Jump to content

Demented Clown: Sve je u timskoj igri


rur_bot

Recommended Posts

lol_jovan2

Na ovogodišnjem IeSF šampionatu u Indoneziji, boje Srbije će u igri League of Legends braniti ekipa simpatičnog naziva – Dementirani Dečaci.

Mlada ekipa od pet momaka stoji čvrsto sa nogama na zemlji i jedna su od najboljih ekipa na ovim prostorima zahvaljujući pravom timskom duhu. Popričali smo sa njihovim kapitenom Jovanom ”Demented Clown” Jovanovićem o putu ka IeSF šampionatu, domaćoj League of Legends sceni i šta to čini jedan dobar tim.

 

Ispričaj nam nešto o sebi, svojoj ekipi i počecima u League of Legends

Imam 23 godine, LoL sam počeo da igram nakon što sam prešao sa Dota 1. Krenuli smo da igramo dok još nije bilo evropskog servera, igrali smo na Americi i posle nekog vremena prebacili se na Evropu. Posle nekog vremena upoznao sam ekipu ovde sa kojom i sada igram, zovemo se Dementirani Drugari (nije baš najlepše ime, ali eto ostalo je, haha) i igramo u sastavu Yoppa, Kalugg, Baxauer, zdengvo i moja malenkost. Igrali smo pre godinu i po, dve challenger series, ove godine smo smo odlučili da se skupimo i da probamo da se kvalifikujemo za IeSF i to smo i uspeli.

Prošle godine niste učestvovali u kvalfiikacijama?

Ne. Prošle godine je IeSF trebalo da bude u Poljskoj, ali je u poslednjem trenutku prebačen u Koreju i nije bilo vremena da se organizuju domaće kvalifikacije. Onda smo mi uzeti kao prvi tim na East serveru i to nas je automatski kvalifikovalo bez samih kvalifikacija.

Kad pričamo o domćaoj sceni – kako ti se čini trenutna situacija?

Domaća LoL scena je trenutno u usponu. Najveći problem je bio manjak dobre organizacije, tojest manjak organizatora. Sami igrači zato to nisu shvatali ozbiljno jer im je bilo dozvoljeno i da kasne na mečeva i cela scena bila je drugarski rađena  pa nisi ni mogao da je ozbiljnije shvatiš, a i nagradni fond nije bio ozbiljan. Sada je Fortuna ušla u to sa ozbiljnijom pričom i pokrenuće ligu koja će biti prenošena na TV-u.

Hoćete učestvovati u toj ligi?

IeSF je naravno prioritet za tim. Ja lično neću učestvovati u ligi jer se penzionišem nakon ovog IeSF-a, a moj tim ima slot u ligi i ako nađu igrača onda će učestvovati.

Za koje srpske igrače i timove bi rekao da su konkurentni u League of Legends?

Postoji par timova i svi su oni dobri, sa solidnim igračima. Ono što nas razlikuje od drugih timova jeste timska igra najviše i sve je stvar toga koliko će oni u narednom periodu da timski vežbaju. Ukoliko to urade moći će da nas pobede vremenom, ako i mi posustanemo sa treninzima. Sve je u timskoj igri. Nama se dešavalo da individualno bolje igrače pobedimo samo na osnovu timske igre.

Ove godine na turniru smo sa lakoćom pobedili tim koji je imao bolje individualne igrače nego tim koji nam je bio protivnik u finalu od kojih nismo mnogo očekivali ali su igrali timski i zadali su nam probleme. Protiv njih smo igrali 3-0 ali su to bile tri napete partije. Mnogi kada igraju samostalno i stignu do visokog ranga tek kad počnu da igraju timski shvate koliko su neke stvari bitne a na koje nisu obraćali pažnju i onda tek to krenu da uče.

lol_jovan1

Po pitanju turnira u Indoneziji, kako ste se spremali?

Najviše smo se spremali tako što smo igrali sa stranim timovima preko neoficijalnih privatnih mečeva, prijateljski mečevi koji ne mogu da se vide (pre završetka meča timovi izađu da ne bi ostalo u match history) zbog privatnosti. Tu se testiraju pikovi, taktike, isprobava šta bi moglo da se koristi za kompetitivne mečeve a šta ne.

Koja ekipa bi vam bila najnezgodniji protivnik u Indoneziji?

Prošle godine to su bile Kina i Koreja i ove godine očekujem da pošalju dobre ekipe. Recimo prošle godine su poslali 15-godišnje igrače koji su bili stravično dobri do toga da sada korejski jungler igra za EDG kao zamena na Worlds 2016. Dobro je što Riot ne dozvoljava profesionalnim igračima da igraju na IeSF tako da imamo jaku šansu, a naravno biće barem četiri, pet zemalja sa jakim ekipama.

Smatram da imamo jaču i bolje organizovanu ekipu nego prošle godine gde smo i pored nekih problema dogurali do trećeg mesta. Ove godine se nadam da možemo i dalje, naravno zavisi i od sreće u žrebu i grupnoj fazi. Ali da, imamo potencijal da uđemo u polufinale i čak finale.

Kako uklapate život i League of Legends? Da li vas okolina čudno gleda kada kažete čime se bavite?

To se dešava sve manje i manje, pogotovo sada kada i možeš da zaradiš. Ali obično dok to ne kažeš te gledaju kao u onoj epizodi South Parka kao tipa koji ne radi ništa. Nažalost, ima i toga, igre kao i sve ostalo treba da budu umerene i ne treba preterivati. Sa League of Legends stižemo da imamo i konstruktivan socijalni život i da treniramo za IeSF, poslednjih par nedelja doduše je malo pojačan trening. Inače je to kao vreme koje bi neko proveo uz TV, League of Legends igrači provode u igri i treniraju. Ja lično sam bio član reprezentacije u karateu tako da mogu da kažem da idu zajedno i fizički i digitalni sport.

Sem LoL-a, da li u ekipi igrate još nešto?

Poslednjih godina ne toliko. Ja preferiram RPG-eve Witcher, Star Wars KoTOR, kao i Bioshock, nešto sa dobrom pričom. Timski igramo Counter-Strike, Left 4 Dead, ništa preozbiljno već čisto iz zabave i bez frustracije.

Šta bi rekao domaćim igračima koji žele da igraju kompetitivni League of Legends, koji bi im bio prvi korak ka pravljenju ekipe?

Da bi bio dobar tim potrebno je biti dobar saigrač, imati ego na mestu radi saradnje sa drugim ljudima. Jedan od najvećih koraka je mogućnost da se primi samokritika u timu. I dalje mi pravimo greške, ali poenta je kako će neko da prihvati kada mu ukažete na tu grešku i da radi na tome da se popravi a ne da se duri. Čak i ako je neko loše igrao, treba analizirati kako da se igra bolje a ne pokretati svađe oko toga ko je kriv. Sve je u timskom odnosu, mada nijedan tim nije savršen.

Imaš li favorite na ovogodišnjem Worlds-u?

Ja sam TSM fanboy još od sezone 2 tako da bih voleo da oni prođu barem do polufinala, Tigers su tu isto jer od top 20 igrača njihovih 5 je u toj listi. Oni će biti zanimljivi za gledanje, ali bih voleo da vidim dokle TSM može da dogura jer napokon imaju solidan roster koji može da se nosi sa ostalim timovima.

Omiljeni League of Legends heroji?

Ja sam support main, ali imam par junglera koje igram iz zabave poput Lee Sin. Omiljeni heroj mi je Janna jer ima najviše playmaking potencijala.

A kada bi mogao jednog heroja da izbaciš iz igre ko bi to bio?

Mislim da bih rekao da je to Ecco, previše je naporan kad je u suparničkom timu. Na stranu što ima premotavanje nego ima dash, pa usporavanje koje njega ubrzava i ako ga ne ubiješ stunlockovanjem ne može da ga stigneš.

Na kraju – pomenuo si da ćeš se penzionisati posle ovog turnira. Povlačiš se potpuno iz eSporta?

Povlačim se kao igrač, prvenstveno. Možda bude planova da se bavim LoL-om kao neka sorta menadžera ili organizatora ali to je još razmišljanje, videćemo.

 

Pročitajte na sajtu!

group-rur.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...