Jump to content

bezanje iz srbije


Recommended Posts

Žao mi je što je još jedan kvalitetan čovek prinuđen da napusti rođenu zemlju jer će u tuđini moći da pruži pristojnu budućnost deci. Sa srećom!

  • Upvote (+1) 2

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Astora, jel ima neko sanse sa PPZom bez staza kao vatrogasac i zene/dece da ode tamo kao i ti? Gde se to prijavljuje/raspituje?

Koliko sam ja upućen, svako može aplicirati. Ogromne prednosti imaju oni koji već imaju porodicu i navedene stvari koje ja imam. Nažalost, to ne mora da znači da ću ja dobiti papire, mogu da nađu neki razlog i da me odbiju. Isto tako i ti, ti nemaš porodicu, nemaš radno iskustvo na mestu vatrogasca ali ukoliko te sreća posluži možeš dobiti papire. Sve je u njihovim rukama. Ja eto imam tu da tako nazovem "sreću" da imam tamo rodbinu kao neku vrstu garancije, pa uz njih grebemo i kopamo da prođemo njihove itekako stroge uslove. Čak mi je ujak predložio da napišem propratno pismo (na Engleskom jeziku naravno), u kojem ću navesti da nama neće biti problem da provedemo određeni period života i rada u toj zemlji, bez prava na izlaz a mislim da je to oko 5 godina a sa druge strane, rodbina i prijatelji ako dolaze u Kanadu, mogu te slobodno posećivati.

Što se tiče apliciranja, ja idem na savet ujaka koji mi je predložio ovaj sajt http://www.cic.gc.ca/english/

I opet, moraš imati kontakt sa budućim poslodavcem, u slučaju da nađeš posao tamo a taj poslodavac direktno garantuje za tebe. I pored svih papira, moraš imati izveštaj sa detaljnog lekarskog pregleda.

U slučaju da kreneš, želim ti svu sreću da uspeš.

Hvala marks. [:)]

  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Moyo, ovom golf klubu u kojem radim rade još 3 Ukrajinca i sva trojica su došli ovde preko work and travel kurac palac priče. Dva lika su gotivna, treći je smarac ali nije los.

Edit:promakla mi je cela stranica

Edited by sekira
Link to comment
Share on other sites

Bilo nekad Loopy, sad se preko Express Entry programa odmah dele boravisne, a ne radne dozvole. U junu je parlament Kanade prihvatio novi zakon o drzavljanstvu, pa je umesto tri, sada potrebno provesti cetiri godine tamo sa boravisnom da bi se dobilo drzavljanstvo. Ranije je bilo teze do boravisne, lakse do drzavljanstva, sada je nesto lakse do boravisne, ali teze do drzavljanstva. Sve ima na zvanicnom sajtu www.cic.gc.ca.

 

Btw, koga interesuje, u Kanadi se svi iz javnog sektora sa primanjima preko $100.000 automatski stavljaju na tzv. "sunshine" listu koja se objavljuje bukvalno svuda, pa se veoma lako moze videti koliko primaju sudije, policajci, profesori, lekari, vatrogasci u nekom gradu... Jednostavno u guglu kucati ime grada + "sunshine list" [8)]

Link to comment
Share on other sites

Alti, mi želimo da se preselimo, živimo i radimo ceo život u Kanadi a ne privremeno ili određeni period života. U Srbiju bih dolazio jedino da obiđem grob majke, brata i tate, rodbinu, prijatelje i drugare i to je sve. Ono što sam napisao vezano za uslove, to je ono što je meni rečeno i po ujakovom savetu, idemo pod tim nekim tako reci najstrožim uslovima (ako ih uopšte ima), a on mi dosta pomaže. Niko ti ne može garantovati dobijanje papira a sigurno su ogromne prednosti kada imaš malu decu koju ćeš tamo školovati, radno iskustvo u periodu od 10 godina rada. Da je dobijanje bilo kakve vize za Kanadu tako lako, verujem da bi mnogi odavno zapalili tamo. Drugara mog su glatko odbili i pored svih garancija i uslova koje je prošao. Nešto im se nije svideli i odbili su ga, nažalost. A što se tiče ponude za posao, puno ti hvala na tome ali hajde da vidim šta će moji tamo uraditi jer oni tamo žive i rade 20 godina ali svakako ti se javljam i beskrajno hvala još jednom.

Link to comment
Share on other sites

Pa kapiram ja sve to, zato sam i napisao uslove za imigracionu (boravisnu) dozvolu, a ne uslove za radnu dozvolu. Nigde nisam ni rekao da je lako dobiti boravisnu dozvolu, cak naprotiv. Sto se radnog iskustva tice, nedavno je ratifikovan sporazum sa Kanadom oko regulisanja radnog staza, pa tu sigurno neces imati problema i priznace ti maltene ceo staz iz Srbije. Inace, cisto da ukapiras kako ceo sistem funkcionise. Ti apliciras za imigracionu vizu, i ako je dobijes, cim sletis u Kanadu, na aerodromu dobijas PR (permanent resident) karticu. To ti je boravisna dozvola. Sa njom imas skoro ista prava kao i Kanadski drzavljani, osim sto nemas prava glasa na izborima i nemas prava da budes deo porote na sudjenjima. Dalje, ranije su vazila sledeca pravila za vlasnike PR kartica. Ako si od pet poslednjih godina barem dve proveo u Kanadi, automatski ti se produzava boravisna dozvola (pr kartica). Ako si u poslednje cetiri godine barem tri proveo u Kanadi, imas pravo da trazis drzavljanstvo (ali ne moras). Za zaposlenje u drzavnim institucijama (nije bitno na kom nivou) prednost se uvek daje Kanadskim drzavljanima i to jasno pise u zakonu. Ja nigde nisam ni pisao o privremenom odlasku u Kanadu. Ali opet kazem, uslovi za dobijanje imigracione vize su veoma jasni i oni nemaju veze sa onim sto si ti napisao, ne znam ko ti je sve to rekao ali vecina toga nije tacna. Sa druge strane, nisam siguran ni ko savetuje tog tvog ujaka, ali veruj mi, ako budes napisao ono propratno pismo po njegovom savetu, bices automatski odbijen. Posto ti je ujak navodno dobro informisan, neka ti on kaze zasto.

 

p.s. Ako hoces, mogu da ti napisem detaljan sistem bodovanja. Koliko mi je ortaka vec trazilo da im pomognem, znam ga napamet.

Edited by aLti
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Poz drugari, sorry za resurrect stare teme i za mracness ispod, al stash.

Radim kao freelance front-end developer (web developer - vise front-end) oko 4 godine i veceras mi se desilo nesto sto me opet tera na razmisljanje da palim odavde pod hitno, vezano je za obezbedjenje Corba Kafea, drugara koji je malo popio i naravno pandura kojih standardno boli kurac za sve, no to je zaista sad nebitno i to bih uradio u sto ranijem postupku. Koliko god zaista se trudio i iskulirao se od ovog celog sistema, pogotovo mislim na policiju, politiku, pa cak i ljude koji su uvuceni u kolotecinu negativnog razmisljanja, prevara, nevere i depresije itd, konstantno se desavaju situacije gde zaista covek treba da bude lud, a da ne dovede sebe do te tacke da mu ovde definitivno nije buducnost i da treba da juri negde preko. Web development u Srbiji je ok zanimanje, solidna plata, sto se kaze, moze da se zivi, daleko od toga, ali bih radije neko dugorocnije resenje gde zaista sa svojom platom mogu da obezbedim mojima normalnu buducnost i da saljem kes redovno u Srbiju, zivim normalan zivot, mozda sacuvam novac da pocnem nesto svoje, a da pritom ne brinem o stvarima kao sto su da li ce gazda imati da plati sutra ili da li ovo ili ono. Pa me zanimaju kakva su iskustva vezano za razlicite zemlje i da li imate neke prijatelje koji su otisli sa slicnim zanimanjima u skorije vreme i koji su uslovi potrebni?  Dakle lokacija, zaista, nije toliko bitna, ali evropa bi bila pozeljna.  Vidim da ima dosta oglasa na konto front-end developera (inzenjera) u koju bih pricu i mogao da upadnem, jer mislim da trenutno imam potrebno znanje, da sam prosao dovoljno projekata da znam sta moze i sta ne moze i da nude placene vize. Ako je neko prolazio kroz slicne price, voleo bih da cujem slicno iskustvo, da znam sta je potrebno od dokumentacije, da li je to sve tako sjajno i bajno ili je to jako tesko? Koliko su ljudi generalno otvoreni prema ljudima u Srbiji kao radnicima i da l' ste imali slicno iskustvo na konto pozicija za development ili tome slicno?

[13:00] <GM`JessicaBiel> neko drzi blokce sa pikovima i banovima a neko sa kevama

[23:11] <srs[razer]Baja> ne volim da me neko gleda

[23:11] <srs[razer]Baja> dok jebem

[01:40] <@Xeo|Baja> ko da ti ja kazem pitaj mareta kako mu cale suri odbojku

[01:40] <@Xeo|Baja> i on ti kaze moj cale nema ruke

Link to comment
Share on other sites

Da smo u EU, ti bi kao mogao da se preselis u neku EU zemlju i frilensas. 

Ovako, moraces da nadjes nekog voljnog da te zaposli i da ti "sredi papire" tj da na osnovu njegove zelje i odluke da te zaposli dobijes radnu vizu.
Da li je tesko ili ne, nije. Ako sam se ja ovako smotan snasao bez problema, mozes i ti.
Mala zanimljivost povoodm frlensera : dobio sam novog kolegu koji je outsorsovan, tj on je kako kazu ovde "red badge". I tako smo pricali, i ja ga pitam (posto on 10 godina radi kao frilenser) zar nije tesko stalno ici na freelance, elance i slicno i juriti se sa indijcima :D

Pa mi je objasnio : On radi za firmu kao freelancer, nesto kao nasa omladnska. Oni mu nalaze poslove, i u tom smislu je frilenser. A oko indijaca nema problem, jer je dnevnica basnoslovna i propisana (totalni socijalizam).Sve sto kupis i sto mozes da pomislis da je "sredstvo za osnovni rad" se odbija od poreza. Ako kupis kucu i deo kuce proglasis za kancelariju, da i to se odbije.

Ugalvnom, ako si dobar frilenser, imas klijentlelu, jedini problem je da nadjes nekog voljnog da te zaposli i sredi papire. Kad udjemo u EU, mozes slobodno putovati :D

Dalje, sranja sa murijom i slicno imas svugde, nije srbija najgora, ali da definitivno, daleko je naelektrisanija i negativnija.

Savet : preseli se na grcko ostrvo i frilensuj odatle btk.

A da, i ja sam tri puta ranije "freelensovo" u UK, ista prica oko dnevnica i poreza, samo tamo sam trazis posao, UK je bas ono kako se meni cini "ajkula kapitalizam", raj za sposobne workaholike (meni su drugi nasli posao ofc)

Ako hoces mogu da pitam za neke freelance "zadruge" ovde pa da ti javim, pa ti pogledas ima'l stogod. A i ti gledj oglase, mislim da mozes naci bez problema posao, ali ne znam kolko ce biti voljni da te odvuku i srede vizu

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Hvala Igi, za ideje i savete. Videcu definitivno za freelance kompanije i za zadruge, ako ima nekih firmi koje traze, slacu CV-eve, pa javljam u svakom slucaju. 

[13:00] <GM`JessicaBiel> neko drzi blokce sa pikovima i banovima a neko sa kevama

[23:11] <srs[razer]Baja> ne volim da me neko gleda

[23:11] <srs[razer]Baja> dok jebem

[01:40] <@Xeo|Baja> ko da ti ja kazem pitaj mareta kako mu cale suri odbojku

[01:40] <@Xeo|Baja> i on ti kaze moj cale nema ruke

Link to comment
Share on other sites

Nevezano sa vasom pricom ali imam neki truo osecaj u vezi svega oko sebe.Nekada sam pri pomisli da napustim NS bio smoren i zaista sam voleo grad i opustenu atmosferu koja je u njemu vladala.'Ajde zoniranje manje-vise celog grada,to se moralo desiti,oko parkinga nemam problema,ali rusenje objekta na mestu stare jermenske crkve i pogotovo rusenje teniskih terena me je dotuklo.Za neinformisane,grad je prodao svoju "srebrninu" i vidu ogromne parcele pored SPENSa i stadiona Karadjordje na kojoj se stotine Novosadjana rekreiralo i koja je bila u sustini zelena povrsina sa terenima za tenis,fudbal,bacanje kugle,atletsku stazu od 100m,itd.Tu ce sada nici zgradurina sa lokalima.Gradski zvanicnici su rekli da ce deo novca biti ulozen u rekonstrukciju SPENSa sto je nepotrebno jer je isti u odumiranju vec dugi niz godina.Novac ce najverovatnije pojesti korupcija kao i uvek,a mi cemo ostati bez zelene povrsine i tako se grad sabija i gusi.NS gubi svoj identitet ubrzanim tempom.

Bio sam u Sloveniji skoro i obilazio sam i bas neke zabiti i ruralne delove,neverovatno kako je cak i neki random pasnjak pokosen.Kontam da je "niciji",ali je svejedno uredno pokosen,nema papirica,nema smeca.Nasuprot tome,u mojoj ulici ima dosta frizerskih salona i kokoske koje u njemu rade bacaju opuske na sve strane  - trotoar,u travu,pored nekog napacenog drveta,gde god.Zar je tako tesko kupiti kantu za 300 dinara i bacati u nju,jebemu mater.Gomila studentske stoke sa kojom ratujem skoro na dnevnoj bazi posto mi idu na kurac i komunalaca koje molim da izadju u jedan ujutru da ih stisaju.Ne mogu da verujem da ljudi nemaju toliko obzira da misle da u zgradi ima beba,starih ljudi,ljudi koji ustaju u 5 za posao.Ne kazem da je u civilizovanom svetu sve savrseno,ali makar institucije rade i placaju se kazne za narusavanje kucnog reda.Kada bi jednom platio kaznu,sledeci put bi razmislio kada pusta muziku i dernja se u 1 ujutru.Sve ovo je jako tesko prenebregnuti kako bi se osecao mirno i spokojno makar u svom stanu,kada vec ne mogu na drugim mestima.Sto sam stariji,ove stvari mi sve vise smetaju.

Tacno da mogu da vratim vreme,upisao bih nesto drugo umesto prava i otisao odavde zauvek,ovako sam na zalost osudjen da trulim ovde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...