavi 192.168.1.1 i za DNS isto 192.168.1.1 pa probaj da otvoris iz browsera 192.168.1.1

ako to ne prodje onda nekog servisera zovi da pogleda, moze da bude sto stvari, a moze i neka glupost kao neispravan kabl.

edit:

jos mi sad pade na pamet, proveri gde si ukacio koji mrezni kabl

SBB modem poras da povezes na WAN port na ruteru, a onda tvoj komp u jedan od 4 LAN porta

edit2:

ako nista od ovog gore nije pomoglo onda uradi sledece otvori command prompt start/run pa kucas cmd i lupis enter

kucaj: ipconfig [enter]

e onda kopiraj sve to sto ti izbaci pa pejstuj ovde

Edited by WuDu

People don't stop playing because they get old, they get old because they stop playing.

n2952+++.jpg

U plavi port moras da povezes SBB'ov modem, u jednu od zutih ide PC.

DHCP ne mozes da upalis posto ne mozes da pristupis ruteru, ali mozes rucno da na kompu namestis IP adresu iz opsega koji je default na ruteru.

Cisto da ne pokusavas da upalis DHCP na tvom kompu, da se ne zbunis.

edit: jebo mater velika slika =D

Edited by WuDu

Imam osecaj da ovaj moj ruter ili ima tremu ili me zajebava. Po 200ti put ustekam sve u svoje mesto, i htedoh da probam WuDu-ov savet kad ono na desktopu izadje local area network is connected lalala. Pokrenem wizard za modem i gle cuda, sve lepo instaliram i taman kad je dosao red na "verify router" izbaci mi opet gresku da je konekcija ogranicena ili je nema (to mi je izbacilo dole desno na local area connection ikoni). U wizadru za modem mi izaslo "Failed to configure router. 1. Please check the network connectivity. 2. Please check model of your router.

Pretpostavljam da nije onda greska u DHCP-u, nego u necem 16-om. I da, jos uvek ne mogu da udjem u ruter.

edit: Probao sam da rucno stavim parametre koje si mi rekao, ali i dalje ne mogu da pristupim ruteru.

Edited by sekira

• 5 months later...

Imam novi problem sa pomenutim ruterom. Radi sat vremena normalno i onda se samo zabode i prestane da radi. U network connections pise da je uredno konektovan ali ne radi. Iskljucim samo ruter iz struje na par sekundi, ukljucim ga, sacekam minut da se konektuje i sve je ok. Nakon sat vremena isti problem...