Jump to content

Transformersi [2007] by Michael Bay


Recommended Posts

e, nešto planiram da vas pitam već dugo, ali nikako da se setim, pa me je sad maud podsetio: zašto mislite da se filmovi (tj. scene koje ih sačinjavaju) snimaju redom?

Zaborave se da je montaza cudo [;)] Za nesto vise od 20 meseci mozete ocekivati kod nas u bioskopskom repertoaru Transformersi 2.

Edited by Geom
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 229
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

"šta-ste-očekivali ljudi" (jedan sam od njih) možda ipak aludiraju na to da treba crpeti očekivanja između ostalog iz prethodnih iskustava sa holivudom. to što su vama transformersi draga uspomena iz detinjstva ne znači da će dobiti drugačiji tretman od ostalih 200 filmova koji su snimljeni iz istog razloga.

transformerse nisu pravili filmski umetnici, pravili su ih marketing menadžeri u univerzalu (il kom već studiju). možda sam previše ciničan, ali dok god se filmovi snimaju tako kako se snimaju, neću očekivati otkrovenja.

da su ljudi imali taj stav od nastanka chovechanstva josh uvek bismo se tukli kostima

taj stav je za napredak čovečanstva krajnje irelevantan. nas je do ovog stadijuma dovela pohlepa :)

Link to comment
Share on other sites

onda nabudžite malo precognition, pošto je bilo krajnje naivno očekivati da transformersi budu dobar film. džaba vam da pričate da ne volite da se po vama iseravaju dok upravo to rade svaki drugi put kad odete u bioskop.

Link to comment
Share on other sites

ajde mir...ipak se mozemo sloziti da transformersi nisu u potpunosti losh film:

http://images.celebscentral.net/images/cel...n-fox/53158.jpg

lepota moja pegava [:X]

(nadam se da dunja ne zalazi u ovaj deo foruma [:D])

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

ma u redu je kruko, tvoj fetish ka tome da te dunja tepa je izashao na svetlo dana na wcg sad opusteno mozhesh da je provocirash na svim frontovima ;o))

a maude, zavisi ko radi ekranizaciju i chega. jedan od mojih all time fav filmova je 2h i 22 min na osnovu kratke priche od 46 strana. a imash i sluchajeve kad neko kao palanjuk kazhe da je pricha u filmu bolja nego u knjizi koju je sam napisao...mnogo toga je relativno...naravno nema toliko veze sa transformersima...mi ovde prichamo o umetnichkim vrednostima u filmu radnjenom na osnovu platforme za plasiranje igrachaka...mislim da je ovo mesto gde neko pejstuje sliku pape kako kazhe "nigga please"...

Link to comment
Share on other sites

Klasicna zamena teza. Za udzbenike. Stvar je vrlo prosta, a izgleda da vama to nije jasno.

Postoje filmovi, kao sto su Transformersi, koji sluze samo i jedino za zabavu. To znaju svi koji odu u bioskop. Nivo zabave je jedini pozitivni kriterijum dok gledamo takve filmove (zabava = odredjena vrednost). Ukoliko nivo zabave ne moze da predje nivo, npr. loseg scenarija, onda taj film jednostavno nema nikakvu vrednost. U slucaju Transformersa, vrhunski CGI i Shia LaBeouf nikako nisu dovoljni da nadomeste izuzetno los scenario, neubedljivu reziju i glumu kao iz pornica.

Tako da ocekivanja, ili kako to rece Ivan, predvidjanja, ni u jednom trenutku ne ulaze u ovu jednacinu.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

ulaze iz jednostavne chinjenice zato shto zabava je vrlo rastegljiv pojam. naravno tu dolazimo i do dela gde si rekao "vrednost" u kontekstu cele ove priche, a ponajvishe transformersa.

predvidjanja ulaze u jednachinu samo shto ti to ne zhelish da vidish. plastichni primer je 'ide bole da jebe', a sad shto ga je stavio u vretju sala, sa vetjim stepenom samo majka face nije bitno jer je 'jebo' shto je bio vrhunski cilj.

a maude, zavisi ko radi ekranizaciju i chega. jedan od mojih all time fav filmova je 2h i 22 min na osnovu kratke priche od 46 strana. a imash i sluchajeve kad neko kao palanjuk kazhe da je pricha u filmu bolja nego u knjizi koju je sam napisao...mnogo toga je relativno...

naravno da ima i takvih sluchajeva, al mi smo ovde prichali generalno (samim tim shto nismo navodili nikakva imena). shto se tiche gro filmske industrije ne mozhesh da poreknesh da je knjiga uvek tha better option. stripove i crtane filmove netju da komentarishem ofc (svaka chast betmenu).

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Link to comment
Share on other sites

Maude, bratemili, da li ti znas sta pises? To sto si napisao nema dodirnih tacaka sa onim sto sam ja napisao, mada je primer divan.

Prvo, jednacinu sam formirao ja da bih objasnio zasto se meni ne dopada film i nemam nista protiv sto se tebi dopada. Drugo, ako zelis da ubacis promenljivu "predvidjanje" u moju jednacinu, onda ces morati da das bar neku povezanost sa istom, a ne da pises stvari van konteksta.

Razumem ja da na tebe uticu takve stvari kao sto je "ocekivanje", ali to nije relevantno za film (pri cemu ovde govorimo samo o filmovima za zabavu, da me bi zadirali dublje). O tome najbolje svedoci tvoj post o filmu "300" gde ti nisi dobio ono sta si ocekivao, sto ni u kom slucaju ne govori o tome da je taj film gori od Transformersa.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

lep edit btw.

rekao sam da je pojam zabave dosta rastegljiv. opet primer (jbg mrzi me da ti nashiroko objashnjavam): pijenje piva i odlazak u pab da popijesh pivo sa ortacima. u jednom i drugom se radi o pivu al zbog sadrzhajnosti druge opcije to pivo dobija vetju/vishu vrednost.

ne idesh ti u bioskop da se zabavish ti idesh da pogledash film. ako znash da idesh da gledash film to je radnja koja se u tvom mozgu odvija pre nego shto si otishao da odgledash taj film. tokom te radnje ti trazhetji koji tjesh film da pogledash razvijash sliku o tome shta ti se gleda (ako izuzmemo chnjenicu da idesh da gledash sa nekim). kada vidish naslov koji te interesuje onda u svojoj glavi na osnovu naslova, kratkog sizhea i spiska glumaca stvarash neku sliku o tom filmu sve do trenutka dok se ne ugase svetla u bioskopu i sam film krene. realno tvoja jednachina je glupa jer je mnogo prosta. realno po tvojoj logici tebi je isto zanimljivo gledati blistavi um i sajnfelda (ne netju odgovor na to pitanje [:D]).

ochekivanja su relevantna za film sa aspekta shto se film ne pravi sa pirinchem nego sa novce, shto u njemu glume odredjeni glumci sa odredjenim kvalitetom koji se platjaju novcem, a ne pirinchem, shto on treba da poseduje neku radnju koja nije pala sa neba i itd.

realno 300 je gori transformersa (za mene) zbog toga shto sam ja otishao pod utiskom hajpa koji se stvorio oko istog i realan kakav jesam uspeo da iskontrolishem taj hajp samo na to da vidim dobre scene borbe, a u filmu nije ni njih bilo. sa druge strane transformerse sam otishao da vidim samo zbog aspekta specijalnih efekata koji su bili vishe nego zadovoljavajutji i zbog toga je taj film za mene bolji nego 300.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Link to comment
Share on other sites

u sustini onda treba otvarati po dva topika za filmove:)

jedan gde se komentarise film imajuci u vidu 'zeljezni fundamentalni etalon' za kvalitet i drugi gde se koristi relativizirana skala u skladu sa trenutnom situacijom i trenutnim ocekivanjima itd:)

ako bismo raspravljali o fudbalerima recimo, po prvoj skali bi ronaldinjo verovatno odvalio pelea jer kontam da mnogo bolje igra fuzbal, ali po drugoj bi pele odvalio ronaldinja zato sto je tada pele bio zajebaniji lik nego ronaldinjo sada...

ako bih se rukovodio prvim principom, transformersi bi, na skali od jedan do deset dobili minus milijarduzilioniosamstobilijardihiljadamilionasedamstopedesetcetirikvadrilijardeosamstosedamdesettri poena, a na 'relativnoj skali' bi dobili 3.5:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ovaj Doolio je lepo objasnio stvari.

Pogledao sam film i jedino sto me zanima je :

Jel MEgatron stvarno onoliko jaci od Optimusa kao sto je prikazano u filmu?

There's a little boy and on his 14th birthday he gets a horse...and everybody in the village says,"how wonderful" and the Zen master says,"we'll see".Two years later The boy falls off the horse,breaks his leg and everyone in the village says,"how terrible" And the Zen master says,"We'll see".Then,a war breaks out and all the young men have to go off and fight...except the boy can't cause his legs all messed up and everybody in the village says,"How wonderful" and the Zen master says,"We'll see".

Link to comment
Share on other sites

Gluma je ocajna, dijalozi, uloge (onaj baja iz sektora 7 majko mila)...najvise me je nervirao mali Frenzy.

Ali, ne lezi Vraže.

Pojavljuje se niko drugi do Frenzy, i uverava me da je Majkl Bej najveći idiot koji je ikada hodao pod kapom nebeskom.

Ne smeta meni što je Frenzy tanak, on i treba da bude bešumni špijun.

Ali fore s njegovim ponašanjem napaljenog dečačića, Golumovog rođaka (koji samo što ne svrši dok skida podatke) ili scene s šunjanjem po aerodromu (da, baš je smešno kad rukom pokrijem lice, to će baš obradovati sve u bioskopu), jednostavno idu na živce, toliko su užasne.

Bra'o Lazo.

Nemojte da govorite da je film odlican samo zato sto se u njemu nalaze transormersi kao trademark i zato sto je pun efekata.Po vasim komentarima pre premijere ocekivao sam film godine, a dobio sam ostvarenje post-a:

Imam osecaj da ce ovaj film jako da smrdi... josh jedno zrtvovanje drage dechje uspomene na konto holivudskog nedostatka ideja...

Bra'o Wulfi.

Neke scene su dobre.

Pegle su dobre.

Efekti sabijaju, ona scena kad u slow motionu pretvarajuci se u robota preskace rakete,

ribu koja vristi na podu pa opet rakete je zajebala vek. :D

Edited by uarewhatuare
YsKBe.jpg?1
Link to comment
Share on other sites

Film mi je super. Nisam puno ocekivao, verovatno mi je zato i bio dobar. zaboravio sam dosta stvari iz Transf. sveta, malo sam se podsetio (Wikipedia ima sve) a posle filma izvadio sam iz ormana jedina 2 preostala transformera Grimloka i Huka (Hook, constructicon) :)

Jedva cekam drugi i treci deo (2008, 2009)

Link to comment
Share on other sites

Gledao sam malopre, šta da kažem, ima dobrih momenata a ima i loših. Nisu se setili nijednom da ubace originalnu temu iz serije, lore nema veze sa onim iz G1, a i ovi novi filmovi se otegli, morao sam triput da pišam. Mada nisam ništa ni očekivao tako da se nisam ni razočarao, ali sad imam želju da gledam seriju.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...