Jump to content

Pričajte šta ste gledali u poslednje vreme


Guest

Recommended Posts

PREDESTINATION

 

Predestination.jpg

 

Koji šit od filma.

 

Siguran sam da je u nekoj aproksimaciji moguće dokazati da je Itanov lik u stvari onaj brka Robertson, koliko film ima smisla.


U čemu je poenta cele priče? Da je lik ceo život usamljen i samoizolovan praktično (uvek je bežao od ljudi sa namerom da opravda svoj strah da priđe nekome), da se na kraju, podsvesno, okrenuo jedinoj osobi koja ju nikad nije izneverila, i da valjda u svemu tome treba videti neku uzvišenu poetiku? Ne znam, meni ne funkcioniše ni trenutka, kad počinju da se povezuju elementi priče, sve je nekako i kripi i nelagodno (karao je sam sebe da bi rodio sebe, kako bi mogao da bude sa sobom zauvek?). Ne pomaže ni njegova međuiteracija koja ne bi prošla kao muškarac nigde, sa kilometra se vidi da je žensko, bolje da su kastovali proper glumca. I ultimativna poenta filma, da je ova iščašena ljubavna melodrama vredna 11k+ života jednostavno niti prolazi niti bi imala mnogo smila i da je odrađena kvalitetnije.

Timecop sa Žan Klod Van Damom bolje hendluje neke time traveling aspekte nego ovo (šta je sa istom materijom iz dva vremenska perioda koja zauzima isti prostor u jednom vremenskom periodu?), mada ovde to i nije poenta filma, već samo mehanizam koji omogućava da se odradi ono što su zamislili.

 

Može da kaže ko šta hoće, Hajlajn zna da nabaci neke zanimljive koncepte, ali je potreban neko Verhovenovog kalibra da to pravilno upregne u ograničeniji medij kakav je film, da je ovo režirao dotični, sve bi verovatno bilo brutalnije i sirovije odrađeno, i sama poruka bi bila efektnija.

"You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?"

 

"By my deeds I honour him, V8."

 

Link to comment
Share on other sites

An Honest Liar - http://www.imdb.com/title/tt2246565/

 

Dokumentarac o Džejms Rendiju. Jedine dve zamerke koje imam su to što je moglo da traje duže jer čovek ima 70+ godina dugu karijeru, ovako je samo hajlajtovano ali ni to nije loše. Treći čin je mogao malo boljim tempom da se izedituje. Ali zato su uspeli čak i da navataju Uri Gelera da kaže po koju glupost po običaju i ima dosta priče o par najpoznatijih dešavanja tokom godina. Čak se i dosta priča o njegovoj vezi sa "Hoze Alvarezom" što vremenom i zauzima bitniji deo filmića. 

 

Jako lep dokumentarac, 8/10.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

The Grand Budapest Hotel

 

Vrlo dobar film, možda bi mi bio i odličan da nisam čitao komentare, pa sam možda imao suviše visoka očekivanja. Definisao bih ovo kao "od 7 do 77", ali u ne kao nešto negativno, naprotiv, mislim da je jako teško napraviti takav film a da bude kvalitetan, 99% filmova koji se trude da to postignu su sranje. Ovaj film spada u onih 1%.

 

 

Mr. Nobody

Šta reći za ovaj film a da se ne spojluje... prvih pola sata su dosta nepovezani ali ipak povezani, samo što naravno ne može odmah da se skonta šta tačno... mnogo dobrih momenata, film jednostavno udara u emocije i uspeva u tome... bar je kod mene to slučaj... negde sam pre par godina pročitao da je "Twilight" uspeo jer je komunicirao ono što njihova ciljna grupa (tinejdžerke) želi da čuje, odnosno da se svaka od njih lako može pronaći... e sad ne znam da li je ista fora i kod Nobody-ja, ali u svakom slučaju mogu da kažem da sam se ja dosta pronašao u ovom filmu... Film tehnički jako jako kvalitetan, bukvalno nemam zamerku. Moram priznati da sam nakon završne scene bio malo u fazonu "šta sam ja gledao upravo", i mislio sam da ću za pola sata već zaboraviti film, ali evo već 2-3 dana je prošlo od kad sam ga pogledao, i dalje premotavam neke scene... i evo sad dok kucam ovo lik sa nikom "Mr Nobody" čita ovaj topic lol

U svakom slučaju perporuka.

Link to comment
Share on other sites

The Grand Budapest Hotel

 

Vrlo dobar film, možda bi mi bio i odličan da nisam čitao komentare, pa sam možda imao suviše visoka očekivanja. Definisao bih ovo kao "od 7 do 77", ali u ne kao nešto negativno, naprotiv, mislim da je jako teško napraviti takav film a da bude kvalitetan, 99% filmova koji se trude da to postignu su sranje. Ovaj film spada u onih 1%.

 

 

Nadji realno celu kolekciju Vesa Andersona na internetima, uzivaces sigurno.

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

Gledali hunger games ovaj u bioskopima. Kec i dvojka su jos i mogli da se gledaju. Ovaj je bas bas losh i to u svakom smislu. Prica, rezija, kadriranje, vecinu vremena i gluma (boze pomozi sto je onom Philip Seymour Hoffman-u ovo poslednja uloga - grozan je bio - smoren do bola) - sveukupno - da su hteli namerno da ga skenjaju nisu mogli ovoliko. Ovo je trebao da bude jedanfilm za zadnju knjigu jer ovako samo napravise film koji ne moze ni za rep ni za glavu da se uhvati a ni da se gleda. Prvi put posle dugo vremena sam hteo da izadjem iz bioskopa.

Link to comment
Share on other sites

Malo je nepotreban ovaj deo filma, realno, više je "drama" nego bilo šta drugo. Knjiga jeste takva u početku, onda kreće akcija, a oni su podelili knjigu na dva dela i samim tim napravili taj neprirodni presek i onda ovaj deo stvarno možda i može da se ne gleda, ali je ok kao uvod za siguran sam potpuno ludilo narednog dela!

Link to comment
Share on other sites

Upstream Color - http://www.imdb.com/title/tt2084989

 

Da nisam gledao Primer i da mi on nije do jaja, rekao bih za Upstream Color da je neko hipstersko smeće, ovako sam se potrudio da ipak skapiram šta gledam jer je čovek najverovatnije uložio trud da ima to sve nekog smisla.

I možda najbolji deo filma je što je verbalna ekspozicija na minimumu, a vizuelna samo oko osnovnih stvari. Za ostatak je zadužen gledalac da skapira sam i popuni rupe šta i kako. Opet, kapiram totalno da će neki pustiti film i posle jedno pola sata biti u fazonu "ok, šta se događa, zašto se događa, gasim ovo sranje.".

 

Prva polovina je mnogo bolja od druge, čisto jer je malo više wtf, a posle kad se navikne čovek, druga polovina klizi nekako sporije i dosadnije. Interesantan film, nadam se da lik neće otići u totalnu apstrakciju već će nastaviti da pravi ovako periferno koherentne filmove.

 

Tako da nemam pojma, ako ste gledali Primer i dobar vam je film, možete da date šansu ovome jer znate u šta se upuštate odprilike. Ako ne znate u šta se upuštate, pogledajte prvo Primer jer je bolji film. Pa ako vam to nije leglo, neće ni ovo, iako je skroz drugi fazon filma ali je narativno eksperimentalan još više od Primera.

 

Ocena: ?/10

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Upstream Color ми је једно од већих бацања слободног времена на филм. Креативни процес ми изгледа тако што је аутор написао основу приче, која је веома проста, а онда је то све закопао гомилом испреплетаних прича, које се тешко повезују у том казану најобичније сплачине лепо снимљених кадрова, са, без зезања, сјајним звуком. Порука филма је океј, али изведба катастрофална и потпуно неуротична, изгледа као завршни рад неког веома талентованог студента филмске академије који проналази свој стил. Оцена нула, јер је готово негледљив, досадан и плитак, иако покушава да се представи потпуно супротно.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam skroz u fazonu da to može da bude potpuno tačno što pišeš ali sam mu ja lično na osnovu prošlog filma dao šansu. I ono, zahtevan je za gledanje u smislu da je poprilično dosadan u celini i da nije lako izgurati i pola sata filma, a kamoli ceo. Ali sam sve to nekako pripisao "eksperimentalnom umetničarenju" gde je dobar deo filma prepušten gledaocu na obradu i to je nekako jasno, nažalost ne od početka. I to može da smeta, meni je smetalo, smeta i sada jer sam očekivao malo više sadržaja ali kao narativna caka nije loša ni malo.

 

Tako da mi je jasno da može i da bude sranje, samo ja eto nisam baš hteo odmah da ga otpišem i nekako više kontam da je čovek pokušao da napravi nešto nesvakidašnje i interesantno po pitanju načina na koji se film predstavlja publici ali je u jednom trenutku počelo da smara i tu je možda skrenuo film u provaliju. Opet, mogu sasvim da razumem zašto je priča u suštini kratka i jednostavna, jer nešto kompleksnije prikazano na ovaj način možda ne bi bilo uopšte shvatljivo ali opet da je film duplo kraći, možda bi bio upečatljiviji. Zato mi više deluje kao eksperiment u naraciji nego konkretan film - film.

 

Film je inače koštao ~50K$, tako da je totalno u rangu indi/student ostvarenja, a opet, ovo mu je tek drugi film... a opet... ovo mu je tek drugi film za 10 godina.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

http://www.imdb.com/title/tt3099498/?ref_=nv_sr_1
Tusk

Prvih 60-65% su jebeno fenomenalni, al onda se pojavi jedan lik koji je karikatura i film se pretvori u (losu) parodiju samog sebe i izgubi sav momentum. Stvarno steta. Blaga preporuka samo zbog te prve polovine.

sine nikita, postao si nik kejv
 
Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene 
Link to comment
Share on other sites

Over the Garden Wall - http://www.imdb.com/title/tt3718778/

 

Vau. Nisam očekivao da će mi dva sata miniserije sa današnjeg Cartoon Networka ovako lepo leći ali jesu, progutala me serija već posle prvih pet minuta. Ima deset epizoda po 11 minuta, što dođe malo manje od dva sata. Ilajdža Vud daje glas glavnom liku, a ceo crtani ima šmek onih oldskul Iwerks/Fleischner crtaća samo je priča dosta bolja i atmosfera je čudnija. Neočekivano dobar kvalitet na CN-u.

 

Inače nisam hteo da postujem u serije, nekako je ipak jedna celina svih tih deset epizoda, a u pitanju je mini-serija za koju ni ne vidim baš neku drugu sezonu ili slično... mada bih voleo. Veoma odgovora ocena od 9.3 na imdbu..

pljk!

Link to comment
Share on other sites

mrzi me da pisem analizu, preporucicu nekoliko ne toliko poznatih filmova, filmofilima ce se verovatno svideti ali verovatno su vecinu gledali, nazive pisem na engleskom
1. elevator to the gallows http://www.imdb.com/title/tt0051378/?ref_=nm_knf_t2 
2. the vanishing http://www.imdb.com/title/tt0096163/?ref_=nv_sr_1
3. happiness http://www.imdb.com/title/tt0147612/?ref_=nv_sr_2
4. short film about killing, ili jos bolje ceo decalogue od kislovskog http://www.imdb.com/title/tt0095468/?ref_=nv_sr_1
5. man bites dog http://www.imdb.com/title/tt0103905/?ref_=nv_sr_1
6. stroszek http://www.imdb.com/title/tt0075276/?ref_=nv_sr_1
7.  the diving bell and the butterfly http://www.imdb.com/title/tt0401383/?ref_=nv_sr_1
 
 
8. harvey http://www.imdb.com/title/tt0042546/?ref_=nv_sr_4
evo i jedan kultni http://www.imdb.com/title/tt0061512/?ref_=nv_sr_1 cool hand luke

Edited by noiser_
  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Napravio sam listu od 40+ filmova koji bi po meni trebalo da se odgledaju i vredni su paznje, neki od njih su sigurno pomenuti, ali mozda lista nekome pomogne. Postavicu ih numericki ali to ne znaci da je film pod brojem 2 bolji od onog sa brojem 20. 

1. Once upon a time in America - http://www.imdb.com/title/tt0087843/
2. The Hunt - http://www.imdb.com/title/tt2106476/
3. 12 Years a slave - http://www.imdb.com/title/tt2024544/
4. Edward Scissorhand - http://www.imdb.com/title/tt0099487/
5. Dirty Hary - http://www.imdb.com/title/tt0066999/
6. Karate Kid - http://www.imdb.com/title/tt0087538/
7. Taxi Driver - http://www.imdb.com/title/tt0075314/
8. Back to the future - http://www.imdb.com/title/tt0088763/
9. Goodfellas - http://www.imdb.com/title/tt0099685/
10. The Pianist - http://www.imdb.com/title/tt0253474/
11. The Hobbit - http://www.imdb.com/title/tt0903624/
12. Schindler's list - http://www.imdb.com/title/tt0108052/
13. Slumdog Millionaire - http://www.imdb.com/title/tt1010048/
14. Intouchables - http://www.imdb.com/title/tt1675434/
15. Braveheart - http://www.imdb.com/title/tt0112573/
16. Home Alone - http://www.imdb.com/title/tt0099785/
17. Reservoir Dogs - http://www.imdb.com/title/tt0105236/
18. The Great Escape - http://www.imdb.com/title/tt0057115/
19. Papillon (Hoffman i McQueen) - http://www.imdb.com/title/tt0070511/
20. Forest Gump - http://www.imdb.com/title/tt0109830/
21. Rain Man - http://www.imdb.com/title/tt0095953/
22. Saving Private Ryan - http://www.imdb.com/title/tt0120815/
23. THe Godfather Trilogy - http://www.imdb.com/title/tt0150742/
24. The Hangover - http://www.imdb.com/title/tt1119646/
25. Lord of the rings -  http://www.imdb.com/title/tt0120737/
26. Kirikou - http://www.imdb.com/title/tt0181627/

27. Povratak (Ruski film 2003) - http://www.imdb.com/title/tt0376968/(preporuka ako neko nije gledao)
28. Mali svet (nas film) 
29. The Unusual Suspect - http://www.imdb.com/title/tt0114814/
30. Fallen (1998 Denzel) (time is on my side) - http://www.imdb.com/title/tt0119099/
31. Scarface 
32. Disconnect - http://www.imdb.com/title/tt1433811/
33. Dallas Buyers Club - http://www.imdb.com/title/tt0790636/ 
34. Prisoners - http://www.imdb.com/title/tt1392214/
35. Blue velvet - http://www.imdb.com/title/tt0090756/
36. Die Welle - http://www.imdb.com/title/tt1063669/
37. The wolf of wall street - http://www.imdb.com/title/tt0993846/
38. Kad porastem bicu kengur 
39. The Green mile - http://www.imdb.com/title/tt0120689/
40. The Shawshank Redemption - http://www.imdb.com/title/tt0111161/
41. Mystic River - http://www.imdb.com/title/tt0327056/
42. Gone Girl - http://www.imdb.com/title/tt2267998/
43. Interstellar - http://www.imdb.com/title/tt0816692/
44. Life is beautifull (Bennini, carski film) - http://www.imdb.com/title/tt0118799/
45. Se7en - http://www.imdb.com/title/tt0114369/
46. The Budapest Hotel - http://www.imdb.com/title/tt2278388/
47. The Untouchables - http://www.imdb.com/title/tt0094226/
48. Jaws - http://www.imdb.com/title/tt0073195/

Dakle ovo je manje vise moja trenutna lista filmova sa fejsbuka, neki filmovi ovde su za listu najboljih ikada, neki su prolazni ali se moze probrati dobar film ovde to je sigurno. Ako neko ima neki predlog sta bih jos mogao da dodam, to bi bilo to! ako neko odgleda nesto iz liste nek napise sta misli o/ 

 

Edited by lancemi3d
  • Upvote (+1) 2
  • Downvote (-1) 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...