Jump to content

Koje napajanje da kupim?


dobrivoje

Recommended Posts

luka mi reče da je on prodao napajanje nekad ranije (upravo meni, dakle to koje sad koristim) baš zato što se dešavalo da grafička povuče više struje na grani nego što napajanje može da isporuči pa sam kontao da je to najverovatniji uzrok. znaš i sam da sam budžio konektore da budu 8 pinova tako da mi je to dodatan razlog za sumnju :)

da budem iskren ovo sam primetio samo u cs:go ali dešava mi se 2-3 puta u toku partije, dešava se i na win8.1 i win10. probaću da nađem neko napajanje pa da istestiram ali sve me vuče da je do toga...

Edited by Doca

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo je jedan lagani zverkizam pošto nisam baš stručnjak, ali sam skoro jurio napajanje i čitao dosta po forumima pa možda mogu da pomognem.

 

Koliko sam skapirao po onim "KO PRAVI TVOJE NAPAJANJE" listama, osnovno što treba znati jeste da je ponuda kod nas veliko sranje jer ne postoji prava viša srednja klasa.

Mogućnosti su sledeće:

- svemirska napajanja tipa Seasonic, Cooler Master V (što je isto Seasonic ispod haube), Antec HCP, eventualno TT Toughpower gde je cena za 500w-600w ~100e

- kinesko đubrište od par hiljada dinara i nepoznatom strujom

- mid-low tier sa poznatim imenom Chieftec, Cooler Master, Thermaltake, a dosta solidnom cenom (to je ovo što gledaš). Tu spadaju bukvalno i sva ova SMART MODULAR ROUGH EXTRA loženja, koja su pravljena od prosečnih komponenti, ali imaju šminku.

 

Dakle, na tržištu uopšte ne postoji ono što je best bang for buck, što je stabilno, napravljeno od kvalitetnih komponenti, ali nije za neke full gaming rigove. Zato kapiram da je za ljude kao što smo mi ta treća opcija najnormalnija stvar i tu kupiš bukvalno bilo šta i nadaš se da će proći ok.

 

Recimo ja više nikada neću uzeti Chieftec, jer mi je posle Toughpowera koji je hiljadu godina vozio 9800gtx+ na full loadu, u kućište dospeo taj neki kao mid tier cenovni Chieftec (u realnom svetu malo više od smeće tiera) i bukvalno je explodirao tokom idleovanja u kompu mesec i po nakon isteka garancije. Nijedna sijalica nije ni zaigrala, struja na gajbi je sasvim pristojna, a komp mi je iza onih zaštitnih kuraca i svega.

Sad sam uzeo Cooler Master i radi normalno, čekam da istekne garancija.

 

E sad, svakako mislim da možeš da prođeš i sa manje od 700w, osim ako nemaš 40 SSD-ova u mašini, pa tu postoji solidnija opcija - ujuriš Super Flower od 650w za osamdesetak evra.

  • Upvote (+1) 2

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

Link to comment
Share on other sites

+1.

Nekada sam se stiskao na napajanju, ali posle 8-9 promenjenih i sa pocetkom madjarwarea, samo Seasonic, Silverstone (Enhance), Antecove bolje serije(Delta, Seasonic), poneki Corsair, Enermax, dobri Super Floweri. Ova jeftina sr*nja (<70e) koja se pretezno valjaju na ovom nasem jadnom trzistu vise ni ne razmatram. Realno, modeli vrhunskih brendova sto se ovde nude su, listom, najnizi tier, sa 1, 2 izuzetka. Zvuci elitisticki, ali iskustvo govori svoje. Ne mislim na crkavanje, iako je i toga bilo, nego na nestabilnost kompjutera u radu (oscilacije i kvalitet isporucene struje), zujanje u stendbaju, smrad (LC power LC6550 je SMRDEO, vratio sam ga posle 6 dana), buka ventilatora, grejanje, kvalitet izrade & kablova, broj konektora i pocasno mesto za lazne specifikacije.

Vidim da je rasprostranjeno misljenje da danas mora unutra da bude napajanje od 700w. Mozda za AMD CPU od 160W TDP sa najbesnijom grafickom i RAID10, al za moderne Intele je postenih, kvalitetnih 400-450w puna kapa. Jes' da  kostaju isto ili vise nego 700W kod nekog Chiefteca ili CM, al se ttoalno isplate. Office, Smart, Lite, Value i druge dno serije mid re-brandera i blatnjavih OEMova zaobilazite koliko siroko mozete.

Link to comment
Share on other sites

Kroz maglu se sećam, davno beše to, da sam nakon podrobnijeg gledanja specifikacija na tom TT napajanju, zaključio kako ono na +12 railu prducka 15 ampera, dok silne grafičke koje zahtevaju 25, 28, 30+ samo odluče da resetuju komp kada struje ne bude dovoljno. Meni se dešavalo sa dve grafičke isto, a nakon zamene napajanja nestalo je kao rukom odnešeno. Vrlo zanimljiv buyer beware, koji sam naučio na teži način...

Šta kupiti nemam pojma. Ja sam ovaj TT (pre tri-četiri? godine) zamenio sa CM Bronze 650W i za sada radi dobro.

FushiSigb.thumb.jpg.f75f13b0202c1af84974

Link to comment
Share on other sites

Nekako ste izostavili jednog od naj proizvodjaca Corsair...... a tu je i Fractal Design koji je nesto ispod prvog navedenog....

npr, ovo je oko 80eur na KP:
https://iponcomp.hr/webshop/product/corsair_builder_series_cx600w_v2/267850

..ja sam uzeo ovo, malko jace zbog graficke:
https://iponcomp.hr/webshop/product/corsair_rm_series_850w/522528

......za SLI grafiku mora vec nesto na soma W da bije, Kojot ima takvo nesto u svom kucistu ako se ne varam....

 

Edited by fatboy

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Link to comment
Share on other sites

Za Corsair važi sve isto gore što je napisano - kao i TT, Chieftec i CM, Corsair ne proizvodi napajanja, već ili radi dizajn za high-end serije i plaća nekom da im napravi ili (uglavnom) nabavlja OEM i lepi svoju grafiku na kutiju.

Takođe, koliko sam ja uhvatio, ta CX serija je tek iznad nekog entry levela, što će reći čist prosek iliti praktično isto što prodaju svi gorepomenuti brendovi u tom rangu kod nas. Stoga valja ponoviti, neće ti spaliti komp, ali nije za napucani gejming rig.

RM je ozbiljnija arhitektura, ali to ide sa ozbiljnom cenom i ide u isti rang kao Seasonic - 150e za 600w i slično.

BTW, ne znam kakva ti ja mašina, ali ako ti nije šporet ubačen u serijski port, 850w je prelol overkill i fazon "numberz big" varijanta.

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

Link to comment
Share on other sites

Ja sam imao istih problema skoro sa r9 280x pa sam hteo da kupim novo napajanje (inace imam LC 600W). Na kraju sam  primetio da je zapravo 8 pinski extender za napajanje bio los (morao sam da kupim nastavak posto mi je u novom kucistu napajanje dole pa nije dovoljno dugacak kabl). Jeste bas specifican problem ali ako imas slicnu situaciju proveri to prvo, posto od 3 ekstendera koja sam kupio 2 nisu valjala.

  • Upvote (+1) 1

There's some disco fans in here tonight!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

opet ja.

i5 4570 / r9 280x / SSD + još jedan matori HDD za podatke / DVD / imam u kućištu još 2 ventilatora koje bi voleo da povežem, trenutno nisu nakačeni.

uzimam napajanje ovih dana pa sam sveo izbor na par modela:

1) http://www2.fsplifestyle.com/home/product.php?AreaLang=0&PSN=573 - 93e

2) http://www.evga.com/products/Specs/PSU.aspx?pn=c4bcf041-0984-47ee-81c9-cdc619eeb031 - 93e 

3) http://www.fractal-design.com/home/product/power-supplies/integra/integra-r2-750w - 85e

naravno sve cene su sa kupujemprodajem i dobija se garancija. meni lično ovaj FSP deluje najkvalitetnije, jedino me brine da li će moći da izgura sve?

je l' postoji savet ili da uzmem bilo šta od ova tri, u skladu sa dosadašnjim komentarima za tu cenovnu kategoriju?

Edited by Doca

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

nijedno :D mislim fractal design, evga i fsp napajanja :LOL:

što ne uzmeš seasonic S12 II 620w za te pare i poz

Edited by kruko

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

pa otkud znam, vidim ti proizvođači da su izlistani na ovome što je nikita postovao pa kontam umeju da naprave dobro napajanje :D

gledao sam taj seasonic ali sam prvo video da nema 2x8 PCI-E pina pa sam iskulirao da ne bih budžio kao sada. međutim na drugom sajtu videh da ima tako da kapiram da je seasonic najbolji izbor ipak?

http://www.kupujemprodajem.com/Seasonic-S12-II-620W-28934904-oglas.htm?filter_id=65711111#photoBig

Edited by Doca

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

na kraju sam zvao najpoznatijeg "mađara" sa kupujemprodajem, kaže da je jako velika potražnja za seasonic s12 ali ga je jako teško naći tako da sam na kraju odlučio da dam više para i, u odnosu na to šta u tom segmentu trenutno ima na lageru, izabrao EVGA G2 750W. 

Vidim da je u tier 1 ako je verovati ovome što je ostavio nikita, na neweggu ima ocenu 5 i navodno je "ispod"  zapravo super flower. kapiram da će raditi posao i više nego dobro.

Novi forum smrdi

3do1AEy.pngyxHzIOp.png

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...