Jump to content

Koji program za... ?


Recommended Posts

Evo jedne opsežne liste programa, sortirane abecednim redom po kategorijama. Ukoliko znate za neki program kojem je mesto na ovoj listi, slobodno mi se javite na PM ili ostavite post, pa ako je program dobar, dodaćemo ga. Spisak kategorija takođe nije finalizovan, te može doći do nekih promena vremenom.

($) – Besplatan program
($!) – Besplatan program, ali u lite varijanti, full varijanta se plaća.
* - Preporuka moderatora

2D Animacija:
Macromedia Flash* – napredni program za pravljenje 2D animacija. Veoma popularan među web-dizajnerima.
Moho – nešto lakši za savladavanje nego Flash.

3D Modeliranje:
Maya
3dsmax*
Softimage
Lightwave
(Za opsežne opise ova četiri programa iscimao se Zerbah i ja mu i ovim putem zahvaljujem [:)]).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Alias/Autodesk Maya 3D - Softverska kuca Alias je bila veoma poznata svim ljubiteljima 3D modelinga i animacije na Silicon Graphics stanicama po svom izuzetnom programu Alias PowerAnimator koji je bio izuzetno mocan, ali veoma tezak za ucenje i korishcen uglavnom za pravljenje efekata za filmove (od Terminatora 2 do Star Wars Episode I: The Phantom Menace). Krajem '90-ih, Alias je reshio da preuzme trzishte 3D softvera izbacivanjem savrsheno novog programa Maya 3D. Maya je odmah postala veoma popularna zbog velike podrshke Hollywooda i reputacije Aliasa kao firme koja pravi odlichne profesionalne alate za 3D. Maya 3D poseduje svo nasledje svog starijeg brata PowerAnimatora i sa svakom novom verzijom prati sve tendencije u razvoju 3D softvera. Kao jedan od vodecih 3D programa, poseduje veoma veliku bazu plug-inova, raznih render engine-a (ukljuchujuci Mental Ray i Renderman) i postoji u verzijama za Windows, Linux, IRIX i Mac OS X. Maya 3D predstavlja veoma interesantan softver u celini poshto se u potpunosti zasniva na script jeziku MEL (Maya Embedded Language) koji je multiplatformski (tj. radi pod svim operativnim sistemima za koje je napisana Maya 3D). Ovo predstavlja jedno od najvecih dostignuca u programiranju 3D softvera zato shto bilo koji “macro” (sistem od nekoliko komandi u Mayi) moze da se prenese na drugu kopiju programa . Zbog lakoce pravljenja novih 3D efekata preko MEL-a, Maya je najpopularniji 3D program u produkciji 3D efekata za filmove. U poslednje vreme sve vishe se koristi kao alat za modeliranje objekata za video igre i naravno u izradi reklama za televiziju.

2. Discreet/Autodesk 3D Studio Max – Posle mnogo godina postojanja 3D Studio za DOS (od verzije 1.0 do verzije 4.0), u 1995 godini se prvi put pojavio Autodesk/Kinetix 3D Studio Max, 3D program koji je tada doneo revoluciju korisnicima 3D Studija – jedan prozor u kome se mogu vrshiti sve izmene u sceni (za razliku od modularnog pristupa kakav ima vecina 3D programa), mnogo udobniji sistem modifikatora, MaxScript, Character Studio i SDK za pisanje novih plug-inova. 3D Studio Max se smatra jednim od najpopularnijih 3D programa na planeti zahvaljujuci lakoci modelovanja i animacije, korishcenjem odlichnih render engine-a (Vray, Brazil, Mental Ray) i velikom bazom plug-inova i gotovih 3D modela. Kao i Maya 3D svaka verzija prati razvoj 3D softvera i sadrzi sve vishe alata pravo “iz kutije”. Na danashnji dan nema ravnih 3D programa 3D Studio Max-u kada su modeling i animacija za igre u pitanju – pomenimo samo Blizzard, Epic i Ubi Soft kao neke od kompanija koje koriste 3D Studio za razvoj igara. Josh jedan deo primene 3D grafike gde je 3D Studio medju najzastupljenijim 3D programima (verovatno i najzastupljeniji program na trzishtu) je televizija i reklama. Takodje se u poslednje vreme koristi za produkciju 3D efekata u filmovima (X-Men, The Day After Tomorrow, Harry Potter itd.) i kao jedan od najcheshce korishcenih 3D programa za vizualizaciju u arhitekturi. Jedina mana programa na danashnji dan je to shto postoji samo u verziji za Windows platformu.

3. Softimage|XSI – Softimage je sinonim za jednu od vodecih firmi u pravljenju 3D softvera – iako malo zapostavljena u poslednje vreme, kanadska firma i dan-danas svake godine raduje korisnike Softimage novim verzijama svojeg XSI 3D programa. Softimage se proslavio kao prvi program koji je koristio Mental Ray render. Kao i Maya 3D (a za razliku od 3D Studija Max), XSI je modularan program (tj. koristi odvojene module za 3D modelovanje, animaciju itd.). Za razliku od Aliasa koji je napisao svoj script jezik za Mayu 3D, Softimage je poshao drugim putem i dozvolio korishcenje scriptova iz Jave, Visual Basica, Pearl-a, kao i pisanje plug-inova u C++ (slichno kao kod 3D Studija). Ovaj sistem se zove Open XSI i smatra se jednim od najnaprednijih na trzishtu 3D softvera. XSI poseduje veoma naprednu organizaciju rada u grupama 3D dizajnera zvanu XSI Workforce, kompozer (program za slaganje nekoliko razlichitih video sekvenci) XSI fx, modul za spajanje nekoliko razlichitih sekvenci animacije pod nazivom Mixer i korisnichki interfejs napisan u XML jeziku koji se lako moze prilagoditi indvidualnim potrebama 3D dizajnera. Softimage|XSI se koristi u velikoj meri za izradu specijalnih efekata u filmovima (Starship Troopers, Star Wars), za razvoj video igara (Half Life2, Onimusha) i neshto manje u izradi reklame za televiziju. Postoji u verzijama za Windows i Linux.

4. Newtek Lightwave 3D – U zlatno doba Commodore-a i Amige, Lightwave 3D je bio jedan od najnaprednijih 3D programa – sa podrshkom za raytrace i poligonalnim modelingom. Ligtwave 3D je dostigao vrhunac slave srednom ’90-ih kada su u njemu radjeni efekti za Babylon 5, SeaQuest, Titanic i Star Wars. Kao 3D program koji je uvek imao udoban interfejs, sve najnovije tehnologije 3D modelovanja i animacije i (veoma vazno) verne poklonike, Lightwave je sredinom i krajem ’90-ih postao lider na polju 3D animacije na televiziji - Newtek je dobio 11 nagrada Emmy (od 1993-2004) za Ligtwave 3D! Kao najjeftiniji od svih 3D programa ovde pomenutih, Lightwave ima najshiru bazu korisnika na zapadu. Sam program je modularne prirode (kao Maya i XSI), ima dosta kvalitetnih plug-inova i postoji u verzijama za Windows, Mac OS X, IRIX (postoji render engine za mrezni rendering pod Linux-om). Radi i u 64 bitnom okruzenju. Lista mogucnosti je veoma slichna tome shto nude Maya, XSI i 3D Studio. Pretezno se josh uvek najvishe koristi u pravljenju 3D animacija za reklame i serije na televiziji, neshto manje u razvoju igara i filmovima.


U principu je nevazno koji od ovih programa izaberete za svoje potrebe – svi se oslanjaju na manje-vishe iste principe 3D modelovanja i animacije. Osnovno pravilo je nauchiti principe kompjuterne 3D animacije najbrzim mogucim putem, a program treba birati po svom ukusu (u krajnjem sluchaju iskusni 3D dizajner moze preci sa jednog na drugi 3D program u roku od nekoliko meseci…).
Jedan od najvecih dogadjaja na sceni 3D softvera proshle godine je bilo spajanje kompanija Alias i Autodesk (Autodesk je kupio Alias). Samim tim Autodesk je postao vlasnik tehnologija koje se koriste u Maya 3D i trenutno se ochekuje pojava novog “hibridnog” 3D programa koji ce u sebi sadrzati najbolje delove Maya 3D i 3D Studio Max! Kada ce se ovaj proizvod pojaviti josh uvek se ne zna, ali je jedno sigurno – to bi mogao da bude najbolji 3D program ikada napravljen i svakako najinteresantniji u poslednjih 5 godina.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administracija:
System Surveillance Pro - Nadzirite online aktivnost vaše dece, zaposlenih, roditelja...
LogMeIn ($) - Brzo, lako i jednostvano pristupite svom računaru putem interneta.
TaskInfo* – Najnovija generacija Task Managera, uz lako praćenje potrošnje resursa računara.

Audio obrada i kompresija:
Sound Forge* – Alfa i Omega sound editinga.
Adobe Audition - "Designed for demanding audio and video professionals, Adobe Audition offers advanced audio-mixing, editing, and effects-processing capabilities."
ACID Pro - Profesionalni muzički program za komponovanje, snimanje, miksovanje i aranžiranje audio i MIDI fajlova.
Fruity Loops* – odličan za pravljenje raznoraznih beatova, matrica, i sličnih stvari
Reason – kompletan muzički studio u programu od 50MB.
Audacity ($) – mali open-source program za nešto jednostavniju obradu, snimanje, import i export zvuka.
Audio Converter Pro – mislim da je po nazivu jasno šta ovaj program radi.
MusicMatch Jukebox ($!) – jedan od najboljih rippera na tržištu.
AudioCatalyst ($) – uz aspi kodek maksimalno koristi brzinu uređaja i veoma brzo ripuje pesme, ali je zato kvalitet nešto slabiji nego kod ostalih programa.
dBPowerAMP* ($!) – još jedan odličan ripper i converter.
Mp3TagTools* ($) – brzo i lako tagujte svoje mp3 pesme.

Antivirusi:
Avast* ($) - Besplatni AV, kojeg je sa download.com sajta skinulo 3,5 miliona ljudi.
NOD32 - Sve popularniji AV koji svoj posao radi sasvim pristojno.
AVG ($) – besplatni, odlični antivirus.
Kaspersky AV - stari, dobri, pouzdani AV čiji je fetiš potrošnja resursa vašeg PCja.

CD/DVD rezanje:
Nero Burning ROM - Trenutno najpopularniji program ove vrste na tržištu.
DeepBurner Free ($)* - Mali, besplatan, radi posao. In your face, Nero.
ImgBurn ($) - Nakon što je komercijalna kompanija otkupila prava za njegov DVD Decrypter, kreator programa je rešio da napravi besplatnu verziju istog. Ovo je ta verzija. Klikom na link pročitajte koje su mu osnovne funkcije.

Chat:
Single klijenti
ICQ ($) - Izuzetno popularan IM/protokol u istočnoj Evropi/Aziji
MSN ($) - Microsoftov IM/protokol, najviše je zastupljen u Americi / zapadnoj Evropi.
Psi ($) - Jedan od najjednostavnijih Jabber klijenata.
Gtalk* ($) - Chatujte sa vašim Gmail prijateljima.
Multi klienti
Miranda* ($) – Klijent za chat, ima ugrađenu podršku za Jabber, ICQ, MSN, AIM, IRC i Yahoo messenger.
GAIM ($) – Isto to, samo što ovaj radi i u Linuxu.
IRC klienti
mIRC - Ubedljivo najpopularniji IRC klijent.
Xchat - Ništa lošiji od mIRC-a, za win se placa, za Linux je besplatan.

Data Recovery:
GetDataBack for NTFS* – Odličan program za recovery nekog HDD-a. Ako su vam fajlovi izgubljeni u prostoru, ili ste slučajno obrisali nešto što vam treba, GetDataBack je program za vas.
Easy Recovery - Veoma dobar software za data recovery sa mnogo failsystema

Disk Defragment:
Defraggler

Auslogic Disk Defrag Free - ovaj je nešto brži od Defragglera


Download Accelerators and managers:
Free Download Manager* ($) – odličan besplatni program za manipulaciju downloada
Download Accelerator Plus ($!) – Ukoliko neki server ograničava brzinu downloada, ovaj program će to da reši
NetTransport* ($) – Zasnovan je na FDM-eru, s tim što može da skida tzv. "streaming" fajlove, tj fajlove sa dinamičkim adresama (RTSP).
GetRight ($!) - Download manager sa gomilom korisnih opcija, kao što su scheduler, accelerator, resumer...
USDownloader ($) - Program za download sa popularnih public share arhiva (rapidshare, megaupload i sl)

DVD i DivX Manipulacija:
TMPGEnc ($) – AVI 2 MPEG
Dr. DivX – DVD 2 DivX
WinAVI – DivX and XviD to DVD

File menadžeri (pretraživači):
Total Commander* – Brza pretraga sa in-file search opcijom.
PowerGrep – Brz i moćan desktop pretraživač.
Google Desktop Search ($) – Desktop pretraživač made by Google.

Firewall:
Kerio – ovaj FW košta 500 dolara. Za te pare mora da valja.
Zone Alarm Security Suite* – Firewall, Spyware detector i Antivirus, all-in-one.
Outpost - Solidna kombinacija Firewalla i Antispywarea.
BlackICE - "Scans your Internet connection looking for hacker activity, like AV programs scan your hdd looking for viruses".

Frame i picture capturing:
Fraps – nema se šta puno pričati, ovi programi "hvataju" slike kad Printscreen neće
Hypersnap
SnagIt

FTP Manipulating:
SmartFTP* ($) – odličan besplatni program za manipulaciju FTP-om
CuteFTP – Isto to, samo nije besplatan :)

Gledanje filmova (+ kodeci):
Ffdshow ($) – glavni kodek za gledanje 99% filmova.
Media Player Classic ($) – user-friendly player.
VLC Player* ($) – donosi sam svoje kodeke i otvara skoro sve video formate.
Mv2 Player ($) – video player sa mnoštvom korisnih opcija.
GOM Player* ($) - jedan od najkompletnijih i generalno najboljih plejera na tržištu, pušta i .flv fajlove

Grafički dizajn:
Adobe Photoshop* – Alfa i Omega 2D grafičkog dizajna iliti crtanja.
Adobe Illustrator – smatra se najboljim profesionalnim programom za vektorsku grafiku.
Adobe Imageready – između ostalog, pravi dobre animirane GIF-ove i stiže uz Photoshop :)
Corel Draw – nekada glavni (i jedini) profesionalni program za vektorsku grafiku na PC-ju, danas glavni konkurent Illustratoru.
Corel PhotoPaint – koristan program iz Corel-ovog paketa, oslanja se na gomilu "efekata" koji se mogu dodati crtežu i više je "rasterno" orijentisan od Draw-a.
OpenCanvas Plus - Dobar program kako za iskusne grafičare, tako i za početnike, jer ima odličan sistem za učenje. Takođe ima i mogućnost snimanja akcija tokom crtanja, za naknadno pregledanje kako je crtež nastao. Postoji i free verzija ovog programa, naravno, slabija od full verzije.

Image file manager:
Alcohol 120%* ($) - Igrajte igrice sa virtuelnim ROM-om.
Deamon Tools ($) - Igrajte igrice sa virtuelnim ROM-om.

Internet surfovanje:
Mozilla Firefox* ($) – Po meni najbolji program za surfing.
Opera ($) – Svakako bolja od Internet Explorera, ali po meni, nešto lošija od Firefoxa.

LAN i Network alati:
Network Magic ($) – Jednostavno share-ujte štampače i fajlove u vašoj LAN mreži.
LogMeIn IT Reach – Pored monitoringa mreže, ovaj program prikazuje upozorenja i obaveštenja koji sami odaberete.
Look@Lan Network Monitor ($) – Brz i jednostavan network monitoring
WinProxy* – Jedan od vodećih svetskih proxy-servera, omogućava vam da vaš kompletan LAN sistem povežete sa internetom preko jedne dinamičke IP adrese.
Remote Administrator* – Jednostavnom IP konekcijom upravljajte tuđim računarom.

P2P:
DC
DC++ ($) - Jedan od najpopularnijih P2P klijenata.
PeerWeb ($) - DC klijent
StrongDC ($) - DC klijent
RevConnect ($) - DC klijent
Torrent
[url="http://www.utorrent.com/"]

Edited by Lucky

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Easy CD-DA Extractor 10 (http://www.poikosoft.com/)

1) Audio CD Ripper

2) Audio File Format Converter

3) Audio CD Creator

4) MP3/WMA CD Creator

Dostupan u 30 jezika ukljucujuci srpski :P, prost i dostupan interface. Ja koristim samo prve dve funkcije programa koje su prvobitno bile jedine, ali preporucujem i ostale. Evo ima vec 4 god kako koristim ovaj prog, dogurao je do verzije 10 i veoma sam zadovoljan , cudi me da ga niko nije pomenuo do sada.

Morpheus 5 (www.morpheus.com , www.morpheus.com/ultra/index.asp )

Josh jedan P2P klijent. Postoji u dve verzije, ja koristim ultra[;)] , ujedno i jedini prog te vrste koji imam na kompu.

1) Multiple-Network Compatibility - Neonet Network, Gnutella, BitTorrent i G2

2) Integrated audio and video player

3) BitTorrent compatible

Edited by Immortalis

This video contains content from Jimmy Kimmel Live, who has decided to block it in your country.

[23:47] <manager-> jao dete jao dete :D

chickenonaraft.kom

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

aman srbo

gomplayer

znate ono kad se derete na sav glas a imate feeling da vas niko ne cuje? :)

za video konverziju dobar je i Magic Video Converter

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Trazim jedan program koji moze da zadovolji sledece potrebe:

1. da moze da pusti po odredjenom redosledu nekoliko programa za redom

2. da kada zavrshi taj "playlist" uradi sam sebi close

3. da ima prost meni gde moze da se pravi "playlist" programa koje treba da pusti

4. da se "playlist" snima u odvojeni fajl koji kada se poziva krene da izvrshava sve programe iz "playlista"

Any ideas?

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

srbo jesi nasao nesto ili da stavim na svoju "to make" listu? :)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

srbo jesi nasao nesto ili da stavim na svoju "to make" listu? :)

Uh, sorry nisam video ovo ranije. Da, Junkiev ortak mi je pomogao.

kako se bese zove ff add on za skidanje filmica sa youtube? ili neki slican program?

Koristim VideoDownloader za FF.

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jedna mala preporuka,za ubedljivo najbolje rezutate pri DL-u: Internet Download Manager

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

hm koristim ga redovno ne znam kako mi je promakao u onoj listi :) odlican program

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4

http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enh...t-Creator.shtml

Služi za redefinisanje postojećih tastaturnih layouta i pravljenje novih. Ako vas mrzi da non-stop šaltate uzmeđu SR/HR/SL/MK i US rasporeda jer ne možete da zapamtite svu interpunkciju na ne-US tastaturi, prosto modifikujte US raspored i namestite da se ŽČĆŠĐ kucaju na desni alt + odgovarajući taster (ili obrnuto, ŽŠČĆĐ direktno na taster, a zamenjena interpunkcija na desni alt + taster). Mnogo dobro.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

eMule is a peer-to-peer file sharing application for Microsoft Windows. Started in May 2002 as an alternative to eDonkey2000, eMule now connects to both the eDonkey network and the Kad network. The distinguishing features of eMule are the direct exchange of sources between client nodes, fast recovery of corrupted downloads, and the use of a credit system to reward frequent uploaders. Furthermore, eMule transmits data in zlib-compressed form to save bandwidth.

eMule

Олимпијске игре на РУРу

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Treba mi program koji meri "potrosnju" interneta, znaci da mogu da vidim koliko sam mb skinuo, isto tako i za upload, da moze da se resetuje itd. Ne mislim na trenutni protok, nego nesto kao izvestaj koji dobijete od provajdera na kraju meseca (btw taj izvestaj kod telekoma ne postoji).

Nadam se da ste razumeli sta mi treba, hvala.

Edit: nasao sam, DUmeter radi posao

http://www.soft32.com/download_17766.html

Edited by Neecola-
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

za nalepljivanje sabtajtlova:

http://www.gomlab.com/eng/GE_Introduction.html

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...