Jump to content

Covid 19 - diskusija & offtopic


Recommended Posts

psole pricamo o nekoj logici i merama, ukida se zabrana sad kad imamo nikad vise slucajeva...sve je politicki kao sto rekoh
http://rs.n1info.com/Vesti/a615052/Evropska-unija-od-1.-jula-otvara-granice-za-gradjane-Srbije.html
Sve jeste politički ali treba imati u vidu da naši mediji potpuno pogrešno prenose vest da od sutra svi možemo da putujemo u sve zemlje EU. To je samo preporuka za države članice da dozvole, ali nije obavezujuća kao što nije bila obavezujuća ni zabrana. Primera radi u Hrvatsku si mogao još od sredine maja da ideš nesmetano, samo pokažeš papir da imaš rezervaciju na moru. Onda došao Djokovic pa nam uveli obavezni karantin. Ma primer Slovačka za koju sam sticajem okolnosti lično zainteresovan da odem i dalje u zemlju pušta samo svoje državljane i one koji imaju boravište. Čak postoji spisak zemalja koje su "bezbedne" i iz kojih kada dolaze ne moraju da pokažu negativan PCR test ili da idu u karantin 14 dana. Mi naravno nismo na tom spisku... Sličan princip i Slovenija.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Туристи могу. Они брзо оду и ноставе никога за собом. Ви са имовином и фамилијом сте брате незгодни 🙂

Edited by overkind
...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

a i ne znam kako je "samo pokazes rezervaciju na moru" nesmetan ulazak u drzavu, kad se uzme koliko nas tamo ima imovinu i zive rodjake a nemamo rezervacije po morima
Ja sam naveo primer koji znam a koji mi deluje poprilično liberalno. Pretpostavljam da se moglo ući i za ljude koji imaju rodbinu, imovinu, boravište i sl ali ne mogu da tvrdim. Ovo za rezervaciju znam jer je kolega bio još prošle godine rezervisao neko jedrenje po Jadranu i išli su sredinom maja nedelju nedelju dana. Pritom je neki lik krenuo s njima u poslednji čas, bukvalno samo napravio neku fiktivnu rezervaciju na Bookingu koju nije ni platio i to pokazao na granici kad su ga pitali, dakle bukvalno skoro nikakva prepreka.

Pritom nisu samo Hrvati/Crnogorci problem - većina zemalja EU koja pravi razliku za ulaz na osnovu trenutne epidemioloske situacije nas stavlja u rizičnu grupu zemalja.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Ребел said:

Драле, јеси прележао?

jup. negativan serološki i na igg i na igm (jak test) od petka sad prošlog (normalno, platio sam državi taj test 1.200, rsd). pošto neće da me testiraju PCRom, ja poštujem mera, ali nisam u samoizolaciji, jer preko dve nedelje nemam simptome.

čak i ko hoće da plati PCR za 6k, čeka 10 dana, kako sam čuo. lološkica groznić je bo te.

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Evo ukinuli Hrvati obavezni karantin samo je potreban neki validan razlog, od onih koje smo diskutovali ovde:

Quote

Sledeće kategorije državljana trećih zemalja izuzete su od zabrane putovanja u Hrvatsku:
- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes (uz predočavaenje dokaza o rezervaciji smjštaja ili uplaćenog turističkog aranžmana, ili poslovnog poziva);
- vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj, pod uslovom da je predočen vlasnički list;
- vlasništvo plovila na vezu u hrvatskoj luci, pod uslovom da je predočen dokaz o tome.

 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

teoretski mogu da pozatvaraju sve i bez policijskog časa, da uvedu šemu sa dozvolama za izlazak, po grupama, ili pojedinačno, što se neće razlikovati od policijskog časa, ili može biti čak i restriktivnije.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Link to comment
Share on other sites

Зато им се журило за изборе, јер је затварање гајби на 40 степени екстреман генератор незадовољства.

Ближе се председнички кроз годину и нешто, требало би да је Вучко већ у кампањи.

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Jose Jimenez said:

Samo još na tome nije bio

hahaha

12 hours ago, rbds said:

ni jedno ni drugo, ali se AV propisno potresao zbog navoda o Novom Pazaru bukvalno je bio na ivici suza! :))

I onda rekao studenti moraju van domova, onda studenti izašli na ulice on ipak rekao mogu u domove i to sve u roku od 30 minuta :)))

Quote

Председник Александар Вучић рекао је у интервјуу за РТС да је 82,5 одсто заражених коронавирусом из Београда. Најављује да ће ноћни клубови и кафићи бити затворени од 23.00 до 6.00, потпуно се затварају студентски домови у Београду, а од понедељка ће се наплаћивати казне за неношење маске у превозу. Ако ситуација не буде под контролом, затворићемо Београд, каже Вучић.

pa

Quote

У разговору председника Александра Вучића са представницима студената, договорено је да они могу да остану у домовима, али уз посебне епидемиолошке мере које морају бити на снази, сазнаје РТС.

Link to comment
Share on other sites

Najiskrenije se nadam da je tako. Meni vise ovo lici na izmanipulisanu i dobro planiranu akciju, da se pokaze kako je devicansko rodjeni pravican i razuman i kako slusa svoje gradjane! Prvo je rekao da je hteo da zatvori sve, ali je poslusao struku, a sada je poslusao i studente.

Um caruje, Dundo Maroje!

 

click me

Link to comment
Share on other sites

E deste, evo jedan mali info iz prve ruke kako trenutno "funkcionise" sistem.

Sestra moja se budi jedno jutro, temperatura 38.5, povraca, proliv, sve je boli... malo grlo, ne kaslje i dise normalno. Nema karton ni u jednom domu zdravlja.

- Odlazi u dezurnu kovid ambulantu na Paliluli (u Knez Danilovoj) koja radi 24/7, tamo nece da je primer jer nema karton, a adresa prebivalista joj na Vracaru, i posalju je tamo.
- Morala da se vrati kuci jer je preslaba bila, nije mogla da stoji. Pogledamo na netu, Vracar Kovid Ambulanta radi do 20h. Otisli tamo negde ok 19h i kazu.. "Jeste, mi radimo do 20h, ali nam laboratorija radi do 17h, ne mozemo da je testiramo, dodjite sutra."
- Sutra ujutru na vracaru joj uzimaju krv oko 10h... i kao "sacekajte rezultat sat vremena". Naravno.. sat vremena se pretvorilo do 16h kada je pozivaju i kazu da joj je CRP protein 60 (sto je indikacija da je neki virus). Kazu da treba da snimi pluca. Snimi pluca, saceka rezultat.. ima neku blagu pocetnu upalu pluca. PLOT TVIST, ne mogu da je testiraju na kovid jer.. NEMA PCR TESTOVA tu. Pisu joj uput za infektivnu da je pregleda specijalista.
- Ide na infektivnu gde ceka boga oca ljudi. Dolazi do saltera konacno, predaje stvari... i salterusa mrtva ladna "Ali ovi tvoji simptomi nisu za nas, treba da ides na VMA." Sestra zbunjena, jedva stoji na nogama.
- ENTER.. RAGE MODE. Krecemo da jebemo svima sve po spisku... dok na kraju nismo suocili salterusu sa uputom i pitanjem da li je slepa... i da li na uputu pise VMA ili Infektivna? Ono, ja sam bio spreman da odrobijam nekoga tada. I tu je nekako primer.
- Pregledala neka ljubazna lekarka, i uradili joj PCR test. Kaze lekarka.. to je 99% korona, mi NEMAMO POJMA o virusu nista. Ne moze da je pusti na kucno lecenje osim ako ne potpise na svoju odgovornost, ali ona preporucuje da je prime u bolnicu da bi joj dali intravensku terapiju.
- Posle debate, resi sestra da se komituje u bolnicu i sanitetom je prebace u Zvezdaru u gradsku bolnicu.
- U tom trenutku je vec umorna, ali temperatura joj je spala zapravo, nema je vise.
- Tamo na pitanje "Dobro, mi smo tu... (njih 4 u sobi sa blazim simptomima)... jel treba da dobijemo neku terapiju?" .... dobija odgovor "Pa treba, ali mi nemamo terapiju za vas, nije stigla.". kakav lol.
- Prespava ona u bolnici, sutradan ne moze da nadje ni jednog lekara prakticno... nema osoblja nigde, bave se tezim slucajevima verovatno. Medicinske sestre padaju na nos od umora i ono... rade punom parom ne staju.
- Na kraju se pojavljuje lekar, i konacno je kace na terapiju... Longacef antibiotik + glukoza + vitamin C neka udarna doza. 
- U tom trenutku stizu rezultati PCR testa.. i to ne u bolnicu... nego se ona uloguje na onaj "eZdravlje" sajt ministarstva zdravlja i tamo kao bleji njen test. Rezultat je NEGATIVAN.
- Lekar je u fazonu "Lolwut, pa ti testovi su nepouzdani, verovatno je uzet prerano bris. Ostani ti malo na terapiji." I tako ona ostaje na terapiji jos 3 dana.
- Na svu srecu... temperaturu nije imala, nikakve probleme s disanjem nije imala.... merili su joj saturaciju kiseonika svaki dan po 3,4 puta.... uvek je bila 99% ili 100%.
- Posle 3 dana su otpustili i u fazonu... "evo ti antibiotike neke, bleji gajbi 14 dana."

GG.
Njeni zakljucci su:
- U bolnici je havarija, osim sto su preoptereceni, uslovi su ono.. bolnicki jbg. Klime se ne pale, vruce je u picku materinu ne moze da se zivi.
- Dok je cekala na infektivnoj, barem 15 ljudi je dolazilo ono... u stanju gde se jedva pomeraju, na ivici zivota... kolima hitne pomoci.

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

@Pesma-mrtve-dece najgore je sad sto realno ljude sve guraju u kovid lab, ambulantu. Imaš prehladu, tripujes da je kovid, odeš u ambulantu i pokupiš ga. A odlučiš da ostaneš malo gajbi da vidiš oćeš biti bolje i ako se is komplikuje skapas.

Prosto čovek nije pametan. Ovde su to surovo rešili. Nema posete lekaru. Ja kad sam bio bolestan, uzeo mi broj i adresu i rekao ako ne budem mogao da dišem da mu javim i on šalje hitnu na gajbu. Surovo ali bar neki red i čuvanje kapaciteta... 

  • Upvote (+1) 1

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...