Jump to content

Happy momenti


Recommended Posts

i naravno, godine zivota:

ScreenSave0.jpg

koji nob, sa moskvom do te godine treba da je zauzeo celu zlatnu hordu, novgorod i pola litvanije.. no, kad ne znaju..

inace, svaka cast za prisecanje na midtown madness, na need 4 speed, civilizaciju

evo jos necega sto sam igrao:

blade of darkness

severancebladeofdarkness020.jpg

baldur's gate 1-2

baldurs2_screen005.jpg

icewind dale 1-2

icewind1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Napraviću mali post na osnovu ideje topica, tako mi je mnogo lakše da se prisetim igara.

Od konzola sam posedovao jedino Segu, ali onu fulš sa žutim kasetama, kako se beše zove ? Mislim da je Sega Mega Drive 2 ali google mi izbacuje drugu, koja ide na crne kasete. Sećam se kupovine igara za nju, na buvljaku u Pančevu, gomile žutih kaseta raspoređenih po podu. Koja je bila uživancija birati igru za koju nikada nisi čuo, nigde o njoj pročitao već uvek birao na osnovu slike, imena ili jednostavno random.

Sem Supe Maria sa nje se sećam Nindža Kornjača, najviše zato što je mogla da se igra u dvoje, pa sam uživao prelazeći je sa ortakom ili burazom.

teenagemutantninjaturtles-thehyperstoneheistu.png

Druga igra sa Sege je bila neka tabačina u stilu Kornjača, isto je mogla u dvoje da se igra. Mnogo mi se dopadala zato što si mogao da kupiš njihove bačene štangle i druga oružja, i tabaš ih sa njima. To mi je tada bilo neverovatno realno.

Moram da naglasim, da u to vreme bez neta, gejming časopisa, nisam se interesovao za bilo kakve druge vidove igranja. Ipak, to mi je bila zanimacija kada nisam bio napolju, tada sam većinski deo vremena provodio van kuće. Nisam ni razmišljao o igranju na Commodore 64 ili PCu. Ortak je posedovao Sony, ali igrali smo samo par igara koje nisu ostavile toliko jak utisak na mene sem Twisted Metala.

Nakon godina sranje grafike na Segi, ćale bez ikakve najave 2000e kupuje PC Penitum 2. Blizu moje škole bila je prodavnica sa igrama i svratio sam da pazarim neku. Preporučio mi je Age of Empires 2: The Age of Kings, pojma nisam imao šta me čeka. Posebno ne žanr RTS. 

Age_of_Empires_II_-_The_Age_of_Kings_Coverart.png

Nakon fejlovanja kući sa krekovanjem igre, vraćam se kod njega u radnju i pokazuje mi kako to treba da uradim, čak je instalirao igru na PCu u radnji kako bi bolje razumeo.

Pali igru, i ugledam ovo.

ss_b_2.jpg

Impresioniran sam, ali ništa toliko značajno šta kasnije sledi. Opet ponavljam, vrhunac grafike, zvuka, gejmpleja mi je bila Sega godinama, bez ikakvog dodira sa igrama se PC-a.

Bira jednu od kampanja:

ss_b_3.jpg

ss_b_wallace_1.jpg

ss_b_wallace_2.jpg

ss_b_wallace_4.jpg

Krenula je misija, ja bukvalno nisam mogao da verujem šta vidim svojim očima. Bilo mi je neverovatno da tako nešto ću ja da igram kod svoje kuće, nešto TOLIKO realno i lepo. Seljaci koji prave zgrade, obrađuju farme, love životinje, koriste šumu...ma fenomenalno! Najveći šok mi je bio kada sam ih gledao kako sakupljaju crvene bobice sa žbunja. Ovo mi je ujedno najveća i najlepša uspomena na celokupno moje igranje.

AgeofEmpires2.jpg

Najveći smeh je bio što tada nisam odmah ukapirao kako se prelazi na sledeći nivo.

ss_b_28.jpg

Izabrao sam kampanju Saladin i dobio samo jedan šator da izaberem, što znači prvu misiju.

ss_b_23.jpg

Prešao sam je. Jedno 20 puta, zato što nisam znao da drugi šator znači sledeća misija, mislio sam da je prva to sve što ima da se ponudi :))

Par screenova

ss_b_chinese_3_castle.jpg

ss_b_39.jpg

ss_b_40.jpg

ss_b_34.jpg

ss_b_chinese_3_castle.jpg

Map builder mi je pružio tonu zabave, sve što sam tada učio iz istorije, pravio sam u vidu mape. Čisto da dodam, da sam intro igre gledao jedno 100 puta, toliko mi je to bilo neverovatno : )

 

To sam pikao jako dugo, i u međuvremenu upoznao sa još igara koje nisu ostavile neki jak utisak na mene. To je trajalo sve dok me ortak nije upoznao sa Civilization 3. Da da. Ono što me je privuklo kod nje je njena kompleksnost, i mnogo aspekata pobede, borbe, razvoja nego u bilo kojoj drugog igri koju sam do tada igrao. Toliko sam se zaludeo jedno leto, da sam uzeo i krišom odštampao manual od nekih 300 strana čini mi se, stavio u spiralu i bacio se na čitanje. Igrao sam dan noć, i pored toga učio sa strane dosta o istoriji. Neću ništa više da dodam, slike će to uraditi :D

title.jpg

Celt_Setup.jpg

PTWCarthaginian.jpg

diplo.jpg

science.jpg

cityview2.jpg

histo_1.jpg

space_race.jpg

Jedino veliko oduševljenje nakon toga je igranje u multiju sa društvom. CS, Half-Life 1, CoD, MoH AA, Unreal, Battlefield prvi, ma ludnica totalna.

Ah, sada kada pogledam, bila su to sjajna vremena.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

moram da podržim duleta, ja bi pored skrinova da čujem i šta je to nešto interesantno što vas vezuje za igru, neki detalj, nešto

Pa o tome sam i pricao da se radi, papani jedni ! :))

Nije fora da se samo skinovi kache, to mogu i na google-u da radim.

Iguman pisao na latinici [:0]

Link to comment
Share on other sites

Shogun, total war:

48941_full.jpg

Ja sam se stalno lozio na te masovne bitke, i kad je izasla ova igra, mreo sam od srece, pogotovu taj deo gde se osvaja ceo Japan...

Interesantno je da me isto vezu uspomene za igru da sam je igrao zimi, ista fora ko sa herojima, pada sneg a ja sav srecan sto se sigram i ne idem u skolu :)))

Ne možeš da okačiš skrinove koje sam sa screm punim ljubavi birao kako bi vam dočarao moje utiske.

Gledaj i uživaj.

Nisam mislio na tebe, ti si svoje detaljno opisao :D

Link to comment
Share on other sites

Uf, ne vredi ovako ... mislim, setio sam se na blic 4-5 igara, onda krenuo da čitam vaše postove i onda ste krenuli da me podsećate na još i još i još igara... ali ajde da pokušam nekako da makar po kompovima se prisetim ponekih :)

Aztec Challenge - Prva igra koju sam ikada učitao na C64. Imao sam nekoliko kaseta sa naravno po 30ak igara, ali je ova prva uspela da se učita, nakon što sam savladao štelovanje glave. Nakon toga sam izvalio par pozicija za podešavanje glave na kojima su se učitavale igre, i naravno one moje omiljene nikad nisu bile na istoj "poziciji". A pored Azteca mi je omiljena igra bila kad si neki lopov i kradeš zlato, onako crvena boja preovladava igrom, platforma je naravno, na fazon Donkey Konga, ali nema šanse da se setim kako se zvala. I onako, raspust, popodnevni odmor kad ne smem napolje, i celo društvo isto kod kuće posle ručka, i onda šta će čovek nego da pika igre :)

Aztec_Challenge.gif

Mortal Kombat - Sećam se, ja imao neki 386 jadni, a Aletov burazer imao neku "zver" od 486ice, i zove me Ale na neku novu igru kod njega, i pojavljuje se dobro poznati screen:

mk1-1.jpg

Peglali smo to jedno sat vremena, mene u jednom trenutku počeo da boli stomak, ali toliko je bila dobra igra da nisam hteo da prestanem :)) I onda sam ipak morao da odustanem i odem kući da legnem. I pazite sad, sećam se još i da sam tada na politici odgledao neki film, pa evo ako Pip čita neka kaže koji je :)) neki klovn pljačka banku, pa pušta jednog po jednog taoca, i onda u jednom trenutku pusti i neku trudnicu da bi se ispotavilo da mu je to partnerka, koja "u stomaku" nosi gomile para, tako nešto :)) A inače u MK sam od početka birao Scorpiona jer sam najlakše sa njim radio Fatality :)) a onda sam počeo da cenim i njegove druge atribute :) I naravno, kasnije sam krenuo da mixam između Scorpiona i SubZeroa. I sećam se još i čuvene priče u osnovnoj "JAAAO, SUB ZERO IMA RAZLIČITI FATALITY NA SEGAMEGA DRAJVU NEGO NA PISIJU!" Ili beše i Sub i Džoni Kejdž ...

Scorched Earth - Isto kod Alenceta :) Pikali smo kao nenormalni ovu igru, i onu kojoj sad opet ne mogu da se setim imena, kad voziš kola ali ideš kroz one lupinge i to, i onda kad nekog pobediš on posle plače :))

scorched_earth.png

Aladin - A kad sam nabavio svoj novi komp, na kojem sam mogao da pokrenem i te novije igre, prva koju sam pokrenuo bila je Aladin :) Koliko sam bio srećan, jer sam znao sve neke načine da uđem na tajne nivoe i šta god :)

aladdin.jpg

Half-life - Ajd' kad sam već krenuo sa Aletom i Half-life keca sam obrnuo kod njega na nekoj 486ici, loading ekran je trajao po pola sata, ali vredelo je :) Posle sam se šlogirao kada je kod mene na Pentiumu loading išao za 3-4 sec ili tako nešto. A trebalo mi je brat bratu jedno dve nedelje da pređem, svaki dan po nekoliko sati.

Raptor - Čoveče, Raptor :)

Voleo bih da mogu da se setim i kako se zvala prva igra koju sam kupio za Gameboy, ali nema leba. Bio je neki kao robot koji opet u platformskom fazonu ide i puca, na kraju se boriš sa nekom ogromnom glavom u nekom staklu, tako nešto. Pomalo podseća na Robotech, ali nije.

Neka to bude ovako za početak, pa ću posle da dodajem, dosta igara ne mogu da se setim, tj. imena igara, kao ona "pucaljka" sa Spektruma na fazon Raptora, ima prvi i drugi deo, u prvom ti je "puška" levo od letelice, pa moraš i to da uzmeš u obzir kad pucaš, koliko sam to samo igrao.

Link to comment
Share on other sites

+1 na postove sa više priče a manje slika [:)]

Od konzola sam posedovao jedino Segu, ali onu fulš sa žutim kasetama, kako se beše zove ? Mislim da je Sega Mega Drive 2 ali google mi izbacuje drugu, koja ide na crne kasete.

lol nub :)

99% misliš na http://en.wikipedia.org/wiki/Terminator_(video_game_system)

Osnovna škola, dolazi moj najbolji drug ujutru na čas van sebe i kreće da priča kako mu je ćale doneo Segu iz Bugarske. Segu. Nismo mogli da verujemo, to je tad bio jebeni pojam, bila je 94-95 godina negde, niko nije to mogao da priušti, u najboljem slučaju smo igrali na sate u lokalnom klubu. Trčimo svi kod njega posle škole, usput svraćamo do Segateke da iznajmimo MK2 na jebenih 24h (plaćala se kazna za svaki prekoračeni sat, ffs, jebem ti vreme sad kad se setim...), palimo konzolu i sa očajem shvatamo da kertridž ne može da uđe u jebenu konzolu [:D] I ne samo to, nego se još pri bootovanju pojavljuje "9999 Games" logo na ekranu :) Jebote umirem od smeha sad kad se setim toga ... to su one lažne Sege, gde su bili kertridži da se kupe na buvljaku, one genijalne "100 in 1" varijante, gde su bile igre tipa Super Mario 8, Mortal Kombat 6 i te akcije :) Sećam se tog MK gde je svaki lik imao random ime, ličio na SubZeroa samo u različitim bojama i svakom je bila magija napred+B :D hahaha ...

Link to comment
Share on other sites

Pazi, postojalo je baš mnogo kineskih bootlega Mortal Kombata i Street Fightera. Kad sam išao kod babe jedno leto, neki lik je imao varijantu MK koja je maksimalno verne animacije i detekciju kolizije, koliko je to moguće za Ninendo klon... e sad grafika jeste bila u šesnaest boja i sa sitnim sprajtovima, ali je gameplay bio fantastičan. Isto sam kod nekog video SF bootleg koji je bio sjajan, dok sam ja kući imao neku lol verziju gde su sprajtovi treptali i povremeno se klizali po ekranu čak i ako ne radiš ništa sa džojpedom :(

Uglavnom bio je na tom Terminatoru manji procenat fenomenalnih igara koje su uglavnom bile sleeper hitovi sa NES-a, dok su ovi "udarni" naslovi odnosno kineske homebrew varijante igara sa prave Sege bile golo sranje. Al opet, da ne beše Terminatora, igrao bih ja đoku tih veselih devedesetih :)

Link to comment
Share on other sites

Mislim da niko nije ubacio do sada moju omiljenu igru:

UFO: Enemy Unknown

lightning_old.jpg

Covece koje uzbudjenje je bilo igranje ove igre. Meni je ovo broj 1 svih vremena koju sam ja igrao. Igra koja mi lezi. Krivo mi je sto vise ne prave ovakve igre koje u sebi imaju sve i rpg i taktiku i strategiju. Mada, objektivno, ja nisam neki igrac, ali ova igra je na mene ostavila najjaci utisak.

Secam se kako sam bio u totalnoj panici kada je noc, i onda sam gledao da slecem danju na kres sajtove. Najvise sam mrzeo one zmijolike elijene, bljak. Pa onda kad sjebes svoje tenkom. A da mrzeo sam i one sto te kontrolisu, te sam najvise mrzeo. Mnogo se igrala ta igra narocito u ekipi ljudi sa kojima sam se druzio. Terror from the Deep je bio ok, ali mnogo plav za mene i nekako neozbiljan, tako da ga nisam dugo igrao. Ovi nastavci posle su me razocarali.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

ovo mi isto budi secanja... bio sam teska nabina u ovoj igrici,ali sam je mnogo voleo.

kknd2-2.jpg

aaaaaaaaa KKND . Secam se nova godina '99. Drugar i ja iznajmili playstation na 3 dana. I kao koje cemo igrice i lik sto radi nam predlozi KKND najnovija sto mu stigla i mi uzeli. Tek treci dan smo skapirali kako se igra.

Inace jedan od najvecih skenj momenata je bio kada moras da vracas iznajmljenju konzulu nazad u klub :((( Jako gorak osecaj za to podnevlje zivota :p

"U dresu Redzi Millera idem do svog dilera, vutre puna kesa al' ost'o sam bez dresa"

Link to comment
Share on other sites

Voleo bih da mogu da se setim i kako se zvala prva igra koju sam kupio za Gameboy, ali nema leba. Bio je neki kao robot koji opet u platformskom fazonu ide i puca, na kraju se boriš sa nekom ogromnom glavom u nekom staklu, tako nešto. Pomalo podseća na Robotech, ali nije.

screenshot_metroid2.jpg

Metroid?

Jao da, jebena sreca kad sam sa 6godina dobio Game Boy, poslao mi brat od tetke iz Amerike. Koje je to bogatsvo bilo! Dobio sam 2 diskete uz njega, Zeldu i Super Mario Land 2. Naravno, baterije nisu dolazile u obzir, matori skrpio neki adapter, koji naravno, jedva da je radio, muke sa kablom! Zeldu sam tek kasnije provalio, samo sam Maria przio.

supermarioland2.jpg

Gameboy%20Link%20finds%20sword.png

.

Link to comment
Share on other sites

jedan od priceless momenata, zove me drugar 1990, kupio mu matori komodor 64, ali niko od nas ne zna kako se rukuje time O_o

zvali komsinicu koja je radila nesto sa racunarima u to vreme (koja retkost!!) i ucitamo igru sa kasete (prve koja je pala pod ruku uz sve redovno stelovanje glave):

Bubble_bobble.jpgbubblebobble_pc_02.png

sreci naravno nikad kraja, sedimo, igramo, prelazimo, provaljujemo kako se koriste baloncici pa bonusi sa bombonicama.. dok nas nisu oterali na spavanje oko 10 uvece =D

narednih mesec dana smo zaboravili na fudbal u kraju zbog jebenog bubble bobble-a i nikada je nismo obrnuli =(

posle toga su se naslovi redjali, cak je bila i fora da se preko nekod radija snimi neka igra koja je bila 'broadcastovana' mada su to brzo ukinuli, valjda im se nije svidelo sto pustaju 'skripanje' preko radija pola sata =)

danas imam neku bednu verziju 2-in-1 ali nije to to =/

31XtUg%2BkAcL._SL500_AA300_.jpg

drugi momenat kad sam otisao prvi put u beogradjanku na 13'ti sprat, 97' net centar (fond kapetana dragana) tek su dobili 10 novih racunara p1 ZVERINE!

ortak mi namesta duke nukema i peglamo u mrezi, tastatura-only naravno, tada je poceo moj no-life i zbog njega zamalo da zajebem skolu ^^

People don't stop playing because they get old, they get old because they stop playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...