Jump to content

Bora Čorba

Recommended Posts

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

sad preterujete vec, psovanje moze ili ne mora biti sastavni element necijeg umetnickog dela. ako raspravljate o kvalitetu borinih tekstova, ovo je glupo i kao argument i kao kontraargument. ja boru ne mirisem, ali napadati po toj liniji je smesno.

vulgarnost je smor ako je sama sebi cilj ili sluzi za puko skretanje paznje, cega, ruku na srce, ima u raznoraznim borinim pesmama, medjutim, to nikako nije slucaj u svim njegovim pesmama (pa i u onima u kojima se intenzivno psuje).

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

lag je naveo otprilike vazecu definiciju umetnosti koja, ruku na srce, jeste manjkava, ali je najmanje manjkava od svih definicija umetnosti. zato ceca nije umetnost jer ona svoj pevacko-izvodjacki zanat nije dovela do tog nivoa (ne zaboraviti stavku 'kod onog ko razume u taj zanat'. naravno, ovo 'ko razume' jeste skakljivo i nije bas merljivo, zato i postoje ovakve rasprave. medjutim, kod nekih primera (ceca ili jesenjin recimo) je stvar prilicno jasna. za boru necu da pricam nista jer i dalje insistiram na pre-prsnuce i post-prsnuce fazi.

Па свакако, али не треба онда рећи да је то писање „народним језиком“. Зар не?

ne treba.

ali je tacno da bora pise 'narodnim jezikom' ili ajmo reci, 'kolokvijalno'. mozda je KB mislio na neobavezni kolokvijalni nacin pisanja sveukupno, ne samo na psovanje.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Doolio, stoprocentno se slažem sa svime što si rekao povodom psovanja.

@Italiano

Evo, mislim da upravo radiš ono što je Doolio pokušavao da opiše na UPT. Veštački se ostrvljuješ na bilo šta, samo zato što je neko "sa one strane" to rekao, u ovom slučaju ja. I šta sada hoćeš? Da ja tebi dam neku definiciju narodnog jezika, a onda ti da mi dohvatiš neki udžbenik sa svog filološkog faksa ili beleške sa predavanja nekog tvog profesora i da likuješ kako nisam u pravu? Zaista... zaista...

Ali neka, evo rećiću ti, pa raspali slobodno ako ti je to jedini izvor zadovoljstva... Narodni jezik za mene je ono što sam mogao da pročitam u sakupljenim Vukovim pripovetkama, gde ima i kuraca i sisa, ono što mogu da čujem na pijaci, u selu na sokaku, u gradu na ulici, u autobusu, u kafani... Nisam baš siguran, ali čini mi se da je Isidora Sekulić rekla da je narodni jezik neposredan i potpun izraz narodnog duha. A dozvoli, psovke su vrlo deo našeg narodnog duha, izdignut gotovo na nivo umetnosti, tako da i nesrpski narodi psuju na srpskom.

Doolio je sasvim lepo objasnio šta je nemalograđanski i intelektualan odnos prema psovanju, da ne ponavljam.

This post has been edited by Klinac Balavac

............................................________

....................................,.-‘”...................``~.,

.............................,.-”...................................“-.,

.........................,/...............................................”:,

.....................,?......................................................\,

.................../...........................................................,}

................./......................................................,:`^`..}

.............../...................................................,:”........./

..............?.....__.........................................:`.........../

............./__.(.....“~-,_..............................,:`........../

.........../(_....”~,_........“~,_....................,:`........_/

..........{.._$;_......”=,_.......“-,_.......,.-~-,},.~”;/....}

...........((.....*~_.......”=-._......“;,,./`..../”............../

...,,,___.\`~,......“~.,....................`.....}............../

............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-”

............/.`~,......`-...............................\....../\

.............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__

,,_..........}.>-._\...................................|..............`=~-,

.....`=~-,_\_......`\,.................................\

...................`=~-,,.\,...............................\

................................`:,,...........................`\..............__

.....................................`=-,...................,%`>--==``

........................................_\..........._,-%.......`\

...................................,<`.._|_,-&``................`\

ali je tacno da bora pise 'narodnim jezikom' ili ajmo reci, 'kolokvijalno'. mozda je KB mislio na neobavezni kolokvijalni nacin pisanja sveukupno, ne samo na psovanje.

Tako je, pre svega kao nešto što nije ono što se može čuti u Vestima, Dnevnicima, Telefaktima, itd... Dakle jezik koji je neformalan oslobođen raznih stega i kalupa. To svakako ne znači da se zalažem da se psuje u Dnevniku itd... Sve ima svoje mesto, vreme i namenu. Ono kako i sami pričamo bez zadrške, korekcije i kočnice.

Edited by Klinac Balavac

@Italiano

Evo, mislim da upravo radiš ono što je Doolio pokušavao da opiše na UPT. Veštački se ostrvljuješ na bilo šta, samo zato što je neko "sa one strane" to rekao, u ovom slučaju ja. I šta sada hoćeš? Da ja tebi dam neku definiciju narodnog jezika, a onda ti da mi dohvatiš neki udžbenik sa svog filološkog faksa ili beleške sa predavanja nekog tvog profesora i da likuješ kako nisam u pravu? Zaista... zaista...

Вештачки се острвљујем на називање колоквијалности уметношћу? [b)]

A dozvoli, psovke su vrlo deo našeg narodnog duha, izdignut gotovo na nivo umetnosti, tako da i nesrpski narodi psuju na srpskom.

Опет - /facepalm.

Doolio je sasvim lepo objasnio šta je nemalograđanski i intelektualan odnos prema psovanju, da ne ponavljam.

Јебо 'лебац, па ја немам јебени малограђански однос према јебеном псовању, али зато то јебено псовање не називам јебеном уметношћу, јеботе. [b)]

Оk, onda imaš problem sa funkcionalnom pismenošću. Ja apsolutno nisam rekao da je psovanje umetnost po sebi, niti je to rekao Doolio, a ja bez izuzetka podržao ono šta je i kako je on objasnio.

Probaj ponovo da pročitaš sve šta smo nas dvojica napisali.

Edited by Klinac Balavac

Драго ми је што ниси рекао. У праву си, ниси рекао да је псовање уметност по себи. Ни ја нисам рекао да си ти рекао да је псовање уметност по себи, већ да си рекао да је псовање уметност.

neću braniti svaku pojedinačnu pesmu Bore Đorđevića, jer on, kao i svi umetnici

Ono šta ja tvrdim je da Bora Đorđević ima jednu priličnu količinu pesama i kompozicija koja je kritično brojna da bi mogli da govorimo o njemu kao o umetniku vrednog pažnje.

Taj njegov vulgarni stil izražavanja je odlika rokenrola. To je prosto njegov stil, stil umetničkog pokreta kome pripada.

Ниси рекао. У једној реченици ниси.

Narodni jezik za mene je ono što sam mogao da pročitam u sakupljenim Vukovim pripovetkama, gde ima i kuraca i sisa, ono što mogu da čujem na pijaci, u selu na sokaku, u gradu na ulici, u autobusu, u kafani...

Моје омиљено повезивање ВСК са народним језиком. [jupi]

Edited by Italiano

ja ne znam zbog cega ovo radis, al stvarno...ja se sa KB ne slazem da je bora zajebani umetnik, ali ti ides u demagogiju koja bode oci i deci od deset godina. mislim, zaista ne znam zasto. po stoti put, psovke mogu i ne moraju biti element umetnickog dela, stvarno niko nije rekao 'psovanje je umetnost'. umetnost je knjizevnost, pozoriste, slikarstvo itd. ako neko naslika kurac, slika moze i ne mora biti umetnicka, ako neko u literarnom delu upotrebljava vulgarnosti to moze i ne mora biti umetnost.

Шта ЈА радим? Ја не тврдим ни да је он уметник ни да је псовање уметност. Или грешим?

opet te pitam zasto to radis?

zasto kuliras nesto sto sam dvaput napisao?

reci jasno ako mislis da psovka ili vulgarnost ne moze biti element umetnickog dela. prosto 'moze' ili 'ne moze' ce biti dovoljno. bez retorike i 'KB kaze da je psovanje umetnost'.

oces li mi odgovoriti ko covek coveku ili ces da tretiras moje postove ko da ne postoje i da budes nepristojan? pusti ti sta KB prica, ja sam te nesto pitao.

dakle, po tvom misljenju, da li psovke ili vulgarnosti mogu biti sastavni element umetnickog dela? da ili ne? (naci bez elaboracije, rur forum prihvata postove od dva slova. takodje bez izvrtanja znacenja pitanja, pitanje je potpuno jasno i vrlo opste tako da elaboracije tipa 'moze u nekim slucajevima' ili 'ne moze kod bore' ili 'a sta ti mislis' ili 'kb je pisao to i to' nisu potrebne apsolutno).

hvala

Lepo ti je sve rekao Doolio, a ja u svemu onome što si citirao čak i tako iskasapljenom, i dalje ne vidim ono što ti tvrdiš...

Da li je tebi srpski maternji jezik? Kako god rekoh, stojim iza svega što si citirao, no i dalje ne vidim da to potvrđuje ono na čemu ti insistiraš.

Poređaj malo te logičke premise, uzmi rečnik srpskog jezika, uzmi knjigu iz logike iz srednje pa dovedi svoje zaključke u red.

^Ти стој иза свега што си цитирао, ја ћу и даље тврдити да цитати нису вађени из контекста, те стога немој рећи да су искасапљени. То прво, па ћемо размотрити моју фаличну логику.

dakle, po tvom misljenju, da li psovke ili vulgarnosti mogu biti sastavni element umetnickog dela? da ili ne? (naci bez elaboracije, rur forum prihvata postove od dva slova. takodje bez izvrtanja znacenja pitanja, pitanje je potpuno jasno i vrlo opste tako da elaboracije tipa 'moze u nekim slucajevima' ili 'ne moze kod bore' ili 'a sta ti mislis' ili 'kb je pisao to i to' nisu potrebne apsolutno).

hvala

Одговор на твоје питање гласи: да.

Edited by Italiano

danke

umetnost = kada neki zanatlija dovede svoj zanat na toliko visok nivo da on nekoga ko razume taj zanat mozhe da inspirishe i probudi u njemu osecaj zadovoljstva (znachi ne samo prijatnosti jer to spada u kich onda)

bora djordjevic je itekako umetnik. to shto ne pishe fancy shmancy duboke rechi koje nemaju smisla (ali poshto ih ne razumete tripujete se da je to neshto duboko) to nema vese zaista sa time da li je to godlike pjesnik ili ne.

pikaso se vishe od pola zhivota trudio da crta stvari kao dete neko bedno i ima mali milion "crtezhica" koji su danas smatrani mega master artom. zashto? zato shto vam je neko rekao da je on mega master artist (shto i jeste), ali da vam nije to niko rekao i da vam je random brka dao neko njegov neki rad, stavili bi ste ga u blok broj pet, pored vashih crtezha iz mladjih dana, i lezhao bi tamo zaboravljen do marine smrti.

razmislite malo zaboga. izbacite se iz kalupa "da bi bila umetnost mora da..."

ovde moram jednu digresiju, tehnicka potkovanost u pikasovoj stilizaciji cesto promakne neupucenim ljudima. ovde moram da branim pabla iako licno ne volim njegov rad. tacno je, on ima dosta dela koja su cisto izivljavanje i zajebancija, medjutim, veci broj (koji nevinom posmatracu deluje isto tako) nije i predstavlja akademsko pristupanje kompoziciji, stilizaciji i razradi likovnih elemenata. takodje, pogledajte pikasove slike sa demije, covek je slikao sa petnaestak godina otprilike ko barokni majstori sa dvaes pet.

naravno, pod ovim 'nevini posmatrac' ne mislim da je neko tupav vec da nije upucen (sto mu dodje 99% ljudi jebiga. isto kao sto neki zajebani stolar-umetnik napravi fantastican kredenac, pa se likovima koji nisu stolari taj kredenac moze svideti ili ne i to to je to. sa druge strane, kolega stolar ce kontati vrednost.

italiano, svojim potvrdnim odgovorom si me zbunio i ja zaista ne znam sta hoces da kazes. kolko vidim, to nije jasno ni drugima. ne vidim kako iz onih citata sledi da je KB rekao da je psovanje umetnost. dakle, ti smatras da psovanje moze biti deo umetnickog dela, KB je napisao da smatra da je corba umetnik, te da corba pise narodnim jezikom i vulgarnim jezikom i da je to njegov 'rokenrolski' stil.

ja odatle ne mogu da rafinisem nagovestaj tvrdnje 'psovanje je umetnost', tako da ces morati da mi crtas.

tvrdja da je psovanje umetnost moze biti izrecena sa razlicitim znacenjima u vidu:

1 - psovanje = umetnost. dakle izjednacavanje ova dva pojma. ovo nisam video da je iko tvrdio.

2 - psovanje kao sastavni i nuzni deo umetnosti. ovo takodje niko nije tvrdio.

3 - psovanje kao moguci deo umetnosti. ovo smo se svi slozili da vazi, to sam video kad sam te pitao, odgovorio si potvrdno.

4 - psovanje kao vrsta umetnosti. ovo, fala bogu, niko nije tvrdio, posredno ili neposredno. to je isto kao kad bi neko rekao 'recenica kao vrsta umetnosti'. psovanje samo po sebi ne moze imati takve karakteristike sve dok se ne konkretizuje kao element nekog dela. a onda mozemo pricati da li je to delo umetnicko ili ne.

sa trecim tumacenjem se i sam slazes, dakle to otpada. ja bih voleo da mi lepo, ko detetu, nacrtas gde je u onim balavcevim citatima prvi slucaj ili pak drugi ili da mi das neki peti koji je validan, a promakao mi je.

cekaj brate, jel ti mene zajebavas, ubih se ovde da koncizno definisem sta mi nije jasno, a ti me i dalje zezas.

ne zanima mene sta ti mislis o tome, vec kako iz KBovih citata ti izvlacis tezu 'psovanje je umetnost'. neposredno svakako ne jer on to nije napisao. posredno dakle, ali ja se upinjem iz sve snage da izvucem tu tvrdnju iz onog sto si ti citirao kao dokaz i ne uspeva mi. stoga hocu da mi pojasnis. hocu da vidim kako je to KB rekao da je psovanje umetnost.

ajde leba ti nemoj zajebavati, mene samo zanima sto si napao coveka za nesto sto ja ne vidim da je on tvrdio, a kao dokaz si postavio citate u kojima on tvrdi ono sto sam naveo, ali ne i da je psovanje umetnost.

mislim da nisam zasluzio da pisem ovolike postove i ovoliko jasno definisem sta me interesuje da bi ti lakonski izvrdavao odgovor. 'sta te boli kurac, necu da ti kazem' je primerenije od ovoga sto radis. i ne izvrci smisao, ne trazim da elaboriras nista, samo hocu da vidim osnov za tvoje stavljanje tvrdnje u KBova usta.

Не могу ти помоћи ако из цитата не можеш да видиш. Могу само да поново наведем исте цитате.

Било би ми драго ако не би едитовао своје постове док ја куцам. [xx(]

Наравно да ниси заслужио, али не знам шта очекујеш од мене ако не видиш оно што (ти) показујем.

Edited by Italiano