Jump to content

Game of Thrones - zvanični topik o TV seriji i knjigama


Recommended Posts

Ne znam Bole, tek počinjem da čitam knjigu i serija mi se čini čas spora, čas kao da ubrzaju da popune praznine, tako da sam zadovoljan što se najzad nešto dešava. :)

To gay scene itd, ako je po knjizi, onda jbga, tako je kako je, ako su to dodali, e onda baš vala jbga. Valjda ubace onda i Jevreje i Crnce... čisto da svi budu ok sa serijom i da se ne osećaju ugroženi :)

Još jednom: mjuza iz špice otkida (ne i animacija, trolol)

Link to comment
Share on other sites

Ma nije reč o gej sceni, ona je ok, ima svoju poentu, ali je ova epizoda potpuno rastrzana i umesto čoveku da bude jasnije šta se dešava, obrnuto je. Nadam se da knjiga nije "plot driven" inače već vidim najgoru špansku seriju ikad.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Pa jasno je, samo što su preterano ubrzali, pogotovo u poređenju sa prethodnim epizodama. Možda to stvara konfuziju.

Zato sam rekao da s početka nedostaju ti a-la flešbekovi ili kako god hoće da malo dublje obrade prethodna događanja, kako bi trenutna imala poentu i lakše se kontala. A i malo epskih scena ne bi bilo na odmet. I dalje tvrdim da je ovo kesa bilo finansiranje što se scenografije tiče. Pukli su pare na glumce i to je to.

Link to comment
Share on other sites

@Brue

OK, jasno je, ali se u petoj epizodi desilo mnogo više stvari nego što se desilo u prethodne četiri u smislu zapleta. Na sve to imaš scenu između kralja i kraljice koja je potpuno besmislena, odnosno ne govori ni o čemu, niti je bolje objasnila njih dvoje posebno, niti njihovu vezu niti je opravdala šta će se desiti. I tako još nekoliko scena. Evo na primer u gej sceni, ko je ovaj lik što ga njegov mali plavi zove budućim kraljem? Odakle je on ispao? Pojavljivao se on i ranije ali je potpuno marginalizovan bio i sad odejnom, puf, evo vam ga. I sad, on mora biti bitan, jer ako nije scena sa njim je potpuni besmisao. Onda odlazak kepeca kod sestre od Starkove žene? Šta je to? Ne može da se ta priča ostavi nedovršenom u toj epizodi, tj. potpuno neobjašnjenom. Niti se zna ko je sestra (osim da je poludela), niti su najjasniji motivi zašto su tu došli (verovatno neka magija pa kao da malenog ispitaju da ne može da laže). Još veći besmisao, mada je moguće da nisam shvatio, ali ne verujem, ko ih je i zašto napao? Jedino opravdanje za napad je da se kepec pokaže kao neko ko je iznad situacije, ali on ostaje zarobljenik. I sad potrošiš ogromno vreme da bi prikazao da ipak ima krvi (i scena je ok, ne može da se kaže), ali potpuno neopravdano.

Na sve to nema reči o zidu i o Detrakijanima. Gde ode onda cela epizoda? A o Starku bolje i da ne pričam. Njegov obrt je toliko zbrzan da je besmislen. Cela epizoda, za mene, odiše potpunom nepovezanošću i ogromnim ubrzanjem u odnosu na prethodne epizode koje su imale smisla.

Da, iznerviran sam.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Bole

Nisam čitao knjigu, tj tek sam počeo. Meni je ok ono između kralja i kraljice, tj skontao sam da im je brak ugovoren od strane bivše desnice i da je iz interesa pukog. Onda njegova idealizacija Starkove ubijene sestre itd. Njen stav prema svemu tome...ali, da, veoma, veoma nabacano. U gej sceni onaj kaže u jednom trenutku da je četvrti po redu prema pravu na presto, ali nisam još pohvatao ko je on zapravo. Priča oko sestre je relativno ok, tj postoji neka mržnja između nje i Lanisterovih, pogotovo od naprasne smrti njenog muža. Verovatno su i njoj "prava" usta došapnula da je ubijen/otrovan i da Lanisteri imaju svoje prste upletene u tu zavrzlamu. U svakom slučaju, jeste zavrzlama, jer da li ga je odvela tamo jer ga je sigurnije tamo držati zbog straha da Stark ne bi bio za tako nešto, ili zato što zna da ona mrzi Lanistere, ili ... u tri lepe, nemam pojma.

Link to comment
Share on other sites

@Brue

Nemam ništa protiv scena između kralja i kraljice, ali u prethodne četiri epizode je jasno da je brak iz interesa, mislim iz prve epizode je to jasno i da ona njemu radi o glavi čim se između ostalog prca sa svojim bratom blizancem! Najgore u njihovom dijalogu je bilo kada je kralj skapirao da biti kralj nije kako je on zamišljao, bratemili, o čemu mi pričamo, pa nije to igrala se deca pa kao on stigao na tron... Razočaran sam.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

@Brue i Bolkonski

- Mozda je problem sto epizode nekako idu u stilu knjige. U knjizi mnoge stvari se kapiraju retroaktivno. Na primer.. chitash poglavlje br.5 koje je o Nedu Starku.. i onda procitas mozda neke stvari koje nisu najjasnije... i tek kad procitas poglavlje br 11. koje je o Kejtlin saznas neke stvari i nekako se uklopi sve na svoje mesto. Kolko ja vidim, tako je i epizodama, mozda deluje malo haoticno posto nema mogucnosti da sve bude tolko detaljno. Osim toga, konfuzno nekom ko nije citao knjigu moze biti cinjenica da se neka imena pominju samo jednom, i to cak ne u prisustvu tog lika nego u nekoj drugoj sceni u razgovoru izmedju 2 druga lika.

Al evo malo pomoci, hinta i opisa o vec pomenutim scenama.

- O scenama

1) Scena s kraljem i kraljicom ne postoji u knjizi kao takva, ali postoje takvi momenti, i mislim da su odlicno ovde umesto svih tih suptilnih momenata koje ne bi razumeo neko ko nije chitao knjigu, samo ubacili jedan dijalog koji govori o njihovom odnosu. Kralj nije tada skapirao da biti kralj nije kako je on zamisljao. Ako se secate, u nekoj od prethodnih epizoda u razgovoru s Nedom Starkom mu je rekao kako osvojiti krunu i vladati kraljevstvom su totalno dve razlicite stvari. Dalje.. kad Ned Stark postane King's Hand i dodje na svoj prvi royal council, tada mu ostali kazu da kralj gotovo nikada ne posecuje taj savet iako bi trebalo, sto isto implicira da se kralj smorio od svoje krune i da ga boli pishica za sve. Uopste skoro SVAKA scena s kraljem ima neki hint koji govori da se smorio, tako da ponavljam.. nije TADA shvatio.

2) Gej scena - Isto je nema u knjizi, al opet... knjiga je prepuna hintova koji se tichu ove dvojice. Tako da jedna gej scena stavlja tacku na gomilu suptilnosti koje se pojavljuju ti i tamo. Loras Tyrell aka Knight of Flowers je malo zastupljeniji lik trenutno u seriji, zato sto je trenutno i vazniji za plot. Drugi lik, za koga ne znate ko je... je Renly Barateon, mladji brata kralja Roberta, sto se izmedju ostalog i pomene u nekoj od prethodnih epizoda, cini mi se prvi put kad se pojavi, kad Ned Stark dodje u King's Landing.

Kada kaze da je 4. u succession line-u, naravno misli se na to da je iza 2 kraljeva sina + sto ima starijeg brata Stanisa.

+ Ruku na srce... ZAISTA u 1. delu sage (1. knjizi) Renly Baratheon je totalno marginalan i nebitan ik.

3) Tirion Lanister i Catelyn Stark - Odlazak kepeca kod sestre od starkove zene. Tu treba malo ipak povezivanja... u epizodi gde Catelyn dobije kodiranu poruku od svoje sestre da je njen muzh (John Arryn) ubijen i da iza toga stoje Lanisteri se prvi put spominje sestra. Nakon toga.. u ovoj poslednjoj epizodi, kad Tirionu skinu vrecu s glave... on skapira da ga ne vode u Winterfell, nego kaze.. "Ah.. the eastern road, we are going to the Vale, you are taking me to your sister to answer for my imaginary crimes.. bla bla". Ako pogledate mapu i odnos... King's Landing, Vale, Winterfell, bice jasno da je Vale mnogo blizhi King's Landingu, odakle se Catelyn tajno vracala posle posete.

Ko ih je i zasto napao.... bukvalno kaze Tirion "HILL TRIBES and SHADOWCATS" u nekoj od recenica pre napada... moze se zakljuciti da su ih napali ti brdjani, posto su shadowcats zivotinje (: + Cela scena je prilicno po knjizi.

4) Ned Stark i njegov obrt - nije zbrzan... tacno se vidi tok radnje. Kralj hoce da ubije Deneris i njeno dete > Ned Stark mu kaze gtfo i da otkaz > Jamie Lanister sazna da je Tiriona zarobila Starkova zhena i posto Stark vise nije King's Hand moze da dodje da ga harrasuje malo i uhapsi licno. Jedini problem u toj sceni, je sto nije po knjizi. Tamo se nikad ne bore Ned Stark vs Jamie Lanister 1v1... ali cak mi ni to ne smeta, kolko cinjenica da su tu borbu prikazali ravnopravno, a realno bi ga Jamie sabio u 3 poteza po nekom da kazem knjizevnom lore-u.

Edited by Pesma-mrtve-dece

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Prvo, hvala Pesmo što si tako smireno odgovorio na moje pljuvanje, jer zaista nemam nameru da pljujem po knjizi i ovo šta pričam se odnosi čisto na seriju i hvala na pojašnjavanju.

1) E sad. Kao što rekoh za njihov dijalog Kralj-Kraljica, nemam šta da dodam, jer je za mene besmislen, bolje da su potrošili to vreme na objašnjavanje likova koji su manje objašnjeni nego na očigledno epizodnu ulogu kralja.

3) Kad kažeš isto su ih i u knjizi napali, to je ok, ali knjiga je knjiga, drugo je to, imaš vremena da radiš šta hoćeš, možda je u knjizi on hteo da stavi do znanja kakav je car onaj lik što ih je sve pobio i rekao kako mu treba 10 ljudi da osvoji neosvojivi zamak, i možda se taj lik pojavljuje u knjizi značajnije. Ovde ne deluje tako. Za mene je scena te borbe potpuno neopravdana dramaturški i onaj takođe besmisleni dijalog između Ketlin i onog viteza na konju.

4) Iako je nevažno, mislim da je očigledno da je Lanister mnogo bolji mačevalac od Starka. Ali to presretanje Starka je trivijalno u odnosu na ono šta Stark pokušava da sazna, tj. misterija koju pokušava da reši koja ga je dovela do tog mesta gde ga je Lanister presreo. Dakle, to što više nije Hand nije povezano sa time ko je ubio prethodni Hand. Bar u seriji nije povezano. OK, Stark je sada u dvostrukom problemu, Lanister ga ucenjuje zbog svog brata, a neka druga ekipa mu radi o glavi zbog toga što gura svoj nos gde ne treba. Uopšte gledano, Stark je od iskusnog, relativno pravičnog i relativno smirenog Lorda, koji kontroliše najzajebaniju teritoriju u Vestfolu u jednoj epizodi prerastao u polubudalu. Ali ok, to sam samo ja, realno, sad kad pogledam, taj story arc u seriji je ok.

Još jednom da napomenem. Bunim se kao čovek koji nije čitao knjigu i potpuno iz te perspektive gledam. Ali, ako je knjiga tako nabijena, a serija dosta ograničena vremenom, onda nema mesta da se gubi vreme na neke trivijalne dijaloge. Zato mi se dopala prva epizoda, u njoj je odnos između Lanistera + Kralja i Staka veoma jasna bez ikakavih izdovjenih dijaloga. Ako već prave izdvojene dijaloge onda ne treba da objašnjavaju ono šta je već rečeno indirektno, nego da objasne pregršt drugih stvari kojih ima baš dosta.

I tako... razumite me.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Sve ja razumem (: Mozda ne mogu da se postavim objektivno prema seriji posto sam citao knjigu. Moj savet ti je da uradish isto , onako od srca... posto je knjiga odlicna.

- Nije slucajno sto je fokus scene na liku koji pobije 10 ljudi. Tu je mnogo bitniji momenat kada Tirion kaze "Lanister always pays his debts" i pogleda u njega od samog shibanja i ubijanja 10 ljudi.

- Sto se tiche scene sa Starkom.... necu da spojlujem mnogo, ali presretanje Starka je sve samo ne trivijalno u odnosu na veliku misteriju, iako deluje tako... ali kao i mnoge mnoge stvari u story-line-u... tek kad se malo dmota klupko dogadjaja, onda skapiras u stvari koji lanac dogadjaja je pokrenulo to presretanje Starka.

WE put spoiler in your spoiler

Drugim rechima, od jednake vaznosti su obe stvari.. presretanje i hapsenje starka... i ta misterija koju on pokusava da shvati.

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Meni je u principu sve ok shto se priche tiche - pogotovo ako se epizode gledaju sa paznjom i u kontinuitetu (prve tri sam gledao jednu za drugom). Jedino me smara ovo sa gejevima, jer kapiram da to sigurno nije bilo tako u knjizi.

Skapirao sam ko je bio muz sestre zene Starka u momentu, kada je ona krenula da pricha o Lanisterima, a isto tako mi je sve bilo jasno i sa Starkom kada se posvadjao sa kraljem. Jedino mi je bez veze onaj momenat na kraju, chak sam i pomislio da je nekako nelogichno da se Stark i Lanister pobiju u petoj epizodi...

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

zajebano mi je dosta da objektivno diskutujem o seriji posto sam citao knjige ali mi se cini da je mozda problem sto ova serija ne moze da se gleda "casual" (tj gledaoci moraju da budu 100% skoncentrisani non-stop) jer svaki i najmanji dialog potencijalno moze da sadrzi neku jako bitnu informaciju. Previse stvari mora da se strpa u 50 min :/

Link to comment
Share on other sites

ne moze da ima isto misljenje o seriji onaj koji je procitao knjigu i onaj koji nije...sto kaze truper oni koji su citali su suvise subjektivni jer znaju vecinu stvari iz plota i zaniljivo im je da vide kako ce to biti odradjeno u seriji...a ostalima ce mozda to izgledati konfuzno i lose odradjeno, sto mozda i jeste tako...jebe mi se, jedva cekam novu knjigu:)

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

ja ne znam sta ljudima to tako smeta apropo gejeva, 3 min. u epizodi je ukupno bilo potroseno na gejeve, 5. min je bilo potroseno na karanje zena i sise, i ostalih 40 min. na radnju. meni nisu smetale te scene uopste, bile su kratke i vrlo malo eksplicitne (za razliku od karanja one kurave npr.), i bile su tu samo da naznace da ima i ovakvih i onakvih u seriji.

meni dojajna epizoda (isto pricam kao neko ko nije citao nista od knjiga), svaki segment mi je legao super (kao sto vidim da nekima nije :D), jedva cekam sledecu

Edited by Mr. Nobody

:-)

Link to comment
Share on other sites

Meni je ovo jedna od najomiljenijih epizoda.

Prvo, scene sa tabanjem mm.. Svidja mi se jako kako je uradjena scenografija kada se sibaju mountain i dog. Tipa vidis koliko macevi zanose, dvorucni itd. I isto mi se svidja suptilnost macevanja izmedju ed-a i james-a, kako se vidi koliko su hitri i male fore.

Krv mi je super super. Svidja mi se kako je sve to uradjeno / snimljeno.

E sad. Ono sto svi koji gledaju seriju moraju da skontaju je da ne mozes da skontas sve. Znaci sve sto je u pokazano je sa nekom namerom. Samim tim svi detalji, mali komentari i dopaske mogu biti jako bitni.

Brilijantnost knjige, i pisca je sto je tako sve zapleteno i napisano sa namerom da je cela prica jedna velika slagalica, i on namerno otkrije jako malo. Isto tako je i u knjizi.

Npr kasnije, kada se jos razvije prica, mislim da ce spekulisanje biti jako zanimljivije.

Enivejz, samo strpljenja za sve nestrpljive ;) ne mogu se epizode gledati kao 'celina'. Vec ceo serijal.

Link to comment
Share on other sites

@Brue

OK, jasno je, ali se u petoj epizodi desilo mnogo više stvari nego što se desilo u prethodne četiri u smislu zapleta. Na sve to imaš scenu između kralja i kraljice koja je potpuno besmislena, odnosno ne govori ni o čemu, niti je bolje objasnila njih dvoje posebno, niti njihovu vezu niti je opravdala šta će se desiti. I tako još nekoliko scena. Evo na primer u gej sceni, ko je ovaj lik što ga njegov mali plavi zove budućim kraljem? Odakle je on ispao? Pojavljivao se on i ranije ali je potpuno marginalizovan bio i sad odejnom, puf, evo vam ga. I sad, on mora biti bitan, jer ako nije scena sa njim je potpuni besmisao. Onda odlazak kepeca kod sestre od Starkove žene? Šta je to? Ne može da se ta priča ostavi nedovršenom u toj epizodi, tj. potpuno neobjašnjenom. Niti se zna ko je sestra (osim da je poludela), niti su najjasniji motivi zašto su tu došli (verovatno neka magija pa kao da malenog ispitaju da ne može da laže). Još veći besmisao, mada je moguće da nisam shvatio, ali ne verujem, ko ih je i zašto napao? Jedino opravdanje za napad je da se kepec pokaže kao neko ko je iznad situacije, ali on ostaje zarobljenik. I sad potrošiš ogromno vreme da bi prikazao da ipak ima krvi (i scena je ok, ne može da se kaže), ali potpuno neopravdano.

Na sve to nema reči o zidu i o Detrakijanima. Gde ode onda cela epizoda? A o Starku bolje i da ne pričam. Njegov obrt je toliko zbrzan da je besmislen. Cela epizoda, za mene, odiše potpunom nepovezanošću i ogromnim ubrzanjem u odnosu na prethodne epizode koje su imale smisla.

Da, iznerviran sam.

Uf uf uf - ne znam da li si citao knjige pa si rezigniran ili nisi citao ali idemo na rizik. Taj "lik" je Renli Barateon, najmladji Robertov brat, vec je spominjan, sem toga u toj gej sceni on sam kaze da je CETVRTI u naslednom redu za presto posle Stanisa (najstarijeg od njih trojice) i dvojice Robertovih sinova. Ne slazem se da je tek tako ubacen - vec mislim da je poenta da se prikaze da svi, skoro svi imaju pretenzije na Gvozdeni presto.

Zna se ko je sestra - i to je receno. Ona je zena preminule kraljeve desnice, Dzona Erina za koga se sumnja da je ubijen. Gavran je vec donosio Lejdi Kejtlin pismo u kome ona kaze da je njen muz ubijen i da su za to krivi LANISTERI. Eto ti jos jedan motiv zasto Tiriona, Kejtlin vodi tamo. Na stranu to sto ga vodi na mesto koje se smatra najneosvojivom tvrdjavom (pa dobro jednom od). Rat dolazi - sta mislis gde treba odvesti bitnog zarobljenika?!

Napala su ih divlja plemena koja naseljavaju taj prostor - I TO je vec spominjano i to ih je bas Tirion spomenuo, kad mu je napomenuto da je to NAJMANJA od njegovih briga.

Sto se tice ne spominjanja Zida i DOtrakija - i knjige su tako deljene po poglavljima, ne vidim zasto bi u epizodi moralo to da se menja. Ne desava se u svakom delu svemira uvek nesto zanimljivo paralelno sa opisanim dogadjajima - tako da sumnjam da bi ikome bilo zanimljivo da gleda kako Deneris raste stomak i kako se Crna braca smrzavaju na zidu dok cekaju vesti o ekspediciji na severu.

Zakljucak na osnovu svega sto sam napisao u spoiler-u je da si ti vrlo neosnovano napusio epizodu i da za najveci deo nejasnoca si sam kriv jer nisi dovoljno dobro pratio (ili si zaboravio) sta se desavalo i sta je receno do sad.

Link to comment
Share on other sites

Ne vidim gde sam rekao da mi nešto nije jasno. Rekao sam da je zbrzano (za neke scene) i rekao sam da su neke scene bespotrebne. Takođe, rekao sam to samo za ovu epizodu. To što si ti čitao knjigu je druga priča i da si pratio moju diskusiju sa Pesmom ne bi imao šta da komentarišeš, pošto smo kroz to već prošli i ja sam se sa njim složio (manje ili više).

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Za sve koji imau nesto da kazem..protiv epizoda... procitajte sta je Truper napisao... znaci treba 100% koncentracije i memorije da bi se popamtili svi detalji u suptilne stvari koje na prvi pogled i ne izgledaju vazno. Bas sam obratio paznju kad sam gledao.. mnogo puta neki kadar izgleda obicno, ali posto sam citao knjigu, znam da je mnogo vazniji nego sto izgleda... tako na dosta mesta... kapiram da bih se pogubio da nisam citao.

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Ne vidim gde sam rekao da mi nešto nije jasno. Rekao sam da je zbrzano (za neke scene) i rekao sam da su neke scene bespotrebne. Takođe, rekao sam to samo za ovu epizodu. To što si ti čitao knjigu je druga priča i da si pratio moju diskusiju sa Pesmom ne bi imao šta da komentarišeš, pošto smo kroz to već prošli i ja sam se sa njim složio (manje ili više).

Pratim diskusiju ali imam problem da ne citam sve postove do poslednjeg pre nego odgovorim, tako da sam Pesmin post video tek kad sam svoj napisao.

Ne vidis gde si rekao da ti nesto nije jasno? Onda ili sam ja lud i corav ili ti bas imas kratkotrajno pamcenje. Idi sad gore i opet procitaj sve one "sta je to?" "otkud on ovde" "nije bas najjasnije" "nedovrsena prica" itd itd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...