Jump to content

RUR automobil godine 2014!


dovlagsi

RUR automobil godine 2014  

65 members have voted

  1. 1. je..?



Recommended Posts

Što se tiče ponude novih modela automobila koji su se pojavili kao serijski modeli, ovo mora biti najgora godina u skorijoj istoriji auto-industrije. Koliko pratim tržište, a pratim ga već dugo, nikad tužnija ponuda novih kola nije bila. Sva tržišta u Evropi su u padu ove godine, nastavljajući trend poslednjih godina. Kao šlag na tortu, ukidanje ruskog tržišta bi moglo da znači ozbiljnu promenu već postavljenih biznis planova.

 

Koga bole kurac, evo automobila koji su kao noviteti obeležili skoro-pa-prošlu 2014. godinu:

(glasanje do kraja godine, svako ima pravo na samo 1 glas!)

 

1. AUDI TT

 

TT ko TT, na istu foru, međutim, tu foru još uvek niko nema na tržištu. To je sad već preko 10 godina postojanja jedinstvenog kupea, tržišno veeeoma značajan auto za Audi. Stoga su se potrudili da naprave treću generaciju modela da bude extra. Svi koji su vozili kažu da je jedinstven kao i uvek, a ponuda motora je nikad bolja sa najboljim verzijama TFSI benzinaca od 2 litra zapremine. Pored toga, ima prilično zajebane digitalne cajgere koji mogu samo sa Lexusom IS u red...

 

Audi-TTS_Coupe_2015_photo_02.jpg

 

2. BMW X4

 

Mali X6 nije nikakav novi model, samo popuna tržišne "rupe". Veštački napravljene "rupe" na veštačkom delu auto-tržišta. Takve automobile niko ne bi trebalo da kupuje. X4 i X6 nisu kreirali pravi inženjeri i dizajneri, već psiholozi. Uvideli su da kad već debilana kupuje današnje BMWejce, daj da uzmemo masne pare za to! Mislim, Lil Wayne je kupio ovaj auto svojoj 16-godišnjoj kćerki. Mislim, ono, glasajte za X4 al brate… Najradije bi stavio neki drugi novi BMW na listu, ali alternativa je FWD Serija 2, tako da… :)

 

BMW-X4_2015_photo_4d.jpg

 

3. HYUNDAI i20

 

Mali i20 više nije tako mali, značajno je porastao. Do te mere da se čovek zapita što bi uzeo i30 uopšte? Odgovor na to pitanje leži ispod haube - Koreanci zajedno sa Japancima prosto kaskaju sa ponudom efikasnih motora, tako da performanse i20 modela nemaju neke veoma bitne razlike u odnosu na npr. neki novi model iz prve polovine devedesetih godina. Konkretno, najsnažniji motor ovde je dobro poznati 1,4 16v sa 100 KS i u brošuri ga hvale kako ima VVT sistem varijabilnih ventila?! Jea rajt, novitet, ima i centralnu bravu fazon vau! Na ovu (novu) veličinu karoserije, to nisu dovoljni motori. 

 

Hyundai-i20_2015_photo_02.jpg

 

4. JAGUAR XE

 

Dugo očekivani mali sedan iz Jaguara je konačno stigao i emocije su pomešane. Trudili su se da naprave nešto što ih neće ujebati kao prošli X-Type i isprva je sve delovalo super, ali kako je predstavljen u Parizu pre neki mesec svi su krenuli nekako da vrte glavama. E sad, onaj ko je imao prilike da vozi kaže da su odlični, ali svi imaju istu zamerku - više se osećaš ko da voziš Mondeo nego nešto što bi trebalo da se kolje sa C-klasom. Da u gami nema S-modela sa motorom iz F-Type-a (3,0 V6 340 KS), ovo bi možda i bio "Mondeo". Prelep prednji deo, though.

 

Jaguar-XE_2016_photo_0d.jpg

 

5. MASERATI GHIBLI

 

Ono što prethodno opisani Jaguar XE možda nije uspeo da uradi u svom domenu, Maserati sigurno jeste sa Ghiblijem. Zamišljen kao luksuzna i sportska alternativa modelima iz segmenta BMW Serije 5 i Mercedesa E-klase, Ghibli prosto briljira u svojoj ulozi! Košta preko 65 hiljada evra u baznoj verziji, ali eheeej fak ju - dobiješ 3,0 V6 benz sa 330 konja i opremu za to! Brutalan auto, sertifikovani Dovlamobil. Nije najveći "achievement" na ovoj listi, ali ako biraš srcem i imaš para, ovo je das Auto brale...

 

Maserati-Ghibli_2014_photo_45.jpg

 

6. MAZDA MX-5

 

Mala Miata se vraća korenima i ponovo je izuzetno mali, lagani, jednostavan roudster. Sada ima preko 100 kg manje u masi, nove Skyactiv Mazdine motore od 1500 i 2000 kubika, bilo koji od dva su odličan izbor. Kapiram da će ova varijanta sa 1500 kuba da troši fazon 4 lit/100 km, a biće metak! Mnogima pak smeta što je nova generacija (1) baš jako minijaturna i (2) nekako bezlična. Mazda danas ima tu predivnu dizajnersku priču na koju se oslanjaju svi današnji modeli, pre svih aktuelna Mazda 6. MX-5 nije dobio takav dizajn, šteta. Ipak, ovo je najzabavniji auto koji moš kupiti za manje od 20 hiljada.

 

Mazda-MX-5_2016_photo_01.jpg

 

7. MERCEDES-BENZ GLA

 

Malo razumnija alternativa BMW-ovom X4. Doduše i manja, tako da Mercedes za 2015. godinu sprema baš direktnog konkurenta za X4. Što se GLA modela tiče, on je rađen na istoj platformi kao A i B-klasa, što verovatno znači da nema udobnost C i viših klasa. Vuča je osnovnim varijantama na prednjoj osovini, što je sranje realno. Ko oće da kupi ovo, prosto mora da juri 4MATIC opcije, a to je onda smrt za novčanik. Prednost ovog modela je i ta što za 50 hiljada evra možeš si kupit 45 AMG verziju, sa 2,0 16v turbo 360 KS 4MATIC pedigreom. To još uvek nema niko.

 

Mercedes-Benz-GLA45_AMG_2015_photo_04.jp

 

8. MINI

 

Nova generacija MINI-ja je odveć tu, skoro pa smo se i navikli. Neće više proizvoditi Coupe i Roadster varijantu, a do sada smo videli standardnu verziju sa troje vrata i potpuno novu sa petoro! Dopadljiv autić, uvek će biti ljudi koji će preplatiti ovaj auto i to je kul za BMW, šta ih bole paja. 

 

Mini-Cooper_2015_photo_04.jpg

 

9. OPEL CORSA

 

Nova Korsica preuzima simpatično lice od Adama i postaje verovatno lider u svom segmentu tržišta. Ona nije porasla kao što je gore-opisani Hyundai i20, sa kojim deli tržišni kolač, što je dobra stvar. Opel daje lekciju svima što se ponude motora tiče, gde već bazni 1,0 ECOTEC sa 3 cilindra (90 KS) može da ispraši tur najsnažnijem i20 1,4! Isti agregat se nudi i sa 115 KS, a tu je i još jači 1,4 turbo. Naravno, očekuje se kasnije i  OPC verzija, te je Korsa u potpunosti spremna da jebe keve. I Naravno, ponudu kompletiraju i 1,3 CDTI dizeli. Super autić, kao i uvek.

 

Opel-Corsa_2015_photo_01.jpg

 

10. PORSCHE MACAN

 

E sad vi ovde očekujete kako ću ja da iskenjam da je i ovo, kao i BMW X4, marketinški auto i da niko normalan ne bi trebao da kupi Macankovića… Jok, ovo je uspelo da bude fenomenalno auto! Niko do sada nije zapravo uspeo da napravi zaista sportski orijentisanog terenca ili SUV-a, sve do Porše Macana. Baziran na arhitekturi Audija Q5, u potpunosti je drugi svet u odnosu na njega. Karera 911 sa povećanim klirensom, idealno za srpske puteve. Ne zaista, ako ste se uvek ložili da vozite brz auto ali ste bili u fazonu da naši putevi nisu dobri za neku opasnu, niskoprofilnu makinu - evo alternative! I to kakve. Thumbs up!

 

Porsche-Macan_2015_photo_0f.jpg

 

11. RENAULT TWINGO

 

Imamo gore Korsu kao ultimativni auto B-segmenta, a sada imamo ultimativni auto A-segmenta. To je segment još manjih gradskih automobila, koliko god glupo zvučalo da je to uopšte podeljeno… Elem, Twingo se vraća staroj ideologiji a to je da ponudi nešto što još uvek nije viđeno na tržištu. Ovoga puta, to je zadnja vuča i motor pozadi zajedno sa sjajnim, novim izdanjem trocilindričnog TCe motora od 1000 kubika. Rađen je u saradnji sa Daimlerom, te je mali Twingo ustvari samo (bolja) verzija novog smarta, koji je realno teško dizajnersko sranje pa nije ni na ovu listu uspeo da se probije!

 

Renault-Twingo_2015_photo_07.jpg

 

12. ŠKODA FABIA

 

Nova Fabija prati naređenja bosova iz VW-a, te je nova generacija isto tako "ugličava" kao i nova Oktavija. Ugly-čava? Možda. Oktavija je svakako bolje prošla sa dizajnerima… U svakom slučaju, Fabija nam donosi manje-više sve ono što i VW Polo, za nešto manje para. Meni se iskreno nimalo ne dopada, a šta znam možda ima fanova tu i tamo. Novitet koji Fabija donosi jeste opcija fabričke štampe željene fotografije/slike na komandnu tablu. Odlična stvar za post-prodaju automobila, recimo. :)

 

Skoda-Fabia_2015_photo_15.jpg

 

13. VOLKSWAGEN PASSAT

 

Prva stvar koja je vrlo zanimljiva kod nove generacije Pasata jeste cena. Pre neki dan je izašao cenovnik za Srbiju i bazna verzija košta oko 22 hiljade evra, što je vrlo korektna cena za ovaj auto. Imajući u vidu raznorazne novotarije koje su ubacili u novi model, kao i obećanje odgovornih inženjera da će ovaj Pasat biti mnogo više "premijum" nego svi prethodni, sve se više čini da će ga biti dosta na putevima čak i kod nas. Gledajući cenovnik malo detaljnije, uviđa se da sve verzije imaju korektnu cenu/opremu/motore, gde u najluksuznijoj izvedbi možete dobiti benzinski Pasat sa 2000 kubika, ogromnim turbo-punjačem, 280 konja i pogonom na sve točkove za oko 40 hiljada, tako da ne znam ko će da kupi npr. Audi A4 ili tako nešto slično pomenutom. Takođe, za iste pare imamo i 2,0 TDI sa 240 konja i čak 2 turbo-punjača. Vrlo zanimljivo. Evo vam uostalom: http://www.volkswagen.rs/files/rs/download/datei/novi_passat_cenovnik_11_2014.pdf

 

Volkswagen-Passat_2015_photo_02.jpg

 

14. VOLVO XC90

 

Kao što je mali Twingo napravio zaokret u svom segmentu i ponudio nešto novo, isto tako i Volvo započinje neku novu priču sa nastavkom game modela XC. Ovoga puta, to je XC90 čija je prethodna generacija gotovo 13 godina bila na tržištu! Pomalo konzervativnog dizajna, XC90 nudi preeeegršt tehnoloških noviteta, sa kojima ne bi smarao verujte mi da je ponuda stvarno vanserijska! Kao osnov svega je jedan jedini motor (!) koji se nudi u brošuri, zapremine samo 2,0 litra. Vrlo slične su benzinske i dizel varijante, gotovo da je isti 2,0 motor u pitanju. Snaga je od 200 do čak 400 konja, gde drugi ima bukvalno "twin engine" arhitekturu, kombinacije benzinca i elektro-motora… Ma bruka terenac, još ako bi bio sposoban da malo i ode van asfalta biće super-mega-extra, mada mi se nešto ipak čini da će ostati u "soccer-mom" kategoriji. :(

 

Volvo-XC90_2015_photo_1a.jpg

facebook.com/speed.rs

Link to comment
Share on other sites

Izbor je toliko jadan ove godine, da moram da dam glas Passatu. :D

 

Audi TT - fegetski auto, kao i prethodni, mada ima bolji prednji deo i odlican enterijer.
BMW X4 - govno za retarde.
Huyndai i20 - mozda i moze da prodje, al' kad bi kostao 7-8k evra u nekom normalnom nivou opreme.
Jaguar XE - odlican, al' kao da ucestvuje u izboru za najbolji automobil 2009.
Maserati Ghibli - spolja je jos i ok, al' onaj enterijer je ocaj.
Mazda MX-5 - kul, ali i dalje mali fegetski auto.
Mercedes GLA - govno za zene.
Mini - govno za zene.
Corsa - meh.
Porsche Macan - za ovo bih mozda i glasao, dobar SUV.
Renault Twingo - kul gradski auto, al' opet malo homo.
Skoda Fabia - meh.
Volkswagen Passat - odlican, za razliku od proslih, al' i daje nije na nivou Mercedesa i BMWa iz iste klase.

i onaj analogni sat na tabli je ro-fl

Volvo XC90 - ok je, al' opet, meh. 

Edited by VELIKI KURAC
Link to comment
Share on other sites

Zashto nema na ovom topicu M4! Vec je proglashen na vishe mesta za sportski auto godine! 

ZASHTO favorizujete VW! ZASHTO! UAAAAAAAAAAAAAA

Takodje taj MX-5 josh i nije izashao u prodaju tako da je to model za 2015 a ne za 2014...

 

Edited by Tiger21
Link to comment
Share on other sites

Zashto nema na ovom topicu M4! Vec je proglashen na vishe mesta za sportski auto godine! 

ZASHTO favorizujete VW! ZASHTO! UAAAAAAAAAAAAAA

Takodje taj MX-5 josh i nije izashao u prodaju tako da je to model za 2015 a ne za 2014...

 

gde ti vidis da se favorizuje vw? 0,o

76561198004335002.png

Link to comment
Share on other sites

Ovaj Tiger21…. Nema M4 jer je to izvedba modela koji je inače POBEDIO na ovom istom izboru prošle godine. :)

A možda bi i bio nekim čudom u izboru za ovu godinu da je ostao V8. Do tada:

 

C63 AMG - V8

RS4 - V8

IS F - V8

 

Što se Mondea tiče -lol :)

 

A marinica glasala za kola iz Delta Motorsa, ništa čudno :D

facebook.com/speed.rs

Link to comment
Share on other sites

kapiram da ću ja biti jedini koji glasa za TT-a

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

 

A marinica glasala za kola iz Delta Motorsa, ništa čudno :D

nema to veze sa deltom, i mini je delta motors pa ga ne volim. a bmw kao marku obozavam jos otkad su montoja i ralf vozili za bmw, a opet nevezano za to, svidja mi se kako izgleda ovaj model :)

Link to comment
Share on other sites

zašto je uopšte i20 na listi? mislim wtf.

pasat je ahhh...pravo auto za uspešnog, ozbiljnog, dobro situiranog 40godišnjaka

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Ovaj Tiger21…. Nema M4 jer je to izvedba modela koji je inače POBEDIO na ovom istom izboru prošle godine. :)

A možda bi i bio nekim čudom u izboru za ovu godinu da je ostao V8. Do tada:

 

C63 AMG - V8

RS4 - V8

IS F - V8

 

Što se Mondea tiče -lol :)

 

A marinica glasala za kola iz Delta Motorsa, ništa čudno :D

A mx5 je izvedba mx5 iz pre 2 veka, po toj logici. 

 

Postoji odlichan razlog zashto su se vratili na I6 motore, ali realno ljude ovde zabole ona stvar.

Kad vec prichamo o V8, shto barem onda nova Corvetta Z06 nije stavljena u izbor.

 

Postoji verzija za Evropsko trzishte, 

 

Pa favorizuje se vozila is VW groupe. :) Pasati,shkodilaci, macani i audijevci.

Izbor nije korektan i realno koga opet ona stvar zabole! Pa sam primoran da glasam za X4... 

Makar novu seriju 2 kupe si mogao da stavish.... Zashto.....

 

Link to comment
Share on other sites

Rambo, bolje da si ćutao, sad će da te pljuju :tf:

  • Upvote (+1) 1

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...