Jump to content

speed-industry.com - Nissan Leaf EV


speedind

Recommended Posts

Dok se Reno ovih dana bavi svojim elektro-vozilima, modelima Fluens i Kangu oznaka Z.E., njihov partner Nisan ne sedi skrštenih ruku. Na bazi Renoovog tehnološkog razvitka, Nisan je predstavio novi Leaf, prvi njihov serijski elektro-mobil! Reklo bi se da je sve više i više ovakvih automobila širom sveta, pa se i naše tekstovi gde vam predstavljamo novitete najčešće odnose na vozila sa alternativnim pogonom. Jedino što se sa hibridnih modela lagano već prelazi na serijske elektro-mobile, kakav je i novi Leaf.

leaf1m.jpg

Leaf je hečbek koji se nalazi u C-segmentu tržišta, u toj popularnoj Golf-klasi. On je u potpunosti praktičan i funkcionalan koliko i svi drugi, da kažemo, normalni automobili. Ni karoserija ni enterijer nisu pretrpeli bilo kakve izmene, da bi se složen elektro-sklop mogao instalirati. Malo ko bi mogao iz prve pogoditi da on nema klasičan motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Njemu je pod haubom elektro-motor snage 80 kW, sa 280 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da se parira modernim benzincima i dizelašima. Punjive litijum-jonske baterije (Li-Ion) su postavljenje pozadi i one same imaju maksimalan izlaz od 90 kW. Punjenje je moguće parcijalno tokom vožnje, a u potpunosti putem klasične kućne utičnice ili brzih punjača, koje Nisan u saradnji sa Renoom planira da postavlja, za početak, u velikim gradovima.

leaf2m.jpg

Brzi punjači će moći da napune 80% kapaciteta baterija za samo pola sata, dok je kompletno punjenje putem klasične utičnice proces koji traje do 8 sati. Sa napunjenim baterijama, Nissan Leaf može da pređe više od 160 km, zavisno od načina vožnje. Japanski inženjeri su izračunali da to pokriva većinu dnevnih potreba prosečnog vozača, te da je Leaf u ovom trenutku tehnički spreman da nastupi na globalnom tržištu. Pored svih tih tehničkih prednosti, ovaj automobil uopšte ne izgleda loše. U početku će se nuditi samo u ovoj svetlo-plavoj metalik boji, plavo osvetljenim pozicijama prednjih farova, kao i plavom osvetljenju u enterijeru. Enterijer je jednostavan, ali i prostran, što će odgovarati manjim porodicama. Vozač, pored svih standardnih komandi, poseduje i konstantnu vezu sa centralnim serverom koji daje vozaču informacije o vozilu, obližnjim stanicama za brzo punjenje i sve ostale potrebne informacije. Ovaj sistem su nazvali Connected Mobility IT.

leaf3m.jpg

Ono što je posebno zanimljivo jeste da ovaj elektro-mobil neće koštati više od, recimo, jednog dobro opremljenog Golfa, dakle svakako manje od 30.000 evra. To je odlična cena, imajući u vidu da hibridni Prijus, koji smo i mi vozili, kod nas košta negde oko 25.000... Nakon nekoliko godina eksploatacije modela Leaf, troškovi punjenja se višestruko isplate naspram konvencionalnog trošenja goriva, a uz to uopšte ne zagađujete okolinu. Tu treba uključiti i potpuno tihu vožnju, koja se odlikuje sjajnim ubrzanjima. Što bi naše kolege englezi rekli – win-win situacija!

Više fotografija u GALERIJI!

Pogledajte članak na speed-industry.com

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...