Jump to content

УСПЕСИ НАШЕГ ДРУШТВА


Recommended Posts

13 minutes ago, Dende said:

Inace, neke od fotki sa njegovog fejsbuka u spoileru. Nisu gore, samo ne mogu da ih gledam svaki put kad otvorim topic. Sajt frizerskog salona devojke koju je ubio - https://irbeauty.rs/?fbclid=IwAR156Qt66XJtim0R_O-lp8ykpjnZyvKff7Y-dnBATCVWGTmXCStJSz7SYoU. Da covek jebeno ne poveruje.

mislim, ima majicu na kojoj piše nevolja 🙂 i kibla u provodu.

plus kakav je ovo sajt za kozmetički salon on i devojka u liftu?

 

Link to comment
Share on other sites

U zagrljaju 💘 malo čudnom, ali ipak!

U najmanju ruku je sumnjiva slika na domenu za njen salon, koju on reklamira na svom FB nalogu. Mislim mogao je i sam da zakupi domen i da stavi njihovu sliku 🙂 ali tako nam i treba kad imamo internet i zapadne vrednosti, sigurno je ovaj igrao i video igre... 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Evo i nekog tumačenja sa paragrafa, mislim da se uglavnom poklapa i sa onim što sam ja napisao, samo je malo šire ofc

 

ZAKON O MALOLETNIM UČINIOCIMA KRIVIČNIH DELA I KRIVIČNOPRAVNOJ ZAŠTITI MALOLETNIH LICA: Mlađim maloletnicima se mogu izreći vaspitne, mere pojačanog nadzora od strane roditelja ili centara za socijalni rad i zavodske mere. Samo se starijim maloletnicima pored vaspitnih mera može izuzetno izreći i kazna maloletničkog zatvora za teža krivična dela, koja može trajati najviše pet, odnosno deset godina, u zavisnosti od težine učinjenog krivičnog dela

 

Stravična tragedija u kojoj je dete od trinaest godina ubilo devet osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar” pogodila je pre svega porodice žrtava, ali i sve nas. Otvorena su brojna pitanja - pravna, psihološka, psihijatrijska, sociološka.

Stiče se utisak da je šira javnost bila zatečena činjenicom da lica mlađa od 14. godina nisu krivično odgovorna.

Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005 – dalje: Zakon) donet je još 2005. godine i predstavlja nastavak propisa koji su važili u SFRJ, tako da je starosna granica krivične odgovornosti ista u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Naš zakon predviđa da se u odnosu na lice koje nije navršilo 14. godina ne mogu izreći ne samo krivične sankcije već se ne mogu primeniti ni druge mere koje predviđa ovaj zakon. Lice koje nije navršilo 14. godina života se u pravu naziva “detetom” i ima “poseban tretman”, bilo kao žrtva bilo kao učinilac krivičnog dela jer se smatra (time se bavi razvojna psihologija) da ta lica – deca, još uvek nisu dostigli dovoljan stepen psihičke i fizičke razvijenosti da bi mogli da budu zaista racionalni u pogledu svojih postupaka, odluka koje donose, posledica koje ti postupci proizvode, nije završen razvoj shvatanja uzročnosti, nisu im formirani pojmovi, niti su sposobni da pruže adekvatan otpor.

Zakon poznaje kategoriju mlađih maloletnih lica (lica koja su u vreme izvršenja dela navršila 14 a nisu navršila 16 godina), kao i kategoriju starijih maloletnika (lica koja su u vreme izvršenja dela navršila 16, a nisu navršila 18 godina).

Prema svim maloletnicima se mogu primeniti vaspitni nalozi ukoliko su učinili lakša krivična dela (krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina). Vaspitni nalozi su izvinjenje oštećenom, naknada štete, redovno pohađanje škole i dr.

Mlađim maloletnicima se mogu izreći samo vaspitne mere (i to gradacijski: sudski ukor, posebne obaveze (izvinjenje oštećenom, naknada štete, redovno pohađanje škole...), mere pojačanog nadzora od strane roditelja ili centara za socijalni rad i na kraju zavodske mere, i to upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Samo se starijim maloletnicima pored vaspitnih mera može izuzetno izreći i kazna maloletničkog zatvora za teža krivična dela (za koja je propisana kazna zatvora preko pet godina) i kazna maloletničkog zatvora može trajati najviše pet, odnosno deset godina, u zavisnosti od težine učinjenog krivičnog dela.

Nakon događaja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, društvo je logično posegnulo za rešenjem u vidu kazne i potrebom za strožim kažnjavanjem maloletnika, koje obuhvata i pitanje spuštanja starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina života učinioca. Postavilo se i pitanje da li bi spuštanje starosne granice i pooštravanje sankcija bilo potrebno samo za izvršioce najtežih krivičnih dela (ubistvo, silovanje, krivična dela sa elementima nasilja) gde je svest o učinjenom zlu najočiglednija. Takva praksa postoji u uporednom pravu.

Iako u svetu ne postoje jedinstveni standardi oko starosne granice za krivičnu odgovornost (to je primera radi uzrast od 10 godina u Švajcarskoj i Engleskoj, 12 godina u Mađarskoj, Austriji, 13 godina u Francuskoj, 14 godina kod nas, u regionu i u Nemačkoj, 15 godina je granica u nekim skandinavskim zemljama npr. Norveškoj, 16 godina u Belgiji za teška krivična dela i dr. Međutim, ne možemo posmatrati samo ove podatke bez analize mehanizama i mera koje imaju druge službe u tim zemljama (centri za socijalni rad, sudovi, škole..).

Pre izmene zakonskih rešenja (krivičnih, prekršajnih, onih u oblasti socijalne zaštite) stručnjaci moraju da odgovore na pitanje da li su maloletnici danas “zreliji”, “svesniji zla” koje nanose ili su nesvesniji posledica koje njihovo ponašanje ostavlja na druge (npr. vršnjačko nasilje istog intenziteta, sa i bez društvenih mreža) i to nakon sveobuhvatne analize relevantnih podataka.

Ukoliko je mlađi maloletnik izvršio ma koje krivično delo, a krivični postupak se ne završi do njegove 21. godine života, krivični postupak se obustavlja. Postavlja se pitanje da li i ova odredba Zakona zahteva reviziju, naročito imajući u vidu sporost našeg pravosudnog sistema, ali i neke objektivne okolnosti (ozbiljna i duga bolest učinioca, njegov boravak van zemlje, nedostupnost svedoka i dr).

Što se tiče odgovornosti roditelja za postupke dece ona može biti samo prekršajna i građanskopravna (roditelji odgovaraju za materijalnu i nematerijalnu štetu koju su prouzrokovala njihova deca). Iako krivično pravo izuzetno poznaje objektivnu odgovornost nekog lica (komandna odgovornost, odgovornost vlasnika psa za ujed nekog čoveka od strane njegovog psa) u krivičnom pravu po pravilu vlada princip individualne, subjektivne odgovornosti.

Sa druge strane, Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019 – dalje: KZ) poznaje krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 KZ, čiji je zaštitni objekat brak i porodica, i koje čini roditelj koji grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara. Dakle, roditelji imaju zakonsku obavezu vaspitavanja svoje dece, a to vaspitavanje podrazumeva formiranje i prihvatanje kod dece pozitivnih moralnih i drugih društvenih normi, sprečavanje devijantnog ponašanja, odgovarajuće školovanje dece i dr. Posledica izvršenja ovog krivičnog dela je stanje zapuštenosti maloletnog lica. Ukoliko se dokaže uzročno posledična veza između tog i takvog stanja deteta (koje se može manifestovati na razne načine, npr. kroz vršnjačko nasilje) i činjenja ili nečinjenja roditelja, oni će biti odgovorni za izvršenje ovog krivičnog dela.

Što se tiče dece mlađe od 14 godina sa njima, kao i sa svim ostalim članovima porodice može raditi Centar za socijalni rad, savetodavno, kada je u pitanju nefunkcionalna porodica, kada je dete vaspitno, zdravstveno ili obrazovno zapušteno. Centar može odrediti korektivni nadzor roditeljima, a može inicirati i lišenje roditeljskog prava jednog ili oba roditelja.

Dete mlađe od 14 godina se može uputiti i u ustanovu za lečenje prema Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i tada se to lice smešta, primera radi, u Beogradu u Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici ili u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Kazneni sistem nikada nije jedino niti dovoljno rešenje problema maloletničke delikvencije. Rad sa porodicom, vaspitačima, nastavnicima, profesorima, odgovoran odnos prema sadržajima koji se plasiraju na društvenim mrežama i televizijskim kanalima, reforma socijalnih službi, a pre svega sveobuhvatna analiza i stručna, javna rasprava su prvi korak ka rešavanju ovih ozbiljnih i kompleksnih problema, čije posledice pogađaju apsolutno sve nas i za koje smo svi odgovorni.

QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)

relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Lucky said:

mislim, ima majicu na kojoj piše nevolja 🙂 i kibla u provodu.

plus kakav je ovo sajt za kozmetički salon on i devojka u liftu?

 

To je salon u kom se desilo ubistvo/samoubistvo gde je ona bila vlasnik, a na linku su njih dvoje.

Mislim, jasno mi je kako lik deluje. Bio je u radikalima, kada gledas sav taj materijal koji Kurir razvlaci, apsolutno je jasno kakva se slika stvara. Ali nekako ne znam, to je kao kad neki gaser koga niko iz kraja ne shvata ozbiljno postane ozbiljan....Ne znam da li je neko ovde znao nekoga ko je napravio ovako nekakav zlocin, ali mnogo je cudan osecaj. Ne mogu bas dobro da ga artikulisem.

Ono sto ne mogu da shvatim je da je ovaj lik video zlocine u Ribnikaru i Mladenovcu. Umesto da ga sagledavanje posledica tih zlocina "smiri", on ode i ucini ovo. Sa druge strane, mozda ga je cela ta atmosfera napravila labilnijim i mozda cak i podstakla da ucini ovo sto je uradio. To je bas strasna pomisao.

Edited by Dende
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, absolute said:

Što se tiče odgovornosti roditelja za postupke dece ona može biti samo prekršajna i građanskopravna (roditelji odgovaraju za materijalnu i nematerijalnu štetu koju su prouzrokovala njihova deca).

Pošto nije krivično pravo, roditelju se ne može izreći mera zatvora?

A u slučaju KK se odvojeno vodi krivični postupak zbog samog oružja?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Jose Jimenez said:

Pošto nije krivično pravo, roditelju se ne može izreći mera zatvora?

A u slučaju KK se odvojeno vodi krivični postupak zbog samog oružja?

Za to delo ne može, jer ga nije on učinio.

Može za neko drugo - tipa zanemarivanje deteta ili za ono oružje da nije u skladu sa zakonom o oružju i municiji držano. 

  • Thanks (+1) 1

QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)

relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom

Link to comment
Share on other sites

Objektivna odgovornost i jeste vrsta izuzetka od opšteg pravila da se odgovara samo za delo koje si ti lično izvršio.

Generalno je uvedena da se ovi što komanduju ne izvuku pod izgovorom da nisu naređivali ili nisu znali za to. Jeste sve to malo mutno i slobodno tumačenju...

QUOTE (Kojot @ Apr 21 2009, 03:24)

relnao pametna devojka se ili iskenaj pre sexa ili se izklistira tusem i namaze pomadom

Link to comment
Share on other sites

Znam da sam vec pricao ovde, al moram opet da smaram malo sa time. Komandana odgovornost je uvedena prvi put 1945. I to ne za sudjenje nemackim nacistima (iako je posle u na njih primenjena), nego na sudjenju japanskom generalu Tomojoki Jamashiti. On je osudjen na smrt za zlocine nad civilima koje se japanski vojnici pocinili na Filipinima krajem 1944 pri povlacenju. Yamashita je komandovao celom armijom od oko 500 hiljada vojnika, a vecinu zlocina su pocinili pripadnici japanske tajne policije i mornaricke policije, Kempeitai i Tokeitai, nad kojima Yamashita nije imao komandu. Zanimljivo je da je jedan od sudija na tom procesu bio britanski general Persival Lovel koga je Yamashita 1941. na bojnom polju posteno pobedio, da ne kazem ponizio. Lovel je komadovao odranom Malaje i Singapura i imao preko 100 hiljada vojnika. Yamashita je sa samo 30ak hiljada vojnika pod borbom presao skoro 700km malajske dzungle za mesec i po dana i osvojio britansku tvrdjavu i cvoriste Singapur. Inb4, pametnome dosta heh

  • Like +1 2

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Dende said:

Mislim, jasno mi je kako lik deluje. Bio je u radikalima, kada gledas sav taj materijal koji Kurir razvlaci, apsolutno je jasno kakva se slika stvara. Ali nekako ne znam, to je kao kad neki gaser koga niko iz kraja ne shvata ozbiljno postane ozbiljan....Ne znam da li je neko ovde znao nekoga ko je napravio ovako nekakav zlocin, ali mnogo je cudan osecaj. Ne mogu bas dobro da ga artikulisem.

Ono sto ne mogu da shvatim je da je ovaj lik video zlocine u Ribnikaru i Mladenovcu. Umesto da ga sagledavanje posledica tih zlocina "smiri", on ode i ucini ovo. Sa druge strane, mozda ga je cela ta atmosfera napravila labilnijim i mozda cak i podstakla da ucini ovo sto je uradio. To je bas strasna pomisao.

pazi, najgore je suditi o nekome po slikama, fazon ona reklama za BBC što je posle ukrao Kurir gde gura babu skins a ustvari je spašava da joj ne padne saksija na glavu.

ajde što ima oružje, jbg. drugo, deluje niže lik, a nagruvan, odmah znaš kompleksi! :)))

separe kibla sa ortacima, majica "nevolja" na ćirilici koja ne znam da li je tek slučajno "Velja Nevolja" tribjut ili nije, ali i to je već indikativno.

I onda slika sajta kozmetičkog salona gde se on sa svojom ribom slika u liftu selfi i to je još polu-davi na fotki 🙂

mislim, lik se roknuo, nije mi ni cilj hejt u tom smislu više mi tvoj stav nekako ne odgovara onome što se vidi na slikama, ništa drugo.

što se tiče tajminga zločina, imaš tu teoriju da se zapravo više dešavaju nakon što se dese neki drugi (u ovom slučaju baš ti mladenovac i ribnikar) a ujedno ako hoćeš i u to da veruješ - bio je pun mesec, dokazano triggeruje ljude dodatno.

 

1 hour ago, Jose Jimenez said:

Pošto nije krivično pravo, roditelju se ne može izreći mera zatvora?

A u slučaju KK se odvojeno vodi krivični postupak zbog samog oružja?

bez obzira što je grozna situacija, ne vidim kako bi roditelj mogao da odgovara.

uopšte samo njegovo hapšenje mi je laički gledano na ivici zakona, valjda mora tužilac da da odobrenje za hapšenje na osnovu nečega, a ovde ne znam ni na osnovu čega, osim ovih stavki što i nemke pominje tipa nepropisno držanje oružja. jer za "zanemarivanje deteta" ne znam dal' bi neko izdao baš tako i još sproveo pretres stana itd, koji je opet morao da bude zatražen zbog dela klinca od 13 godina. 

jasno je da će oni ćaletu narokati što više mogu ofc.

inače iz nekih desetih priča sam čuo da je klinka zvala ćaleta u fazonu "e neko puca po školi" i on u fazonu krenuo po njih oboje, da bi kasnije saznao šta se desilo zapravo.

Link to comment
Share on other sites

Navodno klinci napisali https://zelenaucionica.com/ucenici-prve-beogradske-gimnazije-izneli-svoje-predloge-i-sjajni-su/

3 osnovne teme

1. Reforma školstva

Snižavanje tolerancije prema učenicima

Tražimo povećanje plata u prosveti

Uvođenje novog školskog predmeta i fokus na važnim zapostavljenim predmetima

Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad

Uvođenje preventivnih psiholoških pregleda i razgovora za sve učenike jednom godišnje

Smanjenje pritiska na učenike u vidu ocenjivanja

2. Sprovođenje zakona o minimalnoj udaljenosti kladionica od školskih ustanova

3. Regulativa medija

Zabrana prikazivanja rijaliti programa i sadržaja koji promoviše nasilje, vulgarnosti i sve neprikladne sadržaje koji zahtevaju oznaku 18+ u udarnom terminu ili u toku dana kada bi takav sadržaj bio dostupan gledanju deci.

Stroža kontrola sadržaja kako bi se na vreme otkrio i zabranio svaki program ili emisija koji promovišu ili na nedoličnan način prikazuju prostituciju, narkomaniju, silovanja, alkoholizam, nasilje, nekulturan rečnik itd. na kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

Kontrola naslovnih strana tabloida i štampanih medija – zabrana nasilja i prikazivanja neprikladnog sadržaja poput golotinje ili potresnih scena na naslovnim stranama.

Sankcionisanje za sve koji koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama na društvenim mrežama i u drugim medijima

Zabrana promovisanja neprikladnih vrednosti kroz muziku i umetnost na javnim mestima – na primer, kroz koncerte i performanse. Stvaranje timova koji će odlučivati šta je dozvoljeno i prikladno za nastupanje na javnim manifestacijama

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, manson said:

Navodno klinci napisali https://zelenaucionica.com/ucenici-prve-beogradske-gimnazije-izneli-svoje-predloge-i-sjajni-su/

3 osnovne teme

1. Reforma školstva

Snižavanje tolerancije prema učenicima

Tražimo povećanje plata u prosveti

Uvođenje novog školskog predmeta i fokus na važnim zapostavljenim predmetima

Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad

Uvođenje preventivnih psiholoških pregleda i razgovora za sve učenike jednom godišnje

Smanjenje pritiska na učenike u vidu ocenjivanja

2. Sprovođenje zakona o minimalnoj udaljenosti kladionica od školskih ustanova

3. Regulativa medija

Zabrana prikazivanja rijaliti programa i sadržaja koji promoviše nasilje, vulgarnosti i sve neprikladne sadržaje koji zahtevaju oznaku 18+ u udarnom terminu ili u toku dana kada bi takav sadržaj bio dostupan gledanju deci.

Stroža kontrola sadržaja kako bi se na vreme otkrio i zabranio svaki program ili emisija koji promovišu ili na nedoličnan način prikazuju prostituciju, narkomaniju, silovanja, alkoholizam, nasilje, nekulturan rečnik itd. na kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

Kontrola naslovnih strana tabloida i štampanih medija – zabrana nasilja i prikazivanja neprikladnog sadržaja poput golotinje ili potresnih scena na naslovnim stranama.

Sankcionisanje za sve koji koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama na društvenim mrežama i u drugim medijima

Zabrana promovisanja neprikladnih vrednosti kroz muziku i umetnost na javnim mestima – na primer, kroz koncerte i performanse. Stvaranje timova koji će odlučivati šta je dozvoljeno i prikladno za nastupanje na javnim manifestacijama

ovo me podseća na zahteve kad ono non-binary ekipa protestuje negde i onda napravi spisak kako zamišljaju svet!

mislim, već kod povećanja plata sam se smorio :)) a onda imaš ovo kladionice pa regulativa medija zabrana reality pa kontrolu koncerata i performansa kroz tim koji će da odlučuje šta je prikladno :))

ali ajde, nema veze, makar su se nešto potrudili da ne bude da samo bleje u parku!

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, kozurik said:

Crtica iz enciklopedije srpske paranoje - autobuska stanica kod Piramide

20230512_122846.jpg

ovo nije mogao da sastavi prosecan radikal ili sns-ovac. niti su radikali i sns-ovci u toku sa kulturnim i istorijskim desavanjima niti imaju dovoljno bogat vokabular da bi ovako elokventno sastavili ovu poruku. da ne spominjemo nedostatak drzanja paznje da sednu i citko napisu ovoliki tekst, natocito bez slovnih gresaka. dakle, deduktivnom logikom smo dosli do zakljucka da je ovo fejk :tf: 

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, oddball said:

ovo nije mogao da sastavi prosecan radikal ili sns-ovac. niti su radikali i sns-ovci u toku sa kulturnim i istorijskim desavanjima niti imaju dovoljno bogat vokabular da bi ovako elokventno sastavili ovu poruku. da ne spominjemo nedostatak drzanja paznje da sednu i citko napisu ovoliki tekst, natocito bez slovnih gresaka. dakle, deduktivnom logikom smo dosli do zakljucka da je ovo fejk :tf: 

mislio sam da ćeš napisati "došli do zaključka da je ovo drale".

  • Haha (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/11/2023 at 4:39 PM, Lucky said:

pazi, najgore je suditi o nekome po slikama, fazon ona reklama za BBC što je posle ukrao Kurir gde gura babu skins a ustvari je spašava da joj ne padne saksija na glavu.

ajde što ima oružje, jbg. drugo, deluje niže lik, a nagruvan, odmah znaš kompleksi! :)))

separe kibla sa ortacima, majica "nevolja" na ćirilici koja ne znam da li je tek slučajno "Velja Nevolja" tribjut ili nije, ali i to je već indikativno.

I onda slika sajta kozmetičkog salona gde se on sa svojom ribom slika u liftu selfi i to je još polu-davi na fotki 🙂

mislim, lik se roknuo, nije mi ni cilj hejt u tom smislu više mi tvoj stav nekako ne odgovara onome što se vidi na slikama, ništa drugo.

što se tiče tajminga zločina, imaš tu teoriju da se zapravo više dešavaju nakon što se dese neki drugi (u ovom slučaju baš ti mladenovac i ribnikar) a ujedno ako hoćeš i u to da veruješ - bio je pun mesec, dokazano triggeruje ljude dodatno.

Ma jasno mi je, ja ne tvrdim obavezno suprotno od ovoga sto fotke sa njegovog profila pokazuju. To je ona klasicna prica gde u Futogu svi za njega samo dobro imaju da kazu, a lik pocinio ubistvo/ samoubistvo. Verovatno sam na licnom nivou malo sokiran jer sam znao za coveka ali nikada mi nije bilo ni na kraj pameti da ovako nesto moze da uradi.

Ja sam kroz svoju relativno kratku advokatsku karijeru sreo dosta ljudi koji su sustinski dobri ali ih je splet odredjenih okolnosti doveo do toga da ucine neko krivicno delo. Cini mi se da zapravo svako ima neki inherentni potencijal da vrsi teska krivicna dela, samo se kod nekih ljudi steknu uslovi da se to desi a kod nekih ne. Secam se da sam iz kriminologije ucio o tronoznoj stolici kriminaliteta (genetika, stecena iskustva i vaspitanje/odgoj). To je zapravo strasna realizacija - da u svakome cuci neki Vuk Rajak ili Kosta Kecmanovic. Retko koji covek je sociopata, a mali broj sociopata zapravo vrsi krivicna dela.

Apropo Koste Kecmanovica - ne treba previse trositi vreme na pitanje njegove krivicne odgovornosti, nece odgovarati. Otac ce verovatno dobiti max ili blizu max kazne zato sto nije obezbedio oruzje i verovatno nesto da je zanemario dete jer ga je vodio u streljanu. Cak i da se promeni zakon da odgovaraju bebe od 6 meseci, opet ce se primeniti zakon koji je najblazi za ucinioca. Dugorocno gledano, ne mogu ga drzati i u neuropsihijatrijskoj ustanovi doveka. Kad napuni 18, morace da ga puste.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dende said:

Ma jasno mi je, ja ne tvrdim obavezno suprotno od ovoga sto fotke sa njegovog profila pokazuju. To je ona klasicna prica gde u Futogu svi za njega samo dobro imaju da kazu, a lik pocinio ubistvo/ samoubistvo. Verovatno sam na licnom nivou malo sokiran jer sam znao za coveka ali nikada mi nije bilo ni na kraj pameti da ovako nesto moze da uradi.

Ja sam kroz svoju relativno kratku advokatsku karijeru sreo dosta ljudi koji su sustinski dobri ali ih je splet odredjenih okolnosti doveo do toga da ucine neko krivicno delo. Cini mi se da zapravo svako ima neki inherentni potencijal da vrsi teska krivicna dela, samo se kod nekih ljudi steknu uslovi da se to desi a kod nekih ne. Secam se da sam iz kriminologije ucio o tronoznoj stolici kriminaliteta (genetika, stecena iskustva i vaspitanje/odgoj). To je zapravo strasna realizacija - da u svakome cuci neki Vuk Rajak ili Kosta Kecmanovic. Retko koji covek je sociopata, a mali broj sociopata zapravo vrsi krivicna dela.

znaš kako, nisam pravnik, ali jedno je nešto u afektu a drugo je nešto što je da kažemo planirano.  ja to uvek donekle povežem i sa situacijama u saobraćaju.

većina nas osim neko ko je baš najveći zen ume u sekundi da se u saobraćaju pretvori u ludaka ako ga neko iseče ili nešto uradi "pogrešno" ili pogrešno i onda se ljudi i potuku, brake-checkuju i ostalo. Ne mislim ovde samo na Fatu :)) siguran sam da i ti što rade brake-check (posebno na motoru na primer) u nekom normalnom modu ne bi tako nešto nikad uradili ili kada bi 30 sekundi stali i iskulirali se. Mislim, pazi, ti kočiš naglo na motoru da te neko pokupi i izlomi i potencijalno ubije - niđe zdravog razuma.  Ljudi kreću da se svađaju na krv i nož kad ih neko iseče kolima, a ta dva ista lika kad bi se na ulici našli pa čak i jedan drugog zakačio u prolazu verovatno bi prošlo sa "e sori brate nisam te vid'o".

tako isto i ove situacije a znam ih nekoliko iz istorije kad prosto jedan trenutak dovede do toga da neko uradi teže krivično delo. 

Kod ovog "tvog" ne znam sve detalje, ali osim ako se nisu tu na licu mesta posvađali o ne znam čemu pa on izvadio pištolj i roknuo je, ne mogu da računam na to "pomračenje svesti" - ako je baja išao od tačke A do tačke B (tipa od kuće gde mu je štoljpi do tog salona) i nije se u međuvremenu iskulirao, jasno je da je to planirao. Zašto, kako, jbg. Šta god da je glupo je naravno. I naravno da ne može da se poredi sa Kostom koji je evidentno psiho.

1 hour ago, Dende said:

Apropo Koste Kecmanovica - ne treba previse trositi vreme na pitanje njegove krivicne odgovornosti, nece odgovarati. Otac ce verovatno dobiti max ili blizu max kazne zato sto nije obezbedio oruzje i verovatno nesto da je zanemario dete jer ga je vodio u streljanu. Cak i da se promeni zakon da odgovaraju bebe od 6 meseci, opet ce se primeniti zakon koji je najblazi za ucinioca. Dugorocno gledano, ne mogu ga drzati i u neuropsihijatrijskoj ustanovi doveka. Kad napuni 18, morace da ga puste.

Mislim da ćale uz nekog dobrog advokata ima šanse da se izvuče - probaće naravno da mu nakače sve šta mogu, ali prvo ako nije zabranjeno voditi dete u streljanu (tj. protivzakonito, a saznali smo da nije) i ako nema neki super dokaz da je on držao sef otvorenim ili šta god, ne znam za šta će ga teretiti. Opet, ne poznajem naše pravo ali da bi oni dokazali da nije držao oružje kako treba valjda moraju da imaju neki dokaz pored "e pa kako je onda klinac imao pištolj?". možda je KK bio toliko promićuran da je napravio 20 kombinacija šifri za sef i jedna je prošla (ono, datumi rođenja ukućana, žene, dan svadbe i šta je već 99% šifara).

Ali klincu mislim da će da naprave neku dijagnozu i prosto konzilijum psihijatara će ga držati ludim iako on to možda stvarno nije.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je to da ga proglase ludim (bilo da jeste ili da nije) i da je opasan po okolinu (što svakako jeste) jedina smislena opcija da ga drže u nekakvom zatvoru, ludnici, kako god, a sigurno je da moraju. I ne vidim kako bi u tom smislu se nešto promenilo kad napuni 18 godina jer ti možeš da budeš lud i opasan po okolinu nezavisno od toga da li si punoletan ili ne.

 

To da sa 18 moraju da ga puste bi bilo u slučaju da ga pošalju u popravni dom jer onda ne postoji druga opcija ali mislim da im se to nikako ne isplati.

 

 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Lucky said:

znaš kako, nisam pravnik, ali jedno je nešto u afektu a drugo je nešto što je da kažemo planirano.  ja to uvek donekle povežem i sa situacijama u saobraćaju.

većina nas osim neko ko je baš najveći zen ume u sekundi da se u saobraćaju pretvori u ludaka ako ga neko iseče ili nešto uradi "pogrešno" ili pogrešno i onda se ljudi i potuku, brake-checkuju i ostalo. Ne mislim ovde samo na Fatu :)) siguran sam da i ti što rade brake-check (posebno na motoru na primer) u nekom normalnom modu ne bi tako nešto nikad uradili ili kada bi 30 sekundi stali i iskulirali se. Mislim, pazi, ti kočiš naglo na motoru da te neko pokupi i izlomi i potencijalno ubije - niđe zdravog razuma.  Ljudi kreću da se svađaju na krv i nož kad ih neko iseče kolima, a ta dva ista lika kad bi se na ulici našli pa čak i jedan drugog zakačio u prolazu verovatno bi prošlo sa "e sori brate nisam te vid'o".

tako isto i ove situacije a znam ih nekoliko iz istorije kad prosto jedan trenutak dovede do toga da neko uradi teže krivično delo. 

Kod ovog "tvog" ne znam sve detalje, ali osim ako se nisu tu na licu mesta posvađali o ne znam čemu pa on izvadio pištolj i roknuo je, ne mogu da računam na to "pomračenje svesti" - ako je baja išao od tačke A do tačke B (tipa od kuće gde mu je štoljpi do tog salona) i nije se u međuvremenu iskulirao, jasno je da je to planirao. Zašto, kako, jbg. Šta god da je glupo je naravno. I naravno da ne može da se poredi sa Kostom koji je evidentno psiho.

Za ubistvo na mah, sto ljudi nazivaju afektivno, postoje zakonski uslovi koji se tumace u praksi saroliko. Koliko ja znam, to je bas retko primenjiv institut jer je to stanje dosta tesko dokazivo za tuzioca a i koliko znam zaprecena kazna je manja tako da se tuziocu uvek isplati da goni za obicno ubistvo. Da li je ovaj lik bio razdrazen ili nije, necemo nikada saznati niti je toliko bitno. Umisljaj je sigurno imao, ali za direktni umisljaj je potrebno mnogo manje nego sto bi obican covek pomislio. Nije potrebno planirati delo mesec dana da bi bio direktan umisljaj. Moze se uzeti oruzje i krenuti u izvrsenje dela prekoputa, to je isto direktni umisljaj.

E sad, problem je u srpskom drustvu sto je mnogo ljudi nadrkano zbog raznoraznih stvari - povecanja cena, nemogucnosti nalazenja posla, parkinga, vucica, itd. To su obicni ljudi koje sklop faktora dovodi do vrsenja krivicnog dela jer su im inhibicije snizene zbog spoljasnjih nadrazaja. Ja se uvek setim lika, ima kanal Zivot u Norveskoj - vratio se u Srbiju i lik ga na parkingu izbode u vrat zbog parking mesta. https://www.kurir.rs/crna-hronika/3631087/ovo-je-krusevljanin-kog-su-umalo-preklali-zbog-parking-mesta-sladjan-se-nedavno-vratio-iz-norveske-u-domovinu-pa-izboden-u-centru. Ja se mnogo plasim takvih likova a nikad ne znas kada ce ti se put sresti sa tako nekim idiotom. Zato sam manji od makovog zrna kad odem kuci.

Spoiler

 

 

 

Koliko ce robijati tata od Koste Kecmanovica - pitanje je delom od cinjenica a delom politicko. Sigurno ce hteti da naprave primer od njega, ali i da dobije maksimalnu kaznu, robijace max 2 godine. Za samog klinca nisam siguran kako mogu da ga zadrze jer on sustinski 'nista nije uradio'. Njegovo delo ne povlaci nikakve posledice. On nije u dobi u kojima moze da ima umisljaj jer je lice koje nema cak ni delimicnu poslovnu sposobnost. Jedini osnov za njegovo trenutno zadrzavanje je taj sto roditelji ne mogu da vrse roditeljsko pravo nad njim. Zivo me zanima da li ce se pojaviti neko advokat i postaviti to pitanje. 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Dende said:

E sad, problem je u srpskom drustvu sto je mnogo ljudi nadrkano zbog raznoraznih stvari - povecanja cena, nemogucnosti nalazenja posla, parkinga, vucica, itd. To su obicni ljudi koje sklop faktora dovodi do vrsenja krivicnog dela jer su im inhibicije snizene zbog spoljasnjih nadrazaja. Ja se uvek setim lika, ima kanal Zivot u Norveskoj - vratio se u Srbiju i lik ga na parkingu izbode u vrat zbog parking mesta. https://www.kurir.rs/crna-hronika/3631087/ovo-je-krusevljanin-kog-su-umalo-preklali-zbog-parking-mesta-sladjan-se-nedavno-vratio-iz-norveske-u-domovinu-pa-izboden-u-centru.

  Reveal hidden contents

 

 

 

Koliko ce robijati tata od Koste Kecmanovica - pitanje je delom od cinjenica a delom politicko. Sigurno ce hteti da naprave primer od njega, ali i da dobije maksimalnu kaznu, robijace max 2 godine. Za samog klinca nisam siguran kako mogu da ga zadrze jer on sustinski 'nista nije uradio'. Njegovo delo ne povlaci nikakve posledice. On nije u dobi u kojima moze da ima umisljaj jer je lice koje nema cak ni delimicnu poslovnu sposobnost. Jedini osnov za njegovo trenutno zadrzavanje je taj sto roditelji ne mogu da vrse roditeljsko pravo nad njim. Zivo me zanima da li ce se pojaviti neko advokat i postaviti to pitanje. 

Ovo me podseti na situaciju, pisao sam već, nisam propustio kamiondžiju koji je ispred mene nameravao da se prestroji preko duple pune jer je omasio skretanje. Izašao lik, otvorio moja vrata i krenuo da zamahuje da me udari vezanog. Kako sam se odbranio ni da danas nisam siguran, nešto sam desnom držao volan, levom ga blokirao, nogama ga udarao u stomak i u kolena i butine. U teškom smo kurcu psihički kao nacija, mnogi ljudi su tempirane bombe bukvalno.

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...