Jump to content

Niko ovo ne traži, živo ili ne: Wanted: Dead recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Ako ste čuli da ova igra dolazi od developera koji su radili na klasicima kao što su Ninja Gaiden i Dead or Alive, onda verovatno očekujete popriličan kvalitet, određeni pedigre i naravno smisleni sistem borbe. Nažalost, ova igra više podseća na neki sporedni indie projekat koji je tim razvijao u svoje slobodno vreme, ili na neki užasni akcioni anime. Da se ne lažemo, tako nešto bih apsolutno gledao, ali nikako igrao.

Priča nema apsolutno nikakvog smisla osim što sadrži neke prepoznatljive generičke trope. Najtužnije je što narativ ima nekoliko dobrih ideja, ali celokupna priča nažalost nije nimalo zanimljiva. Igrate kao Hannah, član specijalne jedinice u hongkongškoj policiji, sastavljene od sličnih čudaka koji uglavnom rade na najopasnijim mogućim slučajevima. I naravno, kao što ‘’kliše uputstvo’’ nalaže, vaš tim će upasti u vrtlog ogromne korporativne zavere iz koje će morati da se izvuče, i usput otkrije ko vuče konce. Solidan anime zaplet, ali sa jako lošom izvedbom.

wanted-dead-header-2.png?resize=1000%2C5

Pedigre ovog razvojnog tima se svodi na veoma spektakularan repertoar odličnih beat ’em up igara i tabačina, što zvuči sjajno za ovakav naslov koji je više fokusiran na akcioni gejmplej u stilu Devil May Cry. Međutim, ovaj koncept je do te mere promašen da su svi koji su probali igru ostali u potpunom šoku. 

Combat se uglavnom svodi na borbe prsa u prsa, uz sporadične sekvence pucnjave kao u Gears of War igrama. To nije sve, jer naravno da moramo da imamo sistem za unapređivanje likova i otključavanje sposobnosti. Dodatno, u igri postoji i sistem modifikovanja dva glavna oružja glavnog lika, za koja se delovi jednostavno pojavljuju kako napredujete kroz igru bez ikakvog smisla. 

ss_3b17944f70d45ebeae272784d99c404a73b95

Ovo bi bilo delimično podnošljivo da AI nije totalno slomljen. Većinu igre ćete provesti sa članovima vaše jedinice, ali nažalost imaju jednocifren IQ, kao i protivnici. Protivnici će jednostavno jurišati na vas, ili vas neće napadati uopšte. Biće momenata kada će vas pucati sa apsolutnom preciznošću sa drugog kraja mape, ili će vas jednostavno uglaviti u neprestani kombo napada. Vaši saborci su na svu sreću neuništivi, tako da su jedino korisni kao tenkovi ako uzmemo u obzir njihov AI, kao i činjenicu da su apsolutno bezvredni u borbi. Kako bi postali iole korisni, za svakog posebno morate da otključate određeni skill…

Budimo realni, uvek će biti na vama i vašoj katani da očistite sobu, pošto verujte mi, municije za bilo koje oružje nema dovoljno – najobičniji protivnik apsorbuje ceo vaš šaržer metaka u glavu pre nego što padne, samim tim čineći bilo kakvu ‘’pucačku strategiju’’ neigrivom. Jedino što mogu da pohvalim jeste sam sistem borbe na blizinu. Zaista je odlično odrađen, i ako imate super reflekse uživaćete u gomili flashy komboa i counter poteza. Ako nemate, bar ćete uživati u čerečenju protivnika, rekama krvi i završnim potezima kojih ima više nego dovoljno.

ss_f43d0f37915690087ce9b732c62da91722129

Dizajn nivoa je užasan. Lep, ali funkcionalno užasan. Postoji jako malo arena gde do maksimuma možete da iskoristite oba stila borbe, a još gori su oni skučeni delovi gde igra od vas očekuje, ne znam zašto, da se samo prepucavate sa protivnicima, pa borba na blizinu predstavlja vrlo bolno iskustvo. No i pored svega toga, Wanted: Dead pravi apsolutno neoprostivu grešku time što nema nikakav aktivan lock on sistem za protivnike. Ovaj nedostatak u početku ne predstavlja preveliki problem, pošto i dalje postoji automatski soft lock on sistem za blisku borbu. Ali kad vam se pojavi nindža koji skakuće svugde po mapi, taj automatski sistem postaje nefunkcionalan, tako da ćete umirati bez prestanka. Pored glavnog segmenta igre, moći ćete da se zanimate sa pet različitih mini igara, među kojima je muzička ritmička igra i jedenje ramena (ovo je jedna igra), kao i kandža iz luna parkova.

Iako je Wanted: Dead namenjen za PS5 i novije računare, nimalo ne briljira na grafičkom planu. Provućiće se par lepih scena i sekvenci, ali animacija je toliko kruta i nesinhronizovana sa glasovnom glumom da likovi izgledaju više kao roboti ili voštane lutke. Ceo vizuelni stil nema nikakvu koheziju, toliko da Wanted: Dead izgleda skoro kao tri igre spojene u jednu. Da je neki anime rađen na budžetu koji podržava samo glavne likove i njihove scene pa da oprostim, ali ovo je full AAA naslov.

ss_ce4f0d980c04ad2ddc6a3540db8b46ef4b1e6

Glasovna gluma je nešto najgore što sam u životu čuo. Nema emocija, nema intonacije, nema ništa. Gora je nego glasovna gluma u nekom indie naslovu gde su glumci glavni developer i njegovih 3-4 prijatelja koji pri tome pokušavaju da pričaju na engleskom koji nije njihov maternji jezik. Još na sve to nema ni pokušaja da se uradi lip sync sa animacijama. Muzika je dobra na prvo slušanje, ali sekvence su toliko kratke i repetativne da će posle nekog vremena krenuti da vam idu na živce, ili ćete ih prosto ignorisati.

Problema ima na pretek. Igra je dva puta uspela totalno da pukne na PS5 konzoli. Protivnici će se naizgled teleportovati po mapi ili ignorisati vaše napade. AI je nepostojeći, ali najveći problem je ipak kamera. Kamera će vam ovde biti veći neprijatelj od svih drugih, pogotovo zbog nepostojećeg lock on sistema. Kamera ne prati vašeg lika kako treba, a često će uletati u zidove ili objekte baš kada nindža krene da skakuće unaokolo ili kada vas okruži gomila protivnika, pogotovo u uskim hodnicima. Konstantno će vam praviti probleme i više ćete umirati zbog nje nego zbog protivnika.

ss_1d20ba848251a3ca1c92b5bd89baa64ea3211

Samo uzmite i igrajte Ninja Gaiden, bilo koji. Po ovoj ceni igra ne zaslužuje da je kupite. Možda kada je dodatno srede, isprave neke mehanike i kada je stave na neki jači popust, i to samo ako vas zanima zašto je ovako loše prošla. Ovo je tip igre koji je pokušao da bude toliko loš da je dobar, ali je nažalost uspeo da bude samo loš. Doduše da je Wanted: Dead anime ili neki akcioni film, sigurno bih ga gledao.

Wanted: Dead je dostupan za PC, PS4, PS5, Xbox One i Xbox Series X/S

Autor: Stefan Mitov Radojičić

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Niko ovo ne traži, živo ili ne: Wanted: Dead recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...