Jump to content

pričajte


Guest

Recommended Posts

19 minutes ago, FATA said:

Tebra ako pogledas moje postove jedino vezano sto sam rekao za kazne je "crkli majci" bez da se ne trebaju placati. Onda su Hajli i Zola izvukli da ja to hocu selektivno da placam kako mi odgovara, a kako se kazne placaju i za izbegavanje poreza bio sam obelezen od Zole kao kriminalac koji se nista ne razlikuje od vlasti. U svakom postu sam napisao da kazne placam i da trebaju da budu striktnije sprovodjene i kontrolisane pa i za porez. Jer ako jedna Brena ne plati 1m poreza i izvuce se sa tim, a onda neku random sirotinju isele iz gajbe zbog 10.000€ sto nije u redu.

Da, ali ti si pokrenuto tu temu o porezima bez da je iko pre tebe to spomenuo, što sam ja samo primetio i napisao.

Evo ovde si počeo... kao kad se pokrene diskusija o vakcini proziv korone, pa se završi na diskusiji o štetnosti vakcina generalno.

On 12/4/2020 at 9:14 AM, FATA said:

Ono sto mi smeta kod nas je vec pomenuto zalivanje i manjak transparent nosti u svim sferama i granama zivota, vec se sve odlucuje i donosi na osnovu manjka u bratijskim i partijskim dzepovima. Koje godine su uveli tu prosecnu brzinu na rampama pa je sklonili posle 10 dana jer  nije moglo da se ustanovi gde je prekrsaj nacinjen. Evo sad proguglah i videh da su je opet uveli na mala vrata bez da obaveste javnost i vozace (da li vazi samo na MV ili i na autoputu za Nis i Suboticu)? 

Isto vazi i za dazbine na frilensere koje su izmislili i uveli na mala vrata preko noci. Razumem da je porez obaveza u svakoj zemlji i naravno da sam spreman da ga placam, ali po nekim normalnim stopama koja sigurno nije 20%. Da li treba da napominjem da je 5 godina retroaktivno za penziono i zdravstveno dranje koze sa ledja i verovatno oborivo na sudu ko se bude uplitao u celu tu pricu?

 

Edited by togFU
Link to comment
Share on other sites

@FATA
Ja nikome nisam napisao da je kriminalac, i ne kapiram odakle ti ta priča. Nisam ni za koga rekao da je namerno utajio porez, zajebao državu jer je hteo, već je jednostavno ovo splet okolnosti. Ali mislim da se taj splet okolnosti očekivao, jer je država u zadnjih godinu dana pričepila paušalce ozbiljno, i bilo je pitanje kada će frilenseri doći na red. A nešto mi govori da su za godinu dve na tapetu one-man DOO sa jednim klijentom, kao što je to slučaj u UK sa IR-35 propisima.

Ja takodje kažem da to retroaktivno sad sa kamatama nije ok, i da država još jednom selektivno i nakaradno sprovodi zakon sa nekim monstruoznim kamatama. Ali, takodje sam samo protiv te priče "pet godina nisam znao, niko mi nije rekao", jer smatram da je to nebuloza. Isto mi je nebuloza da ako nisi uhvaćen odmah, da ne mogu u nekom drugom zakonskom roku da te uhvate, da li je to porez, ili kazna za prekoračenje brzine, jer jednostavno mogu, postoji u zakonu koji je vremenski rok za koje nešto možeš da izbegneš, i tako je, za taj porez je 5 godina, valjda za druge prekršaje u saobraćaju je 2 godine, nemam pojma. Ali u tom periodu možeš da najebeš, i ti si najebao za vožnju preko dozvoljenog dva meseca posle, jebiga, i dalje tvrdim da si sam kriv, a ne neko drugi.
U ovakvoj nakaradnoj državi, mislim da svi moramo da budemo svesni svojih obaveza i prava, i da čuvamo svoje dupe. Opet, kao što je rekao overkind gore, ja sam isto živeo u stranoj zemlji, i za gomilu stvari sam morao sam da se informišem, jer zabole ih baš da ti kažu na vreme, pa sam odredjene stvari plaćao više (npr nisam odjavio internet na vreme tokom povratka u Srbiju, i plaćao sam još 6 meseci usluge koje nisam koristio, ili sam plaćao više struju godinu dana jer nisam bio tu kad je trebalo da mi očitaju, jer sam morao da budem na poslu). 

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Ovaj deo za prozivanje da sam isti kriminalac kao i oni ( vlast ) sam pomenuo u zagradi da nisi ti izjavio to vec Zola koji je provukao to kroz jedan od odgovora.

Inace, razumeli smo se savrseno onda, samo se nismo skapirali kroz prepiske. Ja sam savrseno svestan svega sto povlace zakoni i spreman sam da odgovaram za to sto sam napravio. Videcu kad i ako mi stigne cestitka za MV. Ono sto se nismo razumeli je deo oko kazne. Ja sam generalno proracunata osoba i manje vise dosta stvari vagam. Konkretno u ovom slucaju za prekoracenje sam vagao kolike su sanse da me nagazi presretac i da li se isplati da rizikujem kaznu za posao od 100€. E sad merenje prosecne je druga prica jer je presretac tu 100% vremena ali na drugi nacin. Sa obzirom na to da ce pisati kaznu 100% vremena, velika je razlika da li sam vozio prosecno X<150 ili X<170 jer mi se npr. X<170 ne bi isplatilo i onda bih na to pazio. Isto bih razmisljao i da sam stanovnik Svedske, Nemacke ili Italije. Ako mi racunica odgovara zasto bih bio markiran kao neodgovoran i licimeran.

Inace ja npr. putem loro doznake primam uplate iz inostranstva jos od 2011. Cak i u tom ugovoru o delu, firma se ogradjuje od bilo kakvih poreza. Negde od 2014 na ovamo sam periodicno pitao u banci da li bih trebao nesto da uradim ili obratim paznju na sta mi je receno NE, sve dok su uplate ispod 20.000€. Da li iz neznanja ili pakosti to sad nije puno bitno. Da li sam trebao da reagujem ranije, jesam 100%, da li je i drzava trebala da reaguje ranije, jeste 100%. Misljenja sam da kao i za sve ostalo u ovoj drzavi treba sacekati prvi talas da ispucaju sve adute i da im se nahrane apetiti, pa tek tamo na prolece kad situacija daj boze dodje pod kontrolu razmisliti sta raditi dalje.

@Dule_smor Zastareva posle 5 ako nije pokrenut postupak izvrsenja ili kako se to vec pravno zove

prevelik ti avatar m8

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Sting said:

Koliko sam ja upoznat porez ne zastareva, mada se mozda ne odnosi na sve vrste poreza. Pricam iz licnog iskustva jer sam morao drzavi da placam zaostali porez iz 1963 godine.

 

26 minutes ago, Dule_smor said:

Jel porez zastareva posle 5 god, mislio sam da ne zastareva nikad?

možda zavisi od "tipa poreza" ali zastareva, ćaletu su relativno skoro otpisali neki stari porez koji nije platio .... doduše mislim da je 10 godina u pitanju a ne 5 godina, 5 mi i deluje nešto previše kratko.

5 hours ago, overkind said:

Кратак запис на тему нисам знао, нисам чуо. Други дан у Америци на факсу, оријантација за нас странце. Да знамо где смо дошли и како стоје ствари. За говорницом локални шериф. Каже човек у првих пет минута ја знам да сте ви странци, из ко зна колико земаља, далеко сте од куће и да са локалним законима појма немате. Прекшите их и најебали сте. Од вас се очекује да се информишите и знате "закон". То што нешто нисте знали није никакав изговор.

skroz kul, ali isto tako malo drugačija stvar opšti zakon "ne smem da ubijem nekoga na ulici" sa tim šta su ti zakoni za firmu. Verujem da bi u americi i da nisi pogledao te zakone prošao ok zdravorazumski tako što ne gađaš kola ciglom kradeš benzin ili nasrćeš na babe 🙂 kod firme, mimo očigledno jasnih stvari da moraš da platiš porez, postoji još gomila stvari koje postoje a niko ti ne kaže. Naravno, ima gore napisaše ljudi "tvoje je da se informišeš" i to je donekle tačno ali isto tako mislim da je i na državi da pokuša da napravi klimu za firmu povoljnijom da neko poželi da otvori firmu i proba nešto a ne da ga samo hvata iza svakog ugla da mu rebne kaznu. Kao čuvena "taksa za isticanje firme" koju su plaćale sve firme makar bile u stanu i bavile se arhiviranjem :)) Pa su onda to srećom ukinuli. Nema puno veze sa temom ali jeste povezano sa tim koliko tebi kao novajliji koji bi da se "otisne u poslovne vode" država pomaže u tome, koliko nemo posmatra a koliko je kao pandur koji te gleda ispod oka i samo čeka grešku 🙂

Link to comment
Share on other sites

@Dule: uglavnom zastareva ono što je starije od 5 godina, npr neće moći sledeće godine da te jure za dugovanja iz 2015, ali mogu od 2016-2020
@Fata: banka nije dužna da ti kaže da je tvoje da platiš porez, njima se jebe za to. Npr, otvoriš paušalnu agenciju, odeš u banku sa rešenjem iz APRa, otvore ti račune. Oni te nikad neće podsetiti da platiš porez, niti ih zanima, njih jedino zanima da imaju papirologiju vezanu za strane prilive, i da ti naplate konverziju i održavanje računa. Ako ih pitaš za test samostalnosti, ili porez, oni će ti reći da ne znaju, i da se ne bave time. Za te stvari je poreska, i naravno knjigovodja. To je kao da u auto-perionici ili kod automehaničara pitaš koji je rok za lepljenje nalepnice. Možda i zna, ali je pitanje da li će ti dati tačan savet, i da li uopšte hoće da ti da savet,
Opet, da ne bude, samo u Srbiji, sram da ih bude, ostavio sam račun u Nemačkoj u banci, n su imali pojma da me upute kako se dalje to rešava sa poreskom jer nisam više rezident i nije ih zanimalo, samo su me odjebali, već sam morao da opet platim knjigovodji kog sam koristio u Nemačkoj (da, treba ti knjigovodja da bi prijavio poreze iako imaš ugovor o radu i dobijaš neto platu, jer si u obavezi da prijavljuješ redovno poreze ako si to jednom uradio), da bi mi on pomogao oko mog statusa i daljeg održavanja nerezidentnog računa. I znaš koliko je to koštalo, 2 njegova sata, odnosno 250 evra. A račun nisam ostavio jer sam na njemu imao 500 evra pa da se nadje, imali su solidno osnova u banci da se iscimaju da pomognu klijentu. I to održavanje nerezidentnog računa sada košta 30 evra mesečno, imao protok ili ne, bez kreditne / debitne kartice (imam nemačku giro card koja može da se koristi na bankomatima i prodavnicama samo u Nemačkoj). TLDR; ko me jebe, sam se informiši, rešavaj svoje i plaćaj

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Highl1 said:

Sry ali ta priča mi je ultra šuplja, i kao što Zola reče, ne verujem u nju.

nigde nisam rekao da prica nije suplja, niti da ljudi upleteni u nju ne trebaju da snose nikakvu odgovornost. insistiram na tome da i drzava snosi deo odgovornosti iz razloga koje sam naveo prethodno i taj stav ne vidim kako bih promenio.

13 hours ago, Highl1 said:

I tad kad te pitaju za osnov, banka naznači da li je honorar, autorski ugovor, etc, sasvim dovoljno razumnoj i odrasloj osobi da se raspita “a šta to ja ovde potpisujem banci i zašto”

a oni koji to ne urade su automatski maloumni i infantilni?

13 hours ago, Highl1 said:

Mislim da se svi ovde slažemo da vlast nije sposobna da donese normalne zakone, a kamoli da ih sprovodi, al baš zato treba biti obazriv u bilo čemu u vezi sa nakaradnom državom (od poreza, kazni, registracije auta, kupovine stana, ugovora u bankama, etc) kako sutra ne bi najebao kad im se digne kurac da te prišrafe.

u potpunosti se slazem, nemam sta da dodam.

13 hours ago, Highl1 said:

Ako ti i tebi slični ovo vidiš kao da ti ja ili Zola pišemo da si retard, a ne kako stvari funkcionišu, ok, tvoj problem, nastavi dalje

ovo nema veze s vezom jer nista slicno nigde nisam rekao.

 

11 hours ago, ZOLA said:

Apsolutno. Niti smo svi imali isto obrazovanje, uslove, okruzenje, sanse, interesovanja a niti bi za jedno drustvo bilo dobro da svi tezimo istom (pri tome ne kazem da ja tezim da budem poslovni mag ili gazda niti da je to apriori nesto dobro ili lose). Ne smatram nekoga boljim ili losijim covekom zato sto se karijerno ostvaruje ili ne ostvaruje niti na osnovu njegovih poslovnih uspeha/neuspeha. Ali smatram da u 21 veku nema bas mnogo prostora za pricu "nisam znao, nisam cuo" osnove drzavo pravnog uredjenja niti mesta za drustvenu neodgovornost. Ukoliko iskljucimo "boli me kurac","zajebem drzavu" i slicne momente sansa za scenario koji si naveo minimalna, statisticka greska. Ne volim izgovore, svi imamo mnogo odgovornosti pocevsi od odgovornosti prema sebi, porodici, prijateljima, gradu, naciji, drzavi, planeti...

 Poredjenje je banalno, kao sto je i sam primer bio, ne izjednacavam zlocin, sta vise iako je drzavi neplacanje poreza veci zlocin meni licno je obrnuto i apsolutno bih podrzao najrigoroznije mere za pocinioce istih i slicnih zlocina. Pocevsi od kastracija, smrtnih kazni itd. 

Mozda je sto kazu "do neta" ali ja apsolutno nemam nikakvu satisfakciju da dokazujem da sam u bilo cemu bolji od drugih i da su drugi retardi. Ne bavim se i ne merim sa drugima, zivim svoj zivot i gledam da napravim da mi je sve po meri. Ne komentarisem ni zato sto mislim da mi pozicija, plata ili imovinsko stanje daje bilo kakav kredit za to, jer apsolutno ne znam pozicije, plate i imovinska stanja drugih a cak i da znam ne bih to radio ni tada a ne bih to radio ni da sam Bill Gates. Komentarisem iz zelje za pomaganjem onima koji su otvoreni za to, nadajuci se da cu iskustvom i znanjem na neki nacim pomoci i drugima. Veca satisfakcija bi mi bila da npr ti razumes moj stav i da prihvatis momente koje pronalazis za ispravne i cak da me "isprozivas" cinjenicama/ispravnim logickim stavovima za ono sto mislis da gresim ne bih li i ja nesto naucio iz toga. Evo iz ovog konkretnog posta razumem da nekome mogu delovati osiono ili bahato, sto mi nije cilj te cu se u buducnosti potruditi da ne zvucim grubo (mada cak i ne mislim da sam bio grub ali ocigledno nije bas tako). Problem je sto smo svi ograniceni sa vremenom i onda zelis sto krace/brze da izneses misljenje pri tome smatrajuci da niko nece da cita wall of text. Ne iskljucujem da sam ponekad sarkastican ako neko bas lupa ali takav sam i prema najblizima, jbg, zelim da ljudi razmisljaju a ne da pricaju da bi culi svoj glas. Naravno ako je neko bezobrazan onda nemam razloga da budem fin. 

Nije mi zelja ni da bilo kome ovde pljunem u facu niti da pozelim bilo kakvu smrt. Svako nosi svoj krst i ako mogu da pomognem oko tezine necijeg bice mi drago ako ne mogu jbg srecno a ako ne mislim da bi trebalo/da je vredno vremena/truda nosi i guli sta da ti kazem. Pljuvanje i zelje za sporu i bolnu smrt cuvam za autosoviniste i narodne neprijatelje 🙂

ponavljam, ja nigde nisam rekao da hajli i ti niste u pravu i proseravate se. vi svakako znate na ovu temu vise nego ja. ono sto jesam rekao je da vam je retorika precesto preagresivna kao da su svi sa kojima razgovarate deii, marmeni, darijani, protosi i ostali zreli za djon, tako da vi mozda i nesvesno stavljate neke delove namenjene njima u diskusiju sa drugim clanovima. ja za 33 godine svog zivota nisam prekrsio niti jedan zakon, niti napravio prekrsaj, sto saobracajni sto bilo koji drugi. da li to znaci da ja vas koji ste placali kazne treba da nazivam pogrdnim imenima? ja mislim da nije tako. hvala ti na ovakvom postu, verujem da ne bismo ni imali ovako zapaljivu diskusiju da su svi takvi. ipak, razumem da je tesko naci vremena da strukturisemo svoje misli ispravno i pazljivo, pogotovo ovde na forumu pa i dolazi do ovakvih situacija. ja nastavljam da dolazim ovde zato sto i nakon svega sto je forum prosao i dalje moze da se nadje pametno misljenje i savet za procitati.

 

6 hours ago, overkind said:

Кратак запис на тему нисам знао, нисам чуо. Други дан у Америци на факсу, оријантација за нас странце. Да знамо где смо дошли и како стоје ствари. За говорницом локални шериф. Каже човек у првих пет минута ја знам да сте ви странци, из ко зна колико земаља, далеко сте од куће и да са локалним законима појма немате. Прекшите их и најебали сте. Од вас се очекује да се информишите и знате "закон". То што нешто нисте знали није никакав изговор.

ovo je do jaja, ali koliko sam razumeo ljudi nisu ni to dobili ovde.

Edited by toma
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, toma said:

a oni koji to ne urade su automatski maloumni i infantilni?

ako sam to negde eksplicitno rekao, jer sad nemam nameru baš da idem po svojim postovima, izvinjavam se ako sam ikoga uvredio, nije mi bila namera da se napušavam. Ali stojim pri svome da, ako hoćeš da radiš samostalno, i već si frilenser par godina, treba da naučiš osnove poreskih zakona i kako funkcioniše devizni platni promet za svoju delatnost koju obavljaš. Isto bih savetovao onima koji otvaraju preduzetničku agenciju, DOO, pa čak i onima koji primaju bruto platu po ugovoru u delu kod svog poslodavca. Čak sam ubedjen da kad bi više ljudi u ovoj zemlji znalo pojam bruta 1 i 2, progresivnog oporezivanja i sličnih termina kojima barata prosečan gradjanin EU, da bismo više obraćali pažnju kome šta plaćamo i koliko od državnih organa i gde i zašto se naše pare troše

  • Thanks (+1) 1

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Mene podseća rasprava na prošlu god kad sam pokupio ortaka iz bgd na shipolu, idemo za Brisel, ja vozim 90 a on se ljuti jer ga namerno zajebavam, a kad mu kolega objasni da snimaju brzinu i da  mere prosek i da kazne stižu, ortak iz bgd umre od smeha i viče ahaha daju I'm mečku I benkicu I onda moraju da voze po ograničenjima, ahaha kako je jadna ta evropa

  • Thanks (+1) 1
  • Upvote (+1) 1

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

meni nije toliko problematicna potreba mnogih ljudi ovde da pokusaju da zajebu sistem, s obzirom na sta taj sistem lici. problematicno mi je to sto 99% njih laze sebe da isto to ne bi radili i u mnogo pravednijem, kvalitetnijem sistemu.

  • Upvote (+1) 2

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

Link to comment
Share on other sites

ne bi ofc.

Urade, popiju po tamburi/dzepu, onda pisu na grupi "nasi u <random euro/usa lokacija>" kako mrze zemlju gde su dosli i ds bi se sutra vratili, ali od tada postuju zakon

  • Haha (+1) 1

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Hehe bas su govna ti gastosi. Elem, jos jednom da pitam posto sam glup ocigledno:

https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1406345/srbija-gastarbajteri-placanje-poreza.html

U tekstu stoji sledece:

Quote

Dakle i naši građani u inostranstvu ukoliko ispunjavaju uslove da se mogu smatrati rezidentima, a po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana, ili ovde ima prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.

Da li ovo znaci da ja ako boravim vise od 183 dana van Srbije sto se vidi iz pasosa uostalom, a imam i dalje prebivaliste u Srbiji koje nije odjavljeno podlezem ovome te moram da placam? Drugo ako odjavim prebivaliste u Srbiji, da li cu onda morati da ponovo vadim nov pasos posto mi je u pasosu adresa u Srbiji? Nisam ni znao da u pasosu moze da stoji adresa prebivalista u inostranstvu.

  • Like +1 1

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dule_smor said:

Hehe bas su govna ti gastosi. Elem, jos jednom da pitam posto sam glup ocigledno:

https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1406345/srbija-gastarbajteri-placanje-poreza.html

U tekstu stoji sledece:

Da li ovo znaci da ja ako boravim vise od 183 dana van Srbije sto se vidi iz pasosa uostalom, a imam i dalje prebivaliste u Srbiji koje nije odjavljeno podlezem ovome te moram da placam? Drugo ako odjavim prebivaliste u Srbiji, da li cu onda morati da ponovo vadim nov pasos posto mi je u pasosu adresa u Srbiji? Nisam ni znao da u pasosu moze da stoji adresa prebivalista u inostranstvu.

Koliko se ja secam pre par godina nije bilo potrebno menjati pasos zbog promene prebivalista.

Inace bi morao i da prijavis boraviste:

Quote

Shodno odredbi člana 19. Zakona o prebivalištu i boravištu građana (“Sl. glasnik RS”, br. 87/11), građani koji odlaze u inostranstvo sa namerom da neprekidno borave u inostranstvu duže od 90 dana dužni su da pre odlaska nadležnom organu prijave privremeni boravak u inostranstvu, kao i da prijave povratak u zemlju u roku od osam dana od dana povratka u mesto prebivališta.

 

Link to comment
Share on other sites

Ok, ali ta prijava privremenog boravka u inostransvtu ne znaci automatski odjavu prebivalista, ili znaci? Onda svaki put kad dodjem na odmor bi trebalo da prijavljujem boraviste? Znam da je u teoriji to tako, ali koliko mi se cini to skoro niko ne radi. Nista, ako mora tako onda cu odjaviti prebivaliste, nadam se da mi to nece nesto komplikovati stvari sa stanom i racunima koji stizu na tu adresu na moje ime. A za pasos cu pitati svakako jel ta odjava menja nesto ili ne.

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dule_smor said:

Ok, ali ta prijava privremenog boravka u inostransvtu ne znaci automatski odjavu prebivalista, ili znaci? Onda svaki put kad dodjem na odmor bi trebalo da prijavljujem boraviste? Znam da je u teoriji to tako, ali koliko mi se cini to skoro niko ne radi. Nista, ako mora tako onda cu odjaviti prebivaliste, nadam se da mi to nece nesto komplikovati stvari sa stanom i racunima koji stizu na tu adresu na moje ime. A za pasos cu pitati svakako jel ta odjava menja nesto ili ne.

Dule, kakvo crno odjavljivanje? Kako će da znaju koliko zaradjuješ u inostranstvu? Dostavićeš im platne listiće npr? To samo ako si lud. Ne mogu da te kazne zato što ih nisi dostavio. Mogli bi da traže zvaničnim putem od poslodavca koja su ti primanja, pod uslovom da postoje medjunarodni ugovori koji to preciziraju (u šta čisto sumnjam).  

I sad, zamisli situaciju kao kazne te i stavi ti administrativnu zabranu neki sud iz Srbije na platu koju primaš u Nemačkoj, da ti se mesečno skida rata za plaćanje penala. Ja nešto ne mogu to da zamislim.
To se po medijima pojavljuje neki Milan Trbojević, poreski savetnik, sa nekim paušalnim tvrdnjama.

Ne znam kako je tu kod tebe, ali meni ovde u Češkoj kad god imam posla sa birokratijom obavezno traže permanent residence, jer ovde još uvek imam long term residence.

  • Like +1 1

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Dule_smor said:

Ok, ali ta prijava privremenog boravka u inostransvtu ne znaci automatski odjavu prebivalista, ili znaci? Onda svaki put kad dodjem na odmor bi trebalo da prijavljujem boraviste? Znam da je u teoriji to tako, ali koliko mi se cini to skoro niko ne radi. Nista, ako mora tako onda cu odjaviti prebivaliste, nadam se da mi to nece nesto komplikovati stvari sa stanom i racunima koji stizu na tu adresu na moje ime. A za pasos cu pitati svakako jel ta odjava menja nesto ili ne.

Iskreno najbolje je da ne radis nista. Sto se tice poreza valjalo bi sacekati i videti u kojoj formi ce se to primenjivati i na koji nacin. Sto se tice Nemacke sa njima imamo sporazum o dvostrukom oporezivanju: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-ratifikaciji-ugovora-izmedju-socijalisticke-federativne-republike-jugoslavije-i-savezne-republike-nemacke-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja-u-odnosu-na-poreze-na-dohodak-i-na-imovinu-sa.html

Nisam strucan za poreze ali kapiram da ako placas poreze u Nemackoj i to mozes da dokazes da ne mogu da ti traze placanje istih kod nas.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, FATA said:

@ZOLA Kako Drale kaze pisana komunikacija je uboga i krnja pa mozda dolazi do nerazumevanja.

Da uprostim...

1) Kazne treba placati i jedina primedba koju imam je to sto se te kazne naplacuju selektivno pa sirotinja najebe. Sto ne znaci da ne placam kazne nego treba poostriti zakone i sprovodjenje istih. Zasto sam ja onda kriminalac?
2) Dohodke treba placati, ali ne mafiji.
+Nisam spreman da platim PIO od 25.5% retroaktivno jer mi se ne racuna staz pa bukvalno ispada da za 25.5% kupujem maglu, odnosno placam nekom Zoli penziju dok cu ja sutra juriti oko kontejnera na ulici. Ako mi bude isao staz rado cu ga platiti, ali opet treba postojati opcija OD - > DO. Ako ti u Svedskoj platis 10.21% i za to dobijes sigurnu penziju, zasto sam ja kriminalac ako necu da izdvojim 25.5% za nesto sto mi se nece racunati?
+Nisam spreman da da dajem 10.5% na zdravstveno jer ga vec placam privatno. Ako ga ti u Svedskoj placas 4.35% i za to dobijes korektnu zdravstvenu negu, zasto sam ja kriminalac ako necu da izdvojim 10.3% za uslugu koja ne moze moze da se poredi sa Svedskom, a pritom ga vec placam privatno. Ovde se slazam da treba placati jer ima dece i ostalih kojima je potrebna pomoc a nemaju za istu. Onda se pitam zasto se deca lece putem SMS? Treba da placam 10.3% zdravstveno, treba da placam privatno, i treba da saljem SMS pritom? Zasto sam kriminalac ako ne zelim da punim lopovske dzepove sa 10.3%, ali sam spreman da izdvojim oko ~5%?

3) Porez treba placati, ali ne po mafijaskom kursu. Ako treba da platim 20% a sutra ostanem bez posla na 6 meseci, da li ce mi drzava obezbediti socijalnu pomoc? Ako bi mi drzava obezbedila neku zastitu usled gubitka posla rado bih se odrekao 15%-20%. Opet zasto mora bas 20%, zasto ne npr 13% ili 17% i zasto sam kriminalac ako hocu da platim 10% kako bih od drugih 10% imao neku sigurnost u slucaju gubitka posla? 

4) Zasto sam ja kriminalac, ako na osnovu svega gore recenog ja zelim placati porez i doprinose, ali ne po mafijaskom kursu vec po realnim osnovama i da za to imam neke koristi?

5) Zasto milione radnika u Francuskoj koji su izasli na ulice krajem prosle godine da razbijaju i pale zbog promene penzionog sistema ne smatras kriminalcima vec borcima za svoja prava dok mene i meni slicnima u zemlji sa nakaradnim sistemom i pravilima samo za sirotinju nazivas kriminalcima?

1. Apsolutno se slazem sa prvim delom. Drugi deo - nisam ja rekao da si ti kriminalac sada vec ako odaberes navedeni nacin borbe. Osim ukoliko sa time ne pokrenese narodne mase, onda si revolucionar.

2.Tu mafiju je izabrao narod. Dakle s obzirom da zivimo u demokratiji ili prihvatis ili se boris na adekvatan nacin ili razgulis. Ja sam odlucio da odem iz Srbije kada sam skapirao da nemam za koga da glasam odnosno da medju svim opcijama ne postoji opcija koja meni odgovara sto ce reci ko god da bude izabran meni nece odgovarati. Pri tome mi sam ekonomski program nije bio ni toliko bitan koliko neki drugi nacionalni momenti. Opcija da se borim je bila iskljucena posto sam vec zasnovao porodicu, tako da bi uvek imali polugu da me pritisnu sto ce reci ne bih mogao da idem all in te samim tim ne bih imao odresene ruke da se borim do koske. Odvojio bih temu penzionog i zdravstvenog od teme "kriminalac" jer to nije porez to su doprinosi. Kao i sve ostalo u nasoj drzavi i to je nesrecno reseno i slazem se da bi trebalo da postoje opcije - dakle da i dalje bude obavezno ali da bude stvar izbora privatno ili drzavno. S tim sto bih ostavio odredjeni procenat za fond koji bi se upravo bavio zdravstvom dece jer trenutno resenje predstavlja sramotu i za drzavu i za narod...Sve bih donekle mozda i mogao da razumem ali da narod nije u stanju da izadje na ulice za svoju decu to mi je jako porazno.

3-4, cak i deo pod 2 - Nisu ti procenti proizvoljno izvedeni vec se zasnivaju na odredjenim kalkulacijama, koliko je potrebno da bi sistem bio odrziv (ili iole odrziv u nasim uslovima - mada bi verovatno bio u sasvim pristojnom stanju "odrzivosti" da nema lopovluka i javasluka). Sami porezi i doprinosi u Srbiji nisu previsoki, problem je nacin trosenja istih te ono sta na kraju korisnik dobija a to se menja ili izborima ili izlaskom na ulice ne licnim "zavrtanjem cesme" jer u tom slucaju krsis zakon. Dakle ja ni jednog trenutka ne osporavam tvoje nezadovoljstvo onim sto dobijas od sistema, osporavam samo nacin na koji mislis da bi se trebalo boriti i postavku da bi sistem trebalo da se prilagodi tvojim zeljama. Kao pojedinac ispadas kriminalac i najebaces, ukoliko ipak mozes da okupis kriticnu masu istomisljenika koji ce da te podrze postajes ili revolucionar ili opozicionar (u zavisnosti od nacina borbe), mozda cak i neka kombinacija tih opcija. 

5. Zato sto nije jedan od njih izasao i napravio sranje, vec pokazuju narodnu volju. Osim izbora protesti/demonstracije su najdirektniji nacin komunikacije naroda sa vlascu. S tim sto ne podrzavam random razbijanje i paljenje jer to uradis nekom koji nije kriv za to vec je mozda cak i sa tobom na tom protestu, mozda je komsija i sl. Otici i razbijati i paliti sluzbene automobile ispred skupstine, opstina i sl je vec nesto sa cime bih mogao da se slozim ukoliko vlast ne pokaze interesovanje da nadje zajednicki jezik sa protestantima dok su demonstracije mirne. Kao sto citirah "Emilijano Zapata - Ako nema pravde za narod neka ne bude mira za vlast".

  • Upvote (+1) 1

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

zolaeveo3reqjl4_zps6bce0689.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, toma said:

ponavljam, ja nigde nisam rekao da hajli i ti niste u pravu i proseravate se. vi svakako znate na ovu temu vise nego ja. ono sto jesam rekao je da vam je retorika precesto preagresivna kao da su svi sa kojima razgovarate deii, marmeni, darijani, protosi i ostali zreli za djon, tako da vi mozda i nesvesno stavljate neke delove namenjene njima u diskusiju sa drugim clanovima. ja za 33 godine svog zivota nisam prekrsio niti jedan zakon, niti napravio prekrsaj, sto saobracajni sto bilo koji drugi. da li to znaci da ja vas koji ste placali kazne treba da nazivam pogrdnim imenima? ja mislim da nije tako. hvala ti na ovakvom postu, verujem da ne bismo ni imali ovako zapaljivu diskusiju da su svi takvi. ipak, razumem da je tesko naci vremena da strukturisemo svoje misli ispravno i pazljivo, pogotovo ovde na forumu pa i dolazi do ovakvih situacija. ja nastavljam da dolazim ovde zato sto i nakon svega sto je forum prosao i dalje moze da se nadje pametno misljenje i savet za procitati.

Ja mislim da je problem sto vecina shvata stvari licno te samim tim odgovore koji im ne idu niz dlaku to gleda kao agresiju spram sebe. Ako ti kazem da za nesto nisi u pravu ne znaci da ti kazem da si glup ili da si retard. Razloga zbog cega ti nesto ne znas moze biti mnogo i sigurno isto toliko razloga postoji zasto ti znas nesto drugo sto ja ne znam. Naravno ne znati neke bazicne stvari je malo sramotno jer se covek lako moze sam informisati o njima. Dok god ljudi pitaju ono sto ne znaju ne vidim nikakav problem da im se odgovori/pomogne.

Problem moze da nastane kada neko ne zna dovoljno a postavlja se da je strucan i da zna i onda dodje neko i objasni mu da nema pojma te ovaj to shvati licno. Tipa da ja krenem sad da popujem Draletu o finansijama, Peri o IT, Zwerku o lupanju :tf:  i sl. i onda me oni poklope. Pogotovo je veca sansa ukoliko je u pitanju neki kraci format te ispada - nije tako nemas pojma ovako je, bez da ima vremena da mu objasni logicke greske ili koje "argumente" sam lupio a koje propustio. Sad da me pitas koga sam namenski najedao govnima i napusavao na forumu rekao bih ti samo neke ustasoide/autosoviniste na UPT, cak im se ni nikova ne secam. 

Ili kao u Fatinom slucaju gde on "zeli" da sistem bude prilagodjen njemu ili ce on da se bori protiv njega, jbg ne moze tako, ne fukcionisu stvari tako ma koliko je njegovo nezadovoljstvo sistemom na mestu i nista nije slagao oko tih stvari, borba jeste opcija ali na drugi nacin, ono drugarski ti kazemo - gresis, najebaces. I onda mu ja odgovorim a on u brzini cita i misli da je meni poenta da ga naduvam te odgovara da bi me poklopio i pola teksta ni ne procita vec preleti sta sam napisao i tumaci to kao napad na sebe i ide u kontru komentarisuci detalje koje nisam ni napisao. 

Ukoliko zelimo kvalitetnu komunikaciju mora se citati sa razumevanjem i uvazavanjem sagovornika. Naravno da sa dokazanim retardima nema poente i da je gubljenje vremena uopste komentarisati, sto je i jedan od razloga sto sam retko sta i komentarisem, ne mislim da je vredno utrosenog vremena. I to nije problem samo foruma, to nam je problem generalno, kao nacije cak i u zivim razgovorima, konflikti na sve strane jer ljudi sve dozivaljavaju ad hominem bez da razmisle da li stavovi koji zastupaju "piju vodu" i zasto ih neko osporava, sa kojim argumentima, koliko smisla ti argumenti imaju te da li je potrebno neke usvojiti ili uskladiti razmisljanje. Vec smo svi najpametniji i znamo sve a stanje u drzavi nam je najbolji pokazatelj nase pameti i znanja...

 

Za kraj, citirao bih Ljubivoja Rsumovica, recenica koja je preko potrebna nama kao narodu - Pismen narod cita a nepismen slusan, pismen narod razmislja svojom glavom a nepismen tudjom.

  • Upvote (+1) 1

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

zolaeveo3reqjl4_zps6bce0689.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Dule, kakvo crno odjavljivanje? Kako će da znaju koliko zaradjuješ u inostranstvu? Dostavićeš im platne listiće npr? To samo ako si lud. Ne mogu da te kazne zato što ih nisi dostavio. Mogli bi da traže zvaničnim putem od poslodavca koja su ti primanja, pod uslovom da postoje medjunarodni ugovori koji to preciziraju (u šta čisto sumnjam).  
I sad, zamisli situaciju kao kazne te i stavi ti administrativnu zabranu neki sud iz Srbije na platu koju primaš u Nemačkoj, da ti se mesečno skida rata za plaćanje penala. Ja nešto ne mogu to da zamislim.
To se po medijima pojavljuje neki Milan Trbojević, poreski savetnik, sa nekim paušalnim tvrdnjama.
Ne znam kako je tu kod tebe, ali meni ovde u Češkoj kad god imam posla sa birokratijom obavezno traže permanent residence, jer ovde još uvek imam long term residence.
I meni je to malo verovatno, ali otkud znam vise. Ovde se recimo zastita podataka jako postuje, banka nema pravo nikome da dostavi info u tvom racunu osim ako sud ne nalozi. E sad da nasa poreska trazi od njihovog suda tako nesto mi je malo verovatno, pogotovo sto vec postoji medjunarodni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Jedino jos mogu da me kazne sto ne prijavljujem boravak preko 90 dana u inostranstvu, raspitacu se za to. Inace dobih i ja stalnu boravisnu ovde pre par meseci.

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Dule_smor said:

 Inace dobih i ja stalnu boravisnu ovde pre par meseci.

Aufenthaltstitel 😄

Tvoja banka nece da salje informacije Srbiji tako da mozes da se opustis povodom tog pitanja. Ova cela ujdurma se vise odnosi na ljude koji rade u inostranstvu na povremenim poslovima. Oni u tim zemljama nemaju boravisnu dozvolu niti imaju racune vec im se devize uplacuju na racun u Srb. Tako bar funkcionise za neke gradjevince za koje ja znam da rade po Emiratima.

  • Like +1 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...