Jump to content

REVIEW: Crash Team Racing Nitro-Fueled


SolidChief

Recommended Posts

Crash-Team-Racing-Nitro-Fueled.png?fit=4

Ovaj tekst je originalno izašao u letnjem Play!Zine dvobroju, koji možete preuzeti na ovom linku.

Mislim da sam negde nekada pročitao da je miris nešto što najduže pamtimo i da ga se setimo mnogo nakon što zaboravimo sve ostalo vezano za nešto. Ne znam za miris, ali znam da je muzika za mene najveći okidač lavine nostalgije i sećanja. Na tom surfu morem nostalgije, numere iz Crash igara su cunami koji me šalje preko okeana i nazad.

Prosto, Crash je obeležio moje detinjstvo i nije slučajno nezvanična maskota PlayStationa. Legendarni platformer je praćen kasnije i fenomenalnom kart igrom, Crash Team Racing, koja ove jeseni slavi svoj 20 rođendan. Malo koja igra je mogla da učini da se satima, pa i danima izgubite sa svojim prijateljima u vrtlozima zabave kao što je to činio CTR. Izazovan, zabavan, zarazan, bila je to jednostavno savršena igra za druženje sa prijateljima, ona zbog koje biste sav džeparac ostavljali u lokalnoj  igraonici pored škole.

Crash-Team-Racing-Nitro-Fueled-345.jpg?r

Nešto pre tog 20. rođendana, stigao nam je Crash Team Racing Nitro-Fueled, rimejk izdanje ove kultne igre, koji je i mnogo više od toga! Bio sam malo skeptičan kako će ispasti, ali povučen iskustvom osvežene Crash trilogije (koju je doduše radio drugi studio), shvatio sam da mojoj zebnji verovatno nema mesta, i bio sam potpuno u pravu. P prvo je uživanje igrati je i iznova budi radosti koje nam je pre skoro dve decenije donosio original sa PlayStation 1.

Nitro-Fueled nam donosi 18 originalnih staza, plus dodatnih 13 iz igre Crash Nitro Kart, koja je bila nastavak CTR. Sve staze su rekreirane verno i izgledaju neverovatno lepo, gubićete se u količini detalja poznatih lokacija koje su doživele osveženje. Naravno, velika je pažnja posvećena tome da ne budu i previše nakićene, što bi onda ugrozilo sam gejmplej i pravilo preteranu distrakciju. Upečatljivo je da 13 staza iz nastavka deluju popunjenije i bogatije, ali tako je bilo i u originalnoj igri, pa to nije slučajnost, već svesna dizajnerska odluka. Muzika u igri je takođe doživela osveženje i blage izmene, ali je dodat i simpatični detalj da u bilo kom trenutku možete vratiti na originalnu muziku, tako da je na vama izbor šta želite da slušate, ali mi generalno nemamo zamerku ni na moderne numere, koje su odrađene kako treba i u Crash duhu.

Crash-Team-Racing-Nitro-Fueled-2.jpg?res

Pored mapa, rekreirani su naravno i sami karakteri kao i njihova vozila, odnosno kartovi, a ono što je verovatno i najveći dodatak, jesu ogromne mogućnosti za kastomizaciju karaktera i vozila, i sve to možete otključavati igranjem Adventure moda, a može i kupovati sa ingejm novčićima i trenutno (a nadamo se i trajno), ne postoji opcija da trošite pravi novac na njih, sve se kupuje samo unutar igre. Uvek znate i vidite šta kupujete, odnosno, nema nasumične kupovine, tako da je i to odličan momenat za pohvalu.

Pomenuti Adventure mod, odnosno kampanja, je glavna singlpejer stvar igre i nešto što verovatno prvo želite da odigrate pre nego što se uputite u duele sa drugim igračima. Nudi „tradicionalni“ način u duhu originalne igre, a tu je i Nitro-Fueled verzija, koja ubacuje neke novine, kao što je recimo zamena karaktera između samih trka. Adventure mod vas, pored bazične priče u kojoj je Nitrous Oxide glavni negativac, može vas držati uz sebe bukvalno nedeljama, pa i mesecima, posebno ukoliko ste perfekcionista i volite da rešite baš sve i pređete sve izazove. A tu su klasični izazovi iz originala, oni gde jurimo CTR slova, zatim vremenski izazovi, oni gde pronalazimo dijamante i relikvije… i svi oni donose i nove mogućnosti za pomenute kozmetičke izmene vaših karaktera, tako da je i to još jedan od razloga da probate da ih sve rešite.

Crash-Team-Racing-Nitro-Fueled.jpg?resiz

Igranje protiv drugi ljudi može biti u kućnoj atmosferi ili onlajn, i pored standardnih trka, donosi i dobri stari Battle mod, koji sam takođe jako voleo da igram kao klinac, ali su mi sada ipak bile zabavnije trke. Onlajn trenutno ima manjih problema i ume da laguje, ali se nadamo da će to biti rešeno, makar kada malo olabavi pritisak na serverima, koji je sada sasvim sigurno jak. Mogućnost da u bilo kom trenutku igramo „punu“ trku sa osam drugih osoba je svakako odličan dodatak igri.

Sam gejmplej je u srži ostao nepromenjen i to je svakako najvažnija stvar. I dalje je tu „sveto trojstvo“ veština, a to su pametno skretanje, pametno skakanje i nalaženje najboljih uglova u svakom delu staze, kako biste efikasno pokupili kutije, iskoristili ubrzanje i pri tome izgubili najmanje vremena. Ono što sam posebno voleo kod CTR, a što je verno preneseno i ovde, je što zaista nikada nije potpuni kraj i ukoliko vozite dobro i popravite se u kasnijim krugovima, uvek možete da se vratite i izađete kao pobednik, ili makar u vrhu. Ne znamo kako će kontrole i gejmplej leći kod novijih korisnika, posebno generacija koje nikada nisu igrale CTR ili recimo su igrale puno Mario Karta proteklih godina, i postoji mogućnost da će nekima biti teško da se priviknu na koncept i mehanike u Crash Team Racing Nitro-Fueled, ali u tome je i izazov i zbog toga smo i rekli da je Adventure mod idealan za početak.

Crash-Team-Racing-Nitro-Fueled-45678.jpg

Ne znam šta bismo još dodali sem da i sami verovatno znate da je ovo nešto što se ne propusta ukoliko ste dete koje je odraslo uz PlaySation 1. Ukoliko pak spadate u mlađe generacije, ovo je prava prilika da zaigrate ovaj kultni klasik, samo nemojte posle nas da krivite kada se navučete.

AUTOR: Nikola Savić

Igru za potrebe opisa ustupio Computerland

The post REVIEW: Crash Team Racing Nitro-Fueled appeared first on PLAY!.

Pročitajte kompletan članak na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...