Jump to content

Pričajte šta ste gledali u poslednje vreme


Guest

Recommended Posts

9 hours ago, Jose Jimenez said:

Ako pričamo o kultnim filmovima koje treba gledati, True Romance. Tarantinov scenario, all-star glumačka postava, režirao Toni Skot, muzika Hans Zimer.

haha, pogledali smo ga žena i ja baš pre koji mesec kad smo gledali Severence pa se prisetismo Arketove :))

12 hours ago, Jose Jimenez said:

Što su protesti protiv Slobe bili jači, to su bolji filmski maratoni bili na TV. 

A ne ovaj Vučić, 435g kafe, 67g čokolade i ništa više.

na stranu to, bili su i oni vikendom maratoni crtanih filmova, to je bio raj! sad ima toliko ovih kanala sa crtaćima da nema više tu draž 🙂

sećam se da sam uvek prebacivao kad su bili šarki i žorž, koliko me taj crtani nervirao. Barnija sam kao i mogao da gledam iako je i on bio na granici gledljivog.

10 hours ago, rbds said:

Eh to neko sretno vreme filmova tv&cd, ja se ne sećam da sam skoro odgledala neki dobaaaar film novijeg datuma. Čak i kada odlučim da odem u bioskop repertoar je blagi užas. Mislim da sam poslednji put bila u Rodi, vodila sestrinu decu na novog Sonika. Moguće da je i bio sinhronizovan. 😂

pa evo imaš sad slobodnu zonu, pa nađi ponešto 🙂

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, rbds said:

Ček da pogledam spisak. 😄

jedini problem kod slobodne zone je i što se dešava u 10 kojekakvih sala, od kojih kao imaš MTS i cineplexx koji su ok bioskopi sa ok sedištima i platnima (i nešto višom cenom karte), pa kao "druga klasa" tipa dom omladine, dvorana kulturnog centra i to je donekle prihvatljivo i onda dođeš na nivo Kinoteke, Kolarca itd gde sediš bukvalno na sedištima iz autobusa iz osamdesetih i projekcija kao kod kuće da je praviš na nekom jadnom projektoru.

Link to comment
Share on other sites

 Garburahttps://www.imdb.com/title/tt21973086/

Screenshot 2022-11-08 at 09.17.29.png

Krajnje simpatičan film o komšijskim odnosima na Balkanu 🙂 Iako lokacijski u Splitu, zapravo se naravno lako prenosi na bilo koje druge komšije bilo gde na Balkanu pa i šire 🙂 Dva klinca iz tih zavađenih kuća se jedini druže, dok su babe i dede zavađeni na krv i nož, roditelji klinaca nešto manje. Ljubomir Bandović solidan, Ivana isto, a tu mi je ujedno i jedini "problem" filma. Ne razumem zašto forsiraju glumce da budu nešto što nisu, u ovom slučaju Bandović glumi dalmatinca 🙂 Mogu da razumem to kao ono Šerbedžija glumi rusa, kao da nema drugi rus na planeti, ali opet - ili nađi dalmatinca za ulogu ili pusti ovoga da bude Srbin u tom slučaju. Jer čak i ja koji nisam odatle provaljujem da ovaj pola replika izgovori na srpskom 🙂 Isto i u kontra smeru - neki tipični zagrebački glumac kao glumi nekog lika iz Beograda sa sve onim njihovim mekim "č" - ne znam, meni to nema smisla.

Mimo toga, iako je "dramedija" zapravo ne zalazi u to da bude nešto posebno težak film, klinci su sasvim solidni u svojoj (ne)glumi, i odlično su našli te gajbe koje su ostale u vremenu, kao SFRJ muzej na svakom koraku. Sama radnja korektna, kamera takođe, ne znam dal' ima gde ovako da se pogleda ili skine doduše.

Riminihttps://www.imdb.com/title/tt8956284/

Screenshot 2022-11-08 at 09.25.26.png

Film kreće malo čudno, odlaskom na sahranu keve glavnog lika i njegovog burazera, koji se posle više ne pojavljuje (burazer). Međutim, ko zna da je ovo deo diptiha čiji je drugi deo "najkontroverzniji film" Sparta (ko nije ispratio, priča prati pedofila sa školom džudoa ali onda je i u stvarnosti bila gomila nekih optužbi za zlostavljanje na snimanju itd) i da je sve zapravo trebalo da bude jedan film, onda se posloži. Ovako kao segment sam po sebi nema nikakvog smisla. U najkraćem, pratimo Riči Brava, raspalog šlager pevača iz Austrije koji u Riminiju održava koncerte za penzionere koji su mu hard core fanovi (a kojih ima po nastupu između 5 i 15 🙂 dok ujedno radi i kao žigolo jer generalno nema para 'leba da jede. Opis filma je inače potpuno pogrešan jer navodno nakon smrti majke njega film iz Italije vraća u Austriju a to je zapravo radnja prvih 5 minuta, nakon čega se ponovo vraća nazad u Rimini. Film je tipična nemačka drama koji čak nije ni toliko loš, ali scene golih baba i deda nisu baš najugodniji momenat :)) Osvrću se i na temu migranata tako da se radi o svemu i svačemu a umešana je i policija!

Možda veća vrednost je scenografija, pošto Rimini po zimi + raspali hoteli i restorani u kojima ovaj nastupa su takođe svojevrsni vremeplov u osamdesete i devedesete.

Llenos de Gracia https://www.imdb.com/title/tt15341168/?ref_=nm_knf_i2

Screenshot 2022-11-08 at 09.31.38.png

Tipični vikend porodični film za razbibrigu, inače baziran na stvarnom životu Valda, španskog fudbalera i reprezentativca. Problematični klinci iz doma kojem upravlja crkva dobijaju priliku da se takmiče u fudbalskoj ligi. Nema potrebe bilo šta dalje dodavati na opis 🙂

Link to comment
Share on other sites

Odgledah sinoć Red Deserthttps://www.imdb.com/title/tt0058003/ odradili su neki remaster 2017 godine pa sam pomislio da će njega da puste.

 Screenshot 2022-11-09 at 10.17.29.png

I ajd' film kao film, nego ona Kinoteka je ubedljivo najgore mesto za gledanje filma. Sećam se da sam gledao prošli put Suspiriju i izašao "izlomljen" i to se ponovilo i sad. Mislim da je u pitanju kombinacija toga što je platno postavljeno previsoko pa "lomiš vrat" čak i kad si u poslednjem redu, a drugo sedišta iako su kao "bioskopska" su sa čudnim naslonom tako da te bodu sve vreme. 

Naravno mimo moralne potrebe i želje da se podrže alternativni bioskopi (mada je pitanje gde te pare zapravo idu, makar kod ovih državnih) niko živ ne proverava karte.

 

Link to comment
Share on other sites

ok je kinoteka :d, tj bar sam ja spreman na taj kompromis gde mi je manje udobno ali gledam neki provereno dobar, stariji film

uhvatio sam ih par preko leta, bilo mi je drasticno bolje iskustvo nego kad odem da pogledam neki od ovih novih

Edited by mladenq
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, mladenq said:

ok je kinoteka :d, tj bar sam ja spreman na taj kompromis gde mi je manje udobno ali gledam neki provereno dobar, stariji film

uhvatio sam ih par preko leta, bilo mi je drasticno bolje iskustvo nego kad odem da pogledam neki od ovih novih

ne znam, baš se izlomim sav. tipa, gledao sam u domu omladine dok su bile one obične stolice od 500 dinara iz metroa, pa čak i u Kolarcu gde su neke komunističke, sve nekako kao može, ali ovde počne glava da me boli koliko je neudobno, šta ga znam.

Link to comment
Share on other sites

Smile - https://www.imdb.com/title/tt15474916/

Screenshot 2022-11-11 at 16.36.58.png

Polu-poznati glumci u epizodnim ulogama i četvrt-poznati glumci u glavnim ulogama, ali zapravo nije toliko loše!

Glumi A-Train :)) i zapravo se ovde vidi koliko ne zna da glumi. U Boys mu je takva uloga pa prolazi. 

Glavna glumica koja ima takvu facu da kad pusti kosu izgleda kao Džim Keri 🙂 zapravo nije toliko loše iznela svoju ulogu i moram da priznam da im je odličan kast za sve koji treba da naprave ovaj osmeh koji je osnova filma, jer su ih baš našli da budu mega creepy. Jedina koja malo iskače je terapeutkinja od ove glavne koja je ista ona iz Big Little Lies koja je bila psihijatar tamo 🙂 Radnja je prosta, kad taj neki "entitet" zaposedne ljude, oni uz osmeh na licu sebe ubiju, onaj ko je tu prisutan je sledeći na listi, nešto slično kao Ring možda npr.

Spoiler



Fino film ide, možda bih rekao da je dobro osmišljeno tako da ima "dva kraja" - prvi koji je navodno hepi end je dosta glup i banalan i tako ostavlja utisak još jednog tralala horora međutim onda ide dalje plot twist i film zapravo nema hepi end, nije neobično za horor film ali ovde i glavna junakinja na kraju skonča, što nije baš ni prečest slučaj.



Tako da, ko bi neki neobavezni horor ovih dana, ovaj je kul.

Link to comment
Share on other sites

Barbarianhttps://www.imdb.com/title/tt15791034/

Barbarian_2022_film_poster.png

Skoro me neki film nije iznervirao kao ovaj, da mi je došlo da prestanem da ga gledam. Svi klišei koje rade glavni junaci horora ovde su "ispoštovani". Međutim, nekako od samog starta ima neki čudan osećaj kao da "nije to baš sve tako kako izgleda" i ispostavlja se da baš i nije ... mada ne ode ni predaleko 🙂 U najkraćem, devojka rentira gajbu preko AirBnB, dođe na lice mesta, ono već rentirao neki lik (Skarsgard aka IT). Navodno dupli-booking, greška. Ipak tu ona kao ostane, da bi sutra ujutru otkrila tajna vrata u podrumu i prosto ne bih dalje otkrivao van spojlera.

I onda ubrzo tu kako ide radnja dolazi taj jedan trenutak prelaza na drugu paralelnu priču, tad postaje nešto interesantnije. Inače, dok sam gledao negde oko sredine mi padne napamet zbog jedne scene

Spoiler

scena je kad se na TV-u u podrumu vrti video snimak kako se doji beba

"... pa ovo kao da je Peele radio" i nije, ali je ortak sa ovim režiserom i davao mu je neke savete. No ne brinite, ako vam se Peele ne dopada, nije ovo film kao neki njegovi.

A od "glupih stvari":

Spoiler
Spoiler

 

- riba rentira airbnb u predgrađu detroita koji je napušten i raspao, s tim što je jedna kuća očuvana

- ostaje da prenoći iako lik rentira takođe tu airbnb navodno

- kad otkrije tajna vrata odluči naravno da prođe kroz njih a ne da zove policiju

- potom ovaj lik odlazi da ispita tajna vrata, nestaje, ne čuje se minut, ova kreće za njim umesto da zove policiju

- i tako dalje i tako dalje, da ne nabrajam.

 

No kad se sve sabere, zapravo nije loš. Ima i jasne omaže nekim legendarnim horor filmovima, ne koristi skoro uopšte specijalne efekte i tako, za jedan ovakav horor je ok. Ima i kao deo dešavanja u sedamdesetim, tad je i format 4:3, boje drugačije, kamera i uglovi, ono, potrudili su se!

Justing Long je naravno budala kao i uvek, što opet može dvojako da se posmatra kao i dobro i loše, jer i on ima svoj set "neće valjda" scena i naravno to i uradi, ali kod njega makar može da se pripiše tome što glumi potpuno poremećenog lika.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
15 hours ago, mladenq said:

Stutz (2022)

videh da hvale uglavnom, pa reko da dam sansu

izdrzao do nekih 20ak min pred kraj, dosta povrsno i dosadno

wud not rekomend

i da si rekao da je dobro nisam siguran da bih imao kapacitet da gledam Džonu Hila sat i po u kontinuitetu 🙂

 

The Banshees of Inisherinhttps://www.imdb.com/title/tt11813216/

image.png

Meni je ovo bilo zabavno. Brzo prođe, ima više komedije nego filmovi koji se zvanično vode kao komedije, svi glumci su generalno jako dobri, ovu dvojicu čak ne bih možda ni izdvojio posebno u odnosu na Keri i Beri (lol) koji su isto vrlo dobri.

Poseban bonus ako neko gotivi Irske pejzaže, ja gotivim, stvarno je svaki kadar odličan.

Oko same radnje ima tu sad kako se pogleda, meni konkretno nije smetalo, ali mogao bih da razumem ugao da se nekome i ne dopadne ta glavna priča ove dvojice. ali prosto, kao život apsurda + irci, totalno pije vodu 🙂

Link to comment
Share on other sites

Čovek i pashttps://www.imdb.com/title/tt14690596/?ref_=nm_knf_c_1

Screenshot 2022-11-29 at 08.08.12.png

Ja sam mislio da je ovo film sa Rekijem u glavnoj ulozi gde on ide gradom sa svojim psom i viče "SMRT ZAPADU". Međutim, nije. Ali, zapravo nije ni ovo što je sinopsis:

Quote

Nakon što je primio misterioznu SMS poruku, Doru se vraća kući iz Švedske u jeku izbijanja pandemije zbog sumnje da mu je žena neverna. Njegova porodica je pomalo zabrinuta zbog njegove neočekivane posete, sumnjajući da je možda bio otpušten sa posla na koji se svi oslanjaju; u isto vreme, oni su oduševljeni što ga vide. Kako dani prolaze, postaje jasno da Doru vodi istragu. Zajedno sa majčinim psom Amzom, on prati svoju ženu po gradu, pokušavajući da otkrije da li ga je zaista izdala.

Opis nema blage veze sa onim što se dešava u filmu. Niti lik prati ženu po gradu (osim u jednoj sceni u trajanju od 2 minuta), niti je pas na bilo koji način bitan deo priče, pa čak ni porodica nije nešto posebno zabrinuta zbog njegove posete ... i tako 🙂 U svakom slučaju čak i da su omašili opis ali da film nešto valja pa da čovek kaže, ali to nije slučaj. Bledo u pokušaju da se postavi neki setting teme neverstva.

Pelikanhttps://www.imdb.com/title/tt22694732/?ref_=nv_sr_srsg_0

Screenshot 2022-11-29 at 08.16.52.png

Ovo je film gde se 10 ortaka i ortakinja iz srednje škole skupilo i reklo - hajde da snimimo film. I onda su se podelili međusobno ko je glumac, ko snimatelj, ko režiser itd. I tako napravili film. Potvrdu ove tvrdnje pronalazim i u činjenici da ih je svih 10 bilo na premijeri filma kod nas, gde su pritom zakasnilli na sopstvenu premijeru jer su se očigledno napili pre toga (i valjali od smeha ceo film na sve scene od kojih 90% nisu ni bile komične) a film je do juče imao 9.5 na imdbu od 14 glasova 🙂 sad je pao na 9.2 od 16 🙂

Uspešni fudbaler nakon povrede na skijanju odlazi u banju gde igrom slučaja preuzima identitet prodavca usisivača 🙂 možda i zvuči ok u teoriji ovako, ali realizacija je krš.

Intregaldehttps://www.imdb.com/title/tt14050808/?ref_=nv_sr_srsg_0

Screenshot 2022-11-29 at 08.20.51.png

Humanitarci koji razvoze hranu po udaljenim selima Transilvanije nailaze na senilnog dedu kojem žele da pomognu, u sred zabiti na minusu dok pada sneg. Naravno kola im se zaglavljuju u blatu i ne mogu dalje, signal mobilnog ne postoji, a ne radi im ni radio komunikacija.

I ovde ima malo nekih čudnih rešenja, tipa ovaj plakat bi najpre simbolizovao neki "horor", na imdbu piše "komedija" (i drama) a ponajviše bi mogao biti "dokumentarac". Pod navodnicima jer nije baš, glumci su profi i vidi se režija itd, ali definitivno izgleda kao "jedan dan u životu humanitaraca". Za film koji zapravo nema radnju, solidan je. Dobro je režiran, ima sjajne kadrove. 

Isprva sam mislio da je deda zapravo neki njihov glumac, ali kako se film bližio kraju ispostavlja se da su svi lokalci zapravo iz mesta Intregalde i da osim troje glavnih glumaca svi drugi nisu glumci. U tom smislu je deda odradio vrh posao. Doduše nisam istraživao da li je stvarno senilan ili je taj deo "odglumio". 

Kako bilo, pozitivan utisak i da kažemo realni prikaz toga šta bi ljudi radili u takvoj situaciji.

Link to comment
Share on other sites

Pink Moon https://www.imdb.com/title/tt14915600/

Screenshot 2022-11-30 at 08.50.07.png

Naizgled srećan, normalan, dobrostojeći ćale pred 75. rođendan pozove ćerku i sina na večeru i saopšti im da hoće da se ubije par dana posle rođendana jer je dovoljno živeo. Ako nekoga interesuje, metoda je mešanje nekakvog praha u jogurt 🙂 U svakom slučaju u prvom trenutku šokirani, ofc, sin se nešto lakše "miri" sa tim dok ćerka ne i taj njen ceo proces je zapravo radnja filma. 

U tom nekom smislu je zanimljiv, ali i malo produžen bez razloga, jer suštinski nema nikakve promene tempa niti same radnje i onda se ne događa ni nikakvo iščekivanje - svi znamo ka kakvom kraju film ide. 

Najbolji deo filma je zapravo bio pred početak, kad su se dve starije gospođe, verovatno ne baš čitave, posvađale oko sedišta u kinoteci koja je inače bila tri četvrt prazna ali baš su i jedna i druga htele na ta dva neka totalno rendom sedišta :))

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
13 minutes ago, mladenq said:

Promising Young Woman (2020)

boze sacuvaj kakvo djubre

sad vidim da je ovde napljuvan, tako da sam sam kriv sto nisam prvo proverio! i umesto toga se vodio logikom, 7.5 na imdbu, pa ne moze bas toliko lose biti...

hahaha :)) 

ja još gledam, dal je moguće da je ovo gledao posle svega što smo napisali!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dualhttps://www.imdb.com/title/tt9005184/

Screenshot 2022-12-19 at 08.02.27.png

Ne znam ni kako bih počeo opis, možda tako što bih rekao da je 5.8 ocena na IMDB ipak suviše mala za ovaj film, iako spada u moju kategoriju filmova 🙂 Možda bi i najbolje bilo da se pogleda bez ideje o tome o čemu se radi, ali ne znam koliko bi to moglo da privuče nekoga.

U svakom slučaju, uz pomalo neki Kronenbergovski vajb, upoznajemo ovu glavnu junakinju (Nebulu iz Gardijansa i Avendžersa) koja je alkos i ima loš odnos i sa momkom i sa kevom. Kroz seriju nekih čudnih scena dolazimo do toga da saznaje da će umreti od neizlečive bolesti nakon čega se odlučuje na proces kloniranja koji se promoviše kao "način da vaši voljeni ipak ne budu toliko utučeni kada vi umrete". Iako svi znaju da je u pitanju klon, ipak im je lakše u životu. Klon, iako izgleda identično, ipak mora da uči ne samo o svetu okolo već i o "originalu". Sudbina je tako htela da iako su joj prognozirali sigurnu smrt dešava se čudo i posle 10 meseci "original" uspeva da ozdravi. Pošto zakon propisuje da ne mogu biti živi u isto vreme i original i klon, original šalje zahtev da se klon uništi.

Taj prvi deo filma još nekako i ima smisla, ali onda kreće drugi deo koji kao da je radila potpuno druga osoba. Naime, ako je klon bio nešto duže vremena u životu pa uspeo da se poveže sa ljudima oko sebe itd onda on može da ne prihvati da bude uništen već se organizuje duel (?) po fazonu hunger gamesa gde klon i original kreću u borbu na život i smrt i onaj koji preživi ostaje na svetu. Tu se pojavljuje i Džesi iz Brejking Bed i Westworlda koji postaje trener ovoj, pa sad tu ona za njega i obavlja neke prljave poslove jer nema da mu plati za treninge, pa ide i neka serija komičnih scena, kao apsolutno umetnut deo filma koji nema veze sa životom. 

I onda dolazi finale gde se opet donekle vraćamo u ovaj deo sa početka, koji opet ima određeni kvalitet i prati tih prvih 30 minuta filma po pitanju atmosfere, dijaloga itd. 

 

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, mladenq said:

The Banshees of Inisherin (2022)

Laki ga je vec gore spomenuo. Dobar film, zanimljiva radnja, odlicna gluma.

Ovaj mali, Barry Keoghan, bas pokidao.

realno je odradio bolji posao od ove dvojice, skoro pa da pomisliš da su stvarno uzeli ludog lika da glumi, da ga ne znamo iz drugih filmova.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...