Jump to content

speed-industry.com - McLaren MP4-12C


speedind

Recommended Posts

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/mclaren_mp4/mclaren1m.jpg align=right vspace=5 hspace=5>Ako ste mislili da je Ferari postigao savršenstvo sa modelom 458 Italia, barem što se tiče super-sportskih automobila do 200.000 evra vrednosti, možda ste se i prevarili. Engleski Meklaren je iznenadio javnost, ponudivši novi automobil upravo ove kategorije, što svakako niko nije očekivao. Svi znaju za njihovu veliku tradiciju u F1 šampionatu, što je zaista neprocenjivo iskustvo i velika startna prednost za McLaren. Stoga ne čudi izjava Entoni Šerifa, jednog od direktora ove firme, koji je rekao: Zaboravite sve što znate o kompanijama koje proizvode sportske automobile, jer mi smo jedinstveni!

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/mclaren_mp4/mclaren2m.jpg align=left vspace=5 hspace=5>Predstavljamo vam je model komplikovane oznake MP4-12C. Prvi deo ove oznako se odnosi na nekadašnji McLaren Project 4 još iz 1981. godine, kada su se udružili Meklaren i Ron Dennis. Dvanaestica označava interni rang ovog modela unutar kompanije, a najbitniji deo ove oznake je sigurno ovo C na kraju, jer se on odnosi na primenu karbona. To je možda i najinovativniji patent kod ovog automobila, jer je on rađen po inside-out konceptu. Baza svega je revolucionarna mono-cell šasija od kompozitnog karbona, koja teži samo 80 kilograma! Ona je izlivena iz jednog komada, što je plus i za performanse, ali i za bezbednost putnika. Generalno, čitavo vozilo je veoma lagano i nudi sjajan odnos konjskih snaga i mase, možda i najbolji u ovoj, da kažemo, klasi. To su super-sportski modeli poput Ferarija F458 ili Lamborginija Galjarda.

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/mclaren_mp4/mclaren3m.jpg align=right vspace=5 hspace=5>Karbonska šasija iz jednog dela je omogućila instalaciju lakših delova karoserije, koji su takođe od karbona. Primećujete da pričamo o velikoj količini karbona, koji je do sada bio rezervisan samo za ultra-skupe sportske modele. Meklaren je započeo primenu specifičnog kompozitnog materijala, kojeg su proizveli zahvaljujući bogatom iskustvu iz F1 takmičenja. Tako 12C ima samo 1.300 kilograma, što je sjajan podatak za 600 konja snažan automobil, koji će koštati oko 200.000 evra. Već ima skoro 2.000 zainteresovanih kupaca za ovaj automobil, koji sa zvaničnom prodajom kreće početkom sledeće godine. Iako se radi o veoma snažnom i brzom automobilu, on neće biti komplikovan za vožnju. Biće opremljen sa svim dodacima, u vidu ABS-a, EBD-a, ASR-a, ESP-a, Hill Holder-a, ali i Brake Steer sistemom. Naime, MP4-12C može da utiče na rad kočnica nezavisno na oba točka pozadi, što za rezultat daje preciznije upravljanje u krivinama. Takođe, vozilo je opremljeno i sa vazdušnom kočnicom, koja je slična onoj sa Bugatijevog Vejrona.

<ahttp://www.speed-industry.com/noviteti/mclaren_mp4/mclaren4m.jpg align=left vspace=5 hspace=5>Precizan podatak o snazi motora je 592 konjske snage i 599 njutn-metara obrtnog momenta. To 3,8 V8, koji se rado vrti i do 8.500 obrtaja, što je pravi zadatak za novi SSC (Seamless Shift Gearbox) menjač. On je, kao i svaki drugi i najmanji deo ovog automobila, izrađen u potpunosti od strane Meklarena; poseduje duplo kvačilo i sedam stepeni prenosa. Automobil je prepun novotarija, pa tako na ručici ovog sekvencijalnog menjača možete naći i taster kojim najavljujete promenu brzina i tako pripremate transmisiju na to. Tu su i podešavanja za razne stilove i uslove vožnje, pa i Launch Control, kojim ćete poterati novi Meklaren do 200 kom/h za manje od 10 sekundi. Za maksimalnu brzinu kažu da će biti iznad 320 km/h. Važno je napomenuti da je sve pomenuto, svaki pa i najmanji deo ovog automobila izrađen od strane Meklarena, bez previše pomoći sa strane!

Jasno je da sveukupni utisak MP4-12C modela neće biti u nivou nekadašnjeg F1, ali Meklarenov tim nam najavljuje još novih modela u narednim godinama, gde će ovaj o kojem smo vam danas pričali - biti najslabiji! Šta reći osim da jedva čekamo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...