Jump to content

Pomoc oko latinske poslovice

Sarma

Recommended Posts

Znam ovu poslovicu, posto je Stanojevic cesto citira (trener Partizana) :)

malo sam proguglao i na vise mesta sam nasao da je to bosanska poslovica, mozda ti pomogne, mozda stvarno jeste sa ovog naseg podneblja poslovica :)

Um caruje, Dundo Maroje!

Znam ovu poslovicu, posto je Stanojevic cesto citira (trener Partizana) :)

malo sam proguglao i na vise mesta sam nasao da je to bosanska poslovica, mozda ti pomogne, mozda stvarno jeste sa ovog naseg podneblja poslovica :)

ma lazu bosancerosi... kao sto rece barcas to je neki citat iz jevandjelja valjda, jebem li ga... sto znaci mora da postoji na latinskom... samo je pitanje kako izgleda originalni oblik... osecam da smo mi toliko izmenili izvornu verziju da cak ni sustina nije ostala ista :D zato i nije lako izguglati :)))

definitivno je poslovica iz biblije, ali nema sanse da se setim kako je izvorno zvucala

znajuci barcasa neko mu je uvalio ovaj zadatak... neko ko dobro zna da je ovo tesko izguglati... makar je meni bilo, iako deluje krajnje jednostavno...

poslao sam mu sms... probacu i ovde:

in secundis nemo confidat, in adversis nemo deficiat...

kao sto alpha rece grobari cesto koriste ovu mudrost tako da se cak i na juznomfrontu moze naci ova izreka... mada pise "secunais" umesto "secundis"... barcas neka trazi sta je ispravno... dovoljno smo mu pomogli... meni je lakse da se podsetim visesrukih integrala nego latinske gramatike :D

edit: haha barki cita! neka ostane upamceno da smo ga JUZNA TRIBINA i JA naucili... ehehehehehe

Edited by Sarma

hahahah e sarmo.. znam gde radis! :D

EDIT: Na zalost mislim da to nije to. :(

kao nije to... priznaj da sam car, nemoj da ti guglam i na starogrckom i na dog latin :DDDDDDD

edit: koji su to bogovi:

In alio pedeclum vides, in te ricinum non vides – Na drugom vidiš vaš, a na sebi ne vidiš krpelja

pisaju latini!!!

Edited by Sarma

kao nije to... priznaj da sam car, nemoj da ti guglam i na starogrckom i na dog latin :DDDDDDD

Priznajem da si kari... carina! :))) Hvala puno - vodim na pice veceras ako nemas drugih obaveza ;)))

Malo sam nesiguran da li je znacenje isto.. ali this will do - u svakom slucaju mnogo vise nego sto sam ja uspeo da nadjem (a vrlo je moguce da su u jevandjelju prepisali Seneku) :)

Edit: Aut viam inveniam aut faciam - Ili cu naci put ili cu ga stvoriti - Hanibal Barka. Pisaju i moji! :D

Edited by BarcaS take 2

Priznajem da si kari... carina! :))) Hvala puno - vodim na pice veceras ako nemas drugih obaveza ;)))

Malo sam nesiguran da li je znacenje isto.. ali this will do - u svakom slucaju mnogo vise nego sto sam ja uspeo da nadjem (a vrlo je moguce da su u jevandjelju prepisali Seneku) :)

Edit: Aut viam inveniam aut faciam - Ili cu naci put ili cu ga stvoriti - Hanibal Barka. Pisaju i moji! :D

izvalio sam da mnogi pripisuju taj citat seneki... ali bosanci koji su prisvojili su priceless :D

inace "Aut viam inveniam aut faciam" je sprska izreka nastala prilikom povlacenja u prvom svestkom ratu :DDDDDDDD