Jump to content

speed-industry.com - Ford Mustang GT 5,0


speedind

Recommended Posts

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/ford_mustang/mustang1m.jpg align=right vspace=5 hspace=5>Jedna od zvezda predstojećeg salona automobila u Detroitu će svakako biti Ford Mustang. Ne radi se o novoj generaciji modela, niti o bilo kakvoj restilizaciji postojeće, već je Ford odlučio da modifikuje postojeći V8 motor iz ovog modela. Ovo je veoma bitan momenat za sve one koji prate prilike na severno-američkom tržištu automobila, jer se sada Mustang značajno približio svojim veoma bitnim konkurentima. To su Dodge Challenger u svojoj SRT-8 verziji, kao i Chevrolet Camaro, u najsnažnijoj SS izvedbi. Dosadašnji Mustangov V8 agregat nije bio u klasi pomenutog dvojca, koji su trenutno referentni u klasi i najtraženiji automobili u Americi.

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/ford_mustang/mustang2m.jpg align=left vspace=5 hspace=5>To će se nakon detroitskog salona automobila promeniti. Sada imamo serijski Ford Mustang zvanične oznake GT, sa legendarnom 5,0 oznakom na karoseriji. Imaće čak 100 konjskih snaga više od dosadašnjeg V8 modela - ukupno 420. Ovaj rezultat se postiže sa potpuno novim blokom motora sa ravno 4.951 kubikom, bez turbo ili super-punjenja, uz najvećih 530 Nm obrtnog momenta! Trenutno nema podataka o performansama, ali se očekuje da do 100 km/h stiže za manje od 5 sek, a da četvrt milje prelazi za manje od 13 sek. Motor će biti značajno moderniji od prethodnog, uprkos činjenici da neće imati direktno ubrizgavanje goriva u cilindre. Ipak, za pohvalu je i sam početak primene varijabilnog tajminga ventila (Ti-VCT), koje do sada nije moglo da se ugradi. Razlog tome je to što je stari V8 imao samo jednu bregastu iznad linije cilindara, odnosno - samo 3 ventila po cilindru.

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/ford_mustang/mustang3m.jpg align=right vspace=5 hspace=5>Novi motor je i veći i snažniji, ali ne i teži od starog. Njegova nova arhitektura i lakši materijali ga čine jednako teškim kao i odlazeći 4,6 V8, sa masom negde oko 240 kg. Tako je i potrošnja manja, gde je ona u proseku ispod 10 lit/100 km. Umesto petostepenog manuelnog i petostepenog automatskog, uvodi se šestostepeni manuelni i šestostepeni automatski menjač. Pored svega toga, revidirano je i zadnje oslanjanje, koje je sada dobilo poslednju verziju nezavisnog rama, te se od ovog novog modela zaista očekuje da bude tržišni bum. Šasija ima veću torzionu čvrstinu, niže težište i bolju upravljivost, zahvaljujući novom EPAS elektronski-kontrolisanom servo-volanu. On se odlikuje velikom preciznošću pri većim brzinama, odnosno lakim manevrisanjem prilikom parkiranja ili vožnje u urbanim uslovima. Na kraju, opciono se može naručiti i Brembo paket kočnica, koje sadrže prednje diskove od 14 inča, montirani iza točkova sa naplatcima od 19 inča!

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/ford_mustang/mustang4m.jpg align=left vspace=5 hspace=5>Generalno, sam automobil vizuelno nije pretrpeo velike izmene. To je još uvek poznati Mustang sa svojom muscle-car orijentacijom, koji se na tržištu SAD i dalje veoma dobro prodaje. Najveće promene su novi dizajn točkova i 5,0 bedž sa strane i pozadi. U unutrašnjosti primećujemo neke nove materijale, novo osvetljenje analognih pokazivača, gde brzinomer sada ide do 160 mph (260 km/h), a crveno polje obrtomera startuje nakon 7.000, umesto dosadašnjih 6.500 obrtaja.

Potpuno novi Ford Mustang nas ne očekuje uskoro, tek 2014 godine, pa se tako ostavlja dosta prostora za razvitak aktuelne generacije. Sa ovom novom edicijom, Ford je sad sebi praktično napravio problem po pitanju ekskluzivnog GT500 modela, koji sada ima takođe 5,0 V8 motor sa nešto više snage, ali i dosta starih boljki poput ogibljenja i kvaliteta materijala u enterijeru. Problem je taj što on košta dobrih 15.000 dolara više od vozila o kojem mi ovde pričamo! Novi Mustang GT sa petolitarskim motorom uskoro kreće sa prodajom na tržištima Severne Amerike, sa cenom tek nešto višom od 30.000 dolara.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...