Get Adobe Flash player
Sign in to follow this  
Lucky

Dota 2 – Čuvene partije u Dota 2 istoriji #4

Recommended Posts

ti-3.jpg?fit=600%2C310

Ovog puta ću vas poštedjeti ogromnih uvoda, razrade, background priča i ostalih stvari. Ovog puta prelazimo direktno na stvar!

Obećao sam vam dva po cijeni jednog. Šta to znači? Dva meča sa The International 3, možda i najboljeg TI-a u istoriji. Nakon što sam nas podsjetio na nezaboravne mečeve polufinala između ekipa Natus Vincere i Tong Fu, red je došao na meč sveukupnog finala, između, ponovo, Natus Vincere i švedskog sastava The Alliance.

EL CLASSICO.

el-clasico.jpg?resize=600%2C160

Finale svih finala. The best of the best. Finale koje je nama, navijačima ukrajinske ekipe, bolna tačka. Finale koje je Šveđane lansiralo u orbitu. Finale dostojno Oskara. Jedino finale koje se igralo svih 5 mečeva. Finale prepuno preokreta, sjajnih solo poteza, nevjerovatnog taktičkog nadmudrivanja. Ah, sjećanja… Radost i suze, tuga i suze, nervoza, udaranje u jastuk. Nemogućnost da uhvatim trunku sna nakon finala. Analiziranje završnih 10 minuta poslednje, pete, mape. Mogu samo da zamislim kako su se osjećali ma bois, kada sam se ja tako osjećao.

right-in-the-feels.jpeg?resize=350%2C280

A sudeći po prvoj mapi, očekivala nas je repriza finala gornjeg dijela kostura, gdje je Alliance počistio Na’vi sa 2:0.

Samo 15 minuta i 38 sekundi je bilo potrebno šveđanima da natjeraju Na’vi da pozove GG i povedu sa 1:0. Druga najbrža pobjeda u istoriji The International finala. Konačnih 12-2 u ubistvima potvrđuje dominaciju ekipe Alliance. Od početka su imali mapu u svojim rukama, počevši od first blooda koji su uhvatili Gyrocopter i Io, preko sjajnih rotacija Natures Propheta i Enchantress i zaključno sa odličnim inicijacijama od strane Clockwerka. Na’vi sa svojim Venomancer, Vengeful Spirit, Bounty Hunter, Visage i Batrider pikom nije imao adekvatan odgovor.

Ali, odgovor Na’vija je bio brutalan. Na kraju druge mape je XBOCT, sa svojim Alchemistom, imao 4 hiljade net vrijednosti više od kompletnog The Alliance tima! Snaga Alchemista i Bounty Huntera. Veliku grešku je napravio Admir Bulldog jer je sa svojim Natures Prophetom otišao u džunglu i ostavio XBOCTa samog na lejnu, što je ovaj sjajno iskoristio. Funn1k je sa svojim Bounty Hunterom pravio pravu pometnju, trčkarajući sa kraja na kraj mape, dok su Io i Batrider (Kuroky i Dendi) sjajnom koordinacijom tražili i nalazili ubistva na svim stranama. Izgleda da je strah od Enigme (Puppey) potpuno svezao ruke švedskim igračima koji su izbjegavali timske borbe, što ih je itekako koštalo. Pohlepan lineup u vidu Spectra, Beastmaster, Venomancer, Natures Prophet i Visage nije bio online dovoljno brzo da se suprostavi Alchemistu sa Asault Cuirasom u 16. minutu meča. Rezulat na kraju mape je glasio 20-4 i nevjerovatnih 35 hiljada net vrijednosti razlike, u korist ukrajinske ekipe.

Treća mapa je trajala najduže u finalnoj seriji – 47 minuta. Vidjeli smo sve – Io mid, mega kripove, divine rapier, back’n’forth timske borbe.. Prava poslastica od mape. Natus Vincere je nošen pobjedom na prethodnoj mapi sjajno počeo i treću. Međutim, Alliance se držao u meču zahvaljujući Lone Druidu koji je prosto rezao kroz građevine ekipe Na’vi. Sa obzirom na to da je postavka ukrajinske ekipe bila takva da nijesu željeli rane timske borbe, odlučili su se za split push. Ispostavilo se da Io i Alchemist mogu da pariraju Lone Druidu i Ogre Magiju. Najveća prednost ekipe Alliance je bio Loda na Mirani. Zahvaljujući Miraninom ultiju Šveđani su uspijevali da održavaju distancu i prave sjajne inicijacije prilikom odbrane svog highgrounda. Buybucks su konstantno korišćeni ali ipak je ključno bilo to što je Razor bio odličan counter za Lone Druidovog medveda i u ključnim timskim borbama damage koji je uspio da ukrade od njega je donosio prevagu. Ipak, i pored svih dobrih poteza ekipe Alliance, Na’vi je malo po malo, push po push, uspio da sruši prve barake, nedugo zatim i druge, na najbolji način iskoristivši brojčanu prednost koju su imali. Nakon što su srušili i poslednje barake i napravili mega kripove Alliance je uspio da ubije 4 protivnička heroja, Admiral Bulldog je kupio divine rapier na Lone Druidu u očajničkom pokušaju da pobijede na trećoj mapi. Međutim, Na’vi je uspio da odoli poslednjem napadu, nakon kojeg su Šveđani pozvali GG.

Četvrta mapa je protekla u znaku Gustav “S4” Magnusson na Night Stalkeru. Koliko je tada meta bila drugačija. Clockwerk mid, Io mid, Batrider mid.. Sada još i Night Stalker mid. I to još po starom noćnom vremenu, koje je trajalo 6 minuta. Kakva je to prva noć bila. Prvi team wipe u korist ekipe Alliance, Io level 6, Gyrocopter sa ogromnom količinom farma. Sve je to stavljalo do znanja ekipe Na’vi da XBOCT na Alchemistu neće moći sam da iznese ovu mapu. Još kad se u obzir uzme i to da je Dendi igrao na krhkom Pucku. Šveđani su svoju prednost uvećavali iz minuta u minut, Na’vi se očajnički branio, ali nijesu uspjeli da naprave podvig. Novi teamwipe u 36. minutu igre je bio znak za predaju i po prvi i poslednji put u istoriji TI finala smo otišli u game 5.

Game 5. Meč koji je donio slavu ekipi Alliance, a moglo je biti potpuno drugačije. Imao je i Na’vi svoje šanse. Imali su sve u svojim rukama, mogli su namirisati pobjedu i postati dio istorije kao jedina ekipa koja je osvojila dva The Internationala. Početak mape je protekao u znaku XBOCTa koji je igrao, pogađate, na Alchemistu. Igrao je solo protiv agresivnog trilejna koji su činili Chaos Knight, Io i Cristal Maiden. Demonstrirao je nevjerovatnu snalažljivost u ključnim situacijama, uhvativši first blood i double kill prije nego je poginuo prvi put. Zatim je uspio da još jednu bezizlaznu situaciju okrene u svoju korist tako što je u svoju drugu smrt poveo i protivničkog Ia. Tokom konstantnih borbi koje su trajale gotovo 20 od 30 minuta mape jedna će ostati upamćena. Borba oko Roshan pita koja je trajala 2 ipo minuta! Umalo sam pojeo samog sebe u nedostatku noktiju, psovao Roshana i njegov bash, sreću koja je donijela Aegis i povratak u meč švedskoj ekipi.. Toliko blizu je bio Na’vi. Taj aegis bi samo potvrdio njihovo rano vođstvo, ali je ipak RNG odlučio da igra protiv Dendija, koji ne samo što nije uzeo aegis, nego je dao 860 golda Pucku, koji ih je znao iskoristiti. Ipak ta prednost u vidu aegisa nije donijela preveliku razliku. Ono što jeste je drugi Roshan, kojeg je Na’vi ubio i odlučio da krene u highground push. I dok su Io i Chaos Knight gurali top a Natures Prophet bot lejn, Na’vi je bio odlučan da završi meč guranjem mid lejna. Puck je iskoristio svoj buyback, Na’vi ipak uspio da uzme mid barake i odlučili da se povuku umjesto da završe meč. S4 je vidio svoju šansu i svojim Dream Coilom spriječio 3 teleporta protivničkih heroja. Tu prednost su Chaos Knight i Natures Prophet iskoristili na najbolji mogući način srušivši barake na gornjem i donjem lejnu. I pored toga je Na’vi imao šansu da završi meč – izgurali su mid lejn ponovo i umjesto da konačno isfokusiraju tier 4 kule i tron ekipe Alliance, odličili su da jure protivničke heroje po bazi, dok je Admiral Bulldog za to vrijeme rušio tier 4 kule u bazi ukrajinske ekipe. To je natjeralo Na’vi da se vrati i brani svoju bazu. Kao da prvi Dream Coil nije bio dovoljan da Na’vi nauči svoju lekciju, pa je S4 ponovo demonstrirao svoje umijeće, ovog puta prekinuvši 2, iskoristivši Hex a i potom Coil da spriječi Puppeya i Dendija da se vrate u bazu i odbrane push švedske ekipe. Preostala 3 heroja Na’vija nijesu bila dovoljno jaka da se odbrane od kripova i Alliance heroja pa je slavlje moglo da počne!

Gledajući najbolje poteze iz ovog meča, probudila se sjeta u meni. Sva tuga zbog propuštene prilike, bolan osmijeh zbog toga što je na TI 3 r[a]t doto bio best doto. Ali, cilj opravdava sredstva i niko u tom momentu nije bio srećniji od ekipe The [A]lliance što se to pokazalo tačnim. Prvi The International, prvo finale i prva titula u njihovim rukama. Dan koji će, zasigurno, pamtiti do kraja života.

buldong.jpg?resize=600%2C337

Sa druge strane Na’vi je na svom trećem uzastupnom TI-u došao na korak od titule i ostaje žal za propuštenom prilikom.

Ovo će, ujedno, biti i poslednji meč ekipe Na’vi koji će se naći u ovoj rubrici. Možete odahnuti od Na’vi spama i radovati se novim ekipama!

Pročitajte više na sajtu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this