Jump to content

Čudni divlji zapad: Weird West recenzija


SolidChief

Recommended Posts

Pre nekoliko godina, inženjeri i developeri su krenuli da napuštaju velike softverske kompanije i da formiraju svoje u nadi da će nekako izbeći tu silnu monetizaciju, pohlepu i ostale moderne gejming vadipare, kako bi se fokusirali na igru kao medijum kako za zabavu tako i za pričanje dobre priče. Jedni takvi ljudi su momci i devojke iz kompanije WolfEye studios, izbeglice iz Arcane Studios (Dishonored) i već dugo vremena najavljuju Weird West kao čudnu izometrijsku igru sa kaubojima, vešticama i magijom. Weird West je stigao, ali nisam očekivao da će biti ovako dobar. 

ss_ee5e8e23adf9e8e4ca7e278f18fe7e8c53d63

Weird West je smešten u alternativni dark fantasy kaubojski vestern univerzum koji je redak u gejming svetu. Igra dosta podseća na premisu koji smo već videli u Hard West igri i očekivao sam nešto slično tako, ali sam dobio twin-stick shooter sa RPG elementima i originalnom pričom. Veštice, zombiji, vukodlaci kao i sekte su deo cele priče i jako se lepo uklapaju u celo okruženje. 

ss_3fc2e05f661adc2c317458149da5eddf50337

Priča prati više protagonista od kojih svaki zauzima jedno poglavlje u igri, ali ono što je bitno jeste to što se priča modifikuje u odnosu na odluke koje ste doneli u prethodnim poglavljima, tako da ću pričati o prvom protagonisti kako bih izbegao dalje spoilere, iako je prvi protagonista najmanje interesantan i zabavan u odnosu na sve ostale… čudake. Mogu samo da kažem da će biti i Indijanaca i prasića. Toliko od mene. 

ss_2ba06560888a258ecf78d7ad1af964c45f2d4

Krećete kao Jane Bell, bivši lovac na ucene koja je odlučila da se batali krvava posla i započne porodicu. Odmah na početku njeno dete biva upucano a muž kidnapovan (generalno obrnuto od svih ostalih sličnih priča) i Jane se ponovo prihvata svojih pištolja i kreće u potragu za svojim mužem i sprema debelu osvetu. Već na početku saznajemo da je u kidnapovanje umešana jedna sekta kao i banda koja radi sa njom, i saznajemo da nisu svi ljudi… normalni. Čudovišta su više nego realna u ovoj igri, a magija i veštičarenje su vrlo česte pojave. Elem, na našoj Jane je da prikupi što više informacija i pronađe svog muža i osveti se bandi i sekti i to radi kroz glavne i sporedne zadatke koje joj daju razni NPC-evi. Igru krećete iz jednog omanjeg, tipičnog vestern grada sa sve Saloon-om, oružarnicom i „Generalovom Radnjom“, kako su naši stari crtaći prevodili. Igra vas ubrzo šalje na veliku mapu gde imate ključne lokacije do kojih možete ići. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.38.25.63.p

Poenta mape je da u svakom momentu možete pronaći neku skrivenu oazu, trgovce ili nasumične događaje koje možete ili ne morate ispratiti. Sve lokacije koje ste pronašli do tada će vam biti otključane i vraćanjem na neke se otključavaju dodatni NPC-evi ili questovi koji vam mogu bili od velikog značaja, a nekad su samo zamke. Posećivanjem ovih opcionih lokacija vam se polako otključava dublja istorija i trenutna dešavanja u ovoj fiktivnoj državi, tako da se uvek isplati da stanete i prođete kroz sve ako vas zanima priča. Tokom putovanja računa vam se vreme od lokacije do lokacije i morate da motrite koliko vam je vremena ostalo da izvršite neke zadatke ili lov na ucene. Na primer, jedan razbojnik će biti na lokaciji samo 3 dana i na vama je da vidite da li vam se isplati da jurite do njega ili da stajete sa strane da istražujete, što je vrlo interesantna mehanika. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-11.38.09.18.p

Same lokacije su dosta segmentirane i ograničene, kao nekakav omanji sandbox. To mogu biti mali gradovi, napuštene oaze, ruševine, hacijende i druge zanimljive lokacije. Svaka krije nešto zanimljivo, bilo da je to neki nasumični događaj ili brda resursa koje možete iskoristiti kako za prodaju, tako i za unapređivanje lika. Fenomenalni momenat u ovim nasumičnim događajima je, na primer, kada vas napadnu banditi. Ako ih sve pobijete, lešinari će se okomiti na njihove leševe dok su tokom borbe vrlo strpljivo kružili oko vas. Više lokacija ima i podzemne delove do kojih morate da se pomučite da dođete. Na primer, desiće se da pronađete prazan bunar u koji ne možete da se spustite dok ne pronađete kanap ili podrum koji vodi do njega. Ovi podrumi su gotovo uvek zaključani, a ključ se najčešće nalazi kod jednog od bitnih NPC-eva, ali vam nije u interesu da ga ubijete. Slatke imerzivne muke. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.42.53.06.p

Što se gejmpleja tiče, očekivao sam samo poteznu borbu, ali je igra u potpunosti twin-stick shooter i taj posao obavlja vrlo dobro. U svakom momentu možete da nosite dva oružja koje možete brzo promeniti. Oružje je u looter-shooter fazonu tako da ima brda statistika i nivoa retkosti kao što bismo videli u Borderlands igrama. Od odeće nećete nešto mnogo menjati ali ćete imati razne „pancire“ koji ne zaustavljaju metke ali ublažuju njihov udarac. Pored hladnog i vatrenog oružja imate i unikatne aktivne sposobnosti i pasivne perkove. Svaki upgrade se plaća posebnim, eldrič, predmetima, dok se perkovi plaćaju zlatnim kartama. Njih ćete dobijati od questova ali i istraživanjem lokacija (zato sam spomenuo da treba sve istražiti). Aktivne magije se odnose na lika i na primer, Jane ima sposobnosti kao što su usporavanje vremena kao u Max Payne igrama ili pretvaranje da puška na jedan pucanj ne pravi zvuk. Postoje magije koje se dele specifično na oružja i na lika i stvarno ima dosta da se otključa i iskoristi. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.39.03.40.p

Stealth je vrlo bitan deo igre i ne moraju svi problemi da se rešavaju sa metkom u čelo. Zbog izometrijske pozicije kamere imate veliki pregled mape i možete lepo da isplanirate svoj tihi pristup. Doduše, zbog iste kamere ne vidite preterano dobro šta se dešava unutar zgrada iako imaju prozore i vrata. AI neprijatelja je ili kompletno predvidiv ili totalno nepredvidiv i nisam bio siguran da li je ovo bug u review verziji igre. Pošto igra dozvoljava scum-saving (snimanje pozicije u svakom momentu), planovi koji odu po zlu se mogu vrlo lako ispraviti, ali AI se u svakom momentu čudno ponašao. Ili sam bio neverovatno impresioniran i time se namučio sa stealth pristupom ili sam se samo došetao do bosa i svi bi me iskulirali. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.41.24.20.p

Takođe možete da unajmite plaćenike kao pasivne članove vaše ekipe, ali sam više puta došao do momenta gde oni zapravo nisu hteli ništa da rade nego su samo stajali usred mape, što je vrlo verovatno bug. Mnoštvo zakrpa je izašlo tokom review perioda da više nisam siguran da li je ovaj problem popravljen ili ne, pošto se i dalje vrlo čudno ponašaju. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.40.31.29.p

Opet se vraćam na temu mape jer su vrlo dobro dizajnirane, toliko dobro da često možete da koristite lokacije za postavljanje zamki sa burićima ili da aktivirate dodatne događaje (možete da namamite kojote na neprijatelje). Postoji još mnoštvo gejmplej opcija i mogućnosti kao što je putovanje konjem ili odnos reputacije i priče, ali ostavio bih te detalje vama da iskusite jer su izuzetno bitan deo igre. 

Što se grafike tiče, Weird West nije moderno UE5 remek delo, već se dosta oslanja na mračni stripovski pristup. Ovo je neka vrsta cell shaded grafike koja je slična Borderlands igrama, ali je sve dosta svedenija i mračnija. Zbog toga, lokacije su dosta jednobojne i depresivne ali se jako lepo uklapaju u celokupni doživljaj. 

Nova-Screenshot-2022.03.29-10.39.29.74.p

Weird West je odličan arkadni imerzivni sim sa dubokom pričom i sjajan prvi korak novog studija. Nadam se da će se Weird West pretvoriti u franšizu i da ćemo imati nastavke koji bi unapredili sve postojeće mehanike, jer sve izgleda kao prvi korak za nešto veće.

Autor: Igor Totić

Igru ustupio: Devolver Digital

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Email Address *


The post Čudni divlji zapad: Weird West recenzija appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...