Jump to content

BITCOIN


BTCWARP

Recommended Posts

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

zajebavaš, right? :) uzmi neki merač struje pa uporedi koliko ti komp troši kad bleji (ili npr skidaš neki torrent) a koliko kad su ti sva jezgra GPUa na 100% 24/7

ne pričam o zagađivanju okoline, nego baš o onome što sam i rekao - trošenje enegije da se proizvede ništa. Ne bih da zvučim kao neki SF fanatik, al ljudski rod ima ograničen output energije, i treba pametnije da je troši. Ajd razumem da trošiš struju da zagreješ svoj outdoor đakuzi i budeš omg faca sa 3 ribe u bazenčiću na -10, al trošenje energije na generisanje virtuelnih novčića mi baš baš nema smisla

slažem se. I na tome treba da se završi. Ali ako malo detaljnije ispratiš tu njihovu scenu, pominju se stvari kao "globalni fenomen", "revolucija u ekonomiji", "način plaćanja koji će da pobedi sve ostale", i slično ... a što je najgore ovaj lik je malo dete, imaš klastere sa stotinama (verovatno i hiljadama) mašina koji 24/7 računaju random brojeve uzalud ...

Apsolutno se slažem sa tobom da je ovo bacanje energije u vetar! Ni meni se ta činjenica ne sviđa. Ako se el energija pravi obnovljivim sredstvima onda ok ( voda, vetar ) ali ako se troše fosilna goriva kao u TE i Srbiji onda to utiče na ekologiju i to negativno.

Sa druge strane ja se sada grejem na kompjutere xaxaax....Inače recimo da ovih mojih, sada već 11 računara, prave račun za struju od oko 10 hiljada dinara što nije malo ali je zarada dosta veća.

Što se tiče uzaludnog trošenja energije, možda je uzaludno ali je logično. Mora neki resurs da se potroši, mora biti teško napraviti ovaj novčić da bi on ipak imao neku vrednost. Ako kažeš da ćeš dati 100€ onome ko uradi jedan sklek svi će heti da urade. Ako kažeš da ćeš dati 100€ onome ko uradi 100 sklekova ostaće ih mali broj koji će se truditi da postignu tu cifru i samim tim neće biti lako zaraditi tih 100€.

Pravljenje novčića je ograničeno i neće trajati večno. Sada ih ima 8 miliona a praviće se do 21 milion. Tada će prestati potrošnja energije "uzalud"

U budućnosti, ako novčić nađe primenu, vredeće ( 5$, 50$ , 1000$...) ako ne nađe neće ništa vredeti...to je već priča za sebe. Generisanje novčića je jedna priča. Sam novčić je apsolutno druga i to je čista ekonomija. On jeste ništa ali za jedno ništa dobiješ 6$ za koje možeš kupiti majicu...dakle majica nije ništa. I novčanica od 10$ je ništa ako je odneseš u bušmansko pleme. Ako hoćeš da plaćaš račune u Americi, 10$ je mala vrednost...ali ako hoćeš da odeš u neku nerazvijenu zemlju i potrošiš 10$ možeš ceo dan živeti kao kralj. Dakle i dolar je negde ništa a negde mnogo toga...Bitcoin je nov...možda će biti jedno veliko ništa a možda će vredeti mnogo. Novčiće kupuju oni koji veruju da će vredeti više nego što sada vredi...takvih ima dosta...a ne rade to bez neke osnove.

Ja lično ne mislim da je to neki Bogom dani projekat...ali može biti zanimljiv i ja lično imam koristi od njega...kada mi za koji dan legne 600$ koje sam podigao još jednom ću videti da ne pravim "ništa" nego nešto.

I još jednom napominjem...slažem se sa tobom...to sve može da postane jedno veliko ništa i da on jednostavno nema ni primenu ni vrednost...a možda bude baš suprotno...videćemo :)

I ne

to su plemeniti ciljevi, ali nerealni. sjajno bi bilo da se pojavi svetska valuta koja nije pod kontrolom neke vlade ili trenutne strukture moći, ali to se neće desiti. a sve i da se desi, ili bi se našao način da se stavi u službu sadašnjih moćnika, ili bi se izrodio neki novi koji bi opet zloupotrebljavao tu novu valutu na način na koji se sada zloupotrebljava dolar.

Upravo tako. Ideja jeste plemenita...a to je decentralizacija. TO SE NEĆE DESITI. Ako btc ojača ili će biti uništen ili će ga kontrolisati oni koji sve kontrolišu. Njegova predonost će biti olakšani transfer novca i to će biti sasvim dosta. Tačka :)

mohi mi je rekao da sam glup \o/

Ih bre...dao ti je kompliment...imati pola mozga je kompliment jer naučnici tvrde da koristimo samo 10%...dakle ti si 5 puta napredniji...xaxa

Pa ne sto nisu realni nego nisu ni tacni u sadasnjosti jer je svakome sa pola mozga jasno da

a) nije globalni fenomen jer da jeste oni sa njihovim bednim grafickim karticama ne bi nagurali jedan koin za 500 godina pored available computing snage u rukama velikih sila.

b) nije ni revolucija jer je taj sistem u opticaju od kad je robne razmene

c) taj nacin placanja je uveliko u opticaju, samo se razlikuje ime valute i sistem provere.

Nema tu nikakve revolucije, neko samo hoce leba bez motike.

A dakijeva definicija napretka covecanstva je hillarious.

Nema neke velike revolucije. Niti je to neka topla voda...sve je izmišljeno...sada se samo rade sitne dorade :)

I google je "revolucija" pa nije prvi...isto važi i za facebook...

Ako uspeju da naprave dobar sistem, da bude tehnički dobro potkovan i da ga prati dosta projekata i ako uspeju da stabilizuju tržište i ekonomiju...uspeće...

U suprtnom biće zaboravljen ili će se na njegovom temelju napraviti bolji sistem...

Do tada ja gledam kako mojih 11 vga radi i brojim pare :)

Link to comment
Share on other sites

Ova prva dva dela tvog posta ne bih da komentarišem, ali ako bi na 1000e uloženih imao prihod od 150e mesečno (200usd), čak i kada umanjiš to za amortizaciju od recimo 3% vrednosti hardwarea mesečno i troškove električne energije, opet si za godinu dana dobar 1000e odnosno imaš 100% prinos u odnosu na uložena sredstva. U prilog tome ide i činjenica da ti u svakom trenutku možeš da prestaneš sa tim, rasprodaš hardware i povratiš uložena sredstva. Činjenica je da u celoj priči ima mnogo varijabli od kojih isplativost celog poduhvata zavisi, ali je isto tako i rizik od pravljenja gubitka minimalan.

Sa druge strane cela priča oko bitcoin valute mi je rofl

Edited by rev
Link to comment
Share on other sites

Reve ekonomicaru nas.

Cim si kupio graficku mozes da joj skines 25% vrednosti.

Posle godinu dana archenja nece vredeti 20% svoje originalne vrednosti ako i toliko. Pritom ako prezivi tih godinu dana.

Ali to je sve nebitno jer vica nije mislio na to. On je pricao o neizvesnosti bitcoina. Ti sad ulozis soma evra i ispostavi se da je posle metar dana tezina otisla u pm i ti ne mozes vise da napravis 200$ mesecno vec 100 ili cak 50.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Link to comment
Share on other sites

Pratim temu i mislim da je potrebno da se ubacim sa par reči.

Radio sam BTC majnovanje jedan određeni period prošle godine dok mi nije crkla 5970, srećom dobio sam pare nazad i trenutno čekam sa određenom količinom BTC-a predviđeni skok cene kako bi ih prodao i zaboravio da ovo postoji. Odlična ideja, ali je april-maj, prošle godine bio poslednji voz za početak i ulaganje u ovo. Tada je varijabla x (težina kojom se rešavaju blokovi) bila prilično "isplativa", da se tako izrazim. Sada nema poente ulagati neke velike sume novca u ovaj projekat jer se ne zna šta će se dalje dešavati.

Takođe ovo - "I još jedna bitna stvar. Krenuo sam u celu priču ne sa 2.500€ već sa 400€." veze sa životom nema. Izvini, ali je tako. To što ti imaš mogućnost da lerneš koju grafu uz popust jer je "falična" ili štagod sa posla je skroz ok stvar, ali je glupo što ubeđuješ ljude da krenu u čitavu priču sada kada je težina preko 1.3 milke i ima tendenciju rasta. Još nešto, ako si već krenuo sa 400€ u priču, to je konfa od 300-350 Mhash/s, a da si sa tim stvorio ovih 8 grafa sa, pretpostavljam ~2700 Mhash/s, mi je potpuno nestvarno da poverujem tim pre što i sam forsiraš priču da na mesečnoj bazi prodaješ novčiće i da si tako promašio onaj 31.9$ peak.

U pravu si sve, mogu da se uzimaju pare, ali pod posebnim okolnostima i specijalnim uslovima. Sada kada bi neko uložio 1000€ imao bi oko 1600-1700 Mhash/s (u nekom najboljem slučaju) što mu po trenutnom kursu dođe oko 200$ mesečno, što će reći da mora da prođe minimum 6 meseci da bi samo isplatio hardver.

Čak i da prođe 6 meseci za isplatu hardvera to je odlična investicija. U ekonomiji se visokoprofitabilnom investicijom tj investicijom sa jako brzim povratom smatra investicija čiji je period povrata sredstava 12 meseci.

Da...krenuo sam sa 400€. Sa tim parama sam kupio 3 VGA 5850 i mašinu. Već sam imao komp na kome i sada radim gde staju dve kartice i kupio sam još jedan krš. Sve kartice sam uzeo polovne ali sa garancijom. Dakle to je oko 1Ghash/s u startu. Zarađene pare sam ulagao isključivo u mining. Sva moja oprema je uglavnom polovna. Najjeftinije mašine i polovne vga sa garancijom...pa čak i bez. Naravno, ko poznaje hardver može bolje da prođe! To je normalno. Sedeće za oglasima, kupovaće najisplativije kartice za mining, sklapaće sve sam i kombinovaće. Većina ljudi na forumu voli da se igra sa hardverom pa neće biti problem. Naravno, kada se sve kupuje novo period otplate je duži ALI TI SVA OPREMA IMA GRANCIJU I VIŠE VREDI...dakle ko šta voli....I ja se malo igram i na berzi sa novčićima ali to je sitno. Prodajem ih ne mesečno već onda kada smatram da to treba ad uradim i nisam uhvatio onda kada je bio 30 ali jesam prodao na 20...

Nikoga nisam nagovarao na ovo...niti je ovo med i mleko...ovo je posao kao svaki drugi i ko prvi uđe ima prednost...ko ga bolje radi više zarađuje....

My 0.02 BTC.

Link to comment
Share on other sites

Reve ekonomicaru nas.

Cim si kupio graficku mozes da joj skines 25% vrednosti.

Posle godinu dana archenja nece vredeti 20% svoje originalne vrednosti ako i toliko. Pritom ako prezivi tih godinu dana.

Ali to je sve nebitno jer vica nije mislio na to. On je pricao o neizvesnosti bitcoina. Ti sad ulozis soma evra i ispostavi se da je posle metar dana tezina otisla u pm i ti ne mozes vise da napravis 200$ mesecno vec 100 ili cak 50.

To sve zavisi da li kupuješ nov ili polovan hardware, sa garancijom ili bez. Naravno da će kartica čim je otpakuješ izgubiti dobar procenat svoje vrednosti, ali će onda narednih meseci gubiti manje i na kraju će se to sve iznivelisati na određeni procenat. Nek bude amortizacija i 5% mesečno, to opet ne menja činjenicu da ceo poduhvat može biti veoma profitabilan, a da pritom objektivno ne nosi preveliki rizik. Najveći rizik bi bio da baš u tom trenutku kad ti kupiš nove kartice, rabiš ih recimo mesec dana taman kolko da ne možeš da kažeš više "novo, samo probano" i zaradiš neki broj BTC-a, bitcoin kao valuta pupkne i btc potpuno izgubi vrednost. Kao i u svakom drugom poslu rizik postoji, ali meni sa čisto ekonomskog aspekta i odnosa rizika i potencijalne koristi cela ova priča o "majningu" ne deluje loše, to je ono što sam hteo da kažem.

Znam ja šta je Vića mislio, bitcoin kao valuta jeste potpuno neizvestan jer zavisi od velikog broja varijabli i zato i kažem da je meni cela priča rofl. Ali to ne menja činjenicu da ti sada možeš da proizvodiš nešto, za šta je neko spreman da ti plati više nego što tebe košta da to proizvedeš.

Edited by rev
Link to comment
Share on other sites

Ova prva dva dela tvog posta ne bih da komentarišem, ali ako bi na 1000e uloženih imao prihod od 150e mesečno (200usd), čak i kada umanjiš to za amortizaciju od recimo 3% vrednosti hardwarea mesečno i troškove električne energije, opet si za godinu dana dobar 1000e odnosno imaš 100% prinos u odnosu na uložena sredstva. U prilog tome ide i činjenica da ti u svakom trenutku možeš da prestaneš sa tim, rasprodaš hardware i povratiš uložena sredstva. Činjenica je da u celoj priči ima mnogo varijabli od kojih isplativost celog poduhvata zavisi, ali je isto tako i rizik od pravljenja gubitka minimalan.

Sa druge strane cela priča oko bitcoin valute mi je rofl

Drago mi je da se slažeš samnom oko rizika i povrata investicije...matematika je jasna :)

Reve ekonomicaru nas.

Cim si kupio graficku mozes da joj skines 25% vrednosti.

Posle godinu dana archenja nece vredeti 20% svoje originalne vrednosti ako i toliko. Pritom ako prezivi tih godinu dana.

Ali to je sve nebitno jer vica nije mislio na to. On je pricao o neizvesnosti bitcoina. Ti sad ulozis soma evra i ispostavi se da je posle metar dana tezina otisla u pm i ti ne mozes vise da napravis 200$ mesecno vec 100 ili cak 50.

To se već jednom desilo...skočila je težina jer su svi krenuli...period od avgusta do novembra prošle godine je bio taj period...bilo je manje isplativo...mnogi su i dalje radili i čekali...čak je i vrednost pala...

onda je pala i težina jer su se oni manje uporni isključili...mnogi su nastavili...vrednost je skočila...isplatio im se trud... :)

Što se tiče vga PA NIJE TI TO AUTO :)

ne pada vrednost toliko...manje pada.

extreman primer toga je da sam ja u maju prošle godine 5870 plaćao 130€ sa garancijom i sada ih nakon 7 meseci rada mogu prodati za 150€...čak mogu da zaradim...cena im se drži kao da su golf 2 xaxa....svima treba za mining i deficitarna su roba....isto važi za 5850.

Онда дође смена дахија и најебо си!

Da...svaki posao ima početak i kraj...pa čak i taj u miliciji i na carini :)

Nema sigurnih para..nema sigurnog posla...nema leba bez motike.

Sve što treba da se uradi je da se uvek meri odnos rizik/profit i to je to. Ja uvek radim niskorizične poslove sa malom ali konstantnom zaradom...nikada ne pucam na veliko...tako je bilo i sa btc.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Evo malo da napišem koji post opet na ovu temu. Inače na btcwarp serveru smo imali malo veći luck i zbog toga smo uspeli da uđemo u TOP10 svetskih servera za bitcoin.

Takođe nam se priključilo par ozbiljnijih igrača na ovu temu, tako da sad na serveru imamo od 140-200 grafika u svakom momentu i otvaramo blok skoro svaki dan.

Cena i diff. nam trenutno uopšte ne odgovaraju, ali i to će se sve dovesti u red u narednom vremenskom periodu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...