Jump to content

Da li je vazduh stvarno zagađen ili je izmišljotina?


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
4 hours ago, killYg0r said:

U kom smislu imaju problem sa brojem ljudi? Ne uklapa mi se ako ih ima previse, onda im valjda ide na ruku da precavaju uvecavanje populacije?

pa u tome je fora, nema ih više previše... uskoro će Indija da ih prestigne kao najmnogoljudnija zemlja (možda i već jesu, da ne guglam sad) i politika jednog deteta im se obija o glavu jer je rast praktično zaustavljen, i nešto tipa ima 20 puta manje rođenih nego pre itd itd. tako da se pojavljuju ozbiljni problemi po pitanju radne snage novijih generacija itd. takođe uskoro će doći do situacije da jedno dete mora da izdržava dva roditelja i četvoro deda i baba, što će takođe biti pritisak svoje vrste. Sve više matorih će ići u penziju ali će znatno manje biti novih mladih da ih zamene, tj. neće biti mladih da ih zamene.

Link to comment
Share on other sites

Spaseni smo! opet!

Quote

 

Влада Србије усвојила је Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године, са акционим планом, којим су дефинисане мере и активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха. Влада за енергетски угрожене купце определила милијарду и по динара.

Србија је по први пут добила стратешки документ за област заштите ваздуха за чију имплементацију ће у наредним годинама бити потребна улагања од 2,6 милијарди евра, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Како се наводи, циљеви програма биће остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

Програмом су дефинисане и мере и активности које ће помоћи јединицама локалне самоуправе у даљем развоју планова квалитета ваздуха, краткорочних акционих планова и програма локалних мониторинга.

Неке од предвиђених мера омогућиће бржу замену старих уређаја за грејање у домаћинствима и обнову возног парка дерегистрацијом, односно отпремањем најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и лаких теретних возила, као и ЕУРО I, II i III дизел аутобуса у рециклажне центре.

Програм предвиђа и реализацију активности које се односе на едукацију, обуку за примену најбољих пракси и подизање свести, у циљу успостављања консензуса о важности мењања навика и давања доприноса у овој области од стране свих чланова друштвене заједнице.

Министарство заштите животне средине истиче да је унапређење квалитета ваздуха у Србији један је од кључних приоритета тог Министарства и верује да ће усвојени програм трасирати пут спровођење мера и активности у наредним годинама, чиме ће се дати допринос животној средини, чистијем ваздуху и здрављу грађана.

За енергетски угрожене купце милијарду и по динара
Влада Србије усвојила је Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је дефинисала категорије оних грађана који остварују права на умањење месечне обавезе плаћања електричне енергије и за ове намене обезбедила средства у износу од 1,5 милијарди динара.

Уредбом су првенствено обухваћени корисници права на новчану социјалну помоћ и дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као и домаћинства са минималним приходима, саопштено је из владе.

Одређене су и обавезе локалних самоуправа да податке о свим енергетски угроженим купцима који могу остварити ово право, достављају енергетском снабдевачу сваког месеца. Ови подаци биће објављивани на интернет страници Министарства рударства и енергетике.

 

doduše nema nikakvih detalja, makar u ovoj vesti, možda ima nešto na sajtu vlade.

Link to comment
Share on other sites

Ipak ćemo kopati litijum? https://www.reuters.com/article/rio-tinto-lithium-serbia/rio-tinto-has-not-given-up-on-lithium-project-in-serbia-idUSKBN2SY22N

Quote

Rio Tinto Ltd Chief Executive Jakob Stausholm said on Thursday that the miner has not given up on its Jadar lithium project in Serbia, after the country’s prime minister ruled out a way forward for the project.

“We haven’t got it right yet on Jadar. But the reality is it’s an amazing asset. The world needs it, Serbia needs it,” Stausholm told an investor briefing in Sydney.

“We need to figure out how to go about it. The only thing I would say today is we haven’t given up.”

 

Link to comment
Share on other sites

On 12/16/2022 at 10:47 AM, manson said:

nemam ja sumnje oko toga.

da je ta priča završena ne bi AV svakih x nedelja potencirao iznova tu priču kako je on bio za to ali vlada nije i kako narod nije ali on je za to i onda da je to prošlo tamo bi plate bile 2000 evra itd itd itd. tako da drži on to na leru za sad do naredne prilike.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Jose Jimenez said:

Što je najgore, Rio Tinto nije ni najveći problem, jer rade legalno. Za to vreme širom Srbije rade postrojenja koja rade van regulative i iznad zakona.

Zato se Rio Tinto stalno poteže od vlasti, a nikad Bor.

ja sam shvatio da u boru i majdanpeku nema nikakvih problema, reče nina radulović!

šalu na stranu, sigurno je tako, posebno i sve ovo novo što otkrivamo, videh pre neki dan da smo našli nove izvore zlata u srbiji znači kidamo nema zime i krize!

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, absolute said:

Setili se najstarijeg vica iz udzbenika da bi dosli do para...prodas zemlju i rudu...

video sam naslov u informeru dok sam prolazio pored trafike, nešto tipa "Srbija pronašla zlatni gral" ili "sveti gral" sad sam i zaboravio, ali svakako je bilo impresivno! 

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

Оно што се види експлицитно је да је Београд најзагађенији милионски град у Европи. АП Војводина није имала податке за мониторинг 2021. осим у четири града, 7 станица су нефункционалне зато што није било одржавања. Велики део Србије нема мониторинг", рекао је Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације.

Од 29 градова са више од 50.000 становника ПМ честице се мере у 12 градова. Само седам локалних самоуправа је донело "Планове квалитета ваздуха".

"Не мерите у Суботици, Зрењанину, Шапцу, Лозници, Лесковцу, Краљеву, Крушевцу, Врању, 25 локација у Србији имају концентрацију ПМ 2,5 честица гору него најгоре пласиран град у ЕУ", рекао је  Дејан Лекић, аутор апликације XECO за мониторинг ваздуха.

Познато је да је аеро-загађење један од водећих фактор ризика за људско здравље а последица је око 12.000 превремених смрти годишње у Србији, наводи се у документу Владе. Ни у свету подаци нису ништа бољи.

Ако се остваре мере предвиђене Програмом заштите ваздуха до 2030. године, како стоји у том документу, број случајева превремене смрти услед излагања повећаним концентрацијама ПМ2,5 честица, 2030. године ће се смањити на око 7.400 случајева. За то је неопходна едукација, примена чистих технологија, подизање свести и поштовање закона.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Quote

 

И прошле године у готово свим градовима ваздух је био јако загађен. То показује анализа Националне еколошке асоцијације, урађена на основу података државног и грађанског мониторинга.

Ужичани су прошле године чак 160 дана дисали прекомерно загађен ваздух. По Закону о заштити ваздуха, толерише се 35 дана са прекорачењем средњих дневних граничних концентрација ПМ10 честица.

Дугорочна изложеност полутантима повезана је са различитим лошим утицајима на здравље.

"Аерозагађење вишеслојно утиче на здравље људи. Не само што директно утиче на кардиоваскуларне и плућне болести, оно утиче и на нека обољења која не бисте директно довели у везу, нпр. дијабетес. Имамо тровања, имамо канцерогена обољења уколико имамо канцерогене материје у томе и имамо један сегмент болести који се јако мало помиње, а то су мутагене болести", каже проф. др Александар Ћорац из Секције за хигијену Српског лекарског друштва.

У најновијој публикацији Института за здравствене ефекте рађеној на основу званичних података мониторинга квалитета ваздуха и здравствене статистике наведено је да годишње у Србији премине пре времена 12.700 људи услед дугогодишње изложености загађеном ваздуху.

Више него што је европски и светски просек.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

На фотографијама, које је Билд објавио, види се како Тунбергова седи на земљи, смеје се и одбија да, по захтеву полицајаца, напусти скуп.

Након тога су је, пише Билд, двојица полицајаца ухватилa за руке и удаљилa са скупа.

Није познато да ли је Грета Тунберг приведена.

Више од седамдесет немачких полицајаца повређено је у протестима за време евакуације Лицерата, која траје од среде, због намере енергетске компаније да на том подручју копа лигнит. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dule_smor said:

Heh pa to je relativno blizu mene...a inace u pitanjuje selo od bukvalno 10 kuca lol

pa što nisi bio tamo da podržiš gretu!

inače još bolja stvar od Grete su nemački panduri koji su se zaglavili u blatu :))) na istom tom protestu. tipa:

pogledaj ceo video bukvalno je kao crtani film.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...