Jump to content

Dajte predlog za dobar fantasy!


SavKe

Recommended Posts

Uglavnom ga ljudi obozavaju ili im je uzasan. Po meni ima sjajne momente ili ideje, ali mnogo losu strukturu i tempo radnje. A po broju likova i komplikovanosti lorea Bakker je za njega malo dete. Karakterizacija mu je isto losa, jer  za bitne pokretace desavanja nemas uvid u motivaciju. Mada ima bas zanimljivih likova.

Ali sta znam, valja procitati, makar deo serijala.

It’s better to burn out than to fade away

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

John Gwynne - Malice
prva knjiga serijala The Faitful and the Fallen
mnogo mi se sviđa, da ne kažem leglo mi ko budali šamar =o)
epic fantasy je u pitanju, mnogo podseća na Gemmella, ali je modernije, 1st person pripovedanje maznuto od Martina i ASoIaF-a (mada nisam primetio da ikad koristi nepouzdanog naratora)
tok priče prilično očekivan, ali nekoliko akcionih scena su zaista veličanstvene

problem: serijal trenutno sadrži 3 knjige, poslednja je izašla u leto 2015 ,4ta se piše ali neće pre 2017. Gwynne je pod ugovorom da napiše 6 (a cenim da će biti bar 7 zbog nekih 7 artefakata koji se pominju) tako da u cilju izbegavanja iritacija možda treba sačekati da se sve privede kraju...ili da neko na pravi filmski ili tv serijal =o)

naravno, ja nastavljam sa drugom knjigom u serijalu jer posle nacina na koji je zavrsio prvu knjigu nema teorije da stanem =o) javljam ako ima drop-off u kvalitetu

 

  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

E, to je vrh vest!!! Video sam da ima malo Gemela prevedenog kod nas (Vejlendera sam video samo doduše). Gemel je moj omiljeni (Koletovom zaslugom!) i rekao bih da, kad se sve sabere i oduzme, to mi je najbolji fantazi. Nema mnogo kenjanja, samo dobre avanture. Saću poglem ovog štos okačio!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pročitah tu prvu knjigu. Dobra je. Mene ne podseća na Gemela. Dopada mi se što nema puno tupljenja (možda je to jedino što bi me podsećalo na Gemela) i dopada mi se to što je puno klišea koji su vrhunski napisani i prosto kad čitaš osećaš se kao pravi dječarac. Dakle, prva knjiga je u tom smislu dosta dečija a s druge strane prilično je zanimljiva i pored toga što manje-više pretpostavljaš šta će se dogoditi. Likovi su solidni. Prvih 10% knjige je loš, ali posle postaje odlično, kao da je neko drugi pisao početak ili kao da je pisac započeo pre 10 godina i onda nastavio kao već iskaljen. I još jedna zamerka je što likovi nisu baš dosledni u svojim postupcima (neopravdano nedosledni) i što sam, za razliku od svih skoro pročitanih fantazija, ovde primetio nekoliko tzv. materijalnih grešaka, što me je dosta začudilo više zbog urednika nego zbog pisca.

Tako da ću nastaviti da čitam, ako ništa, makar početak druge a ti Kole javi kakve su druga i treća!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Ја сада као ногом у врата; Бисте ли и мени проследили ако вам пошаљем мејл? :)

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

proslediću ja, nije frka, samo dajte mejlove na pm!!!

Drugu sam pročitao. Mnogo je dugačka. Imam utisak da je duplo duža od prve. Najsmešnije je to što je ovaj lik verovatno najlošiji pisac od svih, ali je tako jednostavan i brz da je carski iako je mnogo naivno. Počeo sam treću, ne znam da li ću je nastaviti. Odlično je što svi likovi po kojima se zovu glave su sve vreme zanimljivi i taman kad prestanu, dođe nova glava i novi lik. A u trećoj moj omiljeni lik dobija svoje glave!!!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Završena treća. Ne smem skoro ništa da kažem što se radnje tiče, malne je sve spojler.

Hoću samo još jednom da izrazim koliko sam zadivljen ovom knjigom u smislu njene interesantnosti. Sve kliše za klišeom a opet čitaš. Neverovatno. Što je najsmešnije treća knjiga počinje toliko besmisleno i i fazonu si, ne mogu valjda ponovo da čita prve dve knjige, kad ono! Ali i pored toga čitaš. Svaki čovek je u dubini duše jedan veliki kliše!!!

  • Upvote (+1) 1

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Jel procitao neko Mark Lawrence - Prince of thorns? razmisljam sta citati dalje, mozda i witchera al to sam planirao da ostavim kad budem imao bas puno vremena

i cuo sam da je odlican Peter Beagle - The Last Unicorn 

Edited by Diego

I see by your outfit, that you are a cowboy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

odlucio opet da procitam The wheel of time posto sam pre stao na, mislim, cetvrtoj knjizi, preleteo prvu knjigu u 2 dana. prija mi jako za sad.

next mi je Farseer trilogy - 
https://www.goodreads.com/book/show/45107.Assassin_s_Apprentice trazio sam nesto sa sto vise delova, i sto je zavrseno xd
 

Edited by Diego

I see by your outfit, that you are a cowboy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Arise!

Pročitao letos na moru šta sam sve dohvatio od Lawrence-a, i Broken Empire (koji je ok, high fantasy koji je zapravo scifi a nije nijedno ni drugo, zanimljiva je premisa skroz) i Red Queen's War koji je zanimljiviji jer je još world buildinga a ne istih (meh) likova ali je u kontekstu sveta nekako usiljeno kanonizovan i lepljen da bude paralelan sa Broken Empire i na kraju Red Sister (unrelated) koja mi je baš legla, i pošto je prva knjiga još imam high hopes i baš je na momente odlična u nekom Hari Poter i Bezobzirna Klanica žanru, opet, sa SciFi elementima (izgleda da je to u modi). 

Takođe letos (ne idem na plažu, mrzim more i sve u njemu)
Broken Earth serijal , The Fifth Season, The Obelisk Gate, The Stone Sky, Malo treća knjiga "belabors the point" ne baš suptilne socijalne poruke ali je skroz čitljivo i zabavno/zanimljivo - na momente ume da bude teško a ako ste young adult možda vam bude i duboko!

Elem. zašto nekrotopikujem, na radaru mi je Oathbringer, za to se ne brinem, brzo će novembar, novi Gentleman Bastard (ako ga ne odlože za nikad) tek 2018?, Winds of Winter više ni ne čekam, Doors of Stone doživljavam kao nešto lepo što će nekad da se desi ali se više ne nadam. Šta čitati ?

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

De si!

Posle dve godine sam nastavio sa Bakker-om (čitao sam svoj review na prethodnoj strani o njegovoj prvoj trilogiji i tamo sam napisao Bejker, a verovatno je Beker ili Baker) sa drugom trilogijom The Aspect-Emperor - https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_of_Nothing

Stigao sam do polovine druge knjige (ima ih četiri, sve su izašle, ali ja nisam četvrtu uspeo da nađem, izdavač je odlučio da poslednju knjigu podeli na dve zbog obima).

Bekker je, sada to mogu da definitivno kažem, daleko najozbiljniji fantazi pisac i nešto što sam uvek mislio da može da se postigne u žanrovskoj književnosti, a do njega nisam uspeo da pronađem (osim Hiperiona), a to je spoj žanra i, u nedostatku bolje reči, beletristike.

Najveća razlika između prve i druge trilogije je u tome što je Bekker sada pravi pisac. Ovde mislim na stil i pripovedanje koji su u potpunosti konzistentni i konstantni za razliku od prve trilogije. I dalje mislim da je preopširan, ali to je on, tako piše, ko voli nek čita ko ne voli jebiga. Bekker je inače i RL filozof, što, ako nije bilo u potpunosti jasno u prvom serijalu, sada je nedvosmisleno, čak i da se ne ode na njegovu wiki stranicu. Zbog toga i zbog toga što je preobiman nema, za sada, horde fanova. Da se pojavio pre dvadeset godina siguran sam da bi imao.

Čitao sam na netu kako je neko rekao da je Bekker smešno iskopirao Tolkina. I da (nije spojler), tačno je, postoji veliki segment prve knjige u kojoj određeni likovi prolaze kroz nešto nalik Moriji. Međutim, to je omaž svom (Bekkerovom) omiljenom piscu. Suština prolaska kroz "Moriju" je 300 puta šira i 300 puta dublja od Tolkinove. I ovde ne mislim da donosim svoj sud o Tolkinu, prosto, u pitanju je omaž, a sve ostalo je genijalni Bekker.

Samo još tri stvari pa neću više da davim. Filozofija. Stvarno svaka čast. Skidam kapu. U odnosu na prvu knjigu, koja bi bila udžebenik za srednju školu, ovo je kao da čitate ozbiljnu knjigu ozbiljnog filozofa. Ovde ne pričam o potrebama za predznanje ili razumevanjem materije, prosto o tome da je filozofska podloga takva da je na njoj sagrađen ceo univerzum i da ona ima svoj put i krajnju poentu. Čak u nekom smislu, zbog određenih ponavljanja (radi boljeg razumevanja) ona želi da nauči čitaoca.

Radnja i teme. Radnja je kompleksna i jednostavna istovremeno. Ima mnogo tema kojima se bavi koje su ili tabu ili šokantne, ali pre svega za današnji svet i to je uradio fenomenalno (mislim na kritiku današnjeg društva). Zapleti su odlični i uglavnom neočekivani, ali ono šta je najvažnije je da prosto nemate pojma šta će se desiti ni u najbližoj budućnosti (romana), a kamoli čemu vodi knjiga. Jer, vratio bih se na filozofiju, jedino čemu ona može da vodi je sinteza Bekkerove filozofske misli.

Likovi. Ovo mu je možda jedini, ali sigurno najveći problem. Malo je životnih likova pošto je knjiga opterećena filozofijom i gotovo sve je u njenoj funkciji. Naravno, pošto je Bekker genijalan (odgovorno tvrdim!), klasična zapadna racionalna filozofija je napadnuta sa svim mogućih strana, a pre svega kroz religiju i duševnim stanjima sa ivice razuma, tako da u tim trenucima postoji određena životnost likova. Ipak, likovi su, u velikoj većini, dosta, ne mogu da kažem jednodimenzionalni, koliko (kao što sam već 10 puta rekao), neživotni.

Tako da Šek (a i ostali), baš toplo preporučujem Bekkera iako je super težak za čitanje u svakom pogledu (i materija i sam jezik).

 

Da ne zaboravim, hvala Thunderu što mi je obratio pažnju na ovog previlikog cara!

 

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Da Bakkera treba preporučivati, treba,

Ali! Iščitao sam Bakkera onomad, četvrtu knjigu aspect emperora baš negde pre mora i onog Lawrence binginga, ostavio sam i neki površni komentar tamo na "šta ste čitali".  Nije mi legla nešto, plairam da je ponovim pre nastavka (A mogao bih i treću jer sam od nje počeo da gubim maglovitu predstavu da sama filozofija pokušava da porodi neko otkrovenje i počeo da se fokusiram na radnju)

I kome ne legne nije džabe čitao, osim ako nije tražio literarni ekvivalent španske serije u prihvatljivom settingu (don't get me wrong, every once in a while).

Problem šta čitati ostaje !

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Steelheart ti je superherojstina, i nije lose ali nije to taj nivo na koji smo navikli.

Rithmatist je dosta blesava premisa, ali fenomenalno napisano i uvuce te u taj blesavi sistem magije.

Jesi citao njegove kratke price? Emperors soul, legion,,?

If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart.

Link to comment
Share on other sites

čito skoro sve, Emperor's soul, Sixth of the Dusk, Shadows for Silence, Mistborn: Secret History,,, Legion nisam.

Dohvatiću Rithmatist dok tražim dalje (ako ne poživinčim i pročitam sve odjednom to mi kupuje malo vremena, možda i steelheart iščitam)

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

si čito gospodara prstenova?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

čd

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Citam Eriksona - Pripovest iz Malaske knjige palih, sada sam na sestoj knjizi i i dalje mi je super

Tacno je sto Joker kaze da ima mnogo likova al meni nije naporno zato sto je dobro napisano, pre bih se izrazila da je obimno delo.

Takodje prvih pet knjiga su sjajno prevedene. 

oO

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...