Jump to content

StarCraft 2: Da li će Foreigneri konačno skinuti Koreju sa trona?


Recommended Posts

showtime

Večeras se stavlja tačka na sezonu 2016 StarCraft 2 World Championship Series, prva godina u istoriji StarCraft 2 WCS gde je put ka završnom turniru bio odvojen za korejske igrače i ostatak sveta, takozvane Foreignere.

To je rezultiralo time da nakon prošlonedeljnih mečeva u grupama imamo u top 8 čak troje ne-korejaca, Amerikanca Neeba, Nemca ShoWTimE i Poljaka Elazera. Olakšavajuća okolnost za ovaj trio je što se svi nalaze u istom delu kostura, pa je velika šansa da će jedan od njih uspeti da dogura do finala.

Neeb je ove godine zaista pokazao da je ogromni talenat, igrač kakvog Amerika nije imala još od kada se legendarni IdrA penzionisao. Za razliku od Idre, sjajnog igrača, ali haotične ličnosti, Neeb ostavlja utisak skromnog i tihog momka iz kraja, koji naporno vežba i to pokazuje na turnirima. Postao je prvi stranac posle 16 godina koji je uzeo StarCraft 2 turnir na tlu Koreje, što je dostignuće dovaljno da zapita sve fanove StarCraft 2: može li američki Protoss do titule WCS 2016 šampiona sveta?

ShoWTimE je takođe zasijao ove godine. Titula na prolećnom WSC šampionatu, finale na WCS Copa Intercontinental i polufinale na IEM Season XI – Shanghai su mu doneli zaradu od preko 50 000 dolara od turnira u ovoj godini, tako da je mogao komforno da se posveti usavršavanju svojih veština i dođe što bolje pripremljen na BlizzCon. U grupi je izdominirao bez poraza, a čak je i ByuN priznao da je ShoWTimE jednostavno fantastičan i da ga je zamolio nakon poraza od njega, da trenira sa njim. ShoWTimE voli jako da trenira i trči, što mu daje i mentalnu snagu za izuzetno naporne StarCraft 2 partije. Hoće li ga trening dovesti i do The Gosu trofeja?

Elazer je verovatno “najmanje” ime od svih igrača u top 8. Ovaj Poljak i Zerg nema prevelikih rezultata iza sebe i nekako je stalno bio u zasenku svog daleko poznatijeg zemljaka, takođe Zerga, Nerchio-a. On je izuzetno mlad, ima svega 18 godina, a i svoju karijeru je počeo tek nedavno, tako da je prostora pred njim još jako puno. Od 2014. pa do danas je osvojio gomilu malih onlajn turnira, a njegov prvi probaoj na LAN događaju je bio evropski WESG u Kijevu, gde je u finalu izgubio upravo od Nerchioa. Vratio mu je za taj poraz kada je bilo najvažnije, u odlučujućem meču grupa, za prolaz u WCS top 8. Elazer je jednostavno potpuno nadigrao zemljaka, ali je pokazao poštovanje tako što nije previše slavio nakon pobede. Hoće li Poljska ovog vikenda dobiti novog heroja?

Ova tri “stranca” našla su se u samom vrhu StarCraft eSportsa, top 8 završnici svetskog prvenstva. Na putu ka nemogućoj misiji, krovu sveta i nirvani ispred ushićene BlizzCon publike na glavnoj bini, čekaju ih petorica Korejaca, spremnih da još jednom pokažu svetu gde se igra najbolji StarCraft.

BlizzCon 2015 StarCraft 2

Kaznenu ekspediciju Južne Koreje predvodi “One man army” Byun, favorit gotovo svih i ljubimac publike, čovek koji se uzdigao iz pepela i osvojio GSL igrajući bez tima, što nikome do sada nije uspelo, i čiji je mikro doveden do granica ljudskih mogućnosti , koji u kombinaciji sa precizno tajmingovanim pušovima, često jednostavno ostavi protivnike bez odgovora. Ali je i on pokazao da ima slabosti. Njegova glavna mana je u glavi, i ukoliko to premosti, teško da će iko uspeti da mu stane na putu do titule.

Nažalost, u četvrtfinalu igra protiv jedinog drugog Terrana, TY-a. Videćemo da li će ByuN-ov tajming i mikro izbaciti TY-a iz sistema, ili će pak pametna makro igra kakvu TY voli uspeti da neutrališe ByuN-a i odvuče ga u lejtgem.

Tu je Zest, čovek koji dame osvaja svojom zanosnom pojavom, a StarCraft 2 nerdove neverovatnom veštinom. Prošao je u grupi protiv Neeba u jednom ne baš pohvalnom meču po obojicu, ali ćemo to prepisati lošem danu. On će igrati protiv Statsa, ovogodišnjeg šampiona GSL/SSL cross finala.

Šta vi mislite? Ko će večeras poneti titulu i 250 000 dolara nagrade za prvo mesto?  Pratimo zajedno na Twitch kanalu www.twitch.tv/starcraft i saznajmo. Četvrtfinala startuju od 20:30 po našem vremenu, a domaćini su proverena ekipa: TotalBiscuit, Incontrol, Rotterdam, Apollo, Nathanias i ToD, uz legendarni duo: Artosis i Tasteless.

Bracket možete videti ispod:

wcs-2016-top-8-bracket

Pročitajte na RURu

group-rur.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...